jonathan Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Ja ani na 107 sie nie zawiodlem ani na 109 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtoff Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Z tego co tu czytam, Lite-ON ma ta wade ze jest bardzo nierowny. Moj kolega ma od prawie 4 miesiecy LiteONa 1653S i chwali go pod niebiosa. Chodzi tylko glosno w porownaniu do mojego LG ale palic pali niezle, aczkolwiek kolega ma zasade ez plyt tanszych niz 2.zl nie kupi wiec nie wiem jak ze "smieciami". Jak go odwiedze z paroma "wymagajacymy" plytami to napisze jak sobie ten LITEON radzi z czytaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Co do LiteON-a 1653S, to oczywiście można go przerobić na nowsze 1673 czy nawet 1693 przez wymiane frimware więc nie widzę potrzeby kupować wyższych modeli. Oczywiście to moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać. Co do nagrywania tanich płyt. Wypaliłem: TDK +/- ~30 szt. (wszystko OK) Platinum DVD-R ~12 szt. (wszystko OK) Platinum DVD+R ~5 szt. (wszystko OK). Sony DVD-R ~3 szt. (wszystko OK) Hawk DVD-R ~15 szt. (wszystko OK) Hawk DVD+R ~8 szt. (jedna poszła wpieruny, jednak okazało się, że to wina płyty, bo na trzech różnych napędach dostawałem komunikat, że płyta jest zapisana, lecz nie zdążylem nawet pomyśleć o jej wypaleniu). Meritum Mój napęd wypala wszystko super, frimware CS09 i nie martwie się, że jakiejś płyty nie nagra bo kupuje większości TDK lub Platinum bo szkoda mi stracić danych zapisanych na kipskich nośnikach bo chciałem oszczędzić. PS. MultiDisc DVD-R ~8 szt. (tragiczne płyty, 3 nie wytrzymały tygodnia i przestały czytać, ~2 szt. w ogóle nie mogłem zapisać, ~3 szt. jeszcze działają lecz nie wiem ile wytrzymają. Płyty kupiłem w sklepie za grosze, i nagrywałem na 2 napędach: LiteON 1653S i LG-4163B. To tyle :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Chielibysmy mieć taką firmę jka LG Zastanawia mnie czemu dali ulgi na budowe fabryki LG a niedofinansowali np zelmera żeby robił LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Skończyły się dobre czasy dla mojej nagrywary. Zakupiłem dzisiaj 11 płyt DVD topowej firmy TDK DVD-R. Wszystko super. Nagrałem sobie jedną płyte DVD+R, wszystko dobrze, filmy działają. Wypalam DVD-R, Nero zakończyło ścieżke i OK. Odpalam kopię filmu z płyty, a tu nic, napęd mieli, mieli i wywala błąd CRC :[ Nagrałem jeszcze jedną i jeszcze jedną i pupa. 3 płytki nadają się do kosza, filmów z nich nie można obejrzej ani skopiować. Co dziwne tak jak pisałem wyżej juz nagrałem trochę DVD-R, tej samej firmy i wszystko działa dobrze. Ale się dzisiaj wku**łem tymi płytami, wydałem 22 zł za 11 płyt i chyba wywaliłem pieniądze w błoto. Grrr.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) Wiesz co spróbuj przeinstalować nero, miałem tak na starej nagrywarce LG 8x4x32; dokładnie to samo co ty a nawet potrafiło się zdarzyć tak, że płytka była wypalona a nie było widać żadnych plików w windowsie. Już myślałem, że się sypła nagrywara a to nero mi tak zaszalał. Odinstalowałem, usunąłem wpisy z rejestru zainstalowałem ponownie i wszystko OK. Edytowane 15 Czerwca 2005 przez apofiss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Nero tu nie zawiniło, nagrywałem i Alcoholem jak i Nero. 4 płyty TDK poszły do kosza. Przeczytajcie to: http://www.cdrinfo.pl/software/bios.php?id=5146044443 cytat z CDRinfo: "IR0 - 28 Maja 2005, 11:13:59 - Ja mialem CS09 i nie nagrywal mi dobrze na TDK DVD-R 1-8. Trykalo przy nagrywaniu. Teraz jest juz OK." Tu jest wyjaśnienie, okazało się, że w sklepie sprzedano mi płyty gorszej jakości niż poprzednie TDK - i co najważniejsze z innej wytwórni (podwykonawcy dla TDK :/ ). Teraz robię testy na nowym biosie i tych chol*rnych płytkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Przyszło dziś DVR-109, mam pytanie do posiadaczy w.w., czy wam też się on tak strasznie grzeje? Po nagraniu 1 DVD, jednej zwykłej płytki i zapuszczeniu filmu DVD spód był dosłownie goracy. Czy to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smug Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Witam. Ja mam pytanko. Czy ta nagrywarka jest dobra?Znaczy się porównywalna do LiteOna? To ta nagrywarka: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16714 Nie chodzi mi tylko o technologie lightscribe ale także o jakośc wypalanych płytek itd. Pomóżcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Do LightScribe nagrywara się nadaje, jeśli nie chcesz jej do tego używać to kup normalny napęd, mniej zapłacisz i kupisz coś lepszego. Przeczytaj temat, dużo osób opisało jakie napędy są dobre a które sprawiają problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarovnik Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Miałem praktycznie napędy wszystkich firm i powiem szczerze że Pioneer jest najlepszy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Bawiłem się ostatnio LiteOnem 2S81 przerobionym na 832s, wypaliłem trochę płytek, każdą testowałem kprobe2. Płyta była dyskwalifikowana, jesli pojawiły się jakieś błędy, natomiast jak interpretować poziom PI i PIF? Jakie wartości są duże, jakie małe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Wracając do głównego tematu moim zdaniem jedną z najlepszych nagrywarek DVD jest LG 4163B. Miałem wcześniej LiteOn 1673S i co prawda nieźle wypalał, ale wyłącznie na lepszych płytkach i w dodatku +. Często zdarzało mi się, że jak wypaliłem nawet na lepszej płycie to ktoś inny nie mógł jej potem odczytać. No i do tego dochodzi głośna praca. Ale ma ona też dobre strony, m.in. wykonywanie testów PI/PIF, dość dobra korekcja błędów dla CD (dla DVD gorzej). Osobiście gorąco polecam LG, mam też zwykłą nagrywarkę CD-RW również LG ma ona już koło 4-5 lat i nadal wszystko bardzo ładnie wypala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zhir Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 mam lg gsa-4163b i podczas nagrywania dvd bufor nagrywarki skacze ze 100-89% bufor odczytu z dysku jest staly-100%.Mje pytanie to czy jest to normalne, a jesli nie to co moze byc przyczyna? ps.Nagrywalem plytki TDK dvd-r,dvd+r z predkoscia 8x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 zhir ten typ tak ma nie martw się tym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość freddy9 Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Nie zdołałem przeczytać wszystkich wątków w tym topicu ale dodam moje doświadczenia. Mitsumi 2x (czy jeszcze jest ta firma?) -totalna porażka, niektorych plytek wogole nie chciała czytać/nagrywać CDRW 40x Liteona, i nie miałem z nią żadnych problemów. DVDRW Lite-On 832S i wszystko było spoko, dopuki nie pojawił sie problem z odczytem jednego z filmów DVD. Plytka jest nowa, i czyta sie w stacjonarnym odtwarzaczu, natomiast gdy wloze ja do Liteona to zielona dioda tylko caly czas miga i slychac z wnetrza stuki, a po jakims czasie juz tylko stuki. Co ciekawe u znajomego ktory ma nagrywarke DVD Pioneera, plytka czyta sie bez problemu. I jest to jakis starszy model pionka (bo obsluguje tylko minusy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhotnik Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 A co powiecie na Plextor DVD+--RW PX-740A-T3 BOX ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 A co Ty na to, jesli powiemy: stać Cię = bierz, bedziesz zadowolony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Ja mam LG-4163b i muszę powiedzieć że raz mnie bardzo zawiodła. Nie chciała przeczytać(skopiować 2 plików po 1,5GB), myślałem że to wina płytki, ale poszedłem do kumpla który ma jakiegoś starego TEAC'a i poszło :( Prócz tego jestem bardzo zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinner Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Witam forumowiczów. Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem kupna nagrywarki dvd. Po przeczytaniu tegoż wątku, i kilku innych na innych forach ostateczna decyzja padła na osławionego lg 4163b. I muszę przyznać że się nie zawiodłem :). Wypaliłem niezbyt przecież dobre emteci + i - - wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jest faktycznie cicha - to pewnie z racji obniżonej prędkości obrotowej płytek dla cd max 40x przecież. Trochę żałuję że nie mogę wykorzystać w tym momencie pełni jej możliwości (stary seagate u5 po prostu nie wyrabia z takimi transferami :? ). Niech to będzie kolejno głos na plus tej nagrywarki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 (edytowane) A co powiecie na Plextor DVD+--RW PX-740A-T3 BOX ?? 1518076[/snapback] Plex 740A kosztuje niewiele ponad 300zł, ale to nie jest napęd plextora tylko oem Benq, plex wykupił je od benq i sprzedaje jako swoje. A nagrywarka jak każda Benq bardzo dobra. Plextor 740A=Benq DW1640 http://market.intozgc.com/news/108/200506/...1865668058.html http://www.benq.pl/Products/DVDRewriter/in...wcases|scid|198 Ja osobiście czekam na benq bo bedzie kosztował ok. 260zł a to tosamo co plex Na dzis dzien wybór jest prosty: Benq DW1620 lub Pionek 109XL Opcja to lepszy Benq DW 1640 ale go w polsce nie ma, a własciwie jest pod postacia plextora 720 który jest z kilku funkcji okrojony, jak sie komus nie spieszy to niech poczeka na dosc taniego benq 1640 Edytowane 30 Czerwca 2005 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilX Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 ten BenQ o ten model nagrywarki chodzilo co za granica tak sobie chwala ?? ten Pioneer ten Asus ??? Ta LG ?? Czy ten Nec ??? ktora z tych wyzej wymienionych nagrywarek wybrac ?? czytalem ze chwalicie LG . a jak jest z gwarancja z kazda z tych nagrywarek ??? niekoniecznie kupie na allegro z ktora bede mial spokoj na lata ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 ja teraz? brałbym LG, bo uzywam i nie pchałbym sie w inne.. a jak z gwarancją? nie wiem.. bo (odpukać) nie miałem jeszcze problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wałek Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Ja czekam na Benq DW1640 dlaczego testy chip pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 moim zdaniem testy w Chip'ie dawno stracily wiarygodnosc, choc benq robi naprawde dobre nagrywarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liptonti Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 dajcie im noze niechsie pozazynaja przynajmniej bedzie mniej glupstw na forum a wiecej konkretow! lg x35 6 letni dziala do dzis lg cdrwx12 4 letnia dziala do dzis lgx40 3 letni dziala do dzis takie sa moje dosw. nie mam zamiaru nikogo do tego przekonywac wlasnie sie kusze na LG 4163 ma ktos wyrobiona opinie na jej temat?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Polowa tego topicu to opinia o LG!! Druga polowa jest o NEC'u i innych.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawczak Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Jaka nagrywarke dvd wybrac: LG GSA-4163B, Lite-ON SOHW1693S czy Samsung TS-H552U?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 KaWcZaK ja polecę ci Lite-ON SOHW1693S naprawdę dobra nagrywarka, zero problemów jak np. jest z LG GSA-4163B który to nawet nie odczytuje esperanz 8x DVD+R przed nagraniem. Jak nie chcesz liteon to może pioneer 109 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawczak Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Ja będę wypalał właśnie na tanich płytkach jak np. esperanza itd... Mój kolega ma tego liteona i nie narzeka a drugi ma lg tego lg'ka i takze nie narzeka... Pioneer nie wchodzi w gre... :D Mam sentyment do lg bo od zawsze mialem napedy i nagrywary tej firmy... i to mnie sklanialo w strona lg'ka... :lol: :mur: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...