Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Qrcze zastosowałem sie do waszych porad i nadal to samo czyli qpa :( zastanawia mnie jedno....dlaczego nie zmieniając timingów to efekt czy to przy 600MHz czy 560MHz albo 540MHz jest zawsze taki sam czyli zonk. Pamięć jest raczej sprawna bo na domyslnych timingach i 400MHz jest wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w chłodzeniu & podstawowych takich info. Oraz użyj tej nieszczęsnej szukajki... :evil:

O samej płycie dużo powiedzieć nie mogę, ale sam radiator, który pokazałeś jest dobry, mocny i niedrogi, sam mam go na wielu komponentach w komputerze - m.in. GF 2 Ti. I daje radę. Jest chyba najlepszych radiatorem w swojej klasie cenowej - jeśli nie w ogóle...

Ale powtarzam - nie wiem jak chipset DFI sie grzeje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurczak99 napisał(a):

czy ten bedzie sie nadawal

1602647[/snapback]

Na DFI bez dodatkowego nawiewu będzie za ciepło (chyba że masz dobry przewiew w budzie) od tego będzie trzeba wyciąć kilka żeberek z Zalmana bo będzie zahaczał o grafikę lub dać grafikę do dolnego slotu. Tyle było ot już pisane 10 razy jak nie więcej !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buda ma 2 wentyle wciagajace i 2 wyciagajace wiec powinno byc ok a grafe dam w drugi slot :)

w koncu musze zamowic ta plyte bo chyba wypytalem juz o wszystkie rzeczy ktore mnie dreczyly :) a jak mi sie jeszcze cos przypomni to zapytam :)

Dzieki za wszelkie informacje !!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtaniej plyta jest chyba w pcprojekt.pl bo za 560 zl ale ja czekam 2 tygodnie i kazalem im oddac kase... mowili ze nie ma ciagle i zwodzili w d.. takie cos mam. zamowilem w 4speed 575 zl + kurier w sumie 592 ale bede mial w poniedzialek =) Tobie radze tez tak zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurczak99 napisał(a):

buda ma 2 wentyle wciagajace i 2 wyciagajace wiec powinno byc ok a grafe dam w drugi slot  :)

Dzieki za wszelkie informacje !!!!!!!!!!!!!

1603040[/snapback]

Istotny jest wentylator z boku budy, który da nawiew bezpośrednio na radiator Zalmana. Ja mam taki 92 mm na 1000 obrotów. Jeżeli go nie masz w obudowie to lepiej zainstaluj dodatkowy wentyl przy płycie wewnątrz kompa przy Zalmanie. Przepływ powietrza musi być intensywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurczak99 napisał(a):

czy ten bedzie sie nadawal

1602647[/snapback]

Daruj sobie tgo Zalmana i kup miedziaka od Spire- temp. max stress 44° przy 3800RPM.

Allegro - TU

TU masz pełno różnych alternatyw - zdjęcia opisy itd.

Zreszta BYŁO, szukaj!

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam panowie mały problem. Mianowicie zakładałem wc z blokiem na NB i po tym wszystkim jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa to nie mam obrazu. dioda w monitorze mryga jakby sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ł a się nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> i nie wiem dla czego. Po kliknięciu power słychac że talerze się w dysku kręcą oraz święcą 3 czerwone diody na płycie. Nie mam przy sobie instrukcji więc nie mogę sprawdzić co znaczą te 3 diody ;/ pomóżcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxster napisał(a):

@Matiz_sc

Trzy zapalone diody to: CPU detected.

1604038[/snapback]

teraz spojrzałem że na początku są 3 i 4 raz mryga i gaśnie... nie mam pojęcia co może być :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matiz_sc napisał(a):

teraz spojrzałem że na początku są 3 i 4 raz mryga i gaśnie... nie mam pojęcia co może być :/

1604052[/snapback]

Dokladnie takie same objawy co u mnie byly " 3 i 4 raz mryga i gaśnie", kurde jak pamieci padly to cos widze, ze nasze plyty bardzo czesto uwalaja pamieci :rolleyes:

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z inną kością pamięci też nie chodzi :/ najpierw świecą tak jak poprzednio a po chwili palą się tylko 2 diody :|

edit. włączył się po wyjęciu wszystkiego i po ponownym włozeniu. Wszedłem do biosu, wszystko ok, reset i znów nie wchodzi :/

edit2. na karcie PCI na początku też sie nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ł a potem ruszył. Mam nadzieje ze to nie wina mojego x800xl :(

Edytowane przez Matiz_sc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wszedłem do biosu, wszystko ok, reset i znów nie wchodzi :/"

To mi wygląda na klasyczny (na XS) problem DFI i ramu zwłaszcza z workom na linii +5v. W takich przypadku (nie chce straszyć) najczęściej się okazywało że ram padł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok napisał(a):

To mi wygląda na klasyczny (na XS) problem DFI i ramu zwłaszcza z workom na linii +5v. W takich przypadku (nie chce straszyć) najczęściej się okazywało że ram padł.

Matiz_sc z którego raila masz pamięci zasilane?

Jak rozumiem masz zmontowane WC? Chipset? Grafa? Masz pewność, że zakładając bloczki albo montując węże nie ukruszyłeś któregoś z rdzeni? Ani X800 ani chipset nie mają żadnych zabezpieczeń, jak się bloczek za mocno przekrzywi ... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe ustawiłem w mobo wszystki tak jak sie ją kupuje, z zasilaniem z 3,3V, włożyłem karte PCI i na początku nie działało a potem ruszyło i rusza za każdym razem. Nie wiem tylko jak tam X800xl bo z nim sie monit nie włonncza ;/ A tak poza tym to x800xl ma zabezpiueczenie przed ukruszeniem :)

Edytowane przez Matiz_sc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie tylko kaprysy plyty -ale takze wplyw ma niewatpilwe dosc ostre oc na tych mobo - w koncu duzo osob mocno na nich kreci -wiec i padow musi byc wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robot napisał(a):

to  nie tylko kaprysy plyty -ale takze wplyw ma niewatpilwe dosc ostre oc na tych mobo - w koncu duzo osob mocno na nich kreci -wiec i padow musi byc wiecej

1604165[/snapback]

Ja wiem moja mobo już miała kilka swoich kaprysów, w skrócie „udawała martwą” nic nie pomagało C-Cmos/S-Boot/Insert/itp. zostawiłem ją poszedłem na piwo wracam wciskam Power i tak jak by się nic nie stało działa do tej pory. Podobne sytuacje miałem na DFI NF2 więc to chyba dziedziczne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mojej mobo kaprysy nie przeszły i dalej nie mogę odpalić kompa z HOTKEY-a. uda robiłem i d... . Wydaje mi się, że u mnie to raczej nie kaprys, a raczej to, że ta funkcja padła już na amen.

Mam tylko nadzieje, że to już koniec problemów z moim SLI-DR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...