Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

Logan"]romek moze dlatego ze ty testujesz jakies 3.1 i 3.2 a ogromna wiekszosc w tym i ja ma 3.01.

i wypadaloby juz jednak po roku na forum wiedziec ze temp2 to nie jest temp nb...

Słuchaj a czy widziałeś na oczy lub czytałeś o wersji K7S8X rev. 3.1, chodziło mi oczywiście o 3.01 i 3.02.

Ja jak na razie nie spotkałem się z wyższymi wersjami tej płyty.

Małe przeoczenie, które zaraz poprawię.

Jeśli będziesz tak miły to powiedz mi do czego służy drugi pomiar temperatury, bo ja jestem święcie przekonany, że do temperatury NB.

Jeśli się mylę popraw mnie.

Zrzut z SpeedFana

Nie oczekujcie, że ta płyta będzie pięknie śmigała na wysokich FSB, nie jest do tego przeznaczona. To tania płyta do tanich komputerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci, że teraz też coraz mniej w to wierze.

Sprawdziłem termometrem cyfrowym i rzeczywista temperatura NB wynosi 33 stopnie celcjusza a w speedfanie wynosi 29-30.

Jak podkręcaliśmy FSB to sprawdzaliśmy temperaturę za pomocą termometru a nie wskazań jakiś programów :!:

Po doświadczeniach z przekłamaniami napięcia przez różne płyty główne nauczyłem się, że trzeba skorzystać z voltomierza i termometru cyfrowego aby wiedzieć jakie są realne wartości.

CZUJNIK 2

Jeśli nie służy do sprawdzania temp. NB to do jasnej ciasnej przychodzi mi jedno do głowy, jest czujnikiem temp. w budzie .

Coraz bardziej zadziwia mnie ta płyta.

Posiada, aż dwa czujniki nie to co jakieś tam Asusy czy Epoxy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam maly problem. natomiast mam plyte Asrock k7s8x bios.2.50,

radka 9600pro..moj problem tkwi w tym ze po zainstalowaniu obojetnie jakich driverow nawet tych z plyty> w smargart nie ma bata zebym ustawil agp x4, a nie wspomne juz o x8 ..w biosie ustawiam auto , x8 i dalej to samo ,wszystkie mozliwosci sa odznaczone.. ;/... czyzby ta plyta miala blokade prosze o help ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie!

Wiadomo, że jak mam ram 333 i fsb powyżej 182 Mhz włącza się asynchro . Ze względu na to, że mój ram nie kręci się na 400, to jak kupię DDR 400 i będę miał fsb>182Mhz ( np. 185, 192 itp. ) , to będzie to wtedy chodzić synchro ???

Pozdrawiam!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie!

Wiadomo, że jak mam ram 333 i fsb powyżej 182 Mhz włącza się asynchro . Ze względu na to, że mój ram nie kręci się na 400, to jak kupię DDR 400 i będę miał fsb>182Mhz ( np. 185, 192 itp. ) , to będzie to wtedy chodzić synchro ???

Pozdrawiam!!!!!

odpowiadajac na pytanie jesli ustawisz pamiec na 400 i FSB na 182 to bedziesz mial synchro, tak przynajmniej wynika z wczesniejszych postow!

....tylko po co! przy 183Mhz spada wydajnosc, przepustowosc pamieci do ~1700, przy 182Mhz jak masz dobry ram i timingi to osiagniesz 2400 tak jak mi sie udalo i blisko 900 dla zapisu (wskazania aida)

dlatego dziwie sie ze ktos ustawia np. 185, czy 189 itd bo to nie ma najmniejszego sensu przy tej plycie!

najlepiej od razu ustawic 192Mhz lub 182 i pobawic sie timingami, szczerze watpie zeby udalo sie wyciagnac cos ponad to, czasem zdarzy sie komus 200Mhz, ale jakim kosztem drut-moda, przy jednoczesnym podniesieiu napiecia w okolice 1.75v to juz jest ryzykowne, nie tylko dla procesora, ale i dla plyty, poza tym trzeba miec odpowiednie chlodzenie dla tego pierwszego, dodatkowe koszty, wedlug mnie gra nie warta swieczki i lepiej od razu dolozyc 50zl kupic cos na czym bez problemu bedzie 200Mhz.

BTW. nie wydaje mi sie zeby plyta miala czujnik temperatury w obudowie, bo wynikalo by z tego ze w moim pokoju jest termperatura w granicach 33 stopni celcujsza!

do moderatora: o FSB juz sobie znalazlem, poza tym inni zwrocili mi uwage, wiec po co ten dodaktowy lament?!?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jestem zadowolony z mojego asrocka mam bartona 2500 i spokojnie chodzi mi na 200x11 bez zadnych drut modow z tym ze muse wlaczyc podniesieni napiecia o 5% + pamieci ram muse puscic na auto i jest zajebiscie polecam asrocka pozdrawiam dothan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składam zestaw dla kumpla: AsRock K7S8XE+, 2600+, 9600pro, 512 TwinMos 400 i inne duperele. Po chwili pracy na magistrali 166 płyta zaczna wydawać z siebie jakieś syki i skwierczenie no i po momencie zawiesza się. Przy 133 pracuje trochę dłużej normalnie, potem to samo a przy 100 nie syczy, ale i tak nie pracuje poprawnie. Nie mogę nawet postawić systemu. Robiłem clear CMOS, sprawdzałem na dwóch różnych zasilaczach i z dwoma różnymi kostkami ramu. Syk dochodzi z okolic wtyczki zasilania/ramu/procesora - nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować.

