grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 (edytowane) Witam. Trochę tych postów narobiłem wszystko o jednym o moim WC, ale nie mam zamiaru, co jakieś pytanie robić nowego, :) dlatego postanowiłem zrobić jeden a porządny, w którym dowiem się wszystkiego bez zaśmiecania FORUM, dlatego zaczynam: Moje WC składa się z: CPU – Crystal C3 GPU – na razie brak będzie Abadon GPU Pompka Eheim 1048 + rezerwuar innovatek Nagrzewnica od „kalwero” Crystal Fan 120mm sztu jedna ( może kupie drugi) Węże zwykłe z supermarketu No i teraz tak. Mam ten rezerwuar z innovatek jednak jest z nim wielki kłopot. Mianowicie, aby go odpowietrzyć należy go włożyć całego do wody, :( jeśli układ jest nie zmontowany to wszystko oki, ale kiedy będzie zamontowany to nie jest już to taka łatwa sztuka. Zbiornik ma wpust z boku i jest takie ciśnienie, że wylewa jak jest odkręcony, :( czyli lipa. Myślałem nad wstawieniem przed zbiornikiem trójnik. Aby odpowietrzyć układ. Jednak to rozwiązanie jest mało estetyczne :( i do tego nie wiem czy przez taki element nie zaleje sobie komputera i czy dzięki temu da się w pełni odpowietrzyć układ. Kolejnym pomysłem było kupno drugie zbiornika, dzięki któremu odpowietrzałbym układ a dzięki jego dodatkowej pojemności obniżyć temperaturę. Tylko teraz, który zbiornik kupić. Zbiornik 2 Floppy 126,70zł Zbiornik 5,25 126,30zł Czy może rezerwuar stojący 75zł Kupić czy nie kupić. Czy układ da się odpowietrzyć w 100% przez trójnik a dodatkowy zbiornik aż tak znacznie nie obniży temperatury. Koszt trójnika to tylko 8zł, czyli super tanio, ale czy się sprawdzi. Czy lepiej zainwestować w dodatkowe zbiorniki? Jak zmienię płytę a zanosi się na to, bo ta nawala po całości i muszę ją oddać na gwarancję i sprzedać jak będzie sprawna. Nie ma dziur a zapinka się nie mieści. Więc mam dwa powody do pozbycia się jej. Tylko, że jeszcze się waham, jaką kupić. Na nowej płycie chciałbym zamontować bloczek do chłodzenia NB. Moja pompka według specyfikacji wystarczy na 2 bloki, ale gdybym kupił, bo taki mam zamiar wersje LITE, czyli bez żadnych frezów w środku czy taki bloczek stłumi znacznie układ czy będzie raczej nie odczuwalny. I układ będzie chłodzi dobrze. Cały zestaw nie będzie kręcony ekstremalnie. Na razie tylko tyle, ale jak to bywa podczas składnia pewnie jakieś problemy się wynajdą i ten temat będzie mi potrzebny. Edytowane 17 Stycznia 2005 przez grosikboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 1) Jeśli ten Inno ma wylot z boku to nawet trójnik nie zapewni 100% odpowietrzenia 2) Zbiornik nie służy do obniżenia temperatur tylko do ułatwienia sobie obsługi WC. Złudne obniżenie temperatur wynika po części z większej ilości wody w układzie czyli wolniejszego jej nagrzewania (co sprawia że na początku temp są niższe) oraz z tego że zbiornik oddaje ciepło do otoczenia co w przypadku zbiorników wewnątrz kompa jest wątpliwą zaletą. 3) Sądze że ta pompka poradzi sobie z trzema blokami (w tym dwoma o małych oporach) ale o tym lepiej niech się wypowie ten kto taką pompkę ma lub miał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 (edytowane) Zbiorniczek wygląda tak. Ale gdybym zakręcił cały i wlał wodę przez odpowietrznik czy w tedy by się nie odpowietrzył 100% Edytowane 17 Stycznia 2005 przez grosikboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Chwila moment ... W tym zbiorniczku woda wlewa się górnym (tym z szybkozłączką), wylewa dolnym (tam gdzie jest tylko dziura) a uzupełnianie wody i odpowietrzanie robi się żółtą nakrętką bo to jest nakrętna prawda ?? Jeśli jest tak jak napisałem i zbiornik stoi pionowo jak na zdjeciu to niema żądnych problemów z odpowietrzaniem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Ja tez tak myślałem jak go kupiłem, ale prawda jest inna. Ciśnienie w wężu jest tak durze a wlot jest zrobiony tak blisko nakrętki, że po jej lekkim nawet uchyleniu woda się wydostaje i układ się zapowietrza nie ma silnych na to. Aby go odpowietrzyć musze całą pompkę razem z zbiornikiem zanurzyć wtedy dopiero się układ odpowietrzy. Tak się zastanawiałam czy trójnik przed wlotem nie załatwiłby sprawy. A tutaj można zobaczyć jak gościu próbował walczyć z problemem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34236760 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Ciśnienie powiadasz ... Na wszelki wypadek jeszcze spytam czy pompka pompuje wodę do zbiornika czy ją z niego wysysa ?? edit: Tak jak myślałem .. nawet z Inno piszą: "Posiadają one nieduży rezerwuar z woda, z którego pompa pobiera wodę" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Eheim 1048?: w skład mojego WC wchodzi ta pompka i daje sobie radę z trzema bloczkami. Zobacz fotki na: http://members.lycos.co.uk/and777rew/. Info o konfigu na stronce częściowo nieaktualne, jeśli chodzi o WC - nic się nie zmieniło W mojej opinii ten stojący rezerwuar ma tę zaletę, że pozwala na samoodpowietrzanie się układu. Mam podobny, zobacz fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 (edytowane) Ciśnienie powiadasz ... Na wszelki wypadek jeszcze spytam czy pompka pompuje wodę do zbiornika czy ją z niego wysysa ?? edit: Tak jak myślałem .. nawet z Inno piszą: "Posiadają one nieduży rezerwuar z woda, z którego pompa pobiera Pompuje z niego robi koło w układnie i wpada górnym w zbiorniczku uderz o boczną ściankę i się wylewa przy odkręconym a przy zakręconym nic się nie da zrobić. Pompka tłoczyła wodę przez nagrzewnice i dwa bloki i wpadała do zbiornika i tak było ciśnienie, że się wylewała. A tak wygląda zbiornik z poprawionym błędem gdzie nie występuje już ten problem. Edytowane 17 Stycznia 2005 przez grosikboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 No skoro AndyN niema problemów z rzema bloczkami i sporą ilościa kolanek to i u Ciebie pójdzie. Problem z zbiornikiem powinien zniknąć po dodaniu bloków na GPU i NB (bo jak widzę teraz masz jeden). Trójnik: - Dodanie trójnika może nie pomóc przy takim przepływie ... - Odradzam stosowanie trójnika z plastiku bo ma małą średnice wew. znacznie lepsze są miedziane - Trójniki i kolanka lepiej stosować o średnicy o rozmiar większej niż węże - trudniej założyć ale nie stawiają takich oporów - Cena 8zł to trochę dużo (kupujesz w jakimś supermarkecie budowlanym ??), poszukaj w sklepach z hydrauliką tam można kupić miedziane za grosze - dosłownie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Kiedy robiłem test miałem jeszcze GPU PAWNEE, który niestety sprzedałem, bo nie pasował na moją kartę graficzną. I 2 bloki nagrzewnica węże w całości jakieś 2m i wylewał wodę z zbiornika. Tu raczej się trzeba zastanowić gdzie umieścić odpowietrznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Odpowiedź prosta .. tam gdzie woda płynie najwolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiZaRd Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 czyli zazwyczaj przed pompką :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 A tak się zastanawiałem czy nie wmontować czegoś w zbiorniku, aby skierować strumień wody w dół. Wtedy woda nie wpadałaby w powietrze tylko do wody a wszelkie drobiny powietrza uciekałyby do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Wkleić kolanko ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Tak. Tylko nie wiem jeszcze jak. Musi być tak zamocowane, aby nie spadło, bo jak spadnie może zapchać wlot i wtedy może być niemiła niespodzianka. Może jakiś wąż. Pójdę do OBI zobaczyć, co mają. Chyba ze wiecie gdzie jakieś takie małe kolanko dostać, które jest maksymalnie wielkość to 10może nawet, 9 aby weszło w środek tego z boku. Bo na nie naciągnąć się nie da :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiZaRd Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 hmmm - to nie głupi pomysł z tym kolankiem :) ale jak to zrobic ;/ trzeba by było SM wywalic i wgwintowac na teflonie, albo sylikonie uszczelniającym kolanko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Jest jeszcze inne rozwiązanie ... Znaleść/zrobić kolanko w kształcie litery L, przeprowadzić przez otwór (od zewnątrz lub środka jak wygodniej) tak żeby kolanko było w środku a dłuższe ramie wystawało nazewnątrz i przykleić jakimś epoksydem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiZaRd Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 tez mozna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 A tak się zastanawiałem czy nie wmontować czegoś w zbiorniku, aby skierować strumień wody w dół. Wtedy woda nie wpadałaby w powietrze tylko do wody a wszelkie drobiny powietrza uciekałyby do góry. W jakim stopniu masz napełniony układ? Z tej wypowiedzi wynika, że zbiorniki nie jest całkowicie zalany wodą. Jeżeli wlot (ten SM) nie jest pod wodą, to wpadająca woda będzie się pienić, co raczej nie sprzyja odpowietrzeniu układu. Ja wczoraj walczyłem z odpowietrzaniem E1048, tyle że do wylotu eheima mam przymocowanego easy click'a zamiast Innovateka 8) , Problem zasysania bąbelków rozwiązałem przez nałożenie kawałka węża na wlot pompki, tak żeby maksymalnie utrudnić powietrzu ponowne dostanie się do układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Dokupiłem dwa bloczki Abadon NB i Abadon GPU teraz już mam komplet. W zbiorku jest wody do fula aż się wylewa. Przy układzie nagrzewnica > CPU > GPU na NB muszę poczekać aż przyjdzie. Woda powracająca do zbiornika ma takie ciśnienie, że wylewa wodę z zbiorniczka. Teraz się tym nie zajmowałem, ale jak znajdę trochę czasu przerobie ten zbiornik, aby skierować strumień wody w dół, co spowoduje tak myślę, że woda będzie wpadać do zbiorniczka bez pienienia się i zapowietrzania układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Przykro mi to pisac, ale ja tez mialem ten rezerwuar innovatek'a i nic nie dalo sie na twoj/ moj (byly ;]) problem poradzic. Wiem, ze to zadna rada ale ja sprzedalem to dziadostwo 4max'owi i kupilem rezerwuar z Danger Dena- ten jest przynajmniej przemyslany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 (edytowane) Mam już projekt mojego pojemnika teraz zawiozę go do szklarzy, aby mi go ładnie zmontowali :) Testowałem moje WC bez montowania do PC, bo bez pojemnika nie chce na razie 3 bloczki nagrzewnica :) i jak to działa. Pobawiłem się sprawdziłem szczelność. Rozmontowałem i czekam na pojemnik. Ale dziś zauważyłem niepokojącą rzecz na moim, CRYSTAL C3 po prawej stronie między łączeniem miedzi a pleksą zieloną plamkę oraz w środku bloku też :( czyżby tak szybko zaczęły powstawać glony? Nie wygląda to zaciekawię. Poczytałem na forum no i oczywiście manewr z wódką, ale później poczytałem, że przez wódkę tworzą się jakieś grzyby i lepiej stosować płyn do chłodnic z powodu, że nie tworzą się żadne zwierzątka i do tego konserwuje układ. Mam jednak pytanie, jakiego środka użyć, jaki jest dobry i sprawdzony :) oczywiście wiem że najlepiej jest go rozrobić z wodą demi. ale w jakich proporcjach. Czekam na odpowiedz. Edytowane 17 Stycznia 2005 przez grosikboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 Ja znowu wyczytałem, że dodatek alkoholu może powodować pękanie pleksy i że lepszy jest preperat na glony, który można kupić w sklepie akwarystycznym. Faktem jest, że rezerwuar od Mate'a popękał mi w miejscach gdzie są wkręcony kolanka plastikowe :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 wiec nie wiem czy kolanko ci pomoze ja mam wogle sam trujnik w najwyzszym miejscu układu i układ jest odpowietrzony bez zadnych zbędnych rezerwóarów i działa cicho pompke mam eheima 1250 wiec odpowietrzanie troche trwa bo te bomble to dosć zwawo płyną ale da rade kilka godzin i sie odpowietrzy . a co do czego to mozesz w tym twoim rezetwuaze go odpowietrzyc zupelnie i jezeli nie zalejesz całego rezerwóaru wodą tak aby wogle nie było w nim powietrza to i tak ci sie zapowietrzy sam. Ja polecam trójnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Witam. Ponownie. Teraz już mam wszystko. Pojemnik sprzedałem i zrobiłem sobie nowy z PLEXY zmieniłem też TOP z Abadona NB na Atria NB, bo wole mieć wloty na wprost. I chyba też wymienię jeszcze węże na Eheim lub te z allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39359025 tylko niestety nic o nich nie wiem jak ktoś miał to bardzo proszę o opinie. Te moje ze sklepu są strasznie twarde. Kupiłem też sobie dwa nowe wentylatory 120mm a tego Crystala sprzedałem koledze. Ale mam pytanie czy jest sens instalowania dwóch wentylatorów 120 na nagrzewnicy czy wydajność będzie większa. Chodzi mi o to, bo będę ciął dziurę w górnym panelu i nie wiem czy jest sens wyrzynania dwóch. Moja nagrzewnica jest taka jak ta: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38960497 Bardzo proszę o jakieś rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 co prawad moja chłodniczka jest w stanie licytacji (link w podpisie) ale wrażenia mogę opisać :) u mnie sprawa 2x120mm wygląda tak: dwa wyciągające Cristalle nad nagrzewnicą, wszystko w pudełku (estetyczny shroud) i wydajność lepsza od jednego 120mm. z tego co pamiętam różnica była ok.3*C na procku (6h Prime) na korzyść 2x120. a należy wspomnieć, że wentyle 2x120@7V a 1x120@12V zatem podwojenie wentyla dało obniżenie temp. CPU (nieznaczną ale zawsze) oraz przede wszystkim ciszę! :D IMHO warto :wink: p.s. najlepsze rezyltaty uzyskałem dając dwa wentyle pod nagrzewnicą (2x120 dmuchające na nagrzewnicę) i dwa nad nią (2x120 wyciągające). wniosek: powietrze przy konstrukcji a'la kaddet bardzo leniwie przepływa przez finy i trzeba mu pomagać. jednak przy dobrej pomocy wydajność jest bardzo ładna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 No i zaczynamy dalej zabawę. Wyciąłem sobie już w górnym panelu dwa otwory na wentylatory 120mm i będę instalował tam moją nagrzewnicę. Ale tak się zastanawiam. Powierzchnia wentylatorów jest dłuższa i szersza od powierzchni nagrzewnicy. Dla zainteresowanych tak wygląda moja nagrzewnica http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38960497 A moje pytanie brzmi czy jest sens budować shroud na nagrzewnicę. Gdy powierzchnia wentylatorów jest większa od powierzchni nagrzewnicy. Dodam że oba wentylatory będą śmigać na 5V. Czy ma sens budowa tego shrouda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Jeśli wentylatory będą nad nagrzewnicą to bez shrouda będą łapały "lewe" powietrze. Konieczny shroud- tylko trochę inny niż w przypadku nagrzewnicy z jednym wentylem- w tym przypadku shroud zwęża się ku wentylatorow. W Twoim przypadku musisz zrobić odwrotnie- od nagrzewnicy musi rozszerzać się tak aby załapał się na dwa wentylatory (jeśli faktycznie są większe niż gabaryty nagrzewnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Wentylatory będą nad nagrzewnicą będą wciągały powietrze do obudowy i wiały na nagrzewnice :) odległość nagrzewnicy od wentylatorów to max 10mm. Czy wystarczy czymś owinąć tą przerwę np.: tekturą, lub matą aby zbudować shroud. Mam trochę mało miejsca bo wszystko chcę wpakować do obudowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Hmm pomysl trochę intelowski. Oni też chcieli zmusić ciepłe powietrze do ruchu w dół ;) A tak poważnie, to chyba lepiej, żeby te crystale jednak wyciągały ciepłe powietrze do góry i zasysały tym samym zimne, wpadające dołem obudowy. Ciekawa obserwacja z tymi 2 crystalami. Szkoda, ze właśnie kończę shroud :( Czy te 2 wentyle puszczone na 7 V są głośniejsze od jednego na 12, czy głośność jest porównywalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...