Jump to content
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Recommended Posts

Witam. Mam problem z wyjsciem TVOUT w moim radku:). Przez okragly rok karta sprawowala sie b dobrze. Az do momentu gdy na wyjsciu TVOUT zanikl sygnal. Sterowniki, system jak i kable sprawdzilem i to nie ich wina. Podejrzewam ze polecial uklad odpowiedzialny za wyswietlanie obrazu na ekranie telewizora. Problem jednak polega na tym iz nie moge go zlokalizowac na karcie. Poprostu nie ma tam zadnego innego scalaka oprocz glownego chipa i kosci pamieci. Czy moze ktos orientuje sie czy ati ma zaimpolementowany uklad TVOUT w glownym chipie w tym modelu karty bo jesli tak to dla mnie bedzie zla wiadomosc:(

A moze ktos mial podobne przeboje i jeszcze cos da rade z tym fantem zrobic. Z gory dzieki za pomoc:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze sprawa mojej płyty głównej, czy ona się nie będzie gryźć z tym radkiem (stara pytka to jest już). Chciałbym zrobić minimalny upgrade minimalnym kosztem i dlatego zsilacza niechciałbym wymieniać bo nawet gdyby był on względnie tani to w przyszłości i tak go wymienię na jakiś mocniejszy renomowanej firmy. Teraz się właśnie zastanawiam czy poprzestać na tym co mam i sie nie martwic czy pójdzie...Ehhhh. THX za info Chaos. Narka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja mam taki problem, ze po zmianie grafy z R9100 64MB, na R9600pro 128MB i podlaczeniu jej do kompa nic sie nie dzieje... lampka w monitorze ciagle swieci sie na zolto i komp stoi w miejscu :| czyscilem CMOS zworka, wkladalem karte po kilka razy i nic, probowalem podlaczac monitor przez wejscie dla CRT i DVI (poprzez przejsciowke) ale dalej to samo

 

ktos ma jakis pomysl??

 

karta na 100% sprawna, ale w tym momencie nie mam jak jej spradzic u kogos innego wiec jeszcze poprobuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@TrueVanDall - ja rowniez mam(mialem) r9600pro na plyie z via333 solteka.ty co prawda masz vie 266 ale nie sadze aby to mialo duze znaczenie i spokojnie mozesz rada wkladac.Najwyzej dogadaj sie w sklepei ze gdyby cos nie tak to oddasz karte w iagu 2 dni,wiele sklepow w sieci pozwala na zwrot w iagu 10dni bez podania przyczyn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@TrueVanDal

Jakis czas temu jak jeszcze mialem KT333, 256MB ramu, 80GB HDD, CDRW, procek ten sam co ty czyli Palomino 1700+, siciowke, 300W nonameto jak kupilem radka 9100 komp sie restartowal, nie chcial sie czasem uruchomic itp. Po wymianie zasilki wszystko oki. Karta to hercules a one troche marudzily co do zasliacza. Ta 300W okazala sie za slaba na ten zestaw. Jednak jak wspomnialem to byl Hercules 9100 a one strasznie marudza na slabe zasilki a tutaj jest 9600PRO ktory chyba pobiera niewiele wiecej mocy niz ten 9100(moze troche mniej nawet). Zawse mozna spr. ale nie recze ze bedzie dzialac, ze nic sie nie zjara itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki ze odsiwazam temet :D Moze mi powiedziec czy mi karta umiera na rdzeniu mialem kiedys max 556 a teram moge miec max 524 MHz :( Poodlaczalem napedy i wentylatory i to samo. Nie chce robic v-modow bo karta spokojnie szla na 556. Poradzicie cos?

 

Edit:

 

A mozecie mi jeszcze wytlumaczyc coto VDD i VDDQ? Ktory to napieci pamieci? Wydaje mi sie ze VDDQ, bo moze jednak zrobie te v-mody. Tylko czy u mnie beda miec rezystory 10 kOhm bo narazie od takiego zaczne.

Edited by dj.skorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki ze odsiwazam temet :D Moze mi powiedziec czy mi karta umiera na rdzeniu mialem kiedys max 556 a teram moge miec max 524 MHz :( Poodlaczalem napedy i wentylatory i to samo. Nie chce robic v-modow bo karta spokojnie szla na 556. Poradzicie cos?

 

Edit:

 

A mozecie mi jeszcze wytlumaczyc coto VDD i VDDQ? Ktory to napieci pamieci? Wydaje mi sie ze VDDQ, bo moze jednak zrobie te v-mody. Tylko czy u mnie beda miec rezystory 10 kOhm bo narazie od takiego zaczne.

1609327[/snapback]

 

nie rób modów bo na taej karcie to sie mija z celem, ja po modzie szedłem rdzen 600 a pamieci nawet przy 600 nie były stabilne, chyba że dorbisz dodatkowe zasilanie ale to dużo roboty a zysk nie wiem czy bedzie warty takiej roboty :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi chyba karta umiera :( rdzen i pamieci grzeja sie jak cholera zawsze byly zimne, karta nigdy nie byla mocno podkrecona jedynie do gier, nie bylo zmienianego chlodzenia ani biosu,w windowsie chulala na normalnych ustawieniach. Ciekawe kiedy calkowicie zdechnie :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi chyba karta umiera :( rdzen i pamieci grzeja sie jak cholera zawsze byly zimne, karta nigdy nie byla mocno podkrecona jedynie do gier, nie bylo zmienianego chlodzenia ani biosu,w windowsie chulala na normalnych ustawieniach. Ciekawe kiedy calkowicie zdechnie  :?

1611319[/snapback]

Mam to samo pamieci gorace jak cholera a zawsze byly zimne. No i rdzen gorzej sie kreci. marek.t ja chyba jednak zrobie. Pamieci mi na 600 wystarcza, nie gram na duzych rozdzielczosciach bo mam LCD, a wypelnianie pixelami zawsze sie przyda :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam to samo pamieci gorace jak cholera a zawsze byly zimne. No i rdzen gorzej sie kreci. marek.t ja chyba jednak zrobie. Pamieci mi na 600 wystarcza, nie gram na duzych rozdzielczosciach bo mam LCD, a wypelnianie pixelami zawsze sie przyda :D.

1611771[/snapback]

ciekawe co moze byc przyczyna takiego zachowania karty ... Zaczyna mnie ati denerwowac :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@TrueVanDal

Jakis czas temu jak jeszcze mialem KT333, 256MB ramu, 80GB HDD, CDRW, procek ten sam co ty czyli Palomino 1700+, siciowke, 300W nonameto jak kupilem radka 9100 komp sie restartowal, nie chcial sie czasem uruchomic itp.

1605686[/snapback]

Radki 9600 sa malo pradozerne.Mam zupenie stabilny system z thoghbreedem 2400+ 2 napedami optycznymi dyskiem i podkrecanym radkiem 9600pro(jakos 530/700 na codzien),a lece na 300w zasilaczy makrki noname.NIedlugo zmieniam kompa i kupie normalna zasilke ,ale ten konfig trzymal napieia spoko i byl stable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam od wczoraj jestem posiadaczem Sapphire 9600Pro (400/600) na Samsung 3.3 TSOP. Dostałem w ramach gwarancji za Gigabyte 9550. Narazie karta poszła na 480/675 według ati tools i ati tool powyżej tych wartosci czy na rdzeniu czy pamięciach według programu sypie artami - narazie nie miałem czasu sprawdzać w innych programach.. Zmiana timingów na znalezione tym temacie nic nie daje w kwesti podkręcalności. Pamięci przy 675 strasznie się już grzeją. Czy ktoś posiada Sapphire 9600Pro na Samsungach i ile z niej wycisnoł - jakie timingi? Można by było zrobić na początku tematu ranking taktowań + podane timingi - chyba że gdzieś już coś takiego istnieje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam chciałbym przesiąść się z GF 4 mx na jakiegoś radka do 300 zł co otych radkach myślicie :>

h**p://allegro.pl/show_item.php?item=61003765

and

h**p://allegro.pl/show_item.php?item=60983360

Bo niewiem na co się zdecydować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam chciałbym przesiąść się z GF 4 mx na jakiegoś radka do 300 zł co otych radkach myślicie :>

h**p://allegro.pl/show_item.php?item=61003765

and

h**p://allegro.pl/show_item.php?item=60983360

Bo niewiem na co się zdecydować

1620412[/snapback]

zaraz mnie zjedzą...ale ja bym radził 6200

a te z linków to podkręcone 9550.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Mam problem z mojim r9600pro , polega on na tym , że gry na nim strasznie się tną a podkręcanei idzie góra do 425 / 255 ( jestem nowy więc poprawcie moje błedy z taktowaniem ) . Dodam , że jest to werja avantage 128/128 i sa na nim stery caty 5.8 najnowsze . Próbowałem na omegach ale jest jeszcze wieksza kaszana . Nic z innych podzespołów nie było podkręcane . Oto config:

 

sempron 2800+

problematyczny r9600pro

dysk samsunga 80

512ramu kingstoma

a to wszystko siedzi na asrocku k7vt4a+

zasilacz to modecom nei wiem jaki niestety

 

aha zapomnaiłem powiedzieć , że na karcie są radiatorki na pamiątki

z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim zacznę się rozwodzić nad problemem mojej karty podam dane techniczne mojego komputera:

MB: EPOX 8RDA+

CPU: Barton 2600

RAM: 256 Kingstone 333 Mhz

GPU: Gigabyte R9600Pro Ultra (500/300)

Driver: Catalyst 5.4

DX 9.0c

OS: WinXP SP2

 

Problem wiąże się z kartą graficzną, a dokładniej z nie właściwym wyświetlaniem textur na modelach 3d w grach. Nie wiedzieć czemu, textury na ruchomych obiektach 3D gubią swoje miejsce znikając lub przemieszczając się poza powieszchnię modelu. Niemalże tak jakby ktoś wywrócił je na drugą stronę, badź przeniósł symetrycznie do któregoś z boków/kątów textury. Te powykręcane elementy są w nieustannym ruchu (mrygają/pulsują/znikają/etc.). W praktyce, wygląda to tak jak na zamieszczonym screenie

 

Dołączona grafika

 

Nie porafię podać od kiedy i dlaczego usterka widoczna na screenie pojawiła się w grach 3d. Wcześniej problem nie występował. Jedyne posiadane przeze mnie tytuły gier, które nadawały się do zdiagnozowania karty to Sims2 i GTA:SA. W obydwu wymienionych występują owe "artefakty".

Sam poszukiwalem rozwiązania problemu zmieniając sterowniki grafiki (Catalyst 4.8;5.4) lecz to nie pomogło. Nie mam już żadnego pomysłu na naprawę owej usterki. Dlatego też zwróciłem się do was z prośbą o pomoc. Z góry dzięki za każdą opinię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie. Nigdy wcześniej nie dotykałem żadnego softu, którym mógłbym to zrobić, po prostu za mało gram by mnie to interesowało :-| . Chociaż była pewna sytuacja, która mogła mieć tutaj jakieś znaczenie. Kiedyś wysiadł mi w niej port S-Video. Zapakowałem kartę do pudełka (owinąwszy wcześniej w "folię z bąbelkami") i bezpiecznie zapakowaną wysłałem do komputronika. Karta po powrocie wróciła w innym pudełku (2x większym) i bez żadnej ochrony. Latała w kartonie jak ostanie 4 kalorie w pudełku od Tic Taców. Możliwe więc, że to właśnie niefortunność panów z komputronika jest poweodem całego zamieszania. Zwłaszcza, że wcześniej grając w Sims2 problem w ogóle nie występował...

Powiedzcie prosze co mam zrobić, żeby sprawdzić czy to rzeczywiście kwestia grzejącej się karty (obiżenie parametrów? jaki soft? sprawdzić wentylator? soft do testowania?). Dziękuję.

Edited by kayakash

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz czy wiatraczek na niej się kręci :>? a temperatura to może placem:> sprawdzić po kilku pętlach 3d marku :>? poszukaj programów do podkręcania radków to sobie obniżysz taktowanie i wtedy sprawdzisz.Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Vobisie jest R9600PRO od Gigabyte ze 280zl. niestety nie wiem co to za model czy pelne 9600PRO czy z zanizonymi taktowaniami. Jezeli to jest pelny 9600PRO to jest to napewno lepszy zakup niz R9550 bo jest od niego niewiele drozszy.

To taka mala informacja dla kogos kto jest zainteresowany kupnem R9550 lub R9600PRO/XT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz czy wiatraczek na niej się kręci :>? a temperatura to może placem:> sprawdzić po kilku pętlach 3d marku :>? poszukaj programów do podkręcania radków to sobie obniżysz taktowanie i wtedy sprawdzisz.Pozdr

1631924[/snapback]

Sprawdziwszy temperaturę na GPU, mocowanie wentylatora i jego działanie (nie zaobserwowalem żadnych anomali) przeszedłem do testów przy użyciu programów opisanych w innym temacie tegoż forum. Rthdribl, Artifact tester w Ati Tools, Tester w Ati Tray, Gun Metal nic nie wykazały. Bład pojawił się jedynie podczas testów 3D Markiem 2k1, w teście ze strzelaniną w holu. Tam na modelach występował efekt podobny do tego na podanym przeze mnie wyżej screenie. To pozwoliło mi stwerdzić, że bład karty wiąże się wyłacznie, z jakimś (mi nie znanym, bo nie jestem w tej kwestji specjalistą) efektem mojego GPU. Jeśli ktoś z was wie, co to może być za "problematyczny efekt", lub zna źródło występowania owego "psikusa" będę niezmiernie wdzięczny. Z góry Dzięki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, posiadam HIS'a Radeona 9600PRO imam mały problem z nim, otoz karta po ok 10 min dzialania w 3d zwlaszcza w grach wyswietla arfeakty. Sadzilem ze moze to byc wina chlodzenia poniewaz radiator byl dosyc goracy, jednak po wymianie chlodzenia jest dalej to samo, mimo iz radiator jest chlodny. Co najlepsze 3d mark 2001 przechodzi testy bez problemu, 2003 zawiesza sie pokazujac komunikat bledu lecz mozna dalej pracowac, aquamark rowniez przechodzi test lecz po nim pojawia sie juz pasek u gory ekranu. Natomiast po uruchomieniu jakiejkolwiek gry po chwili sa arfeakty i zawiesza sie komputer. Probowalem na roznych sterownikach: oryginalne catalysty, omegi, dna na wszystkich to samo. Komp z podpisu, karta nie krecona.

Moje pytanie brzmi co moze byc przyczyna takiego zachowania oraz czy da sie jeszcze cos z ta karta zrobic.

Za odpowiedz z gory dziekuje:)

 

Update:

Po obnizeniu GPU do 250MHz wszystko chodzi dobrze, takze o co tu moze chodzic

?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem ze swoim radkiem

Przed wakacjami wentylatorek na nim zaczal dziwnie buczec. W srodku wakacji zaczely sie zwiechy, tzn surfuje sobie po necie i nagle obraz staje, po chwili monitor sie wylacza i zaraz wszystko wraca do normy. Czasami po wylaczeniu sie monitora pomaga tylko res. Z poczatku myslalem ze to zasilacz ale po wymianie na HuntKey'a nic sie nie zmienilo. Kupilem tez pentagrama xc-80 AlCu bo wkurzalo mnie brzeczenie i to tez nic nie dalo. Pentagrama zakladalem 2 razy i za kazdym razem to samo - wykluczam mozliwosc zlego zalozenia.

3dmark chodzi bez problemu, ale czasem jak odrazu po 3dmarku wlacze jakis film to wywala blad ze glowny sterownik ekranu przestal dzialac poprawnie ...

W grach bywa roznie - czasem wywala szybko a czasem moge se troche pograc. O co moze chodzic??

Sprawdzalem z roznymi sterami i na innych monitorach.

Zrobilem jeszcze jeden eksperyment - po wyjeciu jednej kosci ramu odrazu po 3dmarku film sie wlaczyl bez problemu

Edited by Pioter88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.





×
×
  • Create New...