Skocz do zawartości
Misiu15go

Bloczki Wodne Misia15go (56k Warning)

Rekomendowane odpowiedzi

ja też robiłem już takie rzeczy z cyną, mosiądzem i lutosrebrem że ludziom na tweak sie nie śniło, wycieki mógłby policzyć na palcach jednej ręki, przez kilka lat i tysiacach lutów, atak duża nieszczelność bloków misia skłania mnie do tego że nie ma on zielonego pojecia o lutowniu, sorry za szczerość ale stwierdzam fakt, co potwierdzi większość fachowców od lutowania (nie elektroniki)

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla Misia i jego wyrobów... Ale kurcze dla mnie robienie bloków i nie sprawdzenie ich na szczelność to kpina. Zrobienie bloku to pracochłonna i czasochłonna kwestia. Test zajmuję 10 sekund. A podejście "trzeba było odesłać" tylko świadczy o profesionaliźmie i dbałości o interes.... szkoda, że swój a nie klienta.

Oczywiście wszędzie zdażają się błędy.

Ilość pseudo producentów na naszym rynku spowodował, iż ceny poszły bardzo w dół. Szkoda, że razem z jakością.

No offense

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem sobie taka przejsciowke przez ktora podłaczam sie do kranu i testuje bloki pod cisnieniem. Jak kogos interesuje jak to wyglada moge potem zapodac fotke. Od tej pory kazdy blok jest testowany pracuje rowniez nad fotkami z etapu produkcji ktore moze niebawem zaprezentuje i bedziecie mogli blizej zobaczyc jak powstaja bloczki :)

Niebawem pokaze fotki radiatorkow ktore beda dołaczane do bloku na gpu |(cube pro) ktorego spod jest niski i trudno kupic takie radiatorki dlatego pokusiłem sie o ich wykonanie

Edytowane przez Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ze niebawem jezeli wszystko pojdzie tak jak trzeba misiu wyprodukuje dla mnie wyjatkowy bloczek, wiecej informacji dostaniecie potem, to jest taka mala tajemnica moja i misia :)

Edytowane przez kooboos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ze niebawem jezeli wszystko pojdzie tak jak trzeba misiu wyprodukuje dla mnie wyjatkowy bloczek, wiecej informacji dostaniecie potem, to jest taka mala tajemnica moja i misia :)

Aleeeeeee tajemnica, no niesamowite ...... a roztrząsasz to juz chyba w nie pierwszym temacie.

Wyłuzuj, jak złożysz i bedzie to rzeczywiście działało to pokaż i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu robisz wokol tego tejemnice albo jakis powiew sensacji skoro i tak nie ma w tym nic nadzwyczajnego!

Zreszta na taki bloczek juz dawno temu namawialem "misia" o podstawie 62x62 i 4 kroccach... tylko jakos nie pasilo mu go wtedy zrobic i musialem sam kombinowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już go tak nie jedzcie może to jego pierwsze WC i każdy zakup to nowe doświadczenia a w zaraz go zjeżdżacie <_<

jak dla mnie to za bardzo sie tym podnieca i uwaza ze robi cos nadzywczajnego czy wyjatkowego - jakis totalny extreme :D czy cóś i wyglada to tak jakby myslal ze jego pomysly sa no nie wiem - pionierskie (?) - deko przesadza a zazwyczaj tak jest ze tego wlasnie pokroju userzy duzo zapowiadaja a malo robia (chwile sie podjaraja a potem projekty zamieraja bo albo przerosly ich, albo im sie nie chcialo, albo nie mieli materialow etc...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według mnie pelt jet taki... idiotyczny, bez przyszłości, dużo prądu izolacji, temp moze bardzo dobra ale już lepiej fc albo wfc mimo że drozsze

zobaczysz ze umnie bedzie tylko kawalek maty neoprenowej zeby uszczelnic samego pelta miedzy coldplatem a blokiem, druga mata byc moze juz z armafleu bedzie oddzielac plyte od bloku i trzecia mata bedzie oslaniac calego coldplate-a. wedlug Ciebie to duzo izolacji? ja sadze ze to 10min wyciecie, 5 zalozenie i chula bez kondensacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczysz ze umnie bedzie tylko kawalek maty neoprenowej zeby uszczelnic samego pelta miedzy coldplatem a blokiem, druga mata byc moze juz z armafleu bedzie oddzielac plyte od bloku i trzecia mata bedzie oslaniac calego coldplate-a. wedlug Ciebie to duzo izolacji? ja sadze ze to 10min wyciecie, 5 zalozenie i chula bez kondensacji :)

Twoje przechwałki juz w kilku topicach to typowy objaw człowieka, który duzo gada a mało robi. Weź zrob, potem się chwal. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym przedstawic powstawanie bloczka na nb DFI pro

Fotki z frezowania spodu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu frezowanie topu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Gwintowanie topu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Lutowanie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Frezowanie po lutowaniu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Troszke szlifowania i gotowe bloki teraz tylko uszczelnic krocce, przetestowac i wysyłac ;]

Dołączona grafika

Troszke czasu mi to zajeło ale mam nadzieje ze sie podoba ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke szlifowania i gotowe bloki teraz tylko uszczelnic krocce, przetestowac i wysyłac ;]

Hmmm... zastanawiające;]

2 zdjęcia z procesu lutowania mi się nie wyświetlają. Poza tym niektórych ten proces może lekko niepokoić ;]

Fajnie, że dałeś cały proces ciekawie wygląda dla kogoś kto nie wie jak się to robi. Tylko niektórzy się spytają, gdzie Twoja rola w tym wszystkim:>

edit

Zdjęcia się już wyświetliły. Z fipą myslimy o tym samym, tylko ja wolniej pisze ;]

Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... zastanawiające;]

2 zdjęcia z procesu lutowania mi się nie wyświetlają. Poza tym niektórych ten proces może lekko niepokoić ;]

Fajnie, że dałeś cały proces ciekawie wygląda dla kogoś kto nie wie jak się to robi. Tylko niektórzy się spytają, gdzie Twoja rola w tym wszystkim:>

ktoś musi pakowac paczki ;] i biegać na pocztę

co do lutowania to ta miedz się wogóle zagrzała ? kolor ma jak by była zimna :razz:

Edytowane przez luks__pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno nie na DFI:>

Cos mnie omineło?

te bloczki robie sam w 100%

Sam opracowałem konstrukcje

Fotki z lutowania wygladaja nie szczegolnie bo nie mozna pokazac wszystkich elementow nb dociskania bo nie mam 4 rak zeby jeszcze w tym czasie robic fotki. Miedz jest na pewno dobrze rozgrzana bo jak połoze spod na top to jeszcze lezy zeby sie dogrzała potem sprawdzam czy temp jest odpowiednia przykładajac cyne i jesli sie topi łatwo to ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kogo to obchodzi :lol:

Szona_pola :mrgreen:

Dobra nie róbmy ot :P przecież misio nabył frezarke i tam sobie coś na niej działa... i tak mi się kojarzy, że właśnie bloczki NB sam robi... a czy na dfi tez.. nie wiem :P trzeba się poinformować u źródła :mrgreen:

EDIT

No i wszytko jasne, narcyz -> nie znasz się :P

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi