gulczas1985 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 A ja dzisiaj spotkałem się z bardzo dziwnym problemem i w sumie nie wiem co nie tak :\ Wlanczam kompa, staruje post pozniej ekranik botowania a po nim czarny ekran z napisem "GENERAL PROTECTION FAILURE" a pod nim jakieś cyferki i inne bzdety (nawet nie wyświetlił sie ekranik z byborem windy). Zrobiłem reset to samo. Wszedłem do Biosu reset ustawień i system wystartował. Z ciekawości instalnolem najnowsz4e stery nforce3 i na poziomie instalowania karty sieciowej walnol reseta :\ Więc po wszystkim zapujscilem memtesta86+ przeszlo kilka przebiegow i zero bledow. Jeszcze raz reset zrobilem ethernet zainstalował sie. Niewiem może jakiś wirus bo w czoraj z 15 minut dzialalem bez firewalla i antywirusa. I jeszcze jedno w memtescie jest taka opcja Memory size map->(standardowo BIOS-Stnd) i opcja BIOS-Full - do czego słuzy bo na tej opcji wali mi od góry do doły błedami na innych nie. Jakieś pomysły? 3DMarki i inne przechodza teraz bez problemu . Co było nie tak? Mój konfig w signaturze. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 witam grono , mam pytanko na plycie jest gameport . podlaczal ktos z was jakiegos pada czy kierownice ? ja podlaczylem i wchodzac w Panel Sterownia -> Kontrolery Gier -> Dodaj i np. 6 przyciskowy joystick wyskakuje Błąd Port Gier lub sterowniki portu gier nie sa poprawnie skonfigurowane. Sprawdz w menadzerze urządzeń. Poradzcie co robic ... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monika.M Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) Hejka. Jestem tu pierwszy raz.Zanim zdecydowałam sie napisac ten post, kilka godzin czytałam ten wątek , ale im więcej czytam tym mniej wiem. Naprawdę już mi sie miesza w głowie. Dostałam wczoraj od brata jako spuscizna tego kompa, bo bracciszek kupił sobie oczywiscie nowszy,lepszy. Jako że moge sie na nim wyżywac( na kompie), postanowiłam podkrecic procesor, no itu zaczeły sie schody: myślałam ze wystarczy zwiększyc FSB, ale jak zaczełam czytac o podkrecaniu procesorów na tej płycie to już całkiem zgłupiałam. Brat nie ma o tym pojęcia, tak jak i ja ( on tylko tłucze w te doomy) MAM WIELKĄ PROŚBĘ: Czy mógłby mi ktoś wypunktowac po kolei co mam zmienic/ustawic w biosie żeby uzyskac 1800/2000 mhz? Tylko proszę w miare łopatologicznie. podaje co mam w kompie: GB K8NS rev.2 Sempron 2600 1.6ghz 512 400mhz Goodram CL2.5 obustronne 2.5-3-3-8 (tak to sie chyba pisze) Hdd 40 gb seagate Ati Radeon 9550 firmy Gigabyte DVDRW LG 16x Zasilacz Modecom 300W FEEL WINDOWS XP PROF Nie wiem jaką mam wersję biosu, nie wiem za bardzo gdzie to można sprawdzic, ale plyta ma ze 3 miesiące wiec moze jakis nowszy . I jeszcze jedno: czy mozna podkrecac procesor tym programem co był dołączony do płyty - EasyTune5 ??? Edytowane 19 Listopada 2005 przez Monika.M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) 1. cze 2. przeczytać, zrozumieć i wykonać :P 3. http://www.gigabyte.pl/ 4. Tak można ale proponuje ClockGen. ogólnie na temat 754 -> KLIK Możesz pomyśleć nad zmianą zasilacza. [choć ja miałem kiedyś takiego Feela i był naprawde spoX] Edytowane 19 Listopada 2005 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Możesz pomyśleć nad zmianą zasilacza. [choć ja miałem kiedyś takiego Feela i był naprawde spoX] Mam obecnie feel'a w zastępstwie, kompik chodzi jak w sigu bez problemu odpalałem też na 2600mhz, a jutro miernik pokaże prawdę o napięciach. :) Do małego O/C 300 powinna wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 witam czy jest jakas osoba ktora ma k8ns do tego semprona puszczonego okolo 2,5-2,6ghz oraz graficzke r9550 podkrecona 400/500-410/510 i zdradzi jaki ten zestawik robi wynik w 3dmark2003? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazzi Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 witam czy jest jakas osoba ktora ma k8ns do tego semprona puszczonego okolo 2,5-2,6ghz oraz graficzke r9550 podkrecona 400/500-410/510 i zdradzi jaki ten zestawik robi wynik w 3dmark2003? pozdrawiam ja mam: s3000+64b @2500mhz GeCube R9550 432/550@468/640 512MB TwinMos w 3DMarku03 wynik 4200pktow z malym hakiem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 wie moze ktos skad sciagnac starsze wersje biosa K8ns? czytalem sporo, ze sa rozne mozliwosci w oc przy roznych biosach, chcialem sprawdzic ale na stronie gigabyte sa tylko dwa :( f17 i f18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 bo te 2 sa najlepsze pod wzgledem oc....wogole sa najlepsze...im starszy tym gorszy-w tym przypakdku to tez sie sprawdza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 wie moze ktos skad sciagnac starsze wersje biosa K8ns? czytalem sporo, ze sa rozne mozliwosci w oc przy roznych biosach, chcialem sprawdzic ale na stronie gigabyte sa tylko dwa :( f17 i f18 f17 jest chyba najlepszym biosem pod nasza plyte :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 no nic pozostaje sprawdzic tego f17, moze jakims cudem htt 300 bedzie smigalo bo poki co mnoznik x8 htt 300 i wszystko fajnie pieknie, superpi i spk2k4 stable ale wystarczy kompa wylaczyc i juz nie wstaje po restarcie jest ok, ale juz power go zabija :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btn Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Tak sobie czytam ten temat, nie wspomnę o tym iż mam mętlik w głowie... Zamierzam zakupić Semprona 2600+ i właśnie tę płyte GA K8NS. Procesor planuję lekko podkręcić do jakieś znośnej wartości. Czytałem iż ta płyta czasem potrafie się udławić podczas podkręcania nawet o niewielkie wartości. Z kolei inne głosy twierdzą że bez kichnięcia można podkręcić ten procesor na tym sprzęcie do około 2,4 GHz. Teraz moje pytanie, czy rzeczywiście jest to takie proste i czy płyta wyrobi taką wartość? Nie miałem styczności z żadnym procem AMD ani nawet porządnym O/C, bo w chwili obecnej siedzę na P3 i na tandetnej płycie głównej bez możliwości O/C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Tak sobie czytam ten temat, nie wspomnę o tym iż mam mętlik w głowie... Zamierzam zakupić Semprona 2600+ i właśnie tę płyte GA K8NS. Procesor planuję lekko podkręcić do jakieś znośnej wartości. Czytałem iż ta płyta czasem potrafie się udławić podczas podkręcania nawet o niewielkie wartości. Z kolei inne głosy twierdzą że bez kichnięcia można podkręcić ten procesor na tym sprzęcie do około 2,4 GHz. Teraz moje pytanie, czy rzeczywiście jest to takie proste i czy płyta wyrobi taką wartość? Nie miałem styczności z żadnym procem AMD ani nawet porządnym O/C, bo w chwili obecnej siedzę na P3 i na tandetnej płycie głównej bez możliwości O/C. wciagaj, ja jest praktycznie bezproblemowa, zle opinie o tym slabym oc to pewnie o k8ne czytales ;) 2,4 to na 100% osiagniesz. a teraz z innej beczki ustalmy raz na zawsze ktore sterowniki dzwiekowe sa najlepsze do naszych k8ns mile widziane linki do downloadu z kodekami wiekszosc pewnie jedzie na tch z nf3 ale na innych podobniez mozna uzyskac o niebo lepsze dzwieki pozdrawiam i zapraszam do dyskusji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasy Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 jakby ktos chcial http://download.bomul.com/pds_download_cp....jc6MTpQOnpkbmV0 f16 :D ga-k8ns znalazlem na jakiejs chinskiej/koreanskiej/japonskiej storonce jezeli ktos wgra to niech powie czy wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 ten moj sprzet mnie zaskakuje, niestety negatywnie ostatnio ustawilem htt na 300 i mnoznik na 8 (mam 3000+ wiec mnoznik moge zmniejszac w dol) pamiatki na 400 i w sumie bylo ok, sp2k4 stable, superpi tez, niestety po wylaczeniu kompa byly problemy albo ciemnosc albo zwiecha na ekranie startowym i tylko clear cmos pomagal, dzisiaj postanowilem znowu poprobowac i mimo, ze startuje bez zwiechy to mam kolejny problem, za kazdym razem po restarcie pamieci ustawia mi na 500 :( i oczywiscie na tym konczy sie zabawa, zmienie na 400 i jest ok, ale niestety do czasu restartu widac htt 300 mi nie pisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 moich problemow z k8ns ciag dalszy.... ...oprocz walnietego slotu ram, moja mobo nie widziala cd-rw lg. w windowsie wszystko dzialalo ok, wiec sie tym wielce nie przejmowalem. tymczasem wczoraj (oczywiscie jak mnie nie bylo) pojawil sie BSOD. Wlaczam komputer, a tu plyta dysku nie widzi.... odlaczam od pradu, rozkrecam bude, podlaczam komputer - PIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !! - ram :/ po zonglowalem ramem (oczywiscie zmiana tylko pomiedzy 1 i 3 slotem). Dzis przychodze do domu. Pytam sie: "jak komp chodzil?" odpowiedz: "ok" tymczasem podchodze do komputera - monitor w stanie czuwania, wiec tracam myszka, wciskam klawisze - zero reakcji :/ komp dalej dzialal, zresetowalem go i co widze w miejscu, gdzie powinien byc dysk?? nic, zero... (tymczasem cd-rw lg jest widziany juz w biosie) docisnalem kabel jeszcze mocniej (chociaz juz byl wystarczajaco mocno wcisniety) i co? widzi dysk, mysle, ze to bedzie rozwiazanie tylko na jakis czas. podkrecenie sprzetu nie jest przyczyna takich zachowan. na nie krecenym takie same cyrki sie dzieja. Czekam na odzew z Waszej strony! Tasma zepsuta? (od poczatku uzywam tej co gigabyte dolaczyl do mobo) a moze mobo mi sie "wykrzacza"? sprzet w stopce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasy Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 z tego co zrozumialem to podlaczyles pod jedna tasme dysk i cd-rw... rozwiazanie-> dysk z cd-rw sie kloca. podlacz oddzielnie pod tasmy cd-rw i dysk i wtedy problemy powinny minac, albo ustaw dysk zworka na master a cd-rw na slave. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 cd-rw i dvd-rw mam na jednej tasmie, dysk jest sam na drugiej tasmie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Przez jakiś czas BIOS też nie widział jednego z moich napędów optycznych - nie wiem czemu nie widzał i nie wiem czemu już widzi :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theboo Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) (...) za kazdym razem po restarcie pamieci ustawia mi na 500 :( (...)dzisiaj chciałem przetestować inne memki, wkładam, zmieniam ustawienia itp.. później ustawiam ustawienia dla swoich, wyłączam kompa, wkładam twinmoski... nie ładuje sie winda :| no to reset, ale znowu zwiecha zaraz po poście :| wchodze do biosu a tam memki na 600mhz :/// i chyba przez to uwaliłem sobie pamiątki bo nie chcą działać na wcześniejszych ustawieniach :((((( shitty -.-" pierwszy raz mi sie tak zdarzyło, bios F18 btw jeśli chodzi o napędy.. mi nie wykrywa wszystkich napędów jak wezme ustawienia timingów na Auto :P Edytowane 24 Listopada 2005 przez theboo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 jesli chodzi o napedy to cos takiego tez widzialem, ale jakos chyba jest juz ok, od kilku dni nie spotkalem sie z problemem wykrywania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) kurna z tymi pseudo "auto" przestawieniami pamieci to tez tak mam :( ,tzn kiedy przesadze z oc i winda niebotuje, to po resecie plytka ustawia dzielnik pamieci 2/2 (lub 1/1 jak kto woli ;) ) i wtedy mam >=500MHz !!! co powoduje oczywiscie zwieche na wstępie (dość ze nietrzeba robic clear cmos, ale ciiii ;) ) ciekawe tylko dlaczego nieprzestawia ht na defoult <_< a mam prosbe, czy ktos moglby "znow" zamiescic linka/instrukcje do vdim moda (ktory podobno jest prosty jak sam andreas l. ;) jakos niebardzo znalazlem "normalne" instrukcje do tego moda, wiec please... Edytowane 24 Listopada 2005 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) Apropo vdimm moda chlopaki doradzcie cos do gb k8nsc-939. Zalozylem temat ale zlany zostal z gory na dol moze ktos mi tu podesle jakies info :). Plyta wydaje sie byc prawie taka sama tylko ze jest 939 a nie 754 moze ktos ma jakies sugestie?? Alez tu chetnych do pomocy . Ojej, las rąk w gorze :(. Edytowane 25 Listopada 2005 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xray007 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Mam 2 pytanka do Was... 1. Na ile mozna wierzyc czujnikom plyty glownej i temu co pokazuje EVEREST? Moj procek (tak jak w sygnaturce) ustawiony na 2,0 ma tam ciagle temp 27 i wydaje mi sie to troche za malo :P 2. HT ustawilem na x3, FSB na 250 a mnoznik pamieci na 1,83 wiec ram powinien chodzic na 457 i tak tez mi pokazywal BIOS jednak po odpaleniu windy pokazuje mi efektowne taktowanie na 444 czy tak powinno byc czy tez powinienem np "pobawic" sie timingami ramu? Dzieki za wszelkie rady i sugestie ;-) POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 a ja mam dla ciebi 3 odpowiedzi: 1.wcale,a gdybys poczytal to bys wiedzial,ze te procki są ZIMNE -przedewszystkim podkręc go troche,bo te 2.0 narazic cie moze na lol (niemniej zresztą niz te 3300+ :lol2: ) i zapusc prima na min 2h to zobaczysz ze cos sie ruszy 2. niewiedzialem ze timingi wplywają na ilosc mhz :huh: 3. poczytaj troszke najpierw :rulez: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xray007 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 To ze sie te procki nie grzeja to wiem ;-) Moje pytanie brzmialo... czy mozna wierzyc temu co pokazuja czujniki plyty glownej i jaka jest ich ew granica bledu? Oraz dlaczego jesli ustawilem FSB na 250 a mnoznik na 1,83 efektywne taktowanie mam na 444 zamiast 457? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 No nic pozostaje mi chyba zmienic forum z tym pytaniem bo tu chyba odpowiedzi nikt nie udzieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Tutaj prawie nikt tej płyty nie ma :( . Wśród płyt 939 + agp króluje MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Conti ale to sa chyba te same płyty tylko na innym sockecie. A płyta jest dobra jak nie bardzo dobra bo bez problemu na niej htt 330 osiognołem, i zadnych problemow z nia narazie nie mam odkad wszedl bios f7. Przydalo by sie tylko wlasnie wiecej V na memkach :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Ja ciągle mam f6. Htt wysokie nie dla mojedo procka, dla niego max bez zmiany napięcia to fsb 255MHz :( .A płyta faktycznie może sporo - po zmianie mnożnika procka fsb 330 to z palcem w. Co do 754 vs 939 to różnic jest troche więcej - chociażby ilość slotów pamięci 4 vs 3, więc i zasilanie pamięci może być inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...