Skocz do zawartości
POWER BY AMD

Mam dowód a nie kupie piwa

Rekomendowane odpowiedzi

yyyy

innemu kumplowi nie robili problemow.....

dowod odebral w zeszlym tygodniu, a 18 alt skonczyl 3.07.2003 :)

przecie mozna sie paszportem legitymowac.....

z tego co ja wiem to wedlug prawa masz 2 tygodnie na wyrobienie dowodu.

i na komisji jak juz jestes z miesiac po urodzinach to moga sie bardzo czepiac jego braku.

Z tego co ja wiem to ma sie pol roku na wyrobienie sam tyle czekalem i nikt sie do mnie nie przype*** ze tak pozno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie tylko raz zapytali w supermarkecie jak byme z kumplami i powiedzialem ze niemam to facetka zapytala sie ochroniaza czy moze sprzedac.

Tamten sie zapytal o rocznik, ja wypalilem odrazu 85' (naprawde 86') i spokojnie nam sprzedala to co chcielismy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzecie to od zlej strony, sprzedawca ktory sprzedaje piwo nieletniemu czy komus potocznie nazwijmy "pijanemu" podlega odpowiedzialnosci prawnej w obu przypadkach i on za to odpowiada, odpowiada więc za Was, mniejsza z tym bo to same glupoty w praktyce to zawsze wyglada jak cyrk :P, jestem po Waszej stronie, jednak tak jest - jesli to jest jej sklep ma prawo nie sprzedac i tyle, chocby to byly zapalki.

Rozumiem, ze Niemiec nie mial dowodu, Power by AMD mial ale (ja tak to zrozumialem) "wygladal" na pijanego. W takim przypadku chyba nie ma sie czego czepic?

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście bym już do takiego sklepu po prostu nie poszedł. Wolny rynek jest i konkurencja. Znajdźcie sobie inny skoro w tamtym nie potrafią zadbać o klienta.

jest to jedyny sklep w miasteczku akademickim. do innego sklepu jest ok.2km ...:

mrnt => Niemiec mial dowod i legitke a PBA byl jeszce wtedy trzezwy. dzisiaj znow tam pojde, bo jest fajny pomoscik, ladny zachod slonca i fajne kolonistki :D i jak mi piwa nie sprzeda to pojde do kierowniczki i zrobie wpis w ksiedze skarg, wnioskow i zazalen.

Dołączona grafika

to jest fotka z wczoraj ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://niemczuk.republika.pl/obrazki/niebo.jpg

to jest fotka z wczoraj ;]

Daj prawdziwą fotę Niemiec, a nie screeny z HL2 :D

A tak w ogóle to widoczek ekstra jeszcze piwko(oby Ci sprzedała), wlepianie się w kolonistki/niebo ehh... wakacje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja wam powiem co mnie kiedyś spotkało w knajpie we Wrocku.

Knajpa nazywała się "Więzienna".

Siedzimy se z kumpelą sączymy browarek. Około godź 22.30 pusta knajpa tylko ja i kumpela, no i barmanka. Gapi się na nas zza baru. Ja se myślę: może chce już zamykać, może czeka aż my skończymy i będzie mogła iść do domu. Podchodzę więc grzecznie i pytam:

- Może chce pani już zamykać? Takie pustki dzisiaj.

A ona odpowiada:

- Nie, otwarte jest do 24tej ale...

Itutaj pokazała mi tabliczkę, A tam:

"młodzieży do lat 21 oraz osobom nietrzeźwym...itd" :lol:

Ale miałem ubaw jak weszła ekipa rozhachanych ludków i siedli se przy stole. Podszedł koleś do baru i mówi:

- Sześć browarków!

Barmanka:

- Dowód!

Koleś uszczęśliwiony wyciągnął zielony, nowiutki dowodzik.

A barmanka mu pokazała tabliczkę i powiedziała że mu nie sprzeda.

Ekipa zabrała się i wyszła.

Był wtedy jeden powód takiego zachowania barmanek/ów w knajpach. Mianowicie było to w dzień przed nawiedzeniem Wrocławia przez JPII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był wtedy jeden powód takiego zachowania barmanek/ów w knajpach. Mianowicie było to w dzień przed nawiedzeniem Wrocławia przez JPII.

W krk jak papa przyjechal to wogle byl zakaz sprzedawania alkoholu niezaleznie od wieku (tz. jak sie dobrze zagadalo to sie wszystko da kupic)

Mnie juz o dowod od jakiegos czasu nei pytaja (a do 18 jescze pare miechów), ale pamietam te czasy kiedy mialo sie te 15 lat i zawsze przed wejsciem do sklepu taka adrenalinka... sprzeda czy nie sprzeda... o to jest pytanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyh ja tez kiedys mialem kilka ciekawych sytuacji z kupnem % ale opowiem najlepsza...

16 lat moze 170cm wzrostu wchodzimy z kolesiem do sklepu do koszyka siup jakies % (chyba jakies nalewator) idziemy do kasy a tu dowodzik koles szybko z textem swoj czy syna... zgadnijcie c obylo potem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

we wrocławiu jeszcze nie znalazłem sklepu w którym by zapytali niezależnie od wieku

No to albo wygladam na 11 (a mam 17) albo mowisz o innym miescie :P

P.S. czy przepis nie brzmi mniej wiecej tak, ze

Sprzedawca moze zażądac okazania dowodu jezeli osoba nie wyglada na pełnoletnią.

Tzn. na dobrą sprawe nikt sie nie moze przyczepic, bo komus sie wydawało ze sprzedaje dorosłemu?

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam sie ciesze ze  nie jest tu tak rygorystycznie jak w juesej tam nawet curce prezydenta nie podarowali ;]

I dlatego tam jest porządek w przciwieństwie do naszego państwa, jakby u nas się władze wzieły za tych bandziorów to zupełnie by było inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz 20 lat na karku ale kiedys byla taka sytuacja jak chcialem kupic piwo (nie mialem 18 )

wpadlem do sklepu z kumplem, humorki juz troche mielismy, spytany przez mloda ekspedientke "OSIEMNASCIE JEST?" odpowiedzialem "CENTYMETROW" :lol: dziewczyna sie usmiechnela i sprzedala hehe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś miałem taką akcję, że (jeszcze wtedy bez dowodu) kupowałem browary i gościu zaczął ze mną dyskutować na temat piwa. Szczególnie był zdziwiony powodzeniem SuperPiwoszy w moim mieście.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi