sadbre Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 Witam Chce kupić nowego Abita NF-7 2.0 tylko niewiem jeszcze gdzie...bo szukam i znaleść nie moge,ewtulanie używke z allegro za 199zł :-/... ewtulanie zastanwiam się nad Abit NF7-S2G czy ta płyta tez jest OK? Wszystko ma być pod sprzęt który mam w podpise...pamieci mam 2x256DDRAM(400Mhz) oznaczenia pamięci: Elixir: Nanya M2U25664DS88B3G-5T GoodRam: GR400D64L3/256 Czy będzie problem z tymi pamięciami na tym Abicie?Bo chciałem puścić tego bartona na fsb 200... Prosze o odpowiedz bo chce kupić jedną ztych ddwóch płyte do lajtwoego oc z 2500+na 3200+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hej ludzie mam pytanko: Czy bez problemu beda dzialac w dualu 2 identyczne kosci TwinMOS'ow 512MB DDR CL2.5? Wiem, pewnie glupie pytanie, ale wole sie upewnic. Mam oryginalny bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smashero Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Chce kupić nowego Abita NF-7 2.0 tylko niewiem jeszcze gdzie...bo szukam i znaleść nie moge,ewtulanie używke z allegro za 199zł :-/... Osobiście sam kupiłem używkę kilka tygodni temu (NF7-S) i bardzo sobie chwalę. Wystarczy znaleźć pewnego sprzedawcę. Czasami trafiają się też nówki-leżaki. ewtulanie zastanwiam się nad Abit NF7-S2G czy ta płyta tez jest OK? O oznaczeniach - 945559[/snapback] 'wystrzegajcie sie plyt NF7 S2 ... to pomylka .. ta sama jest tylko nazwa Wszystko ma być pod sprzęt który mam w podpise...pamieci mam 2x256DDRAM(400Mhz) oznaczenia pamięci: Elixir: Nanya M2U25664DS88B3G-5T GoodRam: GR400D64L3/256 Czy będzie problem z tymi pamięciami na tym Abicie?Bo chciałem puścić tego bartona na fsb 200... Prosze o odpowiedz bo chce kupić jedną ztych ddwóch płyte do lajtwoego oc z 2500+na 3200+ Osobiście mam 2x512DDRAM(400Mhz) 2xElixir: Nanya M2U51264DS8HC3G5T Obie śmigają w dualu na 400 Mhz. Procek-Barton 2800+ idzie na fsb 200 (na razie testowo na 12x200 = 2400 Mhz =.... 3300+?) Edytowane 25 Grudnia 2005 przez Smashero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hej ludzie mam pytanko: Czy bez problemu beda dzialac w dualu 2 identyczne kosci TwinMOS'ow 512MB DDR CL2.5? Wiem, pewnie glupie pytanie, ale wole sie upewnic. Mam oryginalny bios. Mam TwinMosy, ale 2x256MB i działa, u Ciebie też nie będzie problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 witam dostałem pod choinkę prezent (SEAGATE 160 GB SATA 2)no i mam problem (IMG:style_emoticons/default/icon_smile3.gif) Wcześniej miałem WD 80GB na ATA i na nim po zaistalowaniu sterowników z dyskietki (Silicon Raid Serial cośtam..) i utworzeniu partycji w Alcoholu dysk pojawił mi się w windowsie, ale w biosie wogóle go niema. Jedynie jak właczyłem SERIAL RAID controler to mi wyświetla komunikat żę go widzi i pokazuje 149 GB(IMG:style_emoticons/default/icon_sad2.gif) Aha zworką przełaczyłem żeby zmiejszył limit transferu do 1,5 Gb/s czyli SATA 1, wkładam też dyskietkę ze sterownikami przy instalacji windowsa daję F6 niby wszystko ładuje na dysk, robi restart i instalator nie kontynuje tylko wszystko zaczyna od nowa bo w biosie i tak jest niewidoczny, ktoś wie jak to ustawić ?? proszę o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Napisz to jeszcz raz, ale w punktach, co robisz, i jak wygląda sytuacja bo nijak nie kumm co już zrobiłeś i co chcesz zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carvel Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 juz po problemie, sprawa rozwiazana :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Ja mam takie pytanko co daje na mobo to zasilanie 5V którego gniazdo znajduje się nad gniazdem ATX. A i z jakiej lini procek ciągnie V? 12? Edytowane 27 Grudnia 2005 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eclip Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 To gniazdo to 12V (żółty kabel!),procek ciągnie z linii 12V. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 No fakt :/ żółty = 12v jak go odłączę to znaczy że procek będzie ciągnął z 5v? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Nie, we wtyku do płyty głównej jest 12V ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Tyle to wiem!!! ale co będzie skutkiem odłączenie tej wtyczki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuciol Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 siema,czy możliwe jest żeby przez odwrotnie wciśniętą wtyczke do napędu jeden z PCI tej właśnie płyty odmówił posłuszeństwa ?? tzn Geneza tej historii ma początek na stronie 96 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=103896&st=2850 (autor skuciol ;P). I teraz wtyczke obruciłem tak jak sie należy :D i CDROM działa komp sie nie wiesza i dzis chciałem sie upewnić że PCI wysiadł, no więc podłączyłem Audio do tego PCI i okazuje się że działa ! CUDA :o ... Proc w tej chwili jest na standardzie ... i nie ma żadnych z wcześniej wymienianych przezemnie objawów. Czyli, że co ? wszytsko jest tak jak bvyć powinno ? i mogę znów go podkecić tak jak było i cieszyć sie mocnym fajnym kompem ? :P Czy to własnie ten źle włożonony a prawde mówiąc wciśnięty kebel z CDROMU był przyczyna tej historii ?? Nie śmiejcie sie tylko z tej odwrotnie wciśniętej wtyczki :P Przecież po ciemku każdemu sie może zdażyć :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) @skuciol Jak mamy to sprawdzić zdalnie? Podkręć i się przekonasz. @gura16 Skutek będzie taki że proc będzie ciągnął cały amperaż przez wtyczkę ATX. To z kolei moze spowodować: - kompletnie nic, wszystko będzie działać gucio - po jakimś czasie styk od 12V się przepali z przeciażenia - płyta będzie niestabilna z uwagi na pływające Vcore (duże spadki na przciązonej wtyczce ATX). Jak widać masz 3 mozliwości, wszystkie możliwe, a nawet mogą następować po sobie. EDIT: Poprawiłem literówkę w ksywie. Sorki gura16 :) Edytowane 28 Grudnia 2005 przez ajsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuciol Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 No więc dałem mu 200Mhz (3200+ <2,19> ) ale napięcia nie podnosiłem tzn jest 1,65... podwyższyć mu ? jak tak to na ile ?. Jak narazie wszystko działa cacy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Życzę miłej lektury!!! http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=26983 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) @quru16 Skutek będzie taki że proc będzie ciągnął cały amperaż przez wtyczkę ATX. To z kolei moze spowodować: - kompletnie nic, wszystko będzie działać gucio - po jakimś czasie styk od 12V się przepali z przeciażenia - płyta będzie niestabilna z uwagi na pływające Vcore (duże spadki na przciązonej wtyczce ATX). Jak widać masz 3 mozliwości, wszystkie możliwe, a nawet mogą następować po sobie. Dzięki za info właśnie o takie coś mi chodziło ;] a i jestem qura16 a nie gura :wink: Edytowane 27 Grudnia 2005 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swi@ty Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Dzięki za info właśnie o takie coś mi chodziło ;] a i jestem qura16 a nie gura :wink: No wiec ja wracam to mojej sprawy z pamieciami gdzie mi kolega z forum odpowiedzial ze 1 gb ramu beda dziala a jak nie to podnies im napiecie. Wiec odpowiada kupile wczoraj pamie druga kosc dd 512 400mhz z cl 3 i wszystko smiga na ustawienia agresywnych w biosie:P. Komp faktycznie szybciej chodzi a juzo Call of Duty 2 nie wspomne 1 gb ramu to naprawde minimum. Teraz mam takie pytanie czy bartek 2500 albo troche wiecej no powiedzmy 2800 bedzie wydajniejszy od semprona 3000+ ? podkrecone do np 3400? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Teraz mam takie pytanie czy bartek 2500 albo troche wiecej no powiedzmy 2800 bedzie wydajniejszy od semprona 3000+ ? podkrecone do np 3400? Nie sądzę. 512KB cache wiele Ci nie da. Jeśli już to w jakiś zastosowaniach typu kompresja/dekompresja. Nie w grach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 No wiec ja wracam to mojej sprawy z pamieciami gdzie mi kolega z forum odpowiedzial ze 1 gb ramu beda dziala a jak nie to podnies im napiecie. Wiec odpowiada kupile wczoraj pamie druga kosc dd 512 400mhz z cl 3 i wszystko smiga na ustawienia agresywnych w biosie:P. Komp faktycznie szybciej chodzi a juzo Call of Duty 2 nie wspomne 1 gb ramu to naprawde minimum. Teraz mam takie pytanie czy bartek 2500 albo troche wiecej no powiedzmy 2800 bedzie wydajniejszy od semprona 3000+ ? podkrecone do np 3400? Wydajniejszy będzie ten który będzie miał większy zegar rzeczywisty. Podałeś przelicznikiem a mi się nie chce sprawdzać bo Sempy miały inny przelicznik. I tak jak DaRoN napisał, dodatkowy cache w architekturze AMD nie daje aż tak wiele. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuciol Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Wracając do mojego tematu :D Wymęczyłem dzis kompa nie mało ;] i wszytsko śmiga tak jak należy ^^ , ale jedno pytanie mnie dręczy : Podkręcałem proca według tego poradnika który podałes (link z podkrecania athlonów) i zrobiłem mu tego 3D Marka i jak juz dałem ( mnożnik x12 , 205 MHz, 3200+, podniosłem napięcie procesora do 1,75 i napiecie ramu podniosłem o 0.1v ) to wynik wyjątkowo niski :| mianowicie 6987 pkt. Mam sie czym przejmować czy test miał zostać zrobiony tylko dla sprawdzenia stabilności kompa i nie miał być osiągiem grafiki ? ( aż w takim stopniu ważny) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 OT: Masz odblokowanego Bartona że zmieniasz mu mnożnik? Test miał pokazać przyrost wydajności (3dmark01 jest czuły na wszystkie elementy kompa). Czy na standardowych ustawieniach wynik jest gorszy czy lepszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuciol Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Na standardowych jest 6993 <_< .... To dziwne bo kiedys mialem na tych ustawieniach okolo 7780 pkt Edytowane 28 Grudnia 2005 przez Skuciol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Jest czuły to prawda. Trzy dni temu robiłem sobie lajtowne O/C przy otworzonym oknie. Dojechałem do 10.5x225MHz i z 10115 pkt w 3dm skikło sobie na 11500 :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swi@ty Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Siema mam do was pytanie mam oczywiscie plyte nf7 2.0 s. A moje pytanie brzmi jakie jest max napiecie dla semprona 2500 nie wiem czy 1,825 v jest juz troche duze:| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Możesz sobie dać nawet 2,3V tylko nie wiadomo jak długo procek na takim V wytrzyma. Są ludzie co na co dzień latają na ~2V i wsio działa jak należy tylko że to już trzeba pamiętać o porządnym chłodzeniu ;] I przy tak dużych V ~2V nie zapomnij o chłodzeniu mosfetów .. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swi@ty Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Możesz sobie dać nawet 2,3V tylko nie wiadomo jak długo procek na takim V wytrzyma. Są ludzie co na co dzień latają na ~2V i wsio działa jak należy tylko że to już trzeba pamiętać o porządnym chłodzeniu ;] I przy tak dużych V ~2V nie zapomnij o chłodzeniu mosfetów .. No teraz mam na 1,775 jakos tak i jest git temp 48 stopni w stresie wiec sadze ze jak na 10.5x194 to jest jeszcze ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Tak-podłączysz. Ja mam Samsunga SP2004C http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SAM+200+8+SP2004C ,należy w nim przestawić zworke na SATA 1 i działa bez problemu http://downloadcenter.samsung.com/content/...SATA_eng_r4.pdf instrukcja;) A czy zadziałała by taka kombinacja: Samsung 120GB sata 2 ncq - na sacie 1 zworką + Samsung 20 GB (niewien jaka częstotliwość, ani ile cachu) i Seagate 20 GB 7200 rpm 2 MB Cache ATA100 w raidzie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Nie! RAID na tej płycie jest tylko na SATA (a dyski powinny być identyczne). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Aha, dzięki. No, to będę zbierał na 2xSamsung 250 gb sata 2 do raidu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...