Lecieć z tym od razu na gwarancję czy szukać problemu gdzie indziej? Czy komuś też ta płyta skwierczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 182 nic nie spada bo jest najwyzsze spadac zaczyna powyzej czyli od 183. rzeczywiscie nie ma sensu ustawiac nic z przedzialu 183-190.

to ze plyta chodzi na 200 to nie zalezy od drutmoda bo on zwieksza napiecie na procku. mi max stqable to 193 na def vcore i ani +5% ani drut na 1.85 nie daly nic. po przesiadce na nf7 na 1.85 mam fsb 215 wiec to jest tylko i wylacznie wina mobo.

paszczu ja bym walil na gware.

dothan cieszysz sie z 11x200 ale majac pamieci na auto masz asynchro i inni majac 180x11 maja wydajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składam zestaw dla kumpla: AsRock K7S8XE+, 2600+, 9600pro, 512 TwinMos 400 i inne duperele. Po chwili pracy na magistrali 166 płyta zaczna wydawać z siebie jakieś syki i skwierczenie no i po momencie zawiesza się. Przy 133 pracuje trochę dłużej normalnie, potem to samo a przy 100 nie syczy, ale i tak nie pracuje poprawnie. Nie mogę nawet postawić systemu. Robiłem clear CMOS, sprawdzałem na dwóch różnych zasilaczach i z dwoma różnymi kostkami ramu. Syk dochodzi z okolic wtyczki zasilania/ramu/procesora - nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować.

Lecieć z tym od razu na gwarancję czy szukać problemu gdzie indziej? Czy komuś też ta płyta skwierczy?

najprawdopodobniej tak syczas ci kondensatory, najlepszym wyjsciem bedzie udanie sie do serwisu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!!! WAŻNE PYTANIE i CIEKAWOSTKA !!!!

Zastanowiło mnie jedno - pojawia sie wszędzie informacja, że blokada PCI/AGP jest w płytach K7s8x od rev.3.01. Ostatnio nie miałem co robić i napisałem do Asrocka zapytanie, czy płyta Asrock k7s8x rev 3.01 posiada blokadę PCI/AGP. Otrzymałem odpowiedź, że..... !! NIE !!

Cytuję : " Dear Sir, K7S8X does not support AGP/PCI/TDE lock.

BR,

ASRock"

Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat??? O co w końcu chodzi ???

Przyznam, że jestem "lekko" zaskoczony...!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Piszę to tutaj, bo moje pytanie dotyczy też k7s8x. Podkręciłem mojego Athlonika z podpisu do 2,5 Ghz ( 200*12,5 ) , komp się załącza, ale już praktycznie w każdym programie w winie występują błędy ( windowsowe okienka z błędami) - czy to od za małego napięcia na rdzeniu - mam tylko Vcore +5%, bo nie robiłem drutmoda... Czy poprostu procek już więcej nie wyciąga???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbym dostać jakiś link do strony gdzie jest opis drut-moda w języku polskim??? Może spróbuję, ale nie wiem czy warto....

Szuka i szukam i nigdzie po polsku, ale z tego co wyczytałem poprawcie mnie jesli się mylę - pomiędzy piny 7 i 9 ( L6917 by ST ) wpinam rezystor 10k i powinienem mieć ~0,25V więcej .

Jeszcze mozna od razu wstawić rezystor przestawny tylko nie wiem jaki bym miał wstawić i o ile by się zwiększało vcore przy danej rezystancji.

Czy ktoś kto ma drut-moda mógłby coś dokładnie napisać po polsku, jak i co zrobić ??? Będę wdzięczny!!!

!!! Pozdrawiam!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego smaego athlona co ty, takze udalo mi sie go uruchomic na tej plycie 200X12,5 tylko ze ja mialem napiecie prawie 2 V 8) ale mi juz do win nie wchodzi :( zrob sobie drut moda a napewno bedzie hulal :D

mam pytanie czy ta plyta obsluguje WAKE ON LANE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby jest ale za cholere nie udalo mi sie tego zrobic chociaz moze to wna programow bo w sumie to jeszcze nic nigdy mi sie nie udalo tak uruchomic, pomimo wachlowania opcjami w biosie.

ty od thortona ty sie ciesz ze wogole masz post na 2.5ghz na takim vcore... a drutmoda sie robi zwyklym kawalkiem druta a nie zadnym rezystorem. (chyba ze taki drut jest rezystorem ja na fizyce nie rozumialem nic poza "dzien dobry" i "do widzenia")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...