Skocz do zawartości
damian38

wszystko o ==>> ASRock k7s8x

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam wlasnie jakis taki dziwny problem z ta plyta (wsyztsko bylo dobrze i nagle sie zepsulo...) ze np. uruchamiam ponownie system.. no to on sie wylancza.... i pozniej szlysze ze komp juz sie wlaczyl ale ekran czarny... i trzeba reseta zrobic... i dopiero działa....

wie ktoś może co jest nie tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... ale umnie plyta przez 2 tygodnie bezproblemowo dizalal na fsb 200... i nagle przstal... stalo sie to zaraz po zabaiwe z cheepomem tweak -ktory itak po jakiejkolwiek zmianie zawieszal mi system :/

byc moze cos z pamieciami, przetestuj je memtest, albo goldmemory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam wlasnie jakis taki dziwny problem z ta plyta (wsyztsko bylo dobrze i nagle sie zepsulo...) ze np. uruchamiam ponownie system.. no to on sie wylancza.... i pozniej szlysze ze komp juz sie wlaczyl ale ekran czarny... i trzeba reseta zrobic... i dopiero działa....

wie ktoś może co jest nie tak??

Ja też tak miałem i okazało się, że to przez zbyt agresywne ustawienia pamięci, ale które to nie pamiętam. Daj w biosie wszystko na safe i próbuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memtest nie wykazal zadnych bledow... ustawilem pamieci na cl3.. i dalej to samo.... zjechalem z fsb do 166 i pamieci tez na 166 i dalej to samo ;( ;( ;( Juz nie wiem co robic ;(

>>EDIT<<

Problem rozwiazal se sam... :)Nagle przestalo sie tak dziac :P

ale mam jeszcze jeden problem.. a mianowicie posiadam bezprzewodowa klaiwature i w biosie wsyztsko moge obic na niej.. ale jak np. chce zianstalowac winde... to sie nic zrobic nie da i musze normlana kabelkowa podpinac... wie ktos moze co jest nie tak? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko ktory bios zablokuje w k7s8x 3.0 pci/agp i jakim programem mozna sprawdzic taktowanie pci/agp

no więc od poczatku, nie ma programu ktory wskazuje taktowanie, trzeba to sobie policzyc, przy 166 i 200Mhz taktowanie AGP i PCI w przypadku tej plyty pozostaje bez zmian, no i na koniec, jabys przeczytal temat to wiedzialbys ze sa takie biosy i takie mozna krecic bez oporow nie przejmujac sie PCI czy AGP... choc 100% pewnosci nie mam ;)

PS. swoja droga jestem ciekaw z jakich biosow korzystacie, jakie macie wyniki, który najlepszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem w biosie wylaczyc read/write promotion i sie zabootowac nie chcial tak jak pisaliscie :), no to ustawilem ram na Ultra Mode zainstalowalem i wlaczylem cheepomem a tam read i write promotion pokazalo mi ze sa disabled :P

PS jak zrobie performance mode na enabled to mi ustawia gorzej niz te biosowe ustawienia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?: Cze wszystkim - poraz pierwszy na tym forum. Mam pytanie zanim kupie tą płytę. Słyszałem gdzieś, że płyta obsługuje tylko graficzne z napięcem 1,5V a starsze grafy maja więcej8O. Ja mam TNT 2 Vanta 16 mega bez instrukcji. Może ktoś wie jakie ma napięcie no ba z kalkulacji na nową karte mi nie starczy. I do jakiej temperatury i mocy można podkręcić na niej durona 1600 z dosyć dobrym chłodzeniem?

HELPPP [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?: Cze wszystkim - poraz pierwszy na tym forum. Mam pytanie zanim kupie tą płytę. Słyszałem gdzieś, że płyta obsługuje tylko graficzne z napięcem 1,5V a starsze grafy maja więcej8O. Ja mam TNT 2 Vanta 16 mega bez instrukcji. Może ktoś wie jakie ma napięcie no ba z kalkulacji na nową karte mi nie starczy. I do jakiej temperatury i mocy można podkręcić na niej durona 1600 z dosyć dobrym chłodzeniem?

HELPPP  [/b]

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=49322&highlight=

Tutaj znajdziesz odpowiedź!

Mam też pytanie do "starych wyżeraczy". Kupiem płytkę w sobotę- przejrzaem instrukcję obsługi w której pisze, że przy korzystaniu z magistrali proca na poziomie 200MHz z płytą nie współdziałają pamięci pracujące na 400MHz. Czy to jest prawda?

I przychylam się do pytania o BIOS, który najbardziej stabilny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejrzaem instrukcję obsługi w której pisze, że przy korzystaniu z magistrali proca na poziomie 200MHz z płytą nie współdziałają pamięci pracujące na 400MHz. Czy to jest prawda?

to 200mhz to chodzi o efektywne taktowanie wiec to trzeba troszke inaczej zinterpretowac.

"z magistrala proca 100MHz (200/2) z plyta nie wspolpracuja pamieci 400Mhz" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOala - najbardziej stabilne są orginalne Asrocka 1.90, 2.20, ale tez najmniej wydajne.

jaa używam 2.20a, duże możliwosci ustawień pamięci i na stabilność nie narzekam. Procesor chodzi na 2250MHz, pamięć 333 2-2-2-5 i zero zwisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to 200mhz to chodzi o efektywne taktowanie wiec to trzeba troszke inaczej zinterpretowac.

"z magistrala proca 100MHz (200/2) z plyta nie wspolpracuja pamieci 400Mhz" :)

Rzeczywiście masz rację! A swoją drogą ciekawe czy asynchroniczne taktowanie CPU333/DDR400 jest lepsze niż synchroniczne CPU333/DDR333.

Gdzie można poczytać o BIOS-ie 2.20a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki KOala! Więc TNT2 Vanta jest na napięciu 3,3 V - choc tego nie jestem pewien. Gdzieś zobaczyłem, że niektóre TNT2 powinny działać w 1,5V. Wiecie czy także moja??? TNT2 Vanta 16mega. Dana z 3dmark Description: Główny sterownik ekranu

Manufacturer: NVIDIA

Name: NVIDIA Vanta

Total Local Video Memory: 16 MB

Total Local Texture Memory: 16 MB

Total AGP Memory: 52 MB

Display Driver: nvdisp.drv

Display Driver Version: 4.12.01.0390

Driver WHQL Certified: Yes

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A number of cards have been identified that have the 1.5 Volt notch, but are actually 3.3Volt cards. These are:

- some nVidia Riva TNT2 cards

- all nVidia Vanta, Vanta LT cards

- all SiS 6326, SiS 305 cards

- all S3 Savage4 cards up to, but not including revision 3.0

- all 3dfx AGP Voodoo 3, 4, and 5 boards (officially non-AGP 4x anyway)

- some nVidia GeForce2 GTS/Pro.

Właśnie do tego mam to pyatanie opisane wcześniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki KOala! Więc TNT2 Vanta jest na napięciu 3,3 V - choc tego nie jestem pewien.

Ja bym raczej nie ryzykował, sprzedaj na Allegro dołóż trochę i kup coś na 100% kompatybilnego!

zresztą pisze: all nVidia Vanta, Vanta LT cards!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 10,5x200 i ustawione400DDR, jest trochę wydajniej niż 12,5x166 333DDR -100p więcej w 3DMark01 - jak się mmają szyny PCI i AGP, mam bios 2,26a, z wyliczeń wychodzi mi 80MHz dla AGP i 40 dla PCI, trochę dużo chyba że są jakoś zablokowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 10,5x200  i  ustawione400DDR, jest trochę wydajniej niż 12,5x166 333DDR

to chyba raczej oczywiste... i wierz mi ze przy ustawieniach 333/400, wydajnosc bedzie duuzo nizsza niz przy 333/333, tak przynajmniej zawsze bylo w sis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...