kfgz Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Wstydziłbyś się Dandek ;) 1. Można policzyć w pamięci. Serio. Wynik 0,8m. 2. Tylko do wzoru podstawić. No w zasadzie dwóch wzorów. Wynik ~ 12,8 ns. Szczególna teoria względności, podstawy szczególnej teorii względności, dylatacja czasu, skrócenie Lorentza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2010 No racja racja, dopiero po kartkowce zobaczylem jakie to proste ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Mam takie pytanie, mam nierówność dajmy na to z dwiema wartościami bezwzględnymi powiedzmy |x - 4| + |2x - 5| > 0 załóżmy, że z pierwszego wychodzi mi przedział (1, 4) a z drugiego (0, 2/5) i teraz robię sumę przedziałów czyli (0, 4) czy część wspólną, czyli (1, 2/5)? Edytowane 4 Maja 2010 przez Ardaenye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Suma, tak jak pokazano tutaj: Nierówność z dwiema wartościami bezwzględnymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Na moje oko to jest iloczyn czyli część wspólna ;) Suma nie może być, ponieważ nie wszystkie rozwiązania jednej wartości bezwzględnej pasują do drugiej. Edytowane 4 Maja 2010 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Też tak mi się wydawało, ale robiłem zadanie i pasował wariant z sumą.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverik Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Koledzy !! mam wielką prośbę i zapytanie, czy któryś z was mógłby mi pomóc z matematyką :) Mam konkretnie dwa zadania których jakoś ruszyć nie mogę i nic mi nie wychodzi mądrego :( Liczę że wśród was ukrywa się jakiś geniusz który pomoże mi z tym :) Będę niezmiernie wdzięczny za okazaną pomoc. Myślę także, że to świetna okazja do pochwalenia się swoim geniuszem i zyskania wielkiego uznania na forum hehe :) Oto one : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam prosze o pomoc. Potrzebuje na jutro zrobić sprawozdanie z fizyki i mam pochodną do policzenia z którymi sobie kompletnie nie radze. Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania, dla kogoś w temacie zapewne jest to łatwizna. Z góry dziękuje za wszelaką pomoc. Oto link do fotki z zadaniem Imageshack - 001hzi.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr No Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam prosze o pomoc. Potrzebuje na jutro zrobić sprawozdanie z fizyki i mam pochodną do policzenia z którymi sobie kompletnie nie radze. Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania, dla kogoś w temacie zapewne jest to łatwizna. Z góry dziękuje za wszelaką pomoc. Oto link do fotki z zadaniem Imageshack - 001hzi.jpg Rozwiązanie żeby nie było wątpliwości - równanie oznaczone (%o3) to pochodna po dl, a (%o2) to dy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2010 Rozwiązanie żeby nie było wątpliwości - równanie oznaczone (%o3) to pochodna po dl, a (%o2) to dy Dziękuje bardzo ale mógł by mi ktoś napisać dokładnie to rozwiązanie z wynikiem? Bardzo prosze o pomoc gdyż nie ogarniam tematu za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr No Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2010 Dziękuje bardzo ale mógł by mi ktoś napisać dokładnie to rozwiązanie z wynikiem? Bardzo prosze o pomoc gdyż nie ogarniam tematu za bardzo. Trzeba jedynie podstawić wartości do wzorów: wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam! Mam mały problem, fizyczny problem ;) Potrzebuje baaaaaardzo rozwiązań do poniższych, niejako prostych zadań z fizyki (bardzo względne.. ;) Liczę na czyjeś dobre serce i wyrozumiałość ;) KLIK! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Zestaw A Ad. 3 Przyspieszenie dośrodkowe – Wikipedia, wolna encyklopedia - a = v^2 / r. Gdzie v = 2*pi*r/(T*24*60*60), a = 2,59 * 10^(-3) m/s^2 Ad. 5 http://www.daktik.rubikon.net.pl/drgania_fale/fale_rownanie_fali.htm omega = 2 * pi * f = 1260 * pi ~ 3958,41, k = 2 * pi / dł_fali ~ 6,28 / 0,1~ 62,83 czyli s = 0,02 * sin(3958,41 * t - 62,83 * x) v = dł_fali * f = 0,1 * 630 = 63 m/s Zestaw B Ad. 1 Gęstość wody ~ 1000 kg/m^3, gęstość_kulki = 2/3 * gęstość_wody. Objętość kulki - wiadomo. Mając gęstość i objętość, masę łatwo obliczysz. Wynosi ona ~ 0,0754 kg. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr No Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Z.1/A Trzeba najpierw wyliczyć opóźnienie. Siła powodująca opóźnienie to suma siały tarcia T i wypadkowej sił grawitacji i sprężystości podłoża, czyli: F = F + T = mg*sin(30) + fmg*cos(30), gdzie f to współczynnik tarcia, z tego opóźnienie: a=g*(sin(30)+f*cos(30)). Wiadomo, że w ruchu przyśpieszonym czas ma postać t=v/a (v - zmiana prędkości) i droga s=(at^2)/2, czyli podstawienie czasu: s=(v^2)/(2a). Za "a" wstawia się to co wyliczone zostało wcześniej i s=sin(30) (bo wysokość równi 1m) i po przekształceniach: f=(v^2-g(sin(30))^2)/(gcos(30)sin(30)). Z.2/A Zasada zachowania pędu: m_1*v_1=m_2*v_2, czyli v=m_2*v_2/m_1=20*400/1000=8 m/s. Z.4/A Równanie Bernoulliego: (v_1)^2/2 + g(h_1) + (p_1)/rho = (v_2)^2/2 + gh_2 + p_2/rho, p_2=rho*((v_1)^2/2 + g(h_1) + (p_1)/rho - (v_2)^2/2 - gh_2), Dane: v_1=0,2 m/s, h_1=0,25 m, p_1=2*10^6, rho=1000 kg/m^3, v_2=0,6 m/s, h_2=0,05 m. Z.2/B Siła napięcia powierzchniowego: F_1=a*l, gdzie a to współczynnik napięcia powierzchniowego, l - obwód poprzecznego przekroju rurki. Ciężar słupa cieczy: F_2=rho*V*g=rho*pi*(r^2)*h*g. Teraz F_1=F_2 i po przekształceniach: a=r*rho*g*h/2. Z.3/B Z podanego wyżej równania Bernoulliego wyliczasz v_2 (wyrazy gh_1 i gh_2 się skracają bo h_1=h_2) i wstawiasz do równania ciągłości strugi: v_1*pi*(r_1)^2=v_2*pi*(r_2)^2, d=2*r_2=2*(v_1*(r_1)^2)/(v_2). Edytowane 30 Stycznia 2011 przez Dr No Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...