SotY Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 1> chodzi mi o stery wbudowanej dźwiękówki. Któe stery używać i któe lepsze, te z nForce4 czy te od Realteka?? ja uzywam tych od nvidii, z realtekami mialem kiedys problemy z farcry 1>2> a także które wybrać zostawić stery ATA, czy nadinstalować tymi z nForce4, czyli SW IDE ?? Ostatnio odinstalowalem sterowniki do kontrolerow od nvidii bo mialem z nimi spore problemy... srednio raz na 10 startow windowsa gubily mi sie sterowniki od grafiki tzn. w device manager byla normalnie karta widoczna ale we wlasciwosciach ekranu juz nie i jako sterownik od grafiki bylo VgaSave. Dlugo kombinowalem czego to wina (skonczylo sie na reinstalce windowsa co tez nie pomoglo) az zobaczylem w Event Viewer wpisy w stylu "Driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D". Zmiany kabli sata nic nie daly i pomoglo dopiero wrocenie do sterownikow microsoftu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemik Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 (edytowane) ja uzywam tych od nvidii, z realtekami mialem kiedys problemy z farcry Ostatnio odinstalowalem sterowniki do kontrolerow od nvidii bo mialem z nimi spore problemy... srednio raz na 10 startow windowsa gubily mi sie sterowniki od grafiki tzn. w device manager byla normalnie karta widoczna ale we wlasciwosciach ekranu juz nie i jako sterownik od grafiki bylo VgaSave. Dlugo kombinowalem czego to wina (skonczylo sie na reinstalce windowsa co tez nie pomoglo) az zobaczylem w Event Viewer wpisy w stylu "Driver detected a controller error on \Device\Harddisk0\D". Zmiany kabli sata nic nie daly i pomoglo dopiero wrocenie do sterownikow microsoftu. 1491750[/snapback] To dziwne. Te SW IDE tak są udoskonalane i są już od nForce2 a nadal są gorsze niż ATA Microsoftu. Szkoda :( A teraz mam znowu pytanko. jak widać w mojej sygnaturce, mam pamięci Kingston 1GB w DUAL i strasznie na tej płycie mi się to tnie. Gdy wyjmę jedną kostkę, tą z nad procka i zostaje tylko 512 MB to jest o wiele lepiej, żadnego problemu nei ma. I teraz nasuwa się pytanko w związku z tym. Czy to jest wina tych pamięci, że takie cienkie, czy to nadal zła współpraca z kontrolerem pamięci AMD64 VENICE to powoduje??? A może dlatego, że ten drugi slot jest tuż nad prockiem, a chłodzenie procka mam "wieżowe" czyli jest gorąco w okolicach. Czy obudowanie pamięci w radiatory coś pomoże?? CZY TO O ZGROZO, MOŻE WINA PŁYTY GŁÓWNEJ DFI?? :( To istotne pytania, bo już kilka razy się z podobnymi problemami spotkałem, ale ciągle brak konkretnych odpowiedzi. :) Edytowane 11 Czerwca 2005 przez Lemik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zrobiłem dokładnie tak jak mówisz. Kontroler RAID'u pokazuje mi matryce złozoną z dysków o łącznej pojemnosci. Ale w windows widoczne sa nadal 2 osobne dyski tak jaby RAID'u nie było i to mnie martwi. I ta niemożliwośc zrobienia jakichkolwiek partycji. Help.... 1491490[/snapback] Kiedy uruchomisz macierz RAID-u , to w niej musisz skonfigurować dyski . Ustawiasz macierz RAID (0+1 , lub inną ) , wielkość klastrów macierzy . Dalej formatujesz w biosie RAID-u obydwa dyski . Dopiero wtedy możesz instalować sterowniki SATA - RAID z dyskietki instalacyjnej producenta . Tak pokrótce to wygląda . Na razie nie wykonałeś tych opcji . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 (edytowane) Kiedy uruchomisz macierz RAID-u , to w niej musisz skonfigurować dyski . Ustawiasz macierz RAID (0+1 , lub inną ) , wielkość klastrów macierzy . Dalej formatujesz w biosie RAID-u obydwa dyski . Dopiero wtedy możesz instalować sterowniki SATA - RAID z dyskietki instalacyjnej producenta . Tak pokrótce to wygląda . Na razie nie wykonałeś tych opcji . Pozdrawiam . 1491970[/snapback] Spoko juz wykonałem i smiga juz teraz jak nalezy. Dzięki za pomoc Bigolsen!!A i jeszcze jedno. Jaka jest różnica w wydajności pomiedzy macierzą Raid0 a 0+1? Podejrzewam ze Raid0 jest wydajniejszy ale o ile? Czy tworząc macierz 0+1 z dwóch dysków 80GB bedę miał do dyspozycji w sumie 160GB czy mniej?? Edytowane 12 Czerwca 2005 przez KazMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 ktos mi moze poradzi co zrobic zeby na moich geilach ultra x tccd zrobic cl 2.5 jak przestawiam cl inny niz 2 to po pierwszym resecie dochodzi do botowania i sie wiesza pozniej wlanczam jeszce raz wiesza sie w wykrywaniu dyskow a potem sie wogule nie uruchamia...;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 U mnie bylo podobnie z tym ze dzialalo tylko na CL3, kazde inne to byl zwis. Pomoglo ustawienie wszystkich alph (pobocznych timingow) na Auto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 @_mm$[mm]_ Ja mam tak samo, próbowałem ustawic alphy samemu, póżniej według dfi street, i na koniec jeszcze zgodnie z zaleceniami gości z XS NIC NIE DAŁO Jednak wydaje mi się że wogóle moja mobo sie cos sypie :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Powiem tak, używając AUTO z mobo max w moich MHz był równy 265MHz po ręcznej zabawie głównie alphami dobiłem do 302MHz wiec chyba warto się pobawić… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memal Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 pewnie mnie zaraz zlinczujecie, ale szukam odpowiedzi na jedno jedyne pytanie. przeglądam forum od trzech dni i nie mogę znaleźć konkretnej odp. (nie jest możliwością przeczytania wszystkich postów) pytanko: jaką pamięć do tej płyty jest najlepsza ? tak do 250zł z obecnie dostępnych na rynku ? z możliwościami OC ...dopiero wchodzę w temat płyt DFI i nie mam zbyt dużego pojęcia będę wdzięczny za każdą odp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 @memal: Jak znajdziesz to : Twinmos Speedpremium PC3200 Jedyna rozsądna propozycja za tą kasę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 memal zakup sobie nowe 2x256MB pc3200 twinmos speed premium z pcprojekt.pl , moze maja jeszcze cena za komplet to 240zl + koszty wysylki , sa to memki na chipach winbonda , lub szukaj jakis remarkow bh-5 lub bh-6 w kostkach kingstona pc2700 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 To nie dział o pamieciach ALE jak już pytasz to moze napisz chociaż ile MB ramu szukasz <_< @Mardok Moje memki powinny isć 300-3-4-4-8 na def :/ A alphy i volty powinny dać 316-2,5-4-3-7 jak u Yotomeczka :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memal Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 szukam 512 zapomniałem napisać że płyta to DFI LanParty UT nForce4, proc A64 3ooo+ [Venice] 2x256MB pc3200 twinmos speed premium - czy te pamięci są również DUAL ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 dobra pobawie sie jeszce alphami zoabczymy co z tego wyjdzie;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 memal poczytaj trochę o kręceniu na A64, kwestie duala załatwia kontroler pamięci w Venice, i nie zależy to od kostek... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Ja nie miałem najmniejszych. Aczkolwiek znam osoby (Sneer82), które miały wymienianą kilka razy... 1491232[/snapback] ja mialem z ultra-d problem , od nowosci nie startowala , na roznym ramie , na dwoch kostakach , na jednej , na 3000+ , 3200+ , bez grafy , z grafa , za kazdym razem co nie robilem to zawsze palily sie dwie diody i dalej nie szla , wymienili mi ja w pcp od razu i teraz mam ultra-d i zadnego problemu wszystko cacy i ladnie smiga 1491393[/snapback] Z DFI NF4 jak na razie jest tak jak dział poprawnie od początku to działać będzie, nie ma z nią tyle problemów jakie były z DFI NF2 no i co najważniejsze DFI NF4 nie jest tak wrażliwa na „zabawy biosem” jak DFI NF2. 1491483[/snapback] Dzięki Panowie. To chyba zostanę z DFI po przesiadce na AMD64 (jak się uda). pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 (edytowane) Spoko juz wykonałem i smiga juz teraz jak nalezy. Dzięki za pomoc Bigolsen!!A i jeszcze jedno. Jaka jest różnica w wydajności pomiedzy macierzą Raid0 a 0+1? Podejrzewam ze Raid0 jest wydajniejszy ale o ile? Czy tworząc macierz 0+1 z dwóch dysków 80GB bedę miał do dyspozycji w sumie 160GB czy mniej?? 1492579[/snapback] Wkradł się tu mały błąd . Opisywałem tu dwie macierze 0 i 1 . 0 - stripping i 1 - mirroring . Stripping to dwa dyski połączone w jeden dwukrotnie większy , ( 2x80 GB = 160 GB ) . Zapis odbywa się jednocześnie na dwa dyski , np. plik zapisywany jest na jeden i drugi dysk po kawałku . Mirroring , to dwa dyski z tzw. lustrzanym odbiciem , czyli 2 dyski np. 80 GB , widziane jako 80 GB . Dane są zapisywane na dwa dyski jednocześnie , czyli to samo na dwóch dyskach , coś w rodzaju kopii bezpieczeństwa . Macierz 0 , jest szybsza , ale ryzyko utraty danych jest dość duże . Jeśli padnie choćby jeden dysk , to tracisz wszystkie dane z takiej macierzy . Jeszcze jedna uwaga . Nie chcę się już czepiać , ale ten wątek poruszany powinien być w temacie " Oprogramowanie " . Pozdrawiam . Edytowane 12 Czerwca 2005 przez BIGOLSEN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zauwazylem u mnie cos takiego im wiecej hercow z pamieci albo ostrzejsze timy pamieci ustawie to mniej hercow z proca moge wycisnac... np przy ust 340x8 dzielnik 150 na v 1.45 stable jest natomiast przy tych samych ust tylko dzielnik 166 juz nie (mem test przechodzi pare razy ok wiec nie wina pamieci) nie wiem juz co robic;(... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Bo MemTest-em to się pamięci nie sprawdza, albo GoldMemory albo się nie mówi „wiec nie wina pamieci”…. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Szukam dobrych i stosunkowo tanich pamięci 2x1GB, myślałem o 4x512MB, ale to 2T mnie lekko zniechęca... Co możecie polecić pod nasze DFI do takiego "big" dual-a? Nie chce wtopić i potem bujać się i mieć problemy jak teraz ludzie z Hynix-ami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 (edytowane) najtańsze to chyba GeIL GE2GB3200BDC. pytania dwa. czy naprawde na 1T ci tak zależy ? i tak wydajnosci z +1GB złapiesz więcej niż z 2T stracisz. a drugie to takie czy te kostki dadza coś z siebie >200 a to bardzo wąątpliwe, oraz czy chodzą na innych niż defaultowe timingi (3-4-4-8-2 :D) Edytowane 13 Czerwca 2005 przez pmp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Szukam dobrych i stosunkowo tanich pamięci 2x1GB, myślałem o 4x512MB, ale to 2T mnie lekko zniechęca... Co możecie polecić pod nasze DFI do takiego "big" dual-a? Nie chce wtopić i potem bujać się i mieć problemy jak teraz ludzie z Hynix-ami. 1493981[/snapback] Ja mimo poczatkowych problemów (ale wynikających tylko i wyłącznie z nieznajomości platformy A64 i wyliczania częstotliwości pamieci) musze stwierdzić iż jestem zadowolony ze swoich pamięci mimo iż sa na Hynixach D5. Komp odpala nawet z CL2 ale sypie błędami. Moze wiekcej V mu pomoze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrus_6 Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 najtańsze to chyba GeIL GE2GB3200BDC. pytania dwa. czy naprawde na 1T ci tak zależy ? i tak wydajnosci z +1GB złapiesz więcej niż z 2T stracisz. a drugie to takie czy te kostki dadza coś z siebie >200 a to bardzo wąątpliwe, oraz czy chodzą na innych niż defaultowe timingi (3-4-4-8-2 :D) 1494024[/snapback] Tu są troche lepsze niż te geile ale też droższe :( 2*1024 CL 2-5-3-2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemik Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 (edytowane) moim zdaniem przydałoby się na pierwszej stronie w FAQ napisać o najlepszych polecanych przez forumowiczów pamięciach a tak w ogóle, APELUJE DO KOGOKOLWIEK KTO MOŻE EDYTOWAĆ TEN POST, by przeczytać całość raz a dobrze, posegregować i poszerzyć początkowego FAQa i pokasować wiele zbędnych postów Bo nikt nie jest w stanie przeczytać aż tylu ilości stron i znaleźć coś sensownego czego akurat szuka, to nie realne przewertować 110 stron !! APEL: Niech ktoś to ogarnie !! Edytowane 13 Czerwca 2005 przez Lemik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 moim zdaniem przydałoby się na pierwszej stronie w FAQ napisać o najlepszych polecanych przez forumowiczów pamięciach a tak w ogóle, APELUJE DO KOGOKOLWIEK KTO MOŻE EDYTOWAĆ TEN POST, by przeczytać całość raz a dobrze, posegregować i poszerzyć początkowego FAQa i pokasować wiele zbędnych postów Bo nikt nie jest w stanie przeczytać aż tylu ilości stron i znaleźć coś sensownego czego akurat szuka, to nie realne przewertować 110 stron !! APEL: Niech ktoś to ogarnie !! 1494735[/snapback] Jest w tym troche racji, ale nie zgadzam sie z Toba we wszystkim do konca. Otóż to jest FORUM i tutaj sie dyskutuje. I nikt nie ma prawa nikomu tego zabronic (no moze poza moderatorami, ktorzy moga wiecej niz inni userzy). Po to jest FAQ na pierwszej stronie tego tematu, aby TO czytac!!! Mysle sobie, ze gdyby wszyscy przeczytali FAQ choć raz, to ten temat byl by nieco szczuplejszy. Mi osobiscie nie przeszkadza ze temat ma ponad 100 stron, skoro najwazniejsze rzeczy mozna i tak znaleźć na jego pierwszej stronie. Lecz gdyby to zalezalo ode mnie, to zrobilbym pewną modyfikacje tematu. Wyrzucilbym FAQ z pierwszego postu, a najważniejsze rzeczy związane z płytą powinny zostac opisane w oddzielnym temacie (tak jak to mialo miejsce w przypadku ABITA NF7-S: Abit Nf7 .. Kompendium). I taki temat powinien się znaleźć właśnie w FAQ na głównej stronie forum. Najlepiej gdyby byl zamknięty. Ten temat natomiast, bylby przeznaczony tak jak obecnie, do dyskusji. Możecie się zgodzić, albo nie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 @Dem Popieram, myśle że warto bym było wydzielić FAQ do osobnego topicu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Szukam dobrych i stosunkowo tanich pamięci 2x1GB, myślałem o 4x512MB, ale to 2T mnie lekko zniechęca... Co możecie polecić pod nasze DFI do takiego "big" dual-a? Nie chce wtopić i potem bujać się i mieć problemy jak teraz ludzie z Hynix-ami. 1493981[/snapback] Zalety pamieci DDR1 o upakowaniu 1GB na 1 kosc: -1T dziala -wolne 2 sloty Wady pamieci DDR2 o upakowaniu 1GB na 1 kosc: -brak wyboru: Micon i Infineon - latwo dostac Infineony -podkrecalnosc 0MHz niezaleznie od napiecie i timingow (testowalem PDP i oryginalne Infineony) Kup 4x512MHz. 2T nie spowoduje ze pasjans bedzie sie przycinala i masz calkiem nienajgorsze o/c (ale 2T mus). Ile na tym 2T stracisz wydajnosci? 0,5%? A jak chcesza poscigac sie w 3DMarka to wyjmujesz 2 kosci i w czym problem? Mam 4xAData DDR600. Niegaja 255MHz 2,5-3-3-7-2T. Na 280 bez bledow chodza, ale w Windzie szybko sie wszsytko wali (kontroler pamieci). Nie bawilem sie zbytnio jeszcze alpha timingami wiec mysle ze da sie cos zrobic jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 moze to paranoja ale - czy to http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1059 wejdzie na to dfi nf4 z tematu? i jak to http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=943 bedzie ustawione - chodzi mi o odp np - wiatrakiem w dół itp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Co do pierwszego coolerka, to nie mam pojecia. Natomiast jesli chodzi o 'ulożenie' w budzie drugiego, to kliknij na "Domek" w mojej sygnaturce, to sie dowiesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 czyli tak jak podejrzewałem, w sumie chyba lepsze ułożenie byłoby jakby wiatrak wiał w górę, ale to chyba nie da się obrócić go bez większych kombinacji? zastanawiam się pomiędzy tym soniciem a freezerem... sugestie milewidziane i jeszcze jedno pytanko - czytam aktualnie temat o tej mobo od samego początku i nasuwa mi się wątpliwość, która pewnie jest juz obczajona przez was - mianowicie - mam zasiłkę chieftec 360-302 df - ma ona oczywiście atx 20 pin - czy potrzeban mi bedzie jakaś przejściówka aby działać na tej mobo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...