BiAłY Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Czy ktoś z forumowiczów je posiada? Jest to kurs, który kończy się 7 egzaminami: -podstawy technik informatycznych -użytkowanie komputerów -przetwarzanie tesktów -arkusze kalkulacyjne -bazy danych -grafika menedżerska i prezentacyjna -usługi w sieciach informatycznych Podobno jest to obiektywny miernik umiejętności komputerowych, honorowany w całej Europie i wydawany przez Polskie Towarzystwo Informatyczne. Pytanie kolejne: ile to kosztuje? Kursy, egzaminy? Czy może to pomóc w przyzłości w znalezieniu lepszej pracy - czy może tylko przereklamowany papierek? Jakie są zasady zrobienia takie "prawka"? Czy jest określony wiek or sth? Ps: Tego na forum aczej nie było i nie odsyłajcie mnie do google, bo chce poznać też wasze opinie an ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 http://www.ecdl.com.pl/ To co tam się zdaje to praktycznie podstawy obsługi komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Całkowicie nieprzydatne. Jeżeli natomiast idziesz na techniczne studia to jest to wręcz smieszne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 mozna zapisac sie na sam egzamin, jedna czesc cos kolo 50 zeta... ja mam juz -użytkowanie komputerów -przetwarzanie tesktów i dalej nie bylo czasu ani zbytnipo ochoty to zdawac... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 mozna zapisac sie na sam egzamin, jedna czesc cos kolo 50 zeta... ja mam juz -użytkowanie komputerów -przetwarzanie tesktów i dalej nie bylo czasu ani zbytnipo ochoty to zdawac... :/ Ciężko jest?:>. Ps: 7x50=350zł :?. To już lepiej inaczej spożytkować te pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 z tego co pamietam, to dostajesz zestaw zadan typu: - woz dyskietke, - przegraj plik z tad tam - zmien atrybut pliku... trudne? to jest egzamin dla sekretarek, moja siostra cioteczna powiedziala mojej mamie jakie to fajne i potrzebne, no i musialem jechac, bo zaplacone i takie tam i przyda sie, sraty taty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loco_pl Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 W CV ladnie by wygladalo 'bardzo dobra znajomosc obslugi komputera' poparte jakims papierkiem, tylko czy takie cos spelnialoby swoja role? :Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 W CV ladnie by wygladalo 'bardzo dobra znajomosc obslugi komputera' poparte jakims papierkiem, tylko czy takie cos spelnialoby swoja role? :Q mysle ze spelnialo by, bo czy w pracy jesli oczywiscie nie bedziesz adminem, ale to juz upelnie ina bajka, bedziesz wymiela procesor? czy grafike? nie, nawet nie bedziesz formatowal dysku i instalował windowsa, wiec ECDL syci ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 moj braciszek to robi. ja nie,bo za 2 lata bede juz po licencjacie z infy :P czy mu sie to przyda czy nie tego nie wiem, ale lepiej miec niz nie miec. ceny macie tu http://antenor.pol.lublin.pl/~ecdl/komp.htm#cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 No nie wiem czy w cv dobrze to bedzie wyglądało - może jak ktos nie wie co to ecdl to bedzie in + - ale jak nasz przyszły pracodawca będzie w temacie to popieranie znajomości blablabla ECDL wyda mu się śmieszne,, btw. testy miałem w ręku jakiś rok temu - normalnie kosior na maksa dawno sie tak nie śmiałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loco_pl Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 forest kila zbila: skoro to ECDL jest smiechowe to jest w takim wypadku jakis podobny certyfikat? A zreszta na wiekszosci stanowisk obsluga kompa w takim stopniu w zupelnosci wystarcza, bedac jakims tam dyspozytorem czy cos nie bedziesz musial przeciez nie wiadomo jakich pro rzeczy robil ;o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 nie wiem czy są jakies konkurencyjne, zapewne cos jest bo - przestrzeń nie znosi próżni ;-) ECDL ma też poziom zaawansowany tam zapewne już cos trzeba wiedzieć, nie mniej czytając założenia zaawansowanego z różnych dziedzin byłem raczej zaskoczony nisi poziomem wymagań... W sumie na test dla sekretarek to zaawansowany to i tak trochę dużo ;-) to c mialemw ręku to jeden z testów na poziomie podstawowym - pytaia jak pisałem kosior - Jaka choroba grozi nam od zbyt długiego przebywania przed komputerem czy cos takiego, w formie testu, odpowiedzi typu grypa, astma :lol: ,, na kilka stron testu co drugie pytanie bylo po prostu smieszne, reszta była łatwa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 taaaa nie ma to jak ECDL. Jak o tym uslyszalem, pomyslalem ze wartoby zrobic (bylem w 2 klasie LO). Jak sie dowiedzialem co to, to mnie skrecilo ze smiechu (dalej bylem w drugiej klasie LO). Jak zobaczylem jak wygladaja przygotowania do czegos takiego (hyhy na uczelni)- stado lalek barbie siedzi przed kompami i slucha jakiegos biduli starajacego sie lopatologicznie wytlumaczyc ze dyskietki wklada sie "tym ruchomym do przodu". No coz... jak to zobaczylem (wspolnie z kumplami z roku), to nie wiedzielismy czy sie smiac czy plakac -> poszlismy to przedyskutowac przy browarku. @forest kila zbila: tak jest konkurencja- np certyfikaty sieciowe Cisco ;) ale to inna bajka- poziom duzo wyzszy. No i czasami trzeba znac angielski ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 do cisco się to nie umywa, wiem bo robie, średnio znam angola i nie powiem na testach mam małe problemy choć na 3 które napisałem najmiej miałem 88% :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 jeszcze jak do technikum chodzilem to cos podobnego w budzie organizowali jako ze było słono płatne niecieszyło sie to duzym zainteresowaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 cisco to rzeczywiście z innej bajki ;-) nie wiem czy jest konkurencja na podobnym lub nieco sensowniejszym poziomie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dabek Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 (edytowane) Ja zaczełem to robić od drugiej klasy gim. (teraz jestem w pierwszej LO) i zdałem wszystko bez problemu 8). Przede wszystkich jest to umiejętność korzystania z Office (Exel, Word, PowerPoint i Acces :D) i Windows (na zasadzie kopiuj, wklej) i jeden test był teoretytczny. Kosztowało mnie to jakieś 255zł, za jeden egzamin po 25zł, na początku i na koniec po 40zł na idneks. Robili ten kurs od pierwszej klasy gim, który się robiło przez 3 lata, czyli do trzeciej klasy, a ja zaczełem robić od drugiej. Nie chciałem iść na to, ale jak starszyzna zaproponowała i jeszcze kase wyłożyła to czemu nie. Kurs raczej jest dla sekretarek, niż dla takich osób jak ja. Trudno w to uwierzyć, ale są takie lolki co zdawały Worda po 7 razy :!: Jest na świecie dużo LOLków :D :D Edytowane 3 Marca 2005 przez Dabek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Dzisiaj gostek od informatyki zaproponował nam staranie się o certyfikat ECDL.. (ma oczywiscie on w tym interes bo jest egzaminatorem...) Przykładowe strony z info np. www.ecdl.com i www.ecdl.pl Zdaje się 7 egzaminów i otrzymuje się swistek (certyfikat ;))... Dając przykład jego trudności: od 5 lat nie ma osoby która podchodziła i nie zdała.. ;] Trzeba na to wydac ok. 300zł (!!!)... I pytanie: Czy jest sens robić takie kursy, certyfikaty? Czy one coś dają? - myśląć o przyszłosci (staranie sie o prace itp.) Z kasą nie bedzie raczej problem tylko po co ją wyrzucać w błoto.... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Podobno ten egzamin jest banalnie prosty;] Jeśli więc masz zamiar się czegoś nowego nauczyć to raczej będzie to kasa wyrzucona w błoto ;) Ale zawsze CV lepiej wygląda :roll: Chociaż IMHO jak napiszesz "obsługa komputera na poziomie zaawansowanym" to zrobisz takie samo wrażenie na pracodawcy jak tym certyfikatem :lol: Ale moge sie mylić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Ale jaka to dziedzina? Sieci, os czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 ja sie moze podopne pod temat: orientuje sie ktos ile w Polsce kosztuje egzamin na Microsoft Certified System Engeneer ?? bo chlopak od siorki (mieszkaja w Londynie) ostatnio mnie pytal a nie znalazlem nigdzie cen... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) @ mechl!k podobno w UE łatwiej z tym znaleźć pracę, ale jeśli ktoś kończy informatykę to chyba raczej mu to nie jest potrzebne. Dziwne by było jakby informatyk nie umiał podstawowych opracji w Wordzie, Excelu, nie umiał wysłać poczty, a tego uczy ten kurs (o ile dobrze pamiętam) @ Powerslave kiedyś chyba tutaj robili, teraz nie widzę, ale możesz się zapytać ZETO, ale nie oszukuj się, że będzie to tanio, IMO to na niżej 5k raczej nie ma co liczyć (i to tylko wtedy jak są promocje :wink: ), bo z tego co pamiętam, to chyba MCSE składa się z kilku kursów Dla przykładu Szkoła Administratorów Microsoft (MCSA) bez promocji cena:12.600. Aha ceny są ustalane przez naszą ulubioną firmę :wink: odgórnie, przynajmniej taka jest oficjalna wersja, i ceny w całej Polsce powinny się kształtować podobnie Edytowane 21 Lutego 2005 przez ygbd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 ygbd: dobrze pamietasz. To jest kurs obslugi podstawowych funkcji pakietu MS Office + Windows. Taki kurs dla pani Basi z sekretariatu- tu wyslac e-mail, tam wydrukowac pare stron dla szefa. Skrecalismy sie ze smiechu z qmplami na uczelni jak slyszelismy jak sie bidule uczyly do tego. "to jak sie robilo ten nowy plik dok ? Co to jest pulpit?" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 MODUŁ 1 PODSTAWY TECHNIK INFORMATYCZNYCH Cele: Moduł ten sprawdza znajomość kluczowych pojęć dotyczących użytkowania komputerów i wykorzystania ich w społeczeństwie.Moduł składa się z sześciu sekcji. Wymagane jest wykazanie się podstawową wiedzą z tego zakresu.Sekcja 1 Podstawowe pojęcia technik komputerowych * Rozpoznanie poszczególnych części komputera. * Znajomość pojęcia systemu operacyjnego i programu komputerowego. * Znajomość pojęcia pamięci masowej i operacyjnej. * Znajomość związku między podstawowymi jednostkami przechowywanych danych - bit, bajt, rekord i plik. * Znajomość procesu rozbudowy systemu informatycznego - analiza, programowanie, wdrażanie. * Znajomość znakowego i graficznego interfejsu użytkownika. * Znajomość pojęć z zakresu technik multimedialnych.Sekcja 2 Programy użytkowe i zastosowania komputerów * Znajomość znaczenia oraz możliwości wynikających z wykorzystania komputerów. * Rozpoznawanie typów systemów używanych w zarządzaniu, w przemyśle i w oświacie. * Rozpoznawanie typów programów używanych w domu (hobby, prowadzenie rachunków domowych, praca w domu). * Rozpoznawanie typów programów spotykanych w życiu codziennym w supermarketach, bibliotekach, gabinetach lekarskich; używanie kart inteligentnych itp. * Odróżnianie oprogramowania systemowego od użytkowego.Sekcja 3 Techniki informatyczne i społeczeństwo * Problem roku 2000 (Y2K) * Znajomość rosnącego znaczenia wykorzystania komputerów. * Znajomość pojęcia "społeczeństwo informatyczne". * Wyrażanie opinii o sytuacjach, w których komputer może być bardziej użyteczny niż człowiek i odwrotnie. * Sprawdzenie posiadania dobrych nawyków w obsłudze komputera i dbaniu o sprzęt. * Umiejętność zachowania się w przypadku awarii komputera. * Rozpoznanie i zapobieganie potencjalnym zagrożeniom dla zdrowia i bezpieczeństwa, w tym zapewnianie odpowiedniego stanu instalacji zasilającej.Sekcja 4 Bezpieczeństwo, prawa autorskie, regulacje prawne * Rozumienie praw autorskich do oprogramowania, zasad kopiowania i rozpowszechniania oraz wypożyczania oprogramowania. * Świadomość praw własności - odpowiedzialność za ochronę danych, do których użytkownik ma dostęp, uprawnione korzystanie z takich danych. * Zarys głównych punktów ustawy o ochronie praw autorskich. * Ochrona komputera, danych i hasła, tworzenie zapasowych kopii danych i oprogramowania. * Wirusy i ochrona antywirusowa: wiedza o tym, w jaki sposób wirusy mogą dostać się do systemu komputerowego, co powodują i jak ich unikać. * Znajomość tego, co dzieje się w komputerze podczas odłączania lub awarii zasilania.Sekcja 5 Sprzęt i oprogramowanie systemowe, ergonomia * Rozumienie różnicy między sprzętem i oprogramowaniem. * Odróżnianie typów pamięci komputerowej, np. RAM i ROM - znajomość ich roli. * Rozumienie celowości i umiejętność tworzenia kopii zapasowych, znajomość pojęcia pojemności pamięci. * Rozumienie funkcji urządzeń wejścia i wyjścia - nazwanie kilku z nich i określenie ich roli. * Znajomość różnych typów drukarek i ich obszarów ich zastosowania. * Omówienie wpływu typu procesora, jego szybkości i pojemności pamięci operacyjnej na jakość pracy komputera. * Znajomość problemów mogących pojawić się z powodu złej organizacji miejsca pracy z komputerem i umiejętność ich rozwiązywania (na przykład: odbicie zewnętrznego światła, odblask monitora, niewłaściwa pozycja pracy).Sekcja 6 Sieci informatyczne * Znajomość pojęć wymiany informacji i jej roli we współczesnych systemach informatycznych. * Poczta elektroniczna - dlaczego jest użyteczna- * Poczta elektroniczna - co jest potrzebne do korzystania z niej przy pomocy własnego PC/MAC. * Co jest potrzebne we własnym komputerze do połączenia się z siecią komputerową- * Co to jest Internet? Do czego jest przydatny? * Jaka jest rola sieci telefonicznej w zastosowaniu komputerów- Jak można się z do niej dołączyć- * Znajomość technologii pracy grupowej z wykorzystaniem komputerów. * Znajomość LAN/WAN. ODUŁ 2 UŻYTKOWANIE KOMPUTERÓW Cele: Celem tego modułu jest sprawdzenie wiedzy na temat podstawowych zasad organizacji środowiska pracy do efektywnego wykorzystania komputera.Treść: * Prawidłowe włączanie i wyłączanie komputera. * Tworzenie katalogu i podkatalogu - znajomość struktury systemu katalogów. * Przenoszenie i kopiowanie plików. * Usuwanie plików z jednego lub więcej katalogów. * Tworzenie pliku przy użyciu dowolnego edytora i zapisywanie w katalogu. * Zmiana nazwy pliku. * Sprawdzanie zawartości katalogu, znajomość pojęcia liczby plików w tym katalogu, rozmiaru plików oraz daty ich utworzenia i aktualizacji. * Umiejętność formatowania dyskietki. * Wykonywanie zapasowej kopii danych - kopiowanie plików na inny dysk albo do innego katalogu na tym samym dysku. * Zapisywanie plików na dyskietce. * Umiejętność wyboru drukarki. * Umiejętność drukowania na zainstalowanej drukarce lub do pliku. MODUŁ 3 PRZETWARZANIE TEKSTÓW Cele: Moduł ten sprawdza umiejętność przetwarzania tekstu. Jest przeznaczony do oceny umiejętności korzystania z edytora tekstu w celu tworzenia dokumentów.Treść:Zadania podstawowe * Odszukanie w systemie komputerowym i uruchomienie edytora tekstu. * Otwieranie istniejącego dokumentu. * Tworzenie dokumentu: * Wprowadzenie krótkiego tekstu za pomocą klawiatury; * Wstawianie tekstu; * Usuwanie tekstu. * Zapisywanie dokumentu na dysku. * Używanie podstawowych funkcji przetwarzania tekstu: * Przenoszenie fragmentu tekstu w obrębie dokumentu; * Kopiowanie fragmentu tekstu w obrębie dokumentu lub do innego dokumentu; * Zastępowanie wybranych słów innymi. * Zmiana wyglądu tekstu: * Używanie kursywy; * Pogrubianie tekstu; * Wyrównywanie i podkreślanie tekstu; * Zmiana kroju czcionek; * Zmiana odstępów między wierszami; * Kontrola wyrównania tekstu. * Używanie programu sprawdzania pisowni i dokonywanie potrzebnych zmian. * Drukowanie dokumentu i jego części. * Tworzenie nagłówka i stopki, numerowanie stron. * Korzystanie z funkcji pomocy.Zadania zaawansowane * Wstawianie tabel i wykresów. * Tworzenie tabeli w obrębie dokumentu. * Ustawianie marginesów. * Używanie tabulatorów i ustawianie punktów tabulacji. * Formatowanie dokumentu do korespondencji urzędowej. * Łączenie listy adresowej z dokumentem. * Dzielenie wyrazów. * Dołączanie tekstu z innego dokumentu. * Używanie szablonów. * Używanie oprogramowania zintegrowanego. MODUŁ 4 ARKUSZE KALKULACYJNE Cele: Moduł ten sprawdza znajomość podstawowych pojęć arkusza kalkulacyjnego, praktyczne doświadczenie w projektowaniu i stosowaniu arkusza oraz znajomość jego podstawowych funkcji.Treść:Zadania podstawowe * Otwieranie pliku z arkuszem kalkulacyjnym, dokonywanie zmian, dodawanie wierszy, obliczanie nowych wartości. * Wstawianie wierszy i kolumn - tworzenie nowych wierszy lub kolumn w określonym miejscu. * Tworzenie arkusza kalkulacyjnego i wprowadzanie danych liczbowych, tekstowych oraz formuł. * Formatowanie komórek - np. rozmiar, miejsca dziesiętne, waluta itp. * Dobranie szerokości kolumn oraz formatowanie kolumn i wierszy. * Porządkowanie danych w arkuszu kalkulacyjnym. * Używanie podstawowych funkcji arkusza kalkulacyjnego, takich jak sumowanie i wyliczanie średniej. * Drukowanie i zapisywanie arkusza kalkulacyjnego. * Tworzenie nagłówka i stopki. * Korzystanie z funkcji pomocy. Zadania zaawansowane * Znajomość i stosowanie bezwzględnego i względnego adresowania komórek w formułach. * Tworzenie wykresów do graficznej analizy danych w arkuszu kalkulacyjnym. * Wstawianie wykresów z dysku. * Drukowanie wykresów z tytułami i etykietami. * Tworzenie grafiki trójwymiarowej. * Przenoszenie informacji pomiędzy arkuszami kalkulacyjnymi. * Praca z więcej niż z jednym arkuszem kalkulacyjnym. * Używanie pakietów oprogramowania zintegrowanego. MODUŁ 5 BAZY DANYCH Cele: Moduł ten sprawdza umiejętności tworzenia małej bazy danych przy użyciu standardowego pakietu bazy danych oraz tworzenia prostych zapytań i raportów z istniejącej bazy danych.TreśćĆwiczenie 1Projektowanie prostej bazy danych. * Tworzenie struktury rekordu. * Wprowadzanie danych do bazy danych. * Edycja danych. * Dodawanie rekordów. * Usuwanie rekordów. * Definiowanie kluczy. * Zapisywanie bazy danych na dysku.Ćwiczenie 2 * Wczytanie lub podłączenie się do istniejącej bazy danych. * Wprowadzanie danych do bazy danych. * Edycja danych. * Dodawanie rekordów.Ćwiczenia mogą być rozszerzone o następujące zadania: * Wyszukiwanie, zaznaczanie i sortowanie danych według określonych kryteriów. * Prezentacja wybranych danych w określonej sekwencji na ekranie i w raportach. * Modyfikowanie struktury bazy danych. * Korzystanie z funkcji pomocy. * Definiowanie zapytań * Definiowanie formularzy * Tworzenie raportów MODUŁ 6 GRAFIKA MENEDŻERSKA I PREZENTACYJNA Cele: Moduł ten sprawdza umiejętność używania narzędzi do tworzenia prezentacji i/lub narzędzi do tworzenia prostej grafiki.Część 1 Tworzenie prostej grafiki menedżerskiejTworzenie szczegółowo opisanego rysunku przy użyciu większości z podanych poniżej funkcji: * używanie narzędzi graficznych, * używanie myszki do ręcznego rysowania, * rysowanie prostokątów, okręgów, tekstu i linii, * pozyskiwanie obrazków z bibliotek i umieszczanie ich w rysunku, * używanie kolorów, cieniowania i ramek, * kopiowanie i zmiana rozmiarów narysowanych obiektów.Część 2 Tworzenie prezentacjiNależy przygotować prezentację zawierającą 6-8 z poniższych elementów: * znaki wyliczania dla podkreślenia każdego punktu, * wstawianie rysunków lub symboli z bibliotek, * prosty rysunek, * używanie ramek, * używanie i zmiana czcionek, * centrowanie tekstu, * pogrubianie tekstu, * schematy organizacyjne, * tworzenie prezentacji, * korzystanie z funkcji pomocy. MODUŁ 7 USŁUGI W SIECIACH INFORMATYCZNYCH Cele: Moduł ten sprawdza znajomość pojęć sieciowych, umiejętność korzystania z poczty elektronicznej i wiedzę o tym, co jest dostępne w sieciowych serwisach informacyjnych.Część 1 Poczta elektroniczna Zdający będzie miał użyć poczty elektronicznej do wysłania listu do egzaminatora. List może zawierać dołączony plik. Zdający może być poproszony o archiwizację poczty, o skopiowanie jej lub o przesłanie otrzymanej poczty do innego adresata. albo Zdający będzie poproszony o opisanie celu poczty elektronicznej, gdzie mógłby jej użyć i jak się do niej podłączyć oraz o przedyskutowanie korzyści z poczty elektronicznej.Część 2 SieciW zależności od dostępnego sprzętu postawione zostanie jedno z zadań: Połączenie się z Internetem, uzyskanie dowolnej informacji i przedstawienie jej egzaminatorowi poprzez pocztę elektroniczną, wydruk lub na dyskietce. albo Połączenie się z publicznym serwisem informacyjnym i uzyskanie informacji. Przedstawienie jej egzaminatorowi poprzez pocztę elektroniczną, wydruk lub na dyskietce. albo Włączenie się do lokalnej sieci komputerowej, połączenie się z wewnętrznym serwisem i uzyskanie informacji. Będzie to dostosowane dla każdej instytucji egzaminującej i musi być zatwierdzone przez akredytację. albo Odpowiedź na pytanie z podstaw obsługi sieci. Jest to pisemne pytanie dla instytucji, w których brak jest dostępu do sieci komputerowej. :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) ROTFL :lol: :lol: :lol: Jak bede miał 300 zł za dużo to chetnie wybiore sie na ten kurs :lol: :plum: Edytowane 21 Lutego 2005 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 @ Powerslave kiedyś chyba tutaj robili, teraz nie widzę, ale możesz się zapytać 1289862[/snapback] dzieki, niestety wiem, ze to nie bedzie tanie, ale na pewno tansze niz w Anglii, a pokazujac sie z MCSE na wstepie zyskujesz tam uznanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Na pewno jest tańsze niż w Anglii, bo z tego co mówił naciągacz :wink: , ceny są ustalane przez Billa na podstawie zasobności społeczeństwa, czy tak jakoś. A co do zyskiwania na wstępie, jak masz jakiś konkretny papier, oczywiście nie ECDL :lol:, tylko coś z MS, Cisco, czy jakieś inne, to pracodawcy sami szukają takich ludzi. Nie wiem jak później się to odbywa, pewnie jest jakies praktyczne sprawdzenie umiejetnosci, ale ofert z Anglii, Irlandii i okolic, dla osób z takimi papierami ostatnio jest dość dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Widze, że autor topicu szukać nie umie. Jak to jest w sigu sgj "nie szukałeś - będziesz ukarany" :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Ajjjj.... czepiasz się... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Sam chciałem dać linka do tego topicu ale ostatnio bardzo się zraziłem do wyszukiwarki, wiec sobie odpuściłem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...