Jump to content

Recommended Posts

Mam taki oto problem:

 

 

Dodane drugie 512MB DDR i klopoty z kompem :( - Help

 

Wiec tak konfig:

 

Sempron 2600+(754socket) OC 2200MHz (8x275)

Gigabyte 9550

512 DDR (goodram) (kosci bga, dwustronne) 400MHz

512 DDR (goodram) (kosci tsop, dwustronne) 400MHz

 

 

I teraz kazda kosc osobno spokojnie dziala na 230MHz(x2 ddr) CL2, memtest nie wywala bledow wszystko ok. Jak wloze kosci razem to pojawiaja sie bledy musze chyba zjechac z taktami ramu nisko, nie mialem czasu przetestowac czy na mniejszej czestotliwosci sa bledy, zapuscilem tylko SuperPI 16M i przeszedl.

 

Co to moze byc?

Jest to normalne?

Moge prawdopodobnie oddac zakupiona kosc ramu do dnia jutrzejszego...

 

 

Update:

podnioslem napiecie na ram +0.2V

dalem 2T

CL ustawilem na 2.5

 

 

 

Pamieci nie wywalaja sie w mem test jedynie na 130MHz...

Na wszystkich innych wyzszych dzielnikach memtest raportuje bledy...

 

 

Dziwne jest to, ze w windowsach mimo bledow moge pracowac spokojnie, gralem nawet w Stalkera i Quake4, nie wysypal sie komp, SuperPI 16M przeszlo, teraz testuje Orthosem i jak narazie od 36 minut wszystko passed. W czasie testow ogladam TV na kompie, chodze po necie, gg uzywam...

 

Prosze o pomoc, jutro moge zwrocic pamiec.

Przypominam, ze kazda z osobna pamiec dziala na ponad 220MHz i dobrych timmingach, a w komplecie nie chca dzialac, trzeba im bardzo taktowanie obnizyc...

 

Poruszylem tez ten temat na innym forum, ale chyba linkow do konkurencji dawac nie mozna, prosze o pomoc pilnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz wiedzieć, że kontroler pamięci w procesorach s754 ma to do siebie, że przy dwóch kościach dwustronnych ( lub też trzech jednostronnych), przełącza pamięci na 333Mhz i trudno jest zmusić go do stabilnej pracy w oby dwóch wypadkach przy 400 lub więcej Mhz...To norma jeśli chodzi o platformę 754, kiedy miałem GA-K8NE borykałem się z identycznym problemem... :-|

Edited by .:Fallen Angel:.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ok, ale dzielniki sa takie, ze aby wszystko dzialalo bez bledow musza pamieci chodzic na jakies 130MHz... Przy takim taktowaniu trace to co zyskalem na podkreceniu proca (1600@2200MHz).

 

Czyli jakbym zamienil jedna pamiec na jedno stronna to probelm ustapi?

Sa w ogole 512 jednostronne?

 

Dziwne, ze w XP nie mam bledow chyba Orthos dziala juz poltorej godziny i nic, pogralem kilka min w Quake4 i Stalker tez nie ma niestabilnosci...

Zostawic ta pamiec czy oddac jak sadzisz?

Edited by zgf1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak ale wlasnie testuje to kilka godzin, kiedys moze byc ten czas, ze przestanie byc stabilny w najgorszym momencie, tylko czy wierzyc memtestowi czy ORTHOS?

 

Wlasnie moge jutro oddac pamiec, potem ewentualnie sprzedam swoja 512 i dokupie wlasnie 1GB, tylko jak z OC, one chyba slabo sie kreca?

 

 

PS. Jak jest na AM2?

Problemy z iloscia pamieci zniknely juz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam a64 na s939 i nie ma już takich wpadek z pamięciami. 2x1GB Kingstona dwustronnych chodzą bez problemów.

Więc tym bardziej na AM2 powinno być bezproblemowo.

 

W sumie masz 3 wyjścia - albo poszukać dwóch 1-stronnych 512. Lub wymienić tą 512MB na 1-stronną - może nie będzie problemów - do sprawdzenia.

Albo wymienić tą co kupiłeś na 1GB a drugą 512MB sprzedać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiec nie zostawiac tego tak jak jest mimo, ze system wydaje sie pracowac poprawnie? Orthos liczy juz 2h i nie wywala bledow...

 

No tak wlasnie mysle, oddac ta co kupilem.

Sprzedac moja 512MB i kupic jedna 1GB...

 

 

Albo olac juz ddr1 i poczekac (dlugo raczej) na ddr2 i AM2.

A chcialem za jakis czas ta pamiec przeniesc na 939.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie jest ile czasu. Pracować i grać na 512MB to średnia przyjemność, da się, ale nic poza tym. Możesz popróbować dołożyć 1-stronny DDR, nie powinno być problemów z dostaniem.

 

Przesiadka na s939 też ma nijaki sens. Zmiana procka, płyty, karty graficznej po to aby utkwić w czymś nieprodukowanym .....Rozsądne rozwiązanie to nowa platforma czyli DDR2 (DDR3 to jeszcze przyszłość), PCI-E, dwurdzeniowiec (czy AMD, czy Intel - kwestia portfela).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie widze jak wszystko chodzi na 1GB, ile czasu?

Zapewne jakies minimum 6 miesiecy...

 

W tym sklepie gosc powiedzial mi wprost, ze moga zwrocic pieniadze tylko, nie ida im juz te pamieci i nie beda sprowadzac nie majac w sumie pewnosci czy nie bede musial zwrocic... Chyba, ze w innym sklepie po oddaniu tej zakupie jednostronna...

 

Myslac o 939 myslalem o plycie ktora ma AGP raczej, nie stac mnie na zmiane wszystkiego w jednym czasie czyli CPU/RAM/Grafika...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acha - właśnie ja "siedzę" na takim kompie. s939, DDR1, AGP. Ślepy zaułek.

Dla pracy biurowej, mutlimediów to co masz wystarcza.

Dla gier - tutaj trzeba iść w kierunku PCI-E. Nie ma już praktycznie rozsądnych kart na AGP, a nawet jak są to w cenie znacznie powyżej ich odpowiedników na PCI-E.

Czyli s939 + AGP to ślepa uliczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz racje, jednak trzeba miec tez fundusze na sprzet nowej generacji, nie tam starczylby Athlon na 939 pracujacy na 2500MHz do tego jakas 6600GT badz X800GTO... Starczyloby mi to na dlugo, na obecnym sprzecie siedze juz prawie 2lata... W to w co chce grac wyzej wymieniony sprzet starczy, ba nawet niektore nowe gry beda dzialac dobrze na nim... A pozniej to juz Vista i DX10 - nie stac mnie juz na to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie kupilem 2 dyski Samsung Spin Point T166S 320GB 16MB (HD321KJ) http://www.acris.pl/searchsort.do?cid=9&am...p;Submit=szukaj

i zainstalowalem system ale na raid 0 ,ustawilem w biosie i na poczatku instalowania systemu wgralem z dyskietki kontrolery ze strony producenta . system szybciej sie uruchamia ,ale wcale szybciej nie chodzi :( i moje pytanie jest takie czy mam jeszcze wsadzic w dysk jakies zworki ?czy to cos da ?

http://www.samsung.com/pl/support/products...load/index.aspx .I czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc prace dyskow .programem do zwiekszania szybkosci dyskow z dosu juz prubowalem i sa ustawione na maksa czyli 254 .

 

widze ze link diala czesciowo trzeba wybrac produkty komputerowe ,dyski twardy,dysk twardy , HD321KJ i tam jest instrukcja po polsku .prosze o odpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites

WItam,czy ktos mi moze pomoc. Otoz dzis wylaczyl mi sie komputer i juz nie wstal, wczoraj wieczorem przesaly dzialac porty USB co dziwne jedynie te w obudowie te z tylu plyty dzialaly. Wiem ze zasilka dziala (chieftec) bo sprawdzialem na sucho (zielony i czarny). Proc sempron64 3000+ podkrecony do HT 245mhz na magistrali plyty. dysk maxtor 40gb, r9700pro, dvd-rw.

W momencie gdy wlaczam zasilke tym przelacznikiem z tylu to dioda w myszce sie zapala, a w momencie gdy wcisne power na obudowie, nic sie nie dzieje. Czyli z tego wynika ze napiecie na plycie jest, tylko proc nie rusza. Jak sprawdzic cco jest nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam problem z podpięciem dwóch pamieci ram do tej plytki..

Czytajac caly temat zauwazylem, ze sporo osob mialo podobny problem, ale nie

znalazlem konkretnego rozwiazania.

 

posiadam plytke GA-K8NS(Rev.1.x), z wersja biosu F15

 

szczegolowe dane ramow ze screenami zamiescilem w tym temacie:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=249090

Edited by mrs

Share this post


Link to post
Share on other sites

znalazlem jakis modyfikowany bios wie ktos co to i co daje ? http://forums.mydigitallife.info/showthread.php?p=9490 http://www.box.net/shared/1cf38m6da5 znacie jakies sprawdzone biosy modyfikowane?

 

M A M P R O B L E M Z PODKRECENIEM PROCESORA TURION !

 

semprona 2600 podkrecalem z 1600Mhz do 2480 czyli htt 310 i moglem jemu dac napiecie nawet 1,7 v i bylo ok teraz mam Turiona 64 ,L2 -1MB , 1,8Ghz odblokowany mnoznik 5x - 9x i nie moge go podkrecic ! Przy Vcore wiekszym niz 1.225 komputer sie po chwili wylancza ! czemu tak jest ?htt-327 szlo jedynie na mnozniku 5 :( najwiekszy htt przy mnozniku 8 to 250 Mhz niestety tylko .przy 9 okolo 225 Mhz . a najlepsze ze jak zresetuje biosa to przy turionie komp wale nie stanie tylko sie po chwili wylaczy i musze wlozyc semprona przestawic napiecie np na 1,200 V . macie cos takiego ?wiecie jak mi pomuc?

 

mam bios najnowszy f19 i rev 1.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanko:

Czy jak wgram biosik rev 1.0 do mojej 2.0 to bedzie lipa? Czy to są te same biosy...?

 

Edit:

 

Dla mnie to juz nie ma znaczenia: Wgrałem wersje F19 dla 2.0 i smiga pieknie :) Nie chcac wykrakac, to na 4 resety 4 były bezproblemowe :]

 

Wielkie dzieki, za ten temacik! :)

Edited by Yeti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napiszę kilka słów może komuś się przyda i zaoszczędzi trochę czasu.

 

Obecnie mam K8NS rev.1.1 i dwie kości Ramu 1GB+512MB. Przy dwóch dyskach P-ATA skonfigurowanych w Raid 0 ,wypalarce DVD również na szerokiej taśmie + Bios F19 + procek Athlon 64 2800+ + stery dostarczone razem z płytą główną nie było żadnych problemów.

Po wymianie dysków 2x P-ATA(Maxtor 2x160GB) na 1x S-ATA2 (Samsung F1 ,320GB) zaczęły się problemy. Zmieniałem kilkakrotnie Bios jednak jakoś nie trafiłem na ideał ,lub nie ma takowego. W końcu zostałem na F18 + odpowiednia konfiguracja czyli wkładanie kości po jednej i spisywanie wartości. Następnie włożyłem obie i pozmieniałem na wartości z gorszej kości - jak narazie śmiga choć wnikliwych testów nie przeprowadzałem.

 

Warto dodać ,że korzystam z Cool'n'Quiet i mam wyłączoną k.muzyczną w Biosie.

 

ps: obie kości są dwustronne ,jedna to jakaś Melco ,a druga GoodRam

Edited by securite

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam, mam prośbę czy mogłby ktoś napisać skąd wziąć BIOS pod płytę GIGABYTE GA-K8NS 2.0rev. F18 nr indentyfikacyjny 10/19/2005 nVidia nForce 6A61CG0HC-00 typ biosu award 6.00 i jak go uaktualnić do najnowszej wersji? szukam wszędzie i nie mogę znaleźć a widzę po przeczytaniu tematu że mieliście do czynienia z aktualizacją biosu. dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja z tamtąd już pobierałem BIOS tylko czytałem w jakimś artykule że typ biosu musi być taki sam. ja mam bios award modular v6.00PG, a w rtm na stronie producenta jeśli uruchomie plik autoexec to u góry pisze że to American Megatrends Inc. czyli wg mnie AMI. czy w takim razie to nie stoi na przeszkodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to nie bylo w linku tylko jak ściagnałem te pliki BIOSa i włączyłem plik autoexec to mi sie wyświetliło okienko i tam o góry pisało właśnie American Megatrends Inc. i myślałem że to AMI bo gdzieś na jakiejś stronie właśnie czytałem ze to AMI. aha i jak mogę sprawdzić pełny model płyty? bo już sam nie wiem czy mam rev.2.0 czy 1.0

Edited by mateusz91

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie bios zaktualizowałem podkręciłem CPU na 2,13GHz mnożnik HT ustawiony na x3 i mam pewien problem. Otóż wg tego pordnika http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177-3 z tabelki wynika że częstotliwość HT nie powinna przekraczać 800MHz (mam nVidia nForce 3 250) ja CPU clock ustawiam na 270 co po pomnożeniu przez 3 daje 810, czyli zmniejszam mnożnik HT na x2 żeby nie przekraczać granicy 800MHz i komputer nie startuje. Napięcie na CPU podniosłem na 1.52V, pamięć ustawiona na 133MHz zwiększone napięcie o 0.2V. Proszę o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.