Skocz do zawartości
Grzechu

Szaleństwa Grzecha - bloczek na CPU (56K Warning)

Rekomendowane odpowiedzi

1. No cos, zdziwiony jestem brakiem wiertarki stolowej w zestawie narzedzi. Az dziwne, ze udalo Ci sie to zrobic tylko recznie.

2. Jak polerowales plekse? Szczegolnie inetersujace sa tutaj kanaly w topie.

3. 3mm miedzi spokojnie utrzyma sruby. W moim bloku na mosfety podstawa ma 2mm i nie ma zadnych problemow.

Nie przepadam z paru powodow za konstrukcjami typu PAWNEE, ale jesli komus sie podoba... Wada tego bloku jest mala srednica kanalow w topie i rownie maly giwnt.

:arrow: no nie mam wiertarki stołowej niestety - wtedy to by się działo :wink:

:arrow: pleksa jest polerowana pastą polerską - w środku też :twisted:

troche tez termicznie, ale to minimalnie.

:arrow: wiem, że starczy - inaczej bym nie robił

:arrow: Mi sie podoba taki TOP - gdybym miał złączki kątowe jak w Abadonie to bym inaczej zrobił - zaoszczędziłbym sobie z 7 godzin pracy.

Ale cóż. Srednica kanałów: 9mm to nie jest tak malo przeciez - spójrz na złączki fi12 mają 10 lub 9mm wew. czyli wiesz...

Gwint to już sprawa prawie nie ważna - liczy się srednica wew. zarówno kanalików jak i krućców.

PS to dopiero początek mojego zestawu :twisted:

Jak zrobie Shroud na nagrzewnice to pokaże. Nagrzewnica tez wypas.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Mi sie podoba taki TOP - gdybym miał złączki kątowe jak w Abadonie to bym inaczej zrobił - zaoszczędziłbym sobie z 7 godzin pracy.

Ale cóż. Srednica kanałów: 9mm to nie jest tak malo przeciez - spójrz na złączki fi12 mają 10 lub 9mm wew. czyli wiesz...

Gwint to już sprawa prawie nie ważna - liczy się srednica wew. zarówno kanalików jak i krućców.

Wlasnie dlatego moze bylo warto dac w topie kanal 12mm i gwint 3/8''. Przy takim gwincie sr. wew zlaczki (niezaleznie czy choinka czy wtyk) ma 12mm, czyli tyle, ile weze - opory bylyby mniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego moze bylo warto dac w topie kanal 12mm i gwint 3/8''. Przy takim gwincie sr. wew zlaczki (niezaleznie czy choinka czy wtyk) ma 12mm, czyli tyle, ile weze - opory bylyby mniejsze.

słucham ??

przy choinkach pod wąż 12mm max wewnętrzna średnica to ok 10mm (rozwiercane), przy choince pod wąż 16mm ok 13mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym dał gwint 3/8" miałbym ok. 2mm od góry i od dołu a to troche mało - pleksa zacęła by pękać pewnie - wolałem nie ryzykować.

Moje złączki fi12 mają 9mm średnicy wew. i na takich złączkach będzi budowany mój układ. nie zależy mi na super wydajności chłodzenia GPU i NB poprotu chce mieć cisze, a że zrobiłem bloczek który pewnie schłodziłby porządnie chyba każdą karte to już inna sprawa.

Jesli amcie jakieś pytania to walcie śmiało. No oprócz pytań jak dokąłdnie co zrobiłem bo to będzie w artukule na www.watercooling.com.pl

A teraz sory ide troche trzeźwieć bo ktos za mocne drinki robił :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamieszczaj :)

UPDATE

wyglada po prostu pieknie - pelen profesjonalizm - tylko brac sie do produkcji seryjnej i sprzedawac

Cudo cudo cudenko. Sliczny :D

Ja mysle ze powiedziec nam teraz powinienes jak z temperaturami na karcie na nim :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za nieodpowiadanie, ale nie było mnie.

OK więc:

co do temp. to niestety nie będe mógł jak podać - moja karta nie mierzy, a nie mam termometru cyfrowego z czujnikiem.

Zreszta bloczek nie jest jeszcze zamontowany - czekam aż skompletuje całe WC i wetdy sie zobaczy co potrafią.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbys nie powiedział że robiony ręcznie to dał bym sobie ręke uciąć ze na CNC frezowany. Masz zdolności manulane. Myśle ze bloczek stoi na bardzo wysokim poziomie wydajnościowym - konstrukcja typu swiftech. Tutaj krućce 1/4 cala myslę, ze spokojnie wystarczą, największe opory stawia blok bo ciecz wpadając, wpływa na piny, które zajmują miejsce na przekroju wew. krucca. W sumie średnice krucców liczyłbym pod względem przepływu przez blok. Kurde, dlaczego mi sie nie chce tak pinknie polerować plexy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No witam po dłuższej przerwie.

Dzisiaj pokaże Wam moją nagrzewnice i shroud na nią :)

Fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co do samej nagrzewnicy:

Jest to nagrzewnica samochodowa od Tico. Oczywiście miedziana.

Farba którą malowałem finy jest fluorescencyjna więc świeci pod UV i kolorem niebieskim.

Co do mocowania shrouda to musze jeszcze poczekac na skończenie moda gdyż nie wiem co i jak jeszcze zastosować.

Mam nadzieje, że i ona wam się spodoba :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zwolennikiem pisania postów typu WOW, ale pierwsze slowo jakie wypowiedzialem to: O ku...wa

mnie cisnelo sie na usta to samo slowo ;)

na poczatku myslalem ze to miedz , ale mowisz ze malowales finy... :((

ale ogolnie slicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez nie bede oryginalny i powiem jak na Polaka przystalo : O <span style="color:red;">[ciach!]</span>A!!:twisted:

nie no grzchu jestes bogiem!! Jak zobaczylem te finy, to pomyslalem, ze jak to jest miedz to ja sie pochlastam :twisted: , no i ciagle zyje :D ale nizley bedzie efekt jak to w uv swieci :D

pozdroo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi