Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

W BIOSie, który mam wgrany jest również ta opcja na 1 ustawiona i działa świetnie.

BTW, artykuł skończyłem wczoraj w końcu. :->

ARTYKUŁ POD TYM LINKIEM:

http://heh.pl/artykuly.php?id=24

jest naprawdę niezły,

TO PRAWDZIWE KOMPENDIUM WIEDZY O KARTACH RADEON 9800SE,

ale trzeba pamiętać o dwóch kwestiach:

1. Po co kombinować z podmiankami plików w sterownikach, kiedy można odblokować potoki dużo prostszą metodą, poprzez instalację sterowników Omega: www.omegacorner.com

lub zmodyfikowanych sterowników Catalyst?

2. zmiany w biosie karty są dość niebezpieczne, bo jeśli przesadzisz z ustawieniami i karta się nie podniesie po modyfikacji to możesz zapomnieć o karcie o o gwarancji również.

3. przetaktowywując kartę ma maksymalne ustawienia skracasz jej życie, ponieważ karta dużo mocniej się grzeje, a przegrzanie karty też nie podlega gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba pamiętać o dwóch kwestiach:

1.  Po co kombinować z podmiankami plików w sterownikach, kiedy można odblokować potoki dużo prostszą metodą, poprzez instalację sterowników Omega:  www.omegacorner.com

lub zmodyfikowanych sterowników Catalyst?

2. zmiany w biosie karty są dość niebezpieczne, bo jeśli przesadzisz z ustawieniami i karta się nie podniesie po modyfikacji to możesz zapomnieć o karcie o o gwarancji również.

3. przetaktowywując kartę ma maksymalne ustawienia skracasz jej życie, ponieważ karta dużo mocniej się grzeje, a przegrzanie karty też nie podlega gwarancji.

Miały być dwie kwestie, ale OK.

1) Oryginalne sterowniki są najszybsze i najpewniejsze (często mają więcej opcji).

2) To nie problem. Fizycznie się nie uszkodzi, a BIOS można zmienić odpalając monitor za pomocą karty PCI

3) Dlatego właśnie napisałem, żeby nie zabierać się za to bez odpowiedniego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy sama zmiana timingow spowoduje wieksze graznie sie pamieci? Czy w wyniku flashu biosu z timingami pro moze sie zwalic karta? I czy lepsze timingi zmniejszaja mozliwosci OC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy sama zmiana timingow spowoduje wieksze graznie sie pamieci? Czy w wyniku flashu biosu z timingami pro moze sie zwalic karta? I czy lepsze timingi zmniejszaja mozliwosci OC?

szybsze timmingi to mniejsze oc

wyzsze timmingi to wieksze oc

ale suma sumarum wychodzi prawie to samo

np. schodzac z timmingami na najmniejsze....podkrecisz karte do np. 350 czyli 700........powiekszajac timmingi na max osiagniesz 375 czyli 750......ale mniejsze taktowanie i szybsze timmingi to nadal to samo co wyzsze timmingi i wyzsze taktowanie......kiedys sie tym bawilem i roznice siagaly + - 100 punktów.....wiec gra nie warta swieczki.....ale zmniejszajac timmingi kosci praktycznie diabelsko sie grzeją.....wiec polecam osobą z dobrym chlodzeniem

PS....a tak offtopic....przy okazji znalazłem foty fajnego chlodzenia

Dołączona grafika

http://www.systemcooling.com/aerocool_vm-101-01.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak... niestety wykryłem uszkodzone potoki w moim Radeonie :( W Ground Control 2 na wodzie jest ułożone 6 żółtych kwardatów, nie zmieniają swojego położenia i jednoznacznie wskazują na to, że nie jest to błąd gry. Jak na razie tylko w tej grze występuje ten irytujący objaw takze przy standardowych taktowaniach :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rabit 1.0 umozliwial zmiane 5 rodzajów timingów !

a Rabit  1.2 umozliwoa zmiane 17 tu  8O

UPDATE:

EDDY - moze sproboj ustawic wszystkie 17 timingów tak jak w PRO !

uczyniłbym to osobisciue niezwłocznie ale nieposiadam zapasowej karty PCI(w razie jakichkolwiek problemów) - Ty napewno takową masz !

moglbys to dodać do swojej recki -  - wydaje mi sie ze wydajnośc by wzrosła :twisted:

Powiem tak. Z ciekawości sprawdziłem jakie timingi mają pamięci w karcie którą już kiedyś testowałem czyli Hercules 9800 SE AIW. Ta karta ma pamięci Samsunga. No i co się okazuje. Timingi z dwoma wyjątkami są takie same jak przy Powercolor 9800 Pro. Te dwa wyjątki to Wrl=1,0 - niżej niż w Powercolor Pro, oraz tWR=2 - niżej niż Powercolor Pro. Powercolor SE na tym tle wypada naprawdę blado. Interesuje mnie tylko jedna rzecz. Czy jest to asekuranctwo, czy może są gorsze elementy i dlatego nie chcą ryzykować. Co najciekawsze ten Hercules ma pamięci 3,3.

no i jeszcze jedna rzecz. Przez chwikę miałem Gainwarda 5900XT i tam pamięci 2,8 chodziły na 950 Mhz bez jednego artefaktu. Były chłodzone, to fakt. Ale taka różnica :?:

... moze dlatego ze pamieci w sa niedovoltowane ...

... a probowales ustawic w swoim SE te 17timingów z PRO ?

jak ze wzrostem wydajnosci ?

Niestety w Powercolorze SE nie ma sensu ustawiać takich timingów jak w PRO. Karta wstaje, ale mamy czarny ekran. Nie miałem czasu żeby testować co trzeba by było "odkręcić"., wróciłem więc do lekko pokręconego biosu. No i co wtym momencie z twierdzeneniem, że PRO i SE to dokładnie takie same karty :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

@All ;)

Wie ktoś może o jakimś źródle modowalnych radeonów w okolicach krakowa?

Pozdro.

Sprawdź w Bitcomputer na ul. Św. Krzyża. Co prawda teraz na stronach internetowych mają w ofercie tylko Sapphire 9800SE, ale zadzwoń i się dowiedz, bo u nich wszystko zmienia się z dnia na dzień, a strona jest niezbyt często uaktualniana.

Adres sklepu: http://www.bitcomputer.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

@All ;)

Wie ktoś może o jakimś źródle modowalnych radeonów w okolicach krakowa?

Pozdro.

Sprawdź w Bitcomputer na ul. Św. Krzyża. Co prawda teraz na stronach internetowych mają w ofercie tylko Sapphire 9800SE, ale zadzwoń i się dowiedz, bo u nich wszystko zmienia się z dnia na dzień, a strona jest niezbyt często uaktualniana.

Adres sklepu: http://www.bitcomputer.pl/

Tylko Sapphire ma chyba obniżone taktowanie i pamięci 3.3 ns? :/

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytania do PCSerwis. Wysłałem maila ale nie otrzymałem odpowiedzi :/

1. Czy można jeszcze zarezerwować modowalne karty i kiedy będą

na 100% osiągalne?

2. Czy będą na samsungach 2.8?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mnie tylko interesuje kiedy będą te karty? Może forum TWEAK dostanie jakieś promocje? Ew. pierszeństwo w zakupie :D w zamian będziemy mogli rozreklamować sklep :) Chyba zaczynam bredzić.

Pozdro 63284293479247

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie czytam i ciagle mam bol czy 9800 se (powercolor, czy xpertviosion) czy gigacube 9600 xtg extreme overclocking do 740mhz!

podaje link na ta karte

http://www.gecube.com/productCategory.php?proID=29

bo z tego co widze podniesienie 9800 se do pro to nadal loteria :P

albo wyjdzie albo sie grzeje albo szachownica gdzies w grze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

256 bitowy 9800PRo juz za 999zl ...niezle, zastanawiam sie czy jest oplacalne kupno modowalnego. Pcserwis wspominal cos, ze minimalna cena bedzie 750, a moze byc wiecej do tego 20 zl koszty wysylki czyli juz tylko 200zl drozej wychodzi pelen 9800pro. Hmm, mam dylemat, ale to chyba staje sie nie oplacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytania do PCSerwis. Wysłałem maila ale nie otrzymałem odpowiedzi :/

1. Czy można jeszcze zarezerwować modowalne karty i kiedy będą

na 100% osiągalne?

