Skocz do zawartości
Slayer

Quake 3

Rekomendowane odpowiedzi

No i cos mi sie popsula z tym kłakiem...

Na poczatku napisze, ze wywalilem nawet cala gre i zainstalowalem od nowa i jest to samo.

A wiec pewnego dnia chce sobie pograc z zią w q3, typo stawia serek wchodze i co sie okazuje... ze nie moge grac. Gierka jakos warpuje, framerate i ping sa na dobrym poziomie, ale animacja typa z ktorym gram jets mocno szarpana, tak jak by ruch postaci byl zrobiony z 5 fps'ow. Nie pomagaja nawet komendy na synchronizacje klienta z serwerem (jak juz pisalem wgrywalem od nowa q3 i config jest czysty, updateowalem pb, jednym slowem nie wiem co sie stalo... bylo dobrze a na drugi dzien sie cos zwalilo...). Jak sam postawie serek i gram z botami jest ok, ale gdy wejde tylko do czyjejs gry to sa takie objawy jak napisalem wyzej.

Ma ktos jakies pomysly, bo mi graby opadaja ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten ktory zaklada serwer niech wpisze wczesniej komende "sv_fps 45"

do tego ty mozesz wpisac takie komendy:

rate 25000

cl_maxpackets 120 (zakladajac ze masz com_maxfps 120, do tego jesli jestes pewien ze twoj monitor obsluguje 120Hz w rozdzielczosci w ktorej grasz, mozesz wpisac r_displayrefresh 120)

snaps 60

cl_timenudge 0

wszystko bedzie BARDZO plynnie ;-)

hf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale nie rozumiem dlaczego to sie tak nagle zrobilo...

Nigdy nic nie musialem ustawiac, zapodalem nawet czystego quake3 i to samo... ;/

Ale obczaje te twoje opcje, mam nadzieje, ze pomoga.

edit

O_o

Jednak nic nie pomoglo... dalej gracze jakby warpuja... mam duzy staly framerate, gra chodzi normalnie (widze to chociazby po obracajacych sie ikonkach z amunicja) ale animacja playerow jest strasznie szarpana i przez to nie da sie wogoel grac... nie wiem co sie stalo, ze z ta gra tak sie porypalo.

Co smieszne jeszcze kilka dni temu moglem spoko grac, nic nie grzebalem w konfigach nie zmianialem sterow od gpu czy cokolwiek wiec to jest dla mnie lol...

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam problem, kiedy gram sobie w Q3 (+ mod jakis) poprostu w pewnym momencie zwisa mi gra albo robi sie czarny ekran, czasami wylatuje BSOD, ati2dvag cos tam... sprawdzałem różne sterowniki ale nic (teraz jestem na najnowszych Omegach) caly czas to samo ;/ a np. na linuxie mi sie nie wiesza q3 (tzw. tylko czasami) nie wiem czego to wina, inne gry chodza normalnie (np. NFSU, FM2005, ET, PES4) Mój Komp: AMD Athlon, 1000 MHz, MSI K7T Power/Pro/Pro2/Pro2-A/Turbo/Turbo2/Turbo Limited Edition, 256 SDram, Sapphire Radeon 9550, PSU jakis Feel 300.

Aha i to nie wazne czy gran online czy z botami, dzieje sie tak roznie np. po 5 min gry a nieraz po 50 min gry ;/

Edytowane przez hub3rt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wierze, musiales cos zle ustawic :(

jaki serwer stawiacie? listen czy dedicated?

1662155[/snapback]

Nawet jak wejde na necie na pierwszy lepszy serwer to sie takie fazy dzieje... pewnie jak nie zrobie formata to ten *shit* dopiero zniknie :/. Jak juz pisalem, czysty cfg nawet nie pomaga.

Sprawdze za jakis czas na innej gierce na engine q3 np. ET, czy tez tak sie zachowuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KrzychuG na jakich to serwerkach grasz i z jakim nickiem na efreeze na 1.31 moze na BEDZIE BEDZIE ??

1670721[/snapback]

Tak, konkretniej na "2 * bedzie" albo "333 efreeze" (ostatnio akurat tam rzadziej, malo osob tam siedzi). Najczesciej pod nickiem "Arcain", ale bywam tez pod "BlahFFF" jak mam kiepski humor.

Jesli grasz juz od jakiegos czasu to pewnie widziales mnie jak probuje namowic innych polakow do zachowywania sie po ludzku i pisania bez bledow ortograficznych badz przelenstw, to takie male hobby - uleczyc swiat :P

Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak mam chwilę wolnego czasu to na 2 Bedzie Bedzie pogrywam. Czemu na 333 od jakiegoś czasu mało ludzi gra?

1671797[/snapback]

Tez sie nad tym zastanawialem jak po 3 miesiecznej przerwie wrocilem do q3. Podejrzewam, ze nizsze pingi na serwerach "bedzie" maja cos z tym wspolnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem w Q3. Mianowicie w rozdz. 1280x1024 menu jest z prawej strony przycięte - czy jest na to jakaś rada? Mam wersję 1.32 stery catalyst 5.9 i aktywny 4xAA i 16x anizo.

1674532[/snapback]

Przycięte? Pobaw się ustawieniami w monitorze dla tej rozdziałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem :( o co chodzi z protocol version 43 bo na zaden server praktycznie nie moge wejsc, uzywam all-seeing eYe i mam zainstalowanego point relase 1.32 i osp 1.3

pomocy...

1673574[/snapback]

Jeśli masz PR 1.32 to grać na protocole 43 sie nie da, używa go standardowy Q3. Polecam zainstalować Q3 jeszcze raz w innym katalogu. To idealne rozwiązanie :):)

No prawie idealne :-P

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz PR 1.32 to grać na protocole 43 sie nie da, używa go standardowy Q3. Polecam zainstalować Q3 jeszcze raz w innym katalogu. To idealne rozwiązanie :):):)

1674920[/snapback]

W zasadzie wystarczy sobie zostawic (zrobic kopie) tylko oryginalna binarke (quake3.exe), nazwac ja np quake3-43.exe i z niej odpalac. Powinno dzialac, kiedys robilem tak z 1.31 i 1.32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blagam, pomozcie mi, bo juz mnie ch... strzela. Od dluzszego czasu mam problem z gra na necie. Niedawno byla lipa odkad kuzyn podlaczyl jakichs gowniarzy do sieci, bo bez przerwy lagi byly (wiadomo p2p), ale ten problem zostal rozwiazany (p2p zablokowane) i pozostal jeszcze jeden.

Chodzi o to, ze jak gram to co kilkanascie minut ping nagle podskakuje do 999 i kur... koniec gry. Wszystko super, ping 50, zadnych lagow i po kilkunastu minutach 999. Wtedy moge jedynie zmienic serwer i taka sama sytuacja.Gram sobie, Ping 50, 0 lagow i po kilkunastu minutach 999. Co to kur... jest ????????? Nigdy tego nie bylo, a tu nagle sie zjawilo i juz chyba ze 3 miechy to samo. Mam na serwie (Linuxowy) porobione priorytety na porty Q3, dzieki czemu zawsze mam super ping, ale co mi z tego jak bez przerwy mam takie cos ???? Na poczatku myslalem, ze to moze ktos sciaga ze stronek, ale to sie powtarza z za duza "precyzja". Czesto mam tez tak, ze najpierw jest taki skok do 999 na sekundke dokladnie 3x pod rzad, to juz wiem, ze za kilka minut koniec gry i podskoczy na stale. Sprawdzalem co sie dzieje po wysylanych pakietach i wtedy bardzo duzo wysyla odemnie, a na tym wykresie łącza w Q3 ta dolna (zielona) kreska jest na full zapchana. Gorna (niebieska) jest idealna. Lecialem juz wszystkimi programamami antywirusowymi i nic nie mam.

Problem dotyczy tylko Q3, bo np. w Diablo 2 moge grac ile chce i nic sie nie dzieje.

BLAGAAAAAAAAAMMMMM !!!!!!! Pomozcie mi, bo ja juz nie moge :(

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam problem chcemy z kumplami pogram w q3 przez neta dokładniej za pomocą Hamachi i wszystko ładnie pięknie się łączy ale niestety pingi fatalne 999 na pewno nie jest to wina łącza więc dlaczego takie pingi?

Dodam że mamy q3+pointrelease_132

Ja chcialem kiedys zagrac z kumplem w q3 po hamachi, bo myslalem, ze beda lepsze pingi niz na necie a dostalem cos zupelnie odwrotnego... gra chwile dziala normalnie, potem pokazuje sie wtyka i ping 999... ;]

Qura16, lepiej pograc na necie, bo hamachi cos sie nie lubi z q3, ale domyslam sie, ze nie masz za bardzo wyboru. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to samo jest u mnie ..

ale przez neta w ogóle nie mogę grać ..

taki coś mi wyskakuje:

Dołączona grafika

tzn ze cos nie gra z kluczem, wpisz "timescale 100" jak ci to sie wlaczy. pozniej kilka razy reconnect i znow wpisz. jak to nie pomoze to musisz klucz naprawic. upewnij sie ze plik q3key jest TYLKO w baseq3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Struktura plików w q3 tak u mnie wygląda:

1883389[/snapback]

tzn ze cos nie gra z kluczem, wpisz "timescale 100" jak ci to sie wlaczy. pozniej kilka razy reconnect i znow wpisz. jak to nie pomoze to musisz klucz naprawic. upewnij sie ze plik q3key jest TYLKO w baseq3.

no nie pomogło. nic cały czas to samo :mur:

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja tam wszystkich zapraszam na Klan <AMD> . Tylko nie myślcie że to jacyś fanatycy amd chcący pozabijać zwolenników intela ;). Jak ktoś zainteresowany to zapraszam na stronkę - tam info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi