X800 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Witam, Jakie jest najlepsze pasywne chłodzenie mostka północnego na DFI NF4. Bo to które jest standardowe zaczyna mi szumiec w końcu, chodzi powyżej 4000 ob/sek. Może Zalman NB47J??? Ale jest tam taka dziwna sytuacja, bo karta graf. uniemożliwia montaż jakiegoś pożądnego radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natonek Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) kup niebieskiego zalmana ustaw w biosie na 8x na PCI-E 2 włóz grafe do 2 slotu razem z zalmanem i masz spokuj aha po ustawieniach w biosie ustaw jeszce zworki z pozycji 1-2 na 2-3 w instrukcji masz napisane a tu pokazane: http://members.lycos.co.uk/m4rd0k/images/sli.jpg Edytowane 7 Grudnia 2005 przez natonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) I to by bylo na tyle w temacie . natonek to w bardzo ladny i rzeczowy sposob wyjasnil . Aha od razu uprzedam , ze innej opcji nie ma , mozna ewentualnie wyciac dwa rzedy zeber i wsadzic miedzy nie grafe , ale pierwsza opcja zdecydowanie lepsza . No i jeszcze jedna sprawa -> Przy mocnym o/c (z doswiadczenia powyzej 260/270 HTT) i tak bedziesz musial czyms wiac na zalmana bo nie da rady . Edytowane 7 Grudnia 2005 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) Dzięki panowie za pomoc, teraz wiem już co założyć na NB :) Sorki, że pytam ale nie jestem biegły w tej sprawie ;). Czy płytę główną będę musiał wyciągnąć z budy, zeby to zamontować????? Edytowane 7 Grudnia 2005 przez X800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 (edytowane) ustaw w biosie na 8x na PCI-E 2A to gdzie się ustawia? Dzięki panowie za pomoc, teraz wiem już co założyć na NB :) Sorki, że pytam ale nie jestem biegły w tej sprawie ;). Czy płytę główną będę musiał wyciągnąć z budy, zeby to zamontować????? Tak, będziesz musiał, trzeba ścisnąć takie kołki w kształcie strzały żeby oryginalny wiatrak wyszedł. Edytowane 7 Grudnia 2005 przez jediknight Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 I to by bylo na tyle w temacie . Aha od razu uprzedam , ze innej opcji nie ma , mozna ewentualnie wyciac dwa rzedy zeber i wsadzic miedzy nie grafe , ale pierwsza opcja zdecydowanie lepsza . A tu sie niestety mylisz :) Jest o wiele lepsza opcja od Zalmana - Revoltec VGA Blue. Pasuje idealnie, nie trzeba grafy w dolny slot przekladać, ani dokładac nawiewu. Są jednak dwa modele Revolteca. Wersja z "uszami" nie pasuje - za szeroki rozstaw otworów. Bierzemy wersje z niebieskim grillem. Koszt to ok. 48 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 No tak , jest jeszcze Vantec Hanu :wink: Tego nie trzeba chyba nawet przerabiac [; Wyszedlem z zalozenia ze zalman to najprostsza i najtansza opcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 (edytowane) A tu sie niestety mylisz :) Jest o wiele lepsza opcja od Zalmana - Revoltec VGA Blue. Pasuje idealnie, nie trzeba grafy w dolny slot przekladać, ani dokładac nawiewu. Są jednak dwa modele Revolteca. Wersja z "uszami" nie pasuje - za szeroki rozstaw otworów. Bierzemy wersje z niebieskim grillem. Koszt to ok. 48 zł. ja mam spire (30 zł), tylko trzeba przypilowac w miejscu zaznaczonym na foto Plastik sobie podarowalem :lol: Edytowane 10 Grudnia 2005 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natonek Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 (edytowane) ja mam spire (30 zł), tylko trzeba przypilowac w miejscu zaznaczonym na foto Plastik sobie podarowalem :lol: Nie cytuje się obrqzków //sgj jak z cisza? Edytowane 11 Grudnia 2005 przez sgj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 jak z cisza? dasz na 3000 obrotow i temperatura w okoliacach 40 stopni ;o) Oczywiscie roznica dla ucha znaczna ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Ja mam takiego podobnego miedziaka na nb tylko, ze bez wentylka. Wieje na niego "przy okazji" 92ka chłodząca grafę @ 500rpm. Bardzo cicho i wydajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) czyli co? revoltec, zalman ok ale co jeszcze? jakieś linki itp:) @Hanu o który Ci chodzi bo nie wiem :( Edytowane 11 Grudnia 2005 przez ma1y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 A ja mam troche większy problem, bo mam DFI LanParty UT nF3 Ultra-D i założenie niebieskiego zalmana (czy nawet tego złotego) może być nielada problemem - looknijcie gdzie jest nForce - tuż pod grafą: Tak więc potrzebuje jakiegoś małego, cichego wentylka z niskim radiatorem, który niewiele kosztuje, bo w tym fabrycznym wyjcu sie już chyba łożyska nawet zatarły - rzęzi i to mocno. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) A ja mam troche większy problem, bo mam DFI LanParty UT nF3 Ultra-D i założenie niebieskiego zalmana (czy nawet tego złotego) może być nielada problemem - looknijcie gdzie jest nForce - tuż pod grafą: Nie cytuje się obrazków //sgj Tak więc potrzebuje jakiegoś małego, cichego wentylka z niskim radiatorem, który niewiele kosztuje, bo w tym fabrycznym wyjcu sie już chyba łożyska nawet zatarły - rzęzi i to mocno. Co polecacie? No przeciez masz juz w tym temacie napisane co mozna zalozyc :mellow: Edytowane 11 Grudnia 2005 przez sgj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 a ja znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76706926 - testował ktoś ? bo to nawet 5zl droższe od zalmana niebieskiego jets :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 beriam, Hmmm zastanawiam się jak zdjęcie, które dostałem od usera XS i wysyłałem je chyba jeszcze do jednej osoby na PW znalazło się tutaj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 beriam, Hmmm zastanawiam się jak zdjęcie, które dostałem od usera XS i wysyłałem je chyba jeszcze do jednej osoby na PW znalazło się tutaj :D to tylko przyklad jak jest u mnie , foto jest made in net :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) czyli co? revoltec, zalman ok ale co jeszcze? jakieś linki itp:) @Hanu o który Ci chodzi bo nie wiem :( a ile ty ich chcesz zakladac? zalman jak chcesz dac grafe w dolny slot (sam tak mam nei ma spadku wydajnosci) a spire albo revoltec jak chcesz miec u gór (czy tez sli ) a revoltec ten: http://www.action.pl/products/product.php?prid=45338 http://i-serwis.action.com.pl/photo/?200x2...ga_rs002_z1.jpg (latwo rozpoznac bo ma niebieska plexe z wierzchu) nie pomyl z tym: http://i-serwis.action.com.pl/photo/?200x2...ga_rs003_z1.jpg Edytowane 14 Grudnia 2005 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Ja rowniez mam niebieskiego zalmana na NB na ktorego powiewa Fander 92mm zamontowany z boku budy, skrecony na min. Temperatura nie wieksza niz 42st. Polecam to rozwiazanie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Hmm - zawsze mozna zamontowac niebieskiego zalmana w troche mniej standardowy sposoob ;] bez przekladania grafy i takich tam....TU ZNAJDZIECIE ROZWIAZANIE ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Hmm - zawsze mozna zamontowac niebieskiego zalmana w troche mniej standardowy sposoob ;] bez przekladania grafy i takich tam....TU ZNAJDZIECIE ROZWIAZANIE ;] No wlasnie... Dokladniej jest to opisane tu: http://forum.pclab.pl/index.php?s=&showtop...dpost&p=1574672 Sam się na to rozwiazanie zdecydowalem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 (edytowane) Sam się na to rozwiazanie zdecydowalem... i jak....chwalisz je sobie ? ;] < sorr ale nie moglem sie powstrzymac;] > anyway - uwazam ze to najlepsze rozwiazanie [czyt. elementarne] aby szybko , skuecznie i malym nakladem pracy poradzic sobie z tym problemem ;] , poza tym naprawde grejt wyglada w budzie...;] EOT... ;] Edytowane 18 Grudnia 2005 przez ChomiK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 i jak....chwalisz je sobie ? ;] < sorr ale nie moglem sie powstrzymac;] > Dlaczego nie mogłeś? Zdecydowalem się zrobić tak w przyszlosci na nowej DFI. anyway - uwazam ze to najlepsze rozwiazanie [czyt. elementarne] aby szybko , skuecznie i malym nakladem pracy poradzic sobie z tym problemem ;] , poza tym naprawde grejt wyglada w budzie...;] EOT... ;] A jak :E :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 a ja mam tak jak w sigu, w fotce, tylko oczywiscie jak zdarzyłem zmienic to padła mobo............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Nie rozumiem... Po co wyginac radiator skoro mozna grafike umiescic w dolnym slocie? Dlaczego ludzie sie tak tego boja??? No chyba ze sie ma pydziaste chlodzenie na GPU lub zajete sloty PCI... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ot, i właśnie dlatego się tego boją. Tym bardziej, że przemieszczenie sześciu dużych zworek to robota porównywalna z wyginaniem radiatora. A ja mam takie chłodzenie na GPU że dałem se grafę do 8x, a i tak musiałem trochę wygiąć radiatorek... no, ale tylko jeden fin [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) Ja musze mieć grafe w górnym slocie, bo mam obydwa złącza pci zajete i poprostu grafa z chłodzeniem nie zmieściłaby się <_< BTW tak na marginesie to mam teraz blok na mostku - 25'C, cisza i mam głeboko wszystkie radiatorki ;) Edytowane 23 Grudnia 2005 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natonek Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 mam niebeiskeigo zalmana i temp. 32C-36C:D ale z boku wieje na niego 120mm :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Ja musze mieć grafe w górnym slocie, bo mam obydwa złącza pci zajete i poprostu grafa z chłodzeniem nie zmieściłaby się <_< BTW tak na marginesie to mam teraz blok na mostku - 25'C, cisza i mam głeboko wszystkie radiatorki ;) Masz fotki? mam niebeiskeigo zalmana i temp. 32C-36C:D ale z boku wieje na niego 120mm :D Masz fotki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Ja również mam problemy z chłodzeniem na dfi. Grafe mam w dolnym slocie ponieważ chłodzenie na proca inaczej nie pozwala. Pozatym standardowy mod ultra@sli wydaje mi sie że uwolił troche dodatkowego ciepła. Myśle nad zalmanem ZM-80C-HP http://allegro.pl/show_item.php?item=78660223 . Rozwiązanie troche drogie ale skuteczne i ciche:D Zastosowane w GeoPc http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_okie...SLI/img-3-s.jpg http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_okie...SLI/img-2-s.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...