Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

No oczywistym jest, że SOLO-7C nie będe katował mp3 jak jest możliwość posłuchania czegoś loseless czy w orignale audio-cd :)

A jak mp3 to napewno nie kiepskiej jakości 128 czy kiepskie 320...

Dobrego kabelka nie ma... aczkolwiek podejrzewam, że Solo-7C tak szybko nie dostanę... więc może się czasowo dopasuje wszystko.

W sumie do 7C tymczasowo i tak będe musiał odstawiać "seanse" muzyczne, jak pisałem - na biurku wyglądałyby co najmniej śmiesznie...

Więc sobie poleżą prostopadle do monitora na biurku/szufladzie.

Więc do użytku gry/net to będą używane monstrualne:

http://store.stonecomputers.co.uk/_images/_images/xl/88.jpg :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy bas jest twardy, miękki, szybki, sprężysty, wolny itd, to każdy powinien ocenić sam, bo to jest raczej sprawa indywidualna. Tak samo jak każdy inaczej odbiera dźwięk. Dla mnie bas z SOLO-7 jak na zestaw 2.0 jest bardzo dobry i przerósł moje oczekiwania. Miłośnicy techno napewno nie będą zawiedzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - dzieci które wypisały takie opinie widać że nie mają zielonego pojęcia o dzisiejszym sprzęcie grającym (i jego realnych parametrach) i gdyby nie tacy ludzie jak Ja czy Ty to nadal podniecałyby sie mocą PMPO . Jedynie co pozostaje to ich oświecić.

Chyba nie chcesz przez to powiedziec ze SNR nie wplywa na jakosc dzwieku, a zestaw z SNR na poziomie 65dB zagra tak samo jak SNR na poziomie 95dB?

:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie chcesz przez to powiedziec ze SNR nie wplywa na jakosc dzwieku, a zestaw z SNR na poziomie 65dB zagra tak samo jak SNR na poziomie 95dB?

:blink:

Aby nie było niedomówień - SNR ma znaczenie i zestaw z realnym SNR 65dB jest oczywiście gorszy (bardziej zaszumiony) od modelu np. SNR 95 dB ... skąd wniosek wyciągnięty z mojej/moich wypowiedzi że SNR nie miałby wpływu na ogólną jakość to nie wiem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcale bym się nie zdziwił, że w skrajnych przypadkach niższe SNR może zagrać lepiej. Pomiary pomiarami, a muzykalność/radocha swoją drogą.

sprzęt audio to nie karta graficzna, gdzie można popatrzeć na taktowanie zegarów, ilość potoków i benchmarki

wiadomo, snr, dynamika, thd, charakterystyka - wszystko to ma znaczenie, ale bez przesady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypowiedzi chodziło mi o to że jeśli ktoś pisze

S/N 85db

- dla mnie dyskwalifikacja, ale za 300zł trudno oczekiwać więcej

- to jest total noob baby choćby z tego powodu że wzmacniacze za kilka tys (Rotel RB1072) mają SNR rzędu 85 dB (zmierzony) ... a jakieś dziecko zobaczyło napis na swoim pudełku z Creashit w postaci SNR 99 dB i bierze to za pewnik, wyznacznik jakości i prawdę absolutną. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy bas jest twardy, miękki, szybki, sprężysty, wolny itd, to każdy powinien ocenić sam, bo to jest raczej sprawa indywidualna. Tak samo jak każdy inaczej odbiera dźwięk. Dla mnie bas z SOLO-7 jak na zestaw 2.0 jest bardzo dobry i przerósł moje oczekiwania. Miłośnicy techno napewno nie będą zawiedzeni.

Z lektury na frazpc.pl wnioskuję, że słuchałeś wciskanych dotychczas "basowcom" Logów Z-2300 :unsure:

---

Odnośnie SNR, to przypadkiem wynikła dyskusja. Dzieciaki wierzą we wszystko co jest napisane, zobaczyli 85 dB w Solo i zrobili "dyskwalifikację":) No ja się im nie dziwię, jak im Logitech nałgał, że np. Z-5500 ma 115 dB :lol2:

Tutaj jest jeszcze coś na ten temat, opisane na podstawie dźwiękówek Crea.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypowiedzi chodziło mi o to że jeśli ktoś pisze - to jest total noob baby choćby z tego powodu że wzmacniacze za kilka tys (Rotel RB1072) mają SNR rzędu 85 dB (zmierzony) ... a jakieś dziecko zobaczyło napis na swoim pudełku z Creashit w postaci SNR 99 dB i bierze to za pewnik, wyznacznik jakości i prawdę absolutną.

A o to Ci chodziło:)

mea culpa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem, dla mnie te ich ceny są jakieś audiodebilowate np. takie. Jak ktoś znajdzie coś sensownego do Solo6 lub 7 to niech zapoda:)

znalazłem coś takiego:

b-tech

vogels

wyglądają ok, co do jakości to trudno mi coś powiedzieć - ceny nie są kosmiczne, choć jak dla mnie za kilka metalowych kształtek, zawiasy i śrubki to i tak sporo(dobrze że chociaż w komplecie są dwie sztuki),

biorąc pod uwagę budowę solo6c pozostaje tylko ten typ uchwytów, (odpadają te przykręcane do tylnej ścianki głośnika) więc i wybór jest niewielki ...

a może do zaprzyjaźnionego kowala i coś pospawać :D a i podstawę można wykombinawać u kamieniarza - np. z marmuru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skur... Napaliliście mnie na SOLO7 :|

Trzeba będzie sprzedać te 1250 i upolować 200zł na 7, jeśli będę w stanie znaleźć je za te 300zł.

Kto wie, może do wakacji stanieją do 250 jeśli ktoś się zajmie poważnym importem.

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem coś takiego:

b-tech

vogels

wyglądają ok, co do jakości to trudno mi coś powiedzieć - ceny nie są kosmiczne, choć jak dla mnie za kilka metalowych kształtek, zawiasy i śrubki to i tak sporo(dobrze że chociaż w komplecie są dwie sztuki),

biorąc pod uwagę budowę solo6c pozostaje tylko ten typ uchwytów, (odpadają te przykręcane do tylnej ścianki głośnika) więc i wybór jest niewielki ...

a może do zaprzyjaźnionego kowala i coś pospawać :D a i podstawę można wykombinawać u kamieniarza - np. z marmuru...

Jak dla mnie to za duża cena za uchwyty czy standy, porównując do ceny samych głośników.

Jakaś samoróbka wydaje się rozsądniejsza.

Najtaniej jest mieć od razu wystarczająco dużą powierzchnię biurka :razz:

Skur... Napaliliście mnie na SOLO7 icon_neutral3.gif

To ma być jakaś pretensja? :> Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem tego ofiarą... ehh. 1. w życiu zakup na wariata :E

A co do stand'ów:

Chyba szybko dokształcę się w spawalnictwie :E

Podane standy 250zł/szt to maleństwo 20x22... gdzie ja tam 22cmx38cm upchnę...

A nie dam 500-600zł za standy do ML...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje sie ktoś jaka jest różnica w brzmieniu solo6 a solo7? Różnica w cenie jest niewielka, a przecież siódemki są większe, mają dwa głośniki średnoniskotonowe - więc wyprodukowanie ich wiąże się z większymi kosztami. Czy takie same głośniki są zastosowane w obydwu modelach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skur... Napaliliście mnie na SOLO7 :|

Kto wie, może do wakacji stanieją do 250 jeśli ktoś się zajmie poważnym importem.

jakoś nie jestem zainteresowany solo7c (np. ze względu na ogromne gabaryty...nie sądzę też,aby podwójne głośniki średnio - niskotonowe dawały dużo lepszy dźwięk od pojedynczych, może będzie więcej basu i głośniej ale niekoniecznie lepiej... zresztą to kwestia indywidualnych upodobań) pozostaje przy 6c i tej wersji będę się trzymał :wink:

co do ceny to na pewno potanieją ... :D o ile importerzy zachęceni dużym zainteresowaniem tym sprzętem nie podniosą ceny - choć jeśli ich popularność wzrośnie to można polować na używki - jeśli to komuś nie przeszkadza - uważam że cena nie jest wygórowana porównując chociażby do cen plastikowych piszczałek innych firm,

Najtaniej jest mieć od razu wystarczająco dużą powierzchnię biurka icon_razz3.gif

a fajne biurka też kosztują .... a poza tym biurko służy również do postawienia "bez gazu szklanki" i duża moc głośników mogłaby doprowadzić do niepotrzebnych zawirowań szlachetnej cieczy - ja tam lubię mieszane a nie wstrząśnięte :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam że cena nie jest wygórowana porównując chociażby do cen plastikowych piszczałek innych firm,

a fajne biurka też kosztują .... a poza tym biurko służy również do postawienia "bez gazu szklanki" i duża moc głośników mogłaby doprowadzić do niepotrzebnych zawirowań szlachetnej cieczy - ja tam lubię mieszane a nie wstrząśnięte :rolleyes:

Ja uważam, że cena jest rewelacyjna biorąc pod uwagę te ruskie testy itp.

Chodzi mi o sytuację, w której takie duże, fajne biurko już posiadamy.

Może @RBEJ coś powie, jak jest z wywoływaniem przez te kolumny drgań, rezonansów biurka, mebli itp:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.

Chyba faktycznie obstanę przy 6, 7 raczej by nie wypaliły przy odległości 50cm :| A szkoda, bo akurat gabaryty mnie najbardziej kręcą. Moim marzeniem jest postawić coś tak ogromnego przy monitorze :D

Teraz tylko upolowac dobre porównanie 1250/2000 vs Solo-6C

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takie porównanie poczekasz jeszcze z kilka tygodni.

-

Patrzę, że i u nas skończy się kiedyś era plastikowych maleństw, bo widać, że coś drgnęło:

http://www.allegro.pl/item357775011_glosni..._najtaniej.html

(nie mówię,że to polecam itp, tak dla przykładu wrzucam):).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli porównujemy modele Solo-6 i Solo-7, wtedy tutaj wyraźna korzyść należy do drugiego bas w wyższym modelu jest głębszy, posiada doskonałą miękkość, nie jest ściśnięty i nader wyraźny(czytelny).

Średnie częstotliwości w Solo-7 grają po prostu wspaniale. w tym przypadku różnicy z Solo-6 już nie są takie istotne, ale są .

Co się tyczy pytania: "co wybrać Solo-7 lub Solo-6?", to nasza odpowiedź jest prosta - wszystko zależy od ceny. Przy wyborze okrętu flagowego otrzymujecie wyższej jakości bas, szczegółowy "środek" i, oczywiście, moc. i jeżeli was nie peszą duże gabaryty i cena Solo-7, wtedy wybór jest tu zupełnie oczywisty.

Mnie nie peszą ani duże gabaryty ani cena. Bardziej boje się o ten bas. Preferuje raczej szybki, sprężysty, dobrze kontrolowany bas z przysłowiowym kopem. Nie cierpię rozlazłości. Jak jest w Solo7C? Chodzi mi o kontrole i o to czy nie zalewa reszty pasma.

Druga sprawa. Czy wielką profanacją będzie jak postawie Solo7C na szafach narożnych? Byłyby wtedy w odpowiedniej odległości od siebie. Niestety meble są dość wysokie - 1,9m, a na kilka centymetrów ponad głośnikami byłby sufit. Czy drastycznie wpłynie to na dźwięk?

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Z-10 ~370zl, faktycznie zaskakują.. ciekawe, czy ktoś je słyszał?

2989914[/snapback]

Jak jest w Solo7C? Chodzi mi o kontrole i o to czy nie zalewa reszty pasma.

Druga sprawa. Czy wielką profanacją będzie jak postawie Solo7C na szafach narożnych? Byłyby wtedy w odpowiedniej odległości od siebie. Niestety meble są dość wysokie - 1,9m, a na kilka centymetrów ponad głośnikami byłby sufit. Czy drastycznie wpłynie to na dźwięk?

Z wypowiedzi RBEJ wynika, że nic z tych rzeczy, nie ma buczenia i zalewania basem - tutaj nie ma badziewnego suba:). Jednak jak je postawisz tak wysoko, to najbardziej ucierpią tony wysokie i może się wydać, że jest niechciana przewaga basu i ogólnie dziwny dźwięk. No chyba, że staniesz na stołku i będziesz słuchać z głową przy suficie:) Najlepiej, jakbyś je postawił na jakiejś średniej wysokości. Jest ogólna zasada, że tweetery powinny być skierowane w okolice uszu słuchacza...

----

AVE from Russia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli porównujemy modele Solo-6 i Solo-7, wtedy tutaj wyraźna korzyść należy do drugiego bas w wyższym modelu jest głębszy, posiada doskonałą miękkość, nie jest ściśnięty i nader wyraźny(czytelny).

Średnie częstotliwości w Solo-7 grają po prostu wspaniale. w tym przypadku różnicy z Solo-6 już nie są takie istotne, ale są .

Co się tyczy pytania: "co wybrać Solo-7 lub Solo-6?", to nasza odpowiedź jest prosta - wszystko zależy od ceny. Przy wyborze okrętu flagowego otrzymujecie wyższej jakości bas, szczegółowy "środek" i, oczywiście, moc. i jeżeli was nie peszą duże gabaryty i cena Solo-7, wtedy wybór jest tu zupełnie oczywisty.

Jakoś do mnie to nie przemawia. Cena między solo 6 a 7 to tylko 30 zł. Czyli płacimy 30 zł za większą budę i dodatkowy głośnik? Wychodzi na to że szóstka jest droższa, bo mamy słabsze, mniejsze kolumny z jednym głośnikiem średnioniskotonowym za prawie taką samą cenę. Wydaje mi się także, że w obu tych modelach zastosowane te same głośniki i nie można powiedzieć że w solo 7 mamy "wyższej jakości bas, szczegółowy środek". Mi osobiście nie bardzo odpowiadają siódemki ze względu na gabaryty - stawianie ich na biurku mija się z celem. Z kolei kolumny stojące na ziemi obok biurka dudnią - przynajmniej w małych pokojach, a taki właśnie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się także, że w obu tych modelach zastosowane te same głośniki i nie można powiedzieć że w solo 7 mamy "wyższej jakości bas, szczegółowy środek".

A mi wydaje się to możliwe. Samo to, że mamy 4 duże głośniki siódemkach, a nie 2... Chociaż ta opinia na TECHLABS to nie to samo co IXBT...

Mi osobiście nie bardzo odpowiadają siódemki ze względu na gabaryty - stawianie ich na biurku mija się z celem. Z kolei kolumny stojące na ziemi obok biurka dudnią - przynajmniej w małych pokojach, a taki właśnie mam.

No to w Twoim przypadku z tych dwóch modeli wybrałbym szóstki:)

----------

Odpowiedź na zapytanie od Iner...:

WITAM

Problem polega na tym że to nie ja tylko mój dostawca ma problemy z ich ściągnięciem, głównie solo6c

informacje które Panu przesyłałem o kolejnych przewidywanych dostawach były informacjami od mojego dostawcy,

mamy zarezerwowane 30 kompletów, jeśli chodzi o Pana osobę i duże zainteresowanie tym modelem - wysyłka bedzie gratis

Obserwuję również fora interenetowe i jeśli się nie mylę to chyba Panu przypisano że jest Pan naszym pracownikiem i specem od reklamy.

Coprawda my wyjeżdżamy dzisiaj na 2 tygodnie i mam nadzieje że po naszym powrocie bede mógł Panu przekazać informację że głośniki są do odbioru.

Zainteresowanie tymi głośnikami jest bardzo duże i proszę mi wierzyć że w naszym interesie leży to by pojawiły się jak najszybciej.

----------

klik - dyskusje o siódemkach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie wiem za co, ja z tego maila zrozumiałem, że zrobią darmową wysyłkę dla wszystkich ludzi do Solo6C:)

Labowski Chuck Norris zarzucił mi bardziej, że reklamuję firmę Info...t, do której zresztą mam blisko i raczej tam dokonam zakupu S.7 :E

PS. Miły Pan z Iner...x prosi, by nie używać na forach pełnej nazwy jego firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już sam nie wiem :) W jednym sklepie szóstki są po 295 zł a siódemki za 325 zł, z kolei w drugim odpowiednio 280 zł i 410 zł. Skąd takie rozbieżności? :) Bardziej prawdopodobna opcja wydaje sie ta druga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie zdecydowalem na Solo5c, nie znajde miejsca dla 7c, a znowuz roznica cenowa miedzy 5c a 6c jest znaczna. Znalazlem juz kupca na moje x-230, wiec mysle ze jak wszystko dobrze pojdzie to po weekendzie zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już sam nie wiem :) W jednym sklepie szóstki są po 295 zł a siódemki za 325 zł, z kolei w drugim odpowiednio 280 zł i 410 zł. Skąd takie rozbieżności? :) Bardziej prawdopodobna opcja wydaje sie ta druga...

no przecież:

SOLO-7c kupiłem w Infos... za 333.99zł z wysyłką kurierem. Płatne przy odbiorze.

z czystej ciekawosci te 7ki to 2,5way? czy 2way?

No właśnie, dobre pytanie, też się zastanawiam jak to jest.

Z forum ixbt:

Solo 7 is 2 way with 3 driver, but the driver using in Solo 7 is much more improved, the driver are designed by our Denish Designer Mr.Peter Larson, and the Power output is increased a lot compare to Solo 3. Besides, Solo 7 has now 2 version, the hand control version and the remote control version, for the hand control version, we move the master volume control from the back panel to front panel, so it will be much more convinient for you to use.

Sam już nie wiem, jak to jest z tymi dwoma głośnikami 6.5" w kolumnie Solo 7. Tutaj producent napisał:

A separate bass speaker - dubbed unique SCH / bass dynamics. He specifically placed in a separate section of the low, isolated from medium and high-frequency dynamics to minimize the possible impact. In addition, the signal is divided on it dividing filter high order, which allows it to submit to him the low component. The uniqueness of this momentum is low resonance frequency, which, coupled with easy and tough polypropylene cone allows a sufficiently low, elastic bass and fast (in lower case).

The system perfectly reproduces not only mp3-files or audio discs (CD), but high-definition audio discs (HDCD).

Features of the system:

* 3 - x Way system

* A unique silk HF speaker, Peter Larsen developed using modern technologies

* New lightweight polypropylene SCH / bass speaker series FineCone

* A powerful amplifier for the discrete elements

* The wooden hull (MDF) for better sound

* Volume on the front panel

* The system has a magnetic screening, so you may want to have a near monitors or televisions

* The ability to connect to two audio sources simultaneously

Technical specifications:

Output power 150 W: 2 x 75 Watt RMS

The range of frequencies 50 - 31 000 Hz

Body material wood (MDF)

The ratio of signal to noise ratio> 85 dB

Harmonic distortion of <0.3% at 1 W at 1 kHz

The size of the loudspeakers:

Satellites

6.5 "polypropylene SCH / NCH, developed by Peter Larsen

6.5 "polypropylene bass (in a separate chamber, designed by Peter Larsen

1 "HF fabric, developed by Peter Larsen (using technology Kurt Muller)

Protecting the magnetic shielding loudspeakers

Dimensions (ShhGhV)

Satellites

325h220 x558 mm

Weight 22.4 kg

Dimensions in view of packaging (ShhGhV) 535 mm h370h617

Weight, taking into account the packaging 23.8 kg

Może to jakiś chwyt marketingowy Microlaba, a naprawdę jest 2-way? :mur:

---------------------------------------------------------------------------------------------

Testing of acoustic systems: a multimedia audio vs. Hi-Fi

PURE 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na 99,5% zdecydowałem się na 7C. Nie mam ich jak ustawić żeby nadawały się na głośniki typowo komputerowe, ale siedząc przy kompie słucham tylko w słuchawkach. Głośniki włączam jak mnie nie ma przy kompie. Poza tym 6C są niższe, a reszte wymiaró mają bardzo zbliżone więc również nie miałbym gdzie ich ustawić :P

W zasadzie najbardziej pasowałyby mi 5C, ale to już nie to samo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche mozna dostac kreciolka czytajac te wszystkie strony ;)

Dlatego prosze czy moglby ktