Skocz do zawartości
Szymon

linux i cos jak dreamweaver???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem, poniewaz niestety nie jestem na tyle biegly w htmlu zeby tworzyc strony w notatniku przykladowo i generalnie uzywam do tego ttylko dreamweavera. Problem w tym ze wiekszosc czasu ostatnio spedzam na [brzydkie określenie na linuksa]u i troche glupio mi gdy przez jakas <span style="color:red;">[ciach!]</span>lke ktora musze wykonac na www musze robic reset wlaczac windwosa itd. a do tego dochodza problemy z modemem sagema (nie zawzse chce sie laczyc po takichr esetach i trzeba sie meczyc dobre pare minut). POza tym na linuksie mam swojego apacha i updaty szly by mi szybciehj ale do rzeczy....

POniwaz wine nie chce ugryzc mojego dreamweavera za chiny ludowe....szukam czegos pod x`y co mogloby mi go godnie zastąpic. Jakis graficzny edytor do htmla. Bede bardzo wdzieczny za wsakaznei programu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uczciwie trzeba przyznac ze nie ma zadnego programu ktory by chociaz troche przypominal Dreamweavera czy GoLive'a pod wzgledem funkcjonalnosci. Niestety ani Macromedia ani Adobe nie sa zainteresowane poki co portem na inna platforme niz Mac.

Uzywam Dreamweavera z sporym zestawem dodatkow praktycznie codziennie i przed jego zakupem testowalismy rozne programy i w zasadzie tylko GoLive moze z nim konkurowac, ale do DW sa fantastyczne dodatki miedzyinnymi firmy Interakt z Rumunii ;))

AFAIK cos ktos kiedys mowil ze ponoc jakies wersje i jednego i drugiego odpalaly sie pod Crossover Office (taka komercyjna mutacja Wine). O nawet znalazlem ;) http://www.codeweavers.com/site/products/c...ted_apps/?id=19

Z tym, ze zapewne gwarancja jest tylko na samego DW a dodatki moga sie sypac.

Nie wiem tak naprawde do czego potrzebujesz tego programu. DW to potezny i cholernie niestety drogi kombajn do tworzenia calych witryn z swietnie zrobiona obsluga podstawowych modeli server-side i laczenia z bazami danych.

Natomiast jak chcesz cos do tworzenia stron pt "Ja i moj pies" (bez obrazy) i koniecznie chcesz WYSIWYG to chyba jedyna dzialajaca wersja jest Kompozytor Stron z mozilli (aktualnie tez klonowany pod jakas tam nazwe przez lindows.com). Prosty bez fajerwerow aczkolwiek calkiem funkcjonalny.

Jesli tekstowy to IMHO Quanta oraz bodajrze Bluefish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi