Skocz do zawartości
powermixer

Który P4 szybszy Northwood HT 800 Mhz czy Prescot

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić procka 2,4 GHz Pentium4. Tylko którego? Planowałem kupić 2,4 GHz FSB 800 z HT. Niedawno powstał nowy z rdzeniem Prescott i FSB 533, ale za to ma 1MB L2. Który będzie szybszy? Bo w wypadku 2,8 GHz i szybszych Prescoty ze względu na cache są wydajniejsze. Tylko czy w wypadku 2,4 GHz mniejszy FSB i brak HT nie spowoduje spadku wydajności do poziomu Northwooda?

PS: Do ilu da się podkręcić Northwooda 2,4GHz HT 800FSB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pólnocny las szybszy ale przy prescocie można zaoszczędzić i nie montować ogrzewania na zimę :lol:

poza tym FSB 4x133=533 to już przeżytek, tylko 800 sięliczy do synchro z DDR 400.

northwood to taki dziwny wybryk ale tonący brzytwy się chwyta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie już Northwooda. Cena świadczy o jego wyższości nad Prescottem. Najważniejszy powód to jest mniejsze wydzielanie ciepła (prescoty szczególnie te szybsze z FSB 800 mogą zastąpić suszarkę do włosów :) nie wiele prześcigając odpowiedników z północnego lasu). Poza tym jest to najsłabszy model z szybką magistralą a więc duże możliwości OC. Mój ma odblokowany mnożnik i chodzi przy boxowym coolerze na 3GHz bez zarzutu. Planuję kupić coś lepszego tylko co żeby uzyskać 3,2-3,4GHz. Dzięki za podpowiedź. Może i te Prescoty nie są zbyt udane ale nie piszcie takich głupot "ale tonący brzytwy się chwyta " bo ci AMDowcy nie wiedzą, że mają pod maską g***o które może paść w każdej chwili i ma taktowanie niezgodne z oznaczeniem. Ja cenię sobie stabilność i niezawodność więc uważam AMD za coś gorszego podobnie z resztą karty grafiki ATI. Wolę trochę wolniejszy lecz niezawodny sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie już Northwooda. Cena świadczy o jego wyższości nad Prescottem. Najważniejszy powód to jest mniejsze wydzielanie ciepła (prescoty szczególnie te szybsze z FSB 800 mogą zastąpić suszarkę do włosów :) nie wiele prześcigając odpowiedników z północnego lasu). Poza tym jest to najsłabszy model z szybką magistralą a więc duże możliwości OC. Mój ma odblokowany mnożnik i chodzi przy boxowym coolerze na 3GHz bez zarzutu. Planuję kupić coś lepszego tylko co żeby uzyskać 3,2-3,4GHz. Dzięki za podpowiedź. Może i te Prescoty nie są zbyt udane ale nie piszcie takich głupot "ale tonący brzytwy się chwyta " bo ci AMDowcy nie wiedzą, że mają pod maską g***o które może paść w każdej chwili i ma taktowanie niezgodne z oznaczeniem. Ja cenię sobie stabilność i niezawodność więc uważam AMD za coś gorszego podobnie z resztą karty grafiki ATI. Wolę trochę wolniejszy lecz niezawodny sprzęt.

powiem krotko - gupi jestes !!!

i skomentuje to krotkim podsumowaniem !! mam tosamo za co ty zaplacisz 1450zł - P4 3,2GHZ !!! a ja 200zł !!! 1250zł mam w kieszeni np na FX5900XT !

prosze oto dowód -wprawdzie maly ale niemam czasu na wiecej testów ! a dodam ze przewaga mojego Athlona bedzie jescze wieksza jak zmieni chlodzenie na procesorze na WC , wtedy to P4 bedzie tak daleko wtyle jak celeron 400MHz :lol: :lol: :lol:

testy wykonane na Athlonie 2000+ kreconym na troche wiecej jak 3200+ a dokladnie 2208MHz (patrz podpis)- procek o 1GHz nizej taktowany jest szybszy od taktowanego P4 3,2GHz normlanie lol :lol:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak widac nie w kazdym tescie jest szybszy ale po wymienia chlodzenia jak wspomnailem P4 bedzie daaaleko w tyle i to wszystko za 200zł !!!

tak wiec smieje sie z ciebie !!! sam mialem kiedys intela i powiem ze jest to nieopłacalne !! bo za duzo nizsza kase mozna miec lepszy sprzet tak samo stabilny bo te mity ze stabilnoscia mnie smiesza !!!

P.S sorqi za duze screeny ale po zmneijszeniu ich nic nie widac ! sam neilubie jak sie forum rozsuwa ale inaczej sie nie dalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież od dawna wiadomo, że Athlony się wieszają i dlatego Pentium jest lepsze, no nie? Zgadzam się z powermixerem - lepiej zainwestować w coś sprawdzonego - Pentium, czy nVidię, niż żeby później się komputer psuł, bo chciałem zaoszczędzić na częściach. A poza tym pentium jest wydajniejsze, bo np. Athlon 64-FX53 ma 1000 megaherców niższe taktowanie! A jak wy, AMDkowcy jesteście tak zaślepieni posiadaniem tych "sprzętów" to porównajmy 3dmarki! Ja na P42.4HT i GF4Mx440 mam w 2001 3200 punków. Ale mogłem wziąć lepszą kartę, tylko mi kasy nie starczyło. Co z tego, że kumpel ma 12000 na Athlonie 2000+, jak jego sprzęt to tylko o kant [gluteus maximus] rozbić, takie g.ó.w.n.o :!: Jak można mieć za taką kasę coś 3 razy wydajniejszego? AMD na 100% obniża koszty stosując jakieś g.ó.w.n.i.a.n.e materiały do produkcji! I na dodatek AMD się grzeje! Dzięki, ale nie chcę mieć suszary w kompie, no, i Pentium dużo lepiej się kręci, przecież to właśnie na nim osiąga się ponad 5GHz, czyż nie?

Teraz wam żal :twisted: , nie?

:lol: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz nie zgodze sie z Toba, to co podales w tabelkach to jedno - ale zobacz ze antki kopia dupe tylko w ALU ale FPU p4 wymiata tak czy siak, ponadto p4 korzysta w 100% z dobrodziejstwa dualchannel - gdzie AMD niestety sobie nie radzi - przyrosc rzedu 5-6% w trybie D-CH

takiego P4 tez da sie podkrecic na fsb 250 (efektywne 1000) i wtedy juz amd ma problem.... ponadto p4 stabilniejszy jest sa pod niego lepsze mobo itd. itp..... - tylko nie wylatuj z amd64 bo to inna bajka z ktora intel niebawem sie zmierzy wypuszczajac 64bit p4

- i jeszcze jedno czemu porownujesz AMD najtanszego bo sie dobrze kreci z zakupem p4 najszybszego - p4 tez mozna kupic 2.4C jak sie jeszcze spotka za jakies 700zl i nie jest to wcale 1400 - bez przesady, chyba ten prad za duzo Cie popiescil dzisiaj;)))

amd jest szybkie i tanie a intel drogi i jeszcze szybszy i tyle!!

ja bym chcial miec fsb 800 zamiast 400 z AMD, bo to na serio daje kopa!, a nawet taki p4 2.4C@ 3.2ghz tez jest super.... koniec wywodu i nie piszcie glupot bo znow wojna sie zrobi w ktorej wiadomo kto wygral

@ pandi

schowaj sie do szuflady lolu Ty, amd wcale nie pakuje gorszych elementow do swoich procow i az tak sie nie wieszaja, tak samo jak nv nie jest super lepsze od ATI........

komponenty czyli glownie mobo pod intela sa o wiele lepszej jakosci niz najlepsze mobo do amd (produkowane na nforsie).... nie bede dalej gadal bo i tak nie wiesz o co chodzi, ,wiec nie pisz w tym temacie nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz pojecia

ale najbardziej rozwalil mnie text ,,AMD sie grzeje", wiesz lolu p4 jeszcze wiecej sie grzeja jakbys nie wiedzial!!! tylko z ta roznica ze sa stabilne w wyzszych temp z reguly 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan @ zacznijmy od tego że to co podał lukasrz w tabelkach to nie do końca prawda - tutaj macie wyniki z Sandry mojego proca ale z HT bo dlaczego mam nie korzystać z dobrodziejstwa tej technologii:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skromnie chciałbym zauważyć 2 rzeczy :

1) - z tego wątka się zrobił tak kretyński flamewar że nie skomentuję :D

2) - genghis zażegnujący flame a nie podjudzający ?? Widać że dorasta na forum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że intelowcy i AMDowcy toczą zacięty spór. Ale proszę nie w tym poście. Odpalcie sobie GG... Wielkie dzięki dla tych, co chwalą Intela i dobrodziejstwa takie jak HT. Nawet jeśli jest on wolniejszy od AMD w co wątpię to ja wolę Pentium i tyle. To samo jest z grafiką. Ja tylko szukałem pomocy bo moi klienci mnie pytają czy ten nowy 2,4GHz jest szybszy od starszego północnego lasu. Dzięki za podpowiedzi. Poza tym ja mam kilka zrombanych AMD (ukruszonych, zjaranych itp.) więc drodzy AMDowcy podajcie swoje adresy domowe - przyślę wam te procki i zobaczycie co AdvancedMicroDevices warta. lukasrz ty se porównaj niepodkręcany AMD 2400+ Do 2,4GHZ P4 a nie wciskaj screenów z takimi testami. Nawet i z nich wynika, że P4 ma dużo wyższy Float (zielony pasek). Przy normalnym chłodzeniu i bez OCtest będzie sprawiedliwy. I mnie tu nie wyzywaj skoro wolę tylko lepszy sprzęt. Wiem że probisz to z zazdrości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Mialem intela

2.nigdy do niego nie wroce

3.Procesory AMD sie wieszaja ?? aleś doje...bał pandi normlanie jestes takim lamusem ze szkoda mi cie , biedne dziecko ktore kupilo sobie komputer w supermarkecie obok stoiska z pomidorami ;) i czyta komputer świat ! naprawde nie nadajesz ise na to forum !! szkoda mi cie, szkoda mi cię spowodu twojego zacofanai i braku wiedzy powermixer - to tyczy sie rowniez ciebie ! bo mowiac o tej stabilnosci a raczej nie stabilnosci AMD osmieszasz sie !

4.chce zauwarzyc ze za 250zł moge miec to co wy za 1450zł tylko w niewielkiej ilsoci aplikacji (3dstudio-HT) zauwarze nieznaczna roznice wydajnosc ale wole odłozyc sobie ten 1tys zlotych z kawalkiem tak jak pisalem na karte typu np FX6800 i w grach bede mial 2razy lpeiej bo wam zabraknie kaasy i kupicje jakeigos FX5600 a wiec sory !!! nie oplacalne no !! chyab ze pracujecei na profesionalnych aplikacjach - obroóbka grafiki itp !!

5.mity o wieszaniu sie amd i braku stabilnosci slyszalem jescez dawno dawno temu jak mailem intela ! i tez sie wachalem co kupic ale chcialem isc z postępem !! poznac cały przekrój sprzetu pc ! znac sie na wszystkim i do tego dąze bo kompy ! niewazne jaki podzespol jaka firma wszystko nalezy pozanc od podstaw , więc temity zachowajcie dla siebie i swojego misia do snu !!!!!!!

6.szkoda mi z wami gadac bo to nie dla mnie !!! ja takie kłótnie i herezje sialem w wieku 12lat wiec pa pa wam !!! dorośnijcie !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym ja mam kilka zrombanych AMD (ukruszonych, zjaranych itp.) więc drodzy AMDowcy podajcie swoje adresy domowe - przyślę wam te procki i zobaczycie co AdvancedMicroDevices warta.

jesli ty je uszkodziles a zapewne tak bo mowa o twoim sprzecie to jestes oferma i niezdara !! i nie powinienes dotykac elektroniki ! bo az szkoda kochany tranzystorow zeby lezaly w twoich rekac ;)

lukasrz ty se porównaj niepodkręcany AMD 2400+ Do 2,4GHZ P4 a nie wciskaj screenów z takimi testami. Nawet i z nich wynika, że P4 ma dużo wyższy Float (zielony pasek). Przy normalnym chłodzeniu i bez OCtest będzie sprawiedliwy. I mnie tu nie wyzywaj skoro wolę tylko lepszy sprzęt. Wiem że probisz to z zazdrości.

jakby mial czas i ochote dalbym wiecej testow porownawczych

a ty sobie porownaj moje 2,2GHz z P4 2,2GHZ ?? he ??? w kazdym testcie na swiecei moj AMD bedzie wydajniesjzy !! procesory amd sa najwydajneijsze !! zobacz ze intel musi ponad 1GHZ czestotliwscia nadganaic zeby wyprzedzic amd !! architektura cpu amd jest duzo lepsza ! bardziej efektywna !!!

nci nie robie z zazdrosci , z zazdrosci robilem jak mialem 12lat czyli zapewne tyle co ty ;) a gdybym kochal ;) intela to bym go sobie kupil :] a przecierz przesiadlem sie z platformy intelowskiej na amd , czemu ?? a no t otzreba zroci tak jak ja zrobilem a nie wypisywac glupoty bo to te glupoty powoduja ze jescze pisze w tym temacie , bo nic sensownego nie napisaliscie poza tym ze intel rulezz a amd ble ! fu ! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiać mi się chce jak czytam co poniektórych z was :D Test Sandra jest nic nie wart. Ale faktem jest, że AMD robi obecnie najszybsze procesory, Intel może nawiązać walkę tylko ze swoim P4EE (1000$ buhaha) i tylko w aplikacjach strumieniowych, faktem jest że tam jest lepszy ale w tym co tak naprawdę ważne dla domowego użytkownika czyli gry, w tym już nie błyszczy. Oczywiście mam na myśli najnowsze Athlon'y 64 i FX bo XP to już przeżytek. A tych co mówią że AMD to niestabilne [ciach!]a, no cóż nie warto nawet komentować ich głupoty.

Warto panowie przeczytać testy a potem głosić farmazony że to Intel robi najszybsze procesory, Intel owszem robił najszybsze ale przez pewien czas. A ostatnio AMD tylko powiększyło swoją przewagę wprowadzając Secket939, ale najtańszy procek kosztuje 500$ więc AMD wcale nie jest takie tanie i słusznie. Za porządny procesor trzeba zapłacić zwłaszcza że konkurent nie oferuje rozsądnej alternatywy.

Mały test na potwierdzenie dla fanatycznych ignorantów. Na razie AMD oferuje lepszy procesor w każdej cenie, chyba że komuś zależy na wydajności w kodowaniu filmów czy renderingu w określonych programach bo Intel nie wszędzie jest lepszy.

http://www.tomshardware.com/cpu/20040601/index.html

PS. Głupotą jest porównywać P4 do przestarzałych juz AXP nie ten pułap cenowy i wydajnościowy. Porównujcie celerony do AXP :D Bo to taki celeron AMD który po podkręceniu do 2.4GHz moze wiele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to dobrze że nie jestem fanatykiem jakiejś firmy. Athlona używam dlatego że w kompilowaniu programów Pentium 4 nie ma szans, nawet 3.4GHz HT. Ale jakbym obrabiał filmy na pewno wybrałbym Pentiuma.

Nie zgodze się z tym że Athlony XP należy porównywać z Celeronem(z tym to każdy procek wygra :) ). AXP porównałbym do P4Northwood z 533FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sora, ale topic jest o wydajnosci miedz NW a Prescocie a nie kuwa AMD vs Intel, pozatym , zobacz se cene FXa athlona, a potem gadaj

smietnik robicie jak h.. ze sie niczego nie mozna dowiedziec nawet !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znowu to samo. amd vs intel. ŻENADA! ci co nie maja kasy biora amd a reszta intela . i wszytko gra,obie platformy sa udane z tym ze pod intela jest bogatsza oferta i tyle!

to tak jakby porównywac WINDOWS vs LINUX . oba sa dobre z tym ze pod windows jest wiecej aplikacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiać mi się chce jak czytam co poniektórych z was :D Test Sandra jest nic nie wart. Ale faktem jest, że AMD robi obecnie najszybsze procesory, Intel może nawiązać walkę tylko ze swoim P4EE (1000$ buhaha) i tylko w aplikacjach strumieniowych, faktem jest że tam jest lepszy ale w tym co tak naprawdę ważne dla domowego użytkownika czyli gry, w tym już nie błyszczy. Oczywiście mam na myśli najnowsze Athlon'y 64 i FX bo XP to już przeżytek. A tych co mówią że AMD to niestabilne <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, no cóż nie warto nawet komentować ich głupoty.

Warto panowie przeczytać testy a potem głosić farmazony że to Intel robi najszybsze procesory, Intel owszem robił najszybsze ale przez pewien czas. A ostatnio AMD tylko powiększyło swoją przewagę wprowadzając Secket939, ale najtańszy procek kosztuje 500$ więc AMD wcale nie jest takie tanie i słusznie. Za porządny procesor trzeba zapłacić zwłaszcza że konkurent nie oferuje rozsądnej alternatywy.

Mały test na potwierdzenie dla fanatycznych ignorantów. Na razie AMD oferuje lepszy procesor w każdej cenie, chyba że komuś zależy na wydajności w kodowaniu filmów czy renderingu w określonych programach bo Intel nie wszędzie jest lepszy.

PS. Głupotą jest porównywać P4 do przestarzałych juz AXP nie ten pułap cenowy i wydajnościowy. Porównujcie celerony do AXP :D Bo to taki celeron AMD który po podkręceniu do 2.4GHz moze wiele :)

wiesz co sam jestes zalosny z porownywaniem amd64 do p4 32 bitowych - poczekaj na 64bitowe p4 to pogadamy - co nie zmienia faktu ze niektore 32bitowe niezle depcza po pietach 64bitowca amd :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiać mi się chce jak czytam co poniektórych z was :D Test Sandra jest nic nie wart. Ale faktem jest, że AMD robi obecnie najszybsze procesory, Intel może nawiązać walkę tylko ze swoim P4EE (1000$ buhaha) i tylko w aplikacjach strumieniowych, faktem jest że tam jest lepszy ale w tym co tak naprawdę ważne dla domowego użytkownika czyli gry, w tym już nie błyszczy. Oczywiście mam na myśli najnowsze Athlon'y 64 i FX bo XP to już przeżytek. A tych co mówią że AMD to niestabilne <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, no cóż nie warto nawet komentować ich głupoty.

wiesz co sam jestes zalosny z porownywaniem amd64 do p4 32 bitowych - poczekaj na 64bitowe p4 to pogadamy - co nie zmienia faktu ze niektore 32bitowe niezle depcza po pietach 64bitowca amd :lol:

gengi ty tez niewiesz sa proce 64bit i sa tak fatalne ze szok nawte nie zgodne w tył w przeciwienstwie do amd , intel od kilku lat niemoze jakos sobie z tym poradzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gengi ty tez niewiesz sa proce 64bit i sa tak fatalne ze szok nawte nie zgodne w tył w przeciwienstwie do amd , intel od kilku lat niemoze jakos sobie z tym poradzić

dobra ja juz nic nie mowie bo juz bylo xxx tematow o tym i tak nikt do niczego nie doszedl :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek wszedł w temat tzw. walki chudych z grubymi znaczy się Intel v. AMD

Ale sam założyciel tematu dość mocno się temu przyczynił a dodając, że AMD to niestabilna platforma.

Mój Bartek @3100+ pracuje od miesięcy 24h, liczy SETI (1WU 2h 15min średnio), dzieli łącze neta, gry, mp3, filmy, pakiet nortona, DC++ i inne p2p, przeglądarki internetowe często wiele zadań naraz max temperatura na CPU 53C. Zwiechy zdarzają się bardzo rzadko i przeważnie z winy operatora, niż w wyniku niestabilnego systemu, rzadziej niż kompy na Celinach w pracy.

Różnica w możliwościach tych rodzin procesorów bardziej leży w naszej mentalności jak w ich technologii.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek wszedł w temat tzw. walki chudych z grubymi znaczy się Intel v. AMD

Ale sam założyciel tematu dość mocno się temu przyczynił a dodając, że AMD to niestabilna platforma.

Mój Bartek @3100+ pracuje od miesięcy 24h, liczy SETI (1WU 2h 15min średnio), dzieli łącze neta, gry, mp3, filmy, pakiet nortona, DC++ i inne p2p, przeglądarki internetowe często wiele zadań naraz max temperatura na CPU 53C. Zwiechy zdarzają się bardzo rzadko i przeważnie z winy operatora, niż w wyniku niestabilnego systemu, rzadziej niż kompy na Celinach w pracy.

Różnica w możliwościach tych rodzin procesorów bardziej leży w naszej mentalności jak w ich technologii.

Pozdrawiam

Kolejny kozak porownanie stabilnosci Barton -Celeron :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co montuje się teraz w Silicon'ach a co montowano w Crai'ach

I systemy na nich też są cymes. Gdzieś czytałem, że kupując oprogramowanie do grafiki filmowej 3D oraz do obróbki materiałów filmowego to taki średni Silicon Grafick gratis, zgadnijcie ile kosztuje te oprogramowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie jak można dyskutować o stabilności. Przecież nieważne czy Intel czy AMD stabilność jest zależna tylko od nas. Na przykład od tego czy dobierzemy dobre RAMy, kupimy zasilacz który wystarcza czy porządną mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...