Skocz do zawartości
MeRBi

Radeon 9800SE@PRO - WALKA ZE ŚCIEMĄ !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy oprócz pcserwis znacie jeszcze innego godnego zaufania sprzedawcę kart Radeon 9800SE@PRO?

Zawsze lepiej, gdy ma się jakiś wybór, bo konkurencja to zdrowa sprawa.

Chodzi mi o sprzedaż wysyłkową, ale z możliwością zwrotu w razie problemów. Nie chciałabym się naciąć po raz kolejny, jak z tym Radeonem "9800PRO", który prawdpodobnie wcale nim nie jest.

Wszystkim forumowiczom dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam

Mała Maggie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj musiałem stawiać system na nowo, stery itd. Po odpaleniu 8 potoków na karcie, chwilka pracy, restart i totalny zonk. Pulpit totalnie nieczytelny, pionowe pasy o 3d nie ma nawet mowy. Restart, ekran powitalny zakrzaczony i całej prawej strony ekranu brak. Lekko się wkur... Karta ma niecały miesiąc, po zmodowaniu nie generowała żadnych artefaktów. Tryb awartyjny, przywracanie systemu, karta ponownie z czterema potokami i to samo. Byłem niemal pewny, że nie tylko poszły dodatkowe potoki, lecz cała karta poszła się jeb..

Wrzuciłem do kompa wysłużonego GF3 i to samo. Coś co ewidentnie wyglądało na padnięcie karty okazało się padnięciem drugiej kostki ramu. Powercolor 9800SE@PRO żyje i kopie :) Nie mniej całe to zdarzenie dało mi dużo do myślenia. W pewnym momencie byłem załamany. Wszystko na co mogłem liczyć to niemodowalny Radek w ramach gwarancji-modowalne karty się skończyły i nie wiadmo kiedy będą i czy wogóle. Nie mam wątpliwości, że kasy by mi też nie oddali. Zaoszczędziłem około 300 zł ale obecnie mam wątpliwości czy było warto. Narazie jest ok ale w bliżej nieokreślonej przyszłości, w przypadku awarii karty, gdy Radków 9800Se na rynku już nie będzie co dostanę :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maggie--> Myśle że foto karty ze zdjetym radiatorem duzo by wyjaśniło ...zapodaj zdjecie to moze powiemy ci w czy problem i czy karta byla modowana.....mozliwe ze kupilaś karte po servisową......bo nie sądze aby komuś sie chcialo modować 9800SE@PRO skoro dużo łatwiej jest wgrac sterowniki ktore same zmodują karte.....bez użycia lutownicy....pozatym nie wiem czy mozna sprzętowo zmodowac SE@PRO

Jak to nie? Nawet dla 200-300 zł zysku?

Jest jeszcze jeden szczegół - miałem kilka sygnałów o nieuczciwych sprzedawcach, którzy montując komputer dla klienta wkładali do środka Radeona 9800SE modowalnego i sprzedawali nieuświadomionym klientom jako wersję PRO - zarabiając min. 300zł na sztuce - to dopiero jest przekręt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj musiałem stawiać system na nowo, stery itd. Po odpaleniu 8 potoków na karcie, chwilka pracy, restart i totalny zonk. Pulpit totalnie nieczytelny, pionowe pasy o 3d nie ma nawet mowy. Restart, ekran powitalny zakrzaczony i całej prawej strony ekranu brak. Lekko się wkur... Karta ma niecały miesiąc, po zmodowaniu nie generowała żadnych artefaktów. Tryb awartyjny, przywracanie systemu, karta ponownie z czterema potokami i to samo. Byłem niemal pewny, że nie tylko poszły dodatkowe potoki, lecz cała karta poszła się <font color=red>[ciach]</font>..

Wrzuciłem do kompa wysłużonego GF3 i to samo. Coś co ewidentnie wyglądało na padnięcie karty okazało się padnięciem drugiej kostki ramu. Powercolor 9800SE@PRO żyje i kopie :)  Nie mniej całe to zdarzenie dało mi dużo do myślenia. W pewnym momencie byłem załamany. Wszystko na co mogłem liczyć to niemodowalny Radek w ramach gwarancji-modowalne karty się skończyły i nie wiadmo kiedy będą i czy wogóle. Nie mam wątpliwości, że kasy by mi też nie oddali. Zaoszczędziłem około 300 zł ale obecnie mam wątpliwości czy było warto. Narazie jest ok ale w bliżej nieokreślonej przyszłości, w przypadku awarii karty, gdy Radków 9800Se na rynku już nie będzie co dostanę :?:

Opinia PCSerwis (12 strona tego wątku)

Czy jeżeli np. za pół roku padnie nam karta (obojętnie, czy to te potoki, czy coś innego) to czy w ramach wymiany gwarancyjnej dostaniemy karte która się moduje? (czyli ma sprawne 8 potoków)?

Wg. opisu aukcji na allegro gwarancja na modowalność jest gwarancją rozruchową 10 dni. Teoretycznie. Praktycznie, do czasu, gdy karty będą dostępne, będą wymieniane na modowalne. A jeśli nie będą już dostępne, to i producent nie będzie miał na co wymienić, więc zmuszony jest dać kartę lepszą, np wersję PRO.

Dlatego wszystkich proszę o umiar i rozsądek w przetaktowywaniu, ewentualnie dokonywanych modyfikacjach kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie wiem czy zauważyłeś że szyna pamięci ma tylko 128bit w tej aukcji...

UPDATE

Ostatnio prawie się zrobiłem, bo szukałem jak najtaniej Radka 9800pro, ale nie modowalnego tylko orginalnego PRO, no i nagle wpadam do Wrocławskiego SKYNETU i pytam czy nie mają czasem RAdków 9800pro, a oni że mają ostatniego za 799zł... Ja oczy wybauszyłem, no i daje im 100zł i mówię że za godzinę jestem spowrotem po niego żeby mi go odłożyli... No ale naszczęście sprzedawca okazał się w miarę uczciwy, bo jak już przyjechałem z kasą spytał czy napewno biorę, bo jest mały haczyk, mianowicie szyna pamięci to tylko 128-bit...

Swoją drogą ciekawe jak się prezentuje wydajność takiej karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możliwe żeby 9800SE z tak ułożonymi pamięciami była modowalna na Pro?: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27957834

Czy może myli mi się z 9500@9700?

Ta karta po zmodowaniu bedzie karta tozsama z Sapphire 9800Pro 128bit :-)

Jesli chodzi o wydajnosc, jest na minimalnie wyzszym poziomie niz 9700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE

Ostatnio prawie się zrobiłem, bo szukałem jak najtaniej Radka 9800pro, ale nie modowalnego tylko orginalnego PRO, no i nagle wpadam do Wrocławskiego SKYNETU i pytam czy nie mają czasem RAdków 9800pro, a oni że mają ostatniego za 799zł... Ja oczy wybauszyłem, no i daje im 100zł i mówię że za godzinę jestem spowrotem po niego żeby mi go odłożyli... No ale naszczęście sprzedawca okazał się w miarę uczciwy, bo jak już przyjechałem z kasą spytał czy napewno biorę, bo jest mały haczyk, mianowicie szyna pamięci to tylko 128-bit...

mowisz masz http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...800_128bit.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE

Faktycznie 8O

Ciekawe czy licytujący na tej aukcji zwrócili na ten drobny element uwagę ... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE

Faktycznie 8O

Ciekawe czy licytujący na tej aukcji zwrócili na ten drobny element uwagę ... :lol:

Widzisz to jest druga aukcja tej karty, zadzwonilem jak wystawil pierwsza aukcje i uslyszalem ze to jest 9800se@pro to mowie za 700zł biorę od ręki, wycofał aukcję i miał mi wysłac mailem zrzut z rivy tunera, ale zaczął sie wykręcać i w końcu wystawił ta aukcję, ale na szczęście ze zrzutm z rivy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Czy możliwe żeby 9800SE z tak ułożonymi pamięciami była modowalna na Pro?: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27957834

Czy może myli mi się z 9500@9700?

Ta karta po zmodowaniu bedzie karta tozsama z Sapphire 9800Pro 128bit :-)

Jesli chodzi o wydajnosc, jest na minimalnie wyzszym poziomie niz 9700.

Chyba śnisz. Ta karta ma wtedy poziom mniej więcej R 9600 PRO, a taki 9800 SE Power Color 380/340 256 bit jest od niego wydajniejszy.A ten sprzęt z Allegro jako żywo przypomina mi mojego padniętego 9600 TX- odradzam się w to pchać, nawet DVI nie ma.

Ps- to jest ściema równie "udana" jak przerobione R 9500 64 MB na 9700 PRO :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzizus- patrzcie tą cenę:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28214455

8O  8O  8O  8O  8O

A zastanawialiście się dlaczego te karty są dużo tańsze niż wszędzie???

Poczytajcie moje wcześniejsze posty, to może was olśni. Mój Radeon 9800PRO też był na chipie R350.

Z tego co wiem, Sapphire nie produkuje takich Radeonów - czyli 9800PRO na układzie R350, na R350 są tylko wersje 9800SE. Na stronie producenta nie ma takiej informacji, ale poszukajcie w necie, a znajdziecie.

Od razu uprzedzam, że nie kupowałam karty u tego Pana, ale coś mi się tu wydaje podejrzane!!! 110zł zarobku jest nie do pogardzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, Sapphire nie produkuje takich Radeonów - czyli 9800PRO na układzie R350, na R350 są tylko wersje 9800SE. Na stronie producenta nie ma takiej informacji, ale poszukajcie w necie, a znajdziecie.

A np. to:

http://www.legionhardware.com/html/doc.php?id=245 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem wczoraj bios ze zmodyfikowanymi timingami i polecam to wszystkim :D Karta dostala kopa w grach, w Far Cry srednio 4-5fps :) No i wreszcie 6500 w 3DMark03 :twisted: Pamieci kreca sie tak samo :)

http://service.futuremark.com/compare?2k3=2773370

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzis oddalem 9800se Powercolora i zakupilem 9800se@pro w pcserwis'ie

idealnie zmodowany na 8 - potokow :):) nareszcie moc ;)

rdzen puszczony na 400 / pamieci na 750 i zero artefaktow .. przynajmniej nie zauwaazylem podczas testow..

zdazylem juz pograc i rowniez jak na razie nic sie zlego nie dzieje..

wyniki :

3dmark 01 - 14700

3dmark 03 - 5863

jak dla mnie wynik bardzo satysfakcjonujacy.

koniec z rozbudowa......narazie...:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :!:

Ja również od wczoraj jestem (jak na razie szczęśliwym :wink: ) posiadaczem karty XpertVision Radeon9800SE@PRO zakupionej w PCSerwis'ie (niestety zapomniałem o zniżkach dla Forumowiczów i kupiłem ją za 765zł, no ale cóż teraz zrobić - mądry Polak po szkodzie... :) ). Po pierwszych testach na standardowych ustawieniach:

Procek: 1833MHz [11x166]

Karta: Core-380MHz, Memory-600MHz

i wyniki

3DMark 2001 - 15686

3DMark'03 - 5395

Dzisiaj pobawię się troszkę zegarami (może 400/680) i poźniej zamieszczę wyniki. Ogólnie z karty jestem :mrgreen: baaaardzo :mrgreen: zadowolony (po przesiadce z FX'a5600).

Na razie pozdrawiam i zachęcam do zakupu, póki jeszcze są :wink: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karte  puscilem  na 400/750  

a juz w 3d03 uzyskalem 5946 :)

jeszcze pytanko :  

czy pamieci zostawic na 333 cl 2 ? czy na  400 cl 2.5 ?

synchronicznie powinno byc szybciej ?

athlony szybciej dzialaja na asynchro i ja tez mialem kiedys taki dylemat jak ty okazalo sie ze 400 cl 2.5 jest o niebo szybciej nic 333 cl 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu wielu postów na temat timingów pamięci na 9800se postanowiłem pobawić się z moją kartą. Znalazłem taki programik http://www.radeon2.ru/atitray/attsetup.exe , w którym można zmieniać timingi "w locie" i potestować sobie czy wszystko jest ok. Jeśli ustawimy za niskie i karta sie wykrzaczy to twardy reset kompa i po problemie, zaczynamy od nowa. Programik ten nie wczytuje timingów po załadowaniu systemu, wiec zapisujemy sobie na kartce ustawienia na jakich karta dobrze chodzi, a potem w rabit 1.2 modyfikujemy sobie biosik. Dzięki takiej zabawie na standardowym taktowaniu moja karta uzyskuje 5750 !!!! pkt. w 3DMarku 2003 (wcześniej 5300-5400) :D A ktoś wcześniej pisał, że zmiana timingów nie przyspiesza dużo... I jeszcze jedno: pamięć podkręca mi się tak samo po zmianie timingów. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis dostałem biosik od Pinkiego i karta dostala wyraźnego kopa.

Wcześniej miałem w 3dmarku03 5600pkt, teraz kolo 5800.

Oc miałem na poziomie 450/760 (wydawało mi sie ze wiecej ale jak odpaliem cod to mialem krzaki)

Teraz mam max 460/800 :)

Zmiana timingow karty na ostrzejrze podniosła moje oc i to znacznie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkor Bios

tRcdRD = 4

tRcdWR = 2

tRP = 4

tRAS = 10

tRRD = 3

tR2W = CL + 2

tWR = 3

tW2R = 1

tR2R = 1

tRFC = 22

tRBS = CL + 2.5

PRO Bios

tRcdRD = 5

tRcdWR = 3

tRP = 5

tRAS = 10

tRRD = 4

tR2W = CL + 3

tWR = 3

tW2R = 2

tR2R = 2

tRFC = 17

tRBS = CL + 3

I to ma dzialac? ;) Potestuje w Ati Toolu, nie spadlo ci OC na tych timingach? Sa bardzo agresywne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi