Saimek Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Po co Ci rez? oprocz tego ze miejsce zajmuje to nic prawie nie daje... trojniki rulez :> uklad dluzej sie odpowietrza ale co z tego? nikt nie musi miec tego w 30 sekund przeciez moze sie odpowietrzac pare godzin :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Mam takie pytanie, czy zastosowanie pompki jako niezatapialnej nie zwieksza temperatury w układzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Raczej obniza.. bo pompka sie troche bardziej grzeje ale nie oddaje wszystkiego do wody a czesc do powietrza =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Walnąłem mu trojnik, ale............ nie mam jak sprawdzic jak woda płynie...... ale juz chyba tak zostawie jak jest najwyzej za jakis czas zmienie pompke. teraz jade na wakacje 9 :mur: strasznie szczesliwy z tego powdu jestem :mur: ) i wracam jakos w poniedziałem, do tego czasu wszystko niech sobie biega bez kompa wtedy wkładam to do budy ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 No ale jeżeli sie ma taką pompke jak ja czyli Atman 305 która oddaje nie wiele ciepła to chyba rez jest plusem układu bo zwiększa jego pojemność cieplną. Czyż nie tak? Z tego by wynikało że zastosowanie pompki in-line zmniejszy pojemność cieplną a co za tym idzie temp będą wyższe! Jeżeli zle mówi to wyprowadzcie mnie z błędu! Please Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Atman 305 oddaje niewiele ciepla? mysle ze jednak troche oddaje. Rez jest niewygodny... zajmuje duzo miejsca a temperatura po jakims czasie i tak sie wyrowna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 (edytowane) No ale jeżeli sie ma taką pompke jak ja czyli Atman 305 która oddaje nie wiele ciepła to chyba rez jest plusem układu bo zwiększa jego pojemność cieplną. Czyż nie tak? Z tego by wynikało że zastosowanie pompki in-line zmniejszy pojemność cieplną a co za tym idzie temp będą wyższe! Jeżeli zle mówi to wyprowadzcie mnie z błędu! Please 1602419[/snapback] Ale co ma pojemnosc cieplna do temp? Jak dasz pompke do plastikowego pojemnika to zwiekszy sie pojemnosc ale to sprawi ze ci sie wolniej bedzie woda nagrzewac. Wolniej nie znaczy slabiej. Zeby rez obnizal temp to albo musialby byc naprawde ogromny (5L? conajmniej) albo w jakims pojemniku dobrze oddajacym cieplo. A co do wplywu temp pompki na reszte to trzeba rozstrzygnac. Bo z jednej strony zanurzona pompka podgrzewa wode a tym samym temp, a drugiej popma inline jest bardziej nagrzana i nagrzewa wode przeplywajaca w srodku. Pytanie co jets mniej korzystne? W przypadku malych plastikowych pomp ma to wg mnie marginalne znaczenie. Co innego jak damy jakas mocna co 50W to naprawde potrafi byc cieplutkie i miec wplyw na temp. W rozwiazaniach akwariowych nie ma sie czym przejmowac :wink: Edytowane 19 Sierpnia 2005 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Dzieki .... o to mi chodziło! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 ehh a mozna o dokladne jej wymiarki bo mój ehiem to glosny kloc 1250 jak by co a i przy 2 blikach potem moze 3 to poprostu zaduzy przeplyw :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Witam A co myslicie o tych: Jakies wady ? oraz jakiej to jest wielkosci (moze ktos ma akurat taka i zdiecia w budzie) I od ktorego z nich warto kupic http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64007305 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64041487 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63760660 Edytowane 17 Września 2005 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Mnie troche zaskoczyły jej wymiary, wydawało mi się ze będzie mniejsza. A prezentuje się tak: Niestety jeszcze jej nie sprawdzałem bo nie mam wszystkich części. Kupowałem od Bartczaka - szybka wysyłka, zero problemów tylko że dostaje się samą pompkę i pudełko, bez żadnych papierów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Tez mysle nad tym typem pompy i mi gabarytowo by weszla. Tylko w jakich pozycjach ona moze pracowac? Bo chcialbym ja tak wstawic, zeby byla do gory nogami, ze krocce na dole - tylko wteyd problematyczne bedzie przymocowanie jej... ten ksztalt nie pozwala jej latwo postawic. Edytowane 6 Grudnia 2005 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Według dokumentacji ( http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Liter...62&language=PLK ) to jedyna pozycja w której ta pompa nie może pracować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 czy wszystkie grundfosy/laingi są ciche czy tylko te z kulistym wirnikiem??? czy inne modle o tradycyjnym wirniku są równie ciche??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 moje 2 grosze w tym topiku grundfos 25-60 nieslyszalna nawet na 3 biegu ( tu bardzo wode grzeje ) polecam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 co myslicie o tej pompie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65933969 cena nawet spoko tylko czy będzie cicha i czy da sie jakieś redukcje sensowne założyć żeby nie zajmowałi duzo miejsca a ta http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65980413 to prawda z tym GRUNDFOS - BROTJE czy to jakis wałek? a może taka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65934533 wszystkie mają "normalne wirniki" ale czy sa równie ciche i jak ta http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65715813 doradzcie cos bo sie zdecydować nie moge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 łatwość montażu zapewnia ostatnia. Redukcje do zwykłej pompy C.O. mozna założć np takie jak pokazywałem na pierwszej stronie tu masz linka bezpośredniego do tej fotki http://student.wspa.pl/~czarodziej/foto/pompka/zlaczki.jpg (to po lewej zamiast kilkunastu przejściówek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
he_avy Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 (edytowane) HI No i nowa buda(BT) zrobiona nowe Wc i teraz kwestia ostatnia - Pompa (czyt.dylemat) Czy brac jakas CWU grundfost/laing/leszno czy Cooltek CPS-750 Mark II Chodzi o cisze/wydajnosc i czy pociagnie 3 bloki+zuka nagrzewke wszystkie wsumie w podobnej cenie ok 250 zl no i cooltek kusi 12 v zasilania poradzcie cos bo obczytalem sie miliona postow,opisow recek i juz nic nie wiem Edytowane 29 Września 2005 przez he_avy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Ja bym wzial CWU bo napewno bedzie trwalsza i nie padnie po 2-3 latach :) cichsza tez napewno =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Ja czekam na coolteka. Potem bede bede robil uklad na skrecanych 8/10 elegancko to gdzies wcisne, cicha, mala - oby trtwala sie jeszcze okazala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
he_avy Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 @aerial to czekam na jakies testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
he_avy Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 (edytowane) No ta pompa byla by rozwiazaniem moich problemow polaczenie tego co najlepsze w cwu z 12 v tylko cena :( ok 80 $ http://www.laing.de/10Produkte/40Pumpen/20...ing_Ecocirc.pdf Edytowane 30 Września 2005 przez he_avy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 he_avy- z tego co gdzieś czytałem tapompka do najcichszych nie należy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrees Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 he_avy Laing D2 jest BARDZO głośny, miałem go... daj spokój Stary... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
he_avy Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 A tak sie ciekawie zapowiadal :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
he_avy Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 No i pompa zakupiona i wcale nie zaluje Kupilem Leszno 15PWr14c po atrakcyjnej cenie 250zl w sklepie u znajomka Faktycznie potrzebowala jakies 5 min zeby sie odpowietrzyc dokladnie ale potem nastala bloga cisza I o to wlasnie chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 he_avy powiadasz ze ta pompka Leszno jest warta uwagi? Czy pociagnie mi 2 bloki i 2 nagrzewnice? bo musze zrobic z dwoch ukladow jeden i wywalic te moje glosne aquaEl'e :| Jak z wibracjami pompki czy sa wyczuwalne czy dopiero jak sie w lapke wezmie? I czy na prawde jest tak cicha ze nic jej nie slychac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 po co kupowac leszno za 250 skoro mozna miec za to lainga ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 250 zlotych to nie malo i czy napewno laing bedzie lepszy, cichszy w porownaniu do leszna? Jak mam wydac tyle kasy to chce ja dobrze ulokowac zebym nie musial za jakis czas znowu pchac kasy w pompke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 co chodzi o firmy to mi sie wydaje ze grundfos bije na glowe wszystkie wasze liangi i inne :D A przynajmiej ma najwieksza renome :D Ja ta,m mam w co zamontowanego grundfosa i go nie słysze (instalacja CO jest w piwnicy moze tu siem inaczej dzwieki rozhodza :D:D:D:D:D:D:D::D:D) A w kompie przeczocy ehiem 12 50 :D ehh s[ciach!]iel chodzi głosniej od betoniarki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (moze lekka przesada) (Betoniarka moja jest słyszalna na całym osiedlu :D:D:D:D:D ) Ae na serio nie polecam nikomu zadnego ehiema :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...