Skocz do zawartości
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie małe pytanko otóż czy pamieci mogą sie przegrzac tak bez ostrzezenia? czy najpierw bedą waliły artami?

1739008[/snapback]

jak masz jakies radiatorki i nawiew to Ci sie nie przegrzeja napewno :wink: ale sadze ze jesli miały by się spalić to najpierw były by arty :wink: a czemupytasz? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak mam radiatorki, tak sie poprostu pytałem bo chciuałbym troche pokrecic pamiątki a atitoolowi nie chce tak do konca wierzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może masz płytkę od win 98? tam było menu bootowalne, i można było wejść na dysk (o ile nie masz NTFS  ) i wtedy możesz z dysku odpalać flashera i ładować biosik.

nom wlasnie mam NTFS :lol: qrde no nici z biosa bedzie :blink: ej wlasnie lookam na orbi i zastanawia mnie jak oni to robia ze maja jednoczesnie mody na memki na 3.5 v i na rdzen nawet do 1.6 v ::| mowa o naszym radziu oczywiscie.. jakby tu podpiac zewnetrzne zasilanie ?? hmm . ja myslalem nad tym zeby moze do elementy D26 podpiac napiecie z ram , tj. jakie napiecie na ramach takie na pamiatkach karty.. dobre by to bylo ... co Wy na to ?:D juz zaczynalem to robic ale kabelek mi sie polamal :lol: czyzby to jakis znak ?:D ale tan na serio to jutro siekne takiego moda chyba ;] tylko po lutownice znow skocze do sasiada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak mam radiatorki, tak sie poprostu pytałem bo chciuałbym troche pokrecic pamiątki a atitoolowi nie chce tak do konca wierzyc

1739097[/snapback]

wez przestan nie wierz att :mur: ja nigdy nie robię tych testów do znajdywania max czestotliwosci, o kant [gluteus maximus] to mozna potłuc, skoro masz radiatroki to przy zamknietej budzie i jakims nawiewie mozesz spokojnie miec 700-750mhz bez ryzyka przegrzania, zreszta te samsungi sadze ze przy odpowiednim v i chłodzonku nawet przy 900 by chodziły skoro moje nawet na 850 nie arcia zbyt mocno ( w windowsie of course :D)pamiatki sa dobre do krecenia, wystarczy tylko timngi pozmieniac :wink: zreszta jest jedna metoda, grasz z 2 godziny w gre i jak nie ma zadnych artów to nic sie nie musisz martwić, jak są to znaczy ze pamiątkom za gorąco :wink:

nom wlasnie mam NTFS icon_lol.gif qrde no nici z biosa bedzie blink.gif ej wlasnie lookam na orbi i zastanawia mnie jak oni to robia ze maja jednoczesnie mody na memki na 3.5 v i na rdzen nawet do 1.6 v :icon_neutral3.gif mowa o naszym radziu oczywiscie.. jakby tu podpiac zewnetrzne zasilanie ?? hmm . ja myslalem nad tym zeby moze do elementy D26 podpiac napiecie z ram , tj. jakie napiecie na ramach takie na pamiatkach karty.. dobre by to bylo ... co Wy na to ?icon_biggrin3.gif juz zaczynalem to robic ale kabelek mi sie polamal icon_lol.gif czyzby to jakis znak ?icon_biggrin3.gif ale tan na serio to jutro siekne takiego moda chyba ;] tylko po lutownice znow skocze do sasiada icon_biggrin3.gif

trzymam kciuki Krzysiu, bo jak Ci się uda to ja tez zrobię może takiego modzika :D

Na jednej z pierwszych stron tego watku sa linki do Vmodow na pamieci i rdzen. Wliczajac w to nawet pencilmody icon_biggrin3.gif

pencilmody za chiny nie chciały u mnie działać a co do reszty to sa jak najbardziej ok te z rezystorami :D tylko najgorszy jest barak "papu" dla vmodowanych radziów :blink:

Edytowane przez marek.t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje nawet 610 nie chcialy :lol: ale po zmianie timingow leca 810 max :P teraz mysle nad tym zewnetrzynm zasilaniem.. to powalcze o 850..moze 900 :D:D: :lol: nio coz.. nie ma Chaosa , Madnessa to trzeba trzymac ten topic :) za nidlugo zdma raporcik czy mi sie udalo czy nie ;d a jak mnie nie bedzie dluzej niz .. 2 tyg to znaczy ze R.I.P :)):D:D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)krzymack_opole(:

Podaj te timingi!!!! Mam taka sama zabawke co Ty tez samsungi moze podobnie pojdzie!!!!!!

ps sorry ze czekam na gotowe nie mam czasu na szukanie w tym obszernym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom wlasnie mam NTFS :lol: qrde no nici z biosa bedzie :blink: ej wlasnie lookam na orbi i zastanawia mnie jak oni to robia ze maja jednoczesnie mody na memki na 3.5 v i na rdzen nawet do 1.6 v ::| mowa o naszym radziu oczywiscie.. jakby tu podpiac zewnetrzne zasilanie ?? hmm . ja myslalem nad tym zeby moze do elementy D26 podpiac napiecie z ram , tj. jakie napiecie na ramach takie na pamiatkach karty.. dobre by to bylo ... co Wy na to ?:D juz zaczynalem to robic ale kabelek mi sie polamal :lol: czyzby to jakis znak ?:D ale tan na serio to jutro siekne takiego moda chyba ;] tylko po lutownice znow skocze do sasiada :D

Jak Ci sie uda to daj znac, bo brak papu skutecznie zniecheca do walki w markach na 9600Pro. Ja probowalem podlaczac zewnetrzne 12, 5 i 3.3 w rozne miejsca i niestety nic z tego nie wyszlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z HIS Radeon 9600 128Mb:

Kliknąłem przełącz ekrany i oglądałem sobie film na TVout, gdy obejrzałem znów kliknąłem przełącz ekrany i wyłączyłem komputer. Następnego dnia gdy włączam komputer wyświetla mi monitor Input Not Supported, a całe ładowanie plików systemowych odbywa się na TV, właściwie to TV stał się domyślny i nie da się tego odwrócić, ekrany przełączają się dopiero w Windowsie dzięki oprogramowaniu karty, bez niego bym miał wszystko na TV. Druga sprawa to nawet gdy mam odpięty TV w Windowsie mam pokazane że jest wykryty i że jest przypięty :blink: . Myślałem że jest to od tego że coś się przestawiło w biosie, więc go pomyślnie sflashowałem i nadal to samo :cry: . BARDZO PROSZĘ O POMOC, co to może być, czy coś się spaliło :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie może ktos wie jak ustawic timingi żeby polecaiały 720 mhz bez v-moda pamieci? Te timingi to do mojego PowerColorka :D

p.s a to bezpieczne jest?

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z HIS Radeon 9600 128Mb:

Kliknąłem przełącz ekrany i oglądałem sobie film na TVout, gdy obejrzałem znów kliknąłem przełącz ekrany i wyłączyłem komputer. Następnego dnia gdy włączam komputer wyświetla mi monitor Input Not Supported, a całe ładowanie plików systemowych odbywa się na TV, właściwie to TV stał się domyślny i nie da się tego odwrócić, ekrany przełączają się dopiero w Windowsie dzięki oprogramowaniu karty, bez niego bym miał wszystko na TV. Druga sprawa to nawet gdy mam odpięty TV w Windowsie mam pokazane że jest wykryty i że jest przypięty :blink: . Myślałem że jest to od tego że coś się przestawiło w biosie, więc go pomyślnie sflashowałem i nadal to samo :cry: . BARDZO PROSZĘ O POMOC, co to może być, czy coś się spaliło :?:

a próbowałeś przeinstalować sterowniki? :wink:

No własnie może ktos wie jak ustawic timingi żeby polecaiały 720 mhz bez v-moda pamieci? Te timingi to do mojego PowerColorka :D

p.s a to bezpieczne jest?

pewnie że bezpieczne tylko czy ta karta jest na gwarancji? :) Bo jesli jest to jak ci sie przypadkiem zepsuje to oni mogą sie pokapowac ze cos w biosie zmieniales.

A propos tego: czy ktos kiedykolwiek oddał kartę na gwarancji ze zemienionymi timingami w firmware? Czy serwisanci się kapneli?

Edytowane przez Szpon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet dwukrotnie :cry: raz wrzucałem z płyty a potem najnowsze z neta i nadal to samo...

a próbowałeś uruchomić komputer na innej karcie graficznej? kurcze, dziwne no bo jesli pliki systemowe ładują ci się na telewizorze to nie jest wina windowsa i sterownikow. takze zostaje karta graficzna. hmm ciekawe. no cóż, czekajmy az ktos bardziej obeznany ci odpowie bo tez jestem ciekaw tego problemu.

Edytowane przez Szpon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nie jest juz na gwarancji... wiec jak ktos zna jakies dobre ustawienia timingów do mojego PowerColora to niech je poda ,albo linka z timingami do Radeonów :D i powtarzam moje p.s czy to aby jest bezpieczne jak sie zabardzo nie kominuje? Jest jakies ryzyko?

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widze, że temat troche odżył :D :D wieczorkiem jak skończe sie uczyc to podam Wam te magiczne timngi przy których przechodzi spokojnie marki na 810mhz, a w windzie nawet 850mhz lata :D :D :D

ok zapraszam do rywalizacji:

mój wynik 2384 link w sygnaturce, chłopaki walczcie, do boju!! :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szpon mój Radzio ma samsungi 2,8 ns :D albo 3,3 ns hmm wlasnie nie pamietam

marek.t bo ty masz radka Gigabyte a ja PowerColora czy moge ustawic twoje timingi czy firmy musza sie zgadzac? czy to nie ma różnicy czy PowerColor czy Gigabyte? Podaj koniecznie te timingi na 810 mhz ale czy mógłbys podac dla mnie nie wyzyłowane timingi żeby pamieci poleciały max 720 mhz?? PLEASE!! :D

p.s bo widze ze sie na tym znasz :wink:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja mam gorszy komp ;]

ee tam w 05 nie liczy się tak bardzo proc i reszta :lol:

no a teraz timngi obiecane :D proszę bardzo:

magiczne timngi

te timngi daja rade na pamiątkach 3.3ns i 2.8ns (nieważny producent) :D pozdro i napiszcie jak tam u Was chodza pamiatki po tej zmianie, aha i jeszcze w 1 zakładce cas zmieniamy z 4 na 3 :wink:

Edytowane przez marek.t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to on :P . Widze ze tamacik znow zyje a mnie tu dawno nie bylo ojoj :) fredus probowales do swojego PowerColor dac oddzielne zasilanie? Bo tam ponoc jest sens dawac zasilanie prosto z zasilacza, natomiast :)krzymack_opole(: zewnetrze zasilanie do tych Gigabytow nie ma sensu, to nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to on :P . Widze ze tamacik znow zyje a mnie tu dawno nie bylo ojoj :) fredus probowales do swojego PowerColor dac oddzielne zasilanie? Bo tam ponoc jest sens dawac zasilanie prosto z zasilacza, natomiast :)krzymack_opole(: zewnetrze zasilanie do tych Gigabytow nie ma sensu, to nic nie da.

dlaczego odbierasz nam nadzieje :lol: musimy wkońcu zmodowac nasze GB z krzyskiem ale tak porzadnie co najmniej 700/900 B) B) B) B) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozyjemy .. zobaczymy :lol: jak zdechnie to go polamie i dzieciom na podworku pokaze :D a jak sie uda too.. buzi od kazdego "tłikowca" :D czemu nie ma sensu skoro napiecie bedzie czerpane z innego zrodla a nie z karty ;] nie ma sensu modowanie ich PENCILEM bo jest niedowoltowana, ale jesli kazde z osobna (tj. rdzen i memki) dostanie osobne zrodlo to cos moze z tego byc :) chyba Ci sie pomylilo cos;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dj.skorek nie jeszcze nie probowałem dawac do mojego radka oddzielnego zasilania, poprostu nie wiem zabradzo jak to zrobic :? marek.t a te timingo zmienia sie tylko w zakładce timings 2? i jeszcze jedno w pierwszej zakładce trzeba zmienic tylko CAS latency na 1? nic wiecej juz nie ruszac?

p.s cholera boje sie mu dawac takie wysrubowane timingi :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] czemu nie ma sensu skoro napiecie bedzie czerpane z innego zrodla a nie z karty ;] nie ma sensu modowanie ich PENCILEM bo jest niedowoltowana, ale jesli kazde z osobna (tj. rdzen i memki) dostanie osobne zrodlo to cos moze z tego byc :) chyba Ci sie pomylilo cos;)

pozdrawiam

Oddzielne zasilanie nic nie da bo ta karta ma okrojone elementy, ktore sa odpowiedzialne za pobor mocy z zewnetrznego zasilania. Jedynie PowerColor ma taka mozliwosc i jest sens bawic sie w zew. zasilanie bo karta ta nie ma okrojonych elementow zasilania zew. Jednym slowem muwiac Nasze GA-R96P128DH maja troszke okrojone elementy elektroniki i zew. zasilanie nie ma sensu nic nie da (nawet na str. ktora jest podana gdzies na poczatku tam gdzie sa str. z v-modami jeden autor strony pisze ze zrobil zasilanie zewnetrze, ale wzrostu OC nie bylo)

Edytowane przez dj.skorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie timingi z kart FICa, a biosy od FICa są najlepsze do Gigabyte'ów :) Mój szedł na 553,5/810 bez artów, ale na dobrym chłodzeniu. Teraz po tym jak moj wspaniały ATI Silencer rev3 "ati 9600pro killer" spalił moją kartę nie podkręcam juz jej. Ale niebawem sie to zmieni.

Zakładka 1:

WR = 1,0

CAS Latency = 4

Zakładka 2:

TRCDRD = 5

TRCDWR = 3

TRP = 5

TRAS = 10

TRRD = 4

TR2W = CL+3

TWR = 3

TW2R = 2

TW2RSame Bank = 3 (czy może lepiej 2?)

TR2R = 2

Zakładka 3:

Memory Refresh Rate = 25

TRFC = 17

A TUTAJ znajdziecie właśnie ten bios od FIC'a. Przypominam, że ustawianie timingów ATi Tool to nie to samo co wgranie tego biosika ;] Jest naprawde super! Jeśli macie karty na gwarancji to polecam skopiowac wyszystkie numery typu product ID oraz nazwe karty z oryginlanego biosu gigabyte i wkleic do ficowego ;] moze serwisanci sie nie kapna jak by wam sie niedaj boze karty spalily ;]

Edytowane przez Szpon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...