2. Czy będą na samsungach 2.8?

Pozdro.

Dziwne Panowie macie podejście do klienta skoro na maila czy na forum

nie łaska odpisać... :/

Wciąż prosze o odpowiedź.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi obiecali zalatwienie sprawy z zaplaceniem 20 zl wiecej za karte na poczatku tygodnia i jakos im sie nie spieszy . musialem dac 750 zamiat 730 jak dla uzytkownikow tweaka , a na gwarancji tez jest kwota 730 zl , wiec czekam caly czas na zwrot tych 20 zl i nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale sie dziś uśmiałem

wczoraj wchodze na www.sirus.pl i patrze

HIS ATI Radeon 9800Pro 128DDR 256bit TV/DVI BOX - cena: 999 zł

a dzis.....pokazał sie malutki UPDATE o treści

UPDATE

Ze względu na wyczerpanie się kart na naszym magazynie i podniesieniu cen przez dystrybutora musimy i my podnieść cene, ktora i tak jest bardzo atrakcyjna - od nowej dostawy HIS 9800Pro kosztuje 1049 PLN

szczesliwiec ten ktory zdążyl kupić za 999PLN

PS. Czyli suma sumarum....9800 Pro 256Bitów ze wszystkim oplatami kosztuje okolo 1100zł.........jakby nie patrzec 9800SE 256Bitów nadal jest Rulezzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z strony Siriusa to zwykla sciema, probuja wyciagnac wiecej kasy od ludzi...stary trick, najpierw daj niska cene ludzie sie napala, potem lekko podnies to i tak kupia, bo juz sa napaleni, a te 50zl przeboleja.

9800pro kosztuje nadal 999zl, chocby w http://www.esc.pl/

Czyli roznica miedzy modowalnym se, a pelnym pro, pozstaje nikla okolo 200zl.

Realna cena modowalnego 9800se, aby byla atrakcyjna nie powinna przekroczac 699zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800pro kosztuje nadal 999zl, chocby w http://www.esc.pl/

Czyli roznica miedzy modowalnym se, a pelnym pro, pozstaje nikla okolo 200zl.  

Realna cena modowalnego 9800se, aby byla atrakcyjna nie powinna przekroczac 699zl.

Wątpie, czy gdziekolwiek znajdziesz Radeona z gwarancją na poprawne działanie 8 potoków za taką cenę. Problem polega na tym, że takich Radeonów brakuje i z tego co wiem ŻADEN dystrybutor w Polsce nie ma żadnych Radeonów 9800SE, a jeśłi już ma to przebrane.

U nas cena modowalnych Radeonów 9800SE firmy XpertVision to 765zł. Może uważasz, że to dużo i nieopłaca się, ale w stosunku do normalnego Radeona 9800PRO to i tak oszczędność 235zł co stanowi 31% ceny Radeona 9800SE. Cenę dyktuje dystrybutor i my nie mamy dużego pola do popisu w tej sprawie. Cenę zweryfikuje rynek, jeżeli ktoś uzna, że to za dużo, po prostu nie kupi.

Za 699zł możemy sprzedawać Radeony, które nie są w 100% modowalne, tzn. nie ma totlnych błędów w grafice, szachownic itp. a jedynie małe, trudno zauważalne błędy w wyświetlaniu grafiki, typu małe kropeczki lub małe inne nieznaczące błędy.

Sorry, ale nie bardzo mam czas na rozpisywanie się, idę testować grafiki, odpowiedzi na wszystkie pytania dostaniecie do końca tygodnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dluzej potestowalem karte . zapuscilem marki zapetlone , i powiem ze na standardowym chlodzeniu karta sie tak grzeje ze po dluzszej pracy potrafi sie zawiesic na standardowych taktowaniach (chodzi o pamieci na 99% ) . musze minimalnie taktowania obnizac , albo dawac dotatkowy nadmuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek Witam Wszystkich :!: :)

Chciałbym powiedzieć że Wszyscy odwaliliście kawał dobrej roboty w tym topicu :) Karte mam od 5.07 ale do dziś (czyli 8.07) trwało czytanie tych 31 stron tematu :) Troche tego było ale przeczytałem. Jak widzicie z tego co jest w podpisie u mnie, nie mam sprawnego póki co qmpa i nie moge sprawdzić do końca mojego POWERCOLORa 9800SE. Tzn powiedziałem do końca bo już go przetestowałem na takim "słabszym" kompie [Athlon XP 1,7 256 DDR/266 :( i płytce SOLTEKa z KT266 (chyba taki, najwyżej jak coś nie tak to zminie nazwe bo nie pamietam)] i zasyfionym systemie (czyt. po GFie) i miałem średnie wyniki:

3D mark 01: okolo 10500

3D mark 03: 5098

Martwi mnie szczególnie 3D mark 01 ale przecież w nim w dużej mierze zależy od potężnego proca wiec na moim będzie miodzik.

Co do samej karty to na razie nie wiem czy jest w pełni modowalna, tzn marki nic nie wykazują , ATI TOOL z Artifact Test również, Colin 4 także, ale jak zarzuciłem Far Crya to po parunastu minutach na łódce miałem przez chwilke maluśkie kropeczki. A nie zdążyłem złapać zrzuta to bym problem przedstawił. Także nie zdążyłem zrobić testów na AAx6 oraz Anizo x16 :( Nie wiem kiedy zreanimuje mojego kompa (to już trwa 4 miesiąc :!: ) Co do o/c to jeszcze nie rozpoznałem max`a ale poszło na 410/705 i pamiątki ciepłe, ale nie pażyły :!:

Moje pytanie brzmi następująco co do Radka (chyba sie nie trafiło jeszcze takie):

Czy jeśli nie udało mi sie trafić na sztuke w pełni modującą sie, to czy jeśli będe jechać na 8 potokach to czy może ona w końcu całkowicie paść :?: Czy poprostu od czasu do czasu gdzieniegdzie będą sie pojawiać śmieci ale nie zmieni to żywotności karty :?:

Uff, ale sie rozpisałem :)

Co do samego tematu to jest to chyba WIELKIE KOMPENDIUM WIEDZY O 9800SE@PRO i możnabybyło to przykleić :D

POZDRO 4 ALL

EDIT: zapomniałem dopisać że była badziewna zasilka w tamtym kompie (Codeshit 300W 8O )Cód że poszła karta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, proszę - wszędzie wszystko tanieje, a u Was te karty drożeją, trzeba przyznać że macie nosa do interesów :wink: Darmowa reklama na forum (swoją drogą wielki plus dla Was za 'support' i info), a po 'wybadaniu rynku' (karty momentalnie rozeszły się na allegro!) cena się nagle zmienia (i to nie wiadomo na jaką, bo trzeba zobaczyć ile osób zarezerwuje karty, których jeszcze nie macie :wink:). Taką intrygę sobie wymyśliłem. Swoją drogą, napaliłem się na tą kartę ale jak widzę zrównujące się ceny SE@PRO i normalnego PRO to chyba jestem w stanie popracować tydzień dłużej i kupić tego drugiego. Ten biznes zaczyna się po prostu nie opłacać (+ew. wysyłka przy problemach to kolejne 30zł i ze 2 tygodnie).

A swoją drogą, możecie mi odpowiedzieć na pytanie: Co będzie jeżeli za pół roku karta mi padnie - tak po prostu (jeszcze nigdy żadna grafika mi nie padła, ale przypadki chodzą po ludziach). Co wtedy dostanę ? 9800se z demobilu bez gwarancji na dodatkowe potoki? Czy może bez problemu pieniądze na konto? Przecież jest do przewidzenia że te karty (se i pro) niedługo znikną z rynku i będą tylko z drugiej ręki. Proszę, przekonajcie mnie że moje obawy są niesłuszne, nie jestem jeszcze przekonany w drugą stronę (nawet jak już wszystkie SE są 'zaklepane') :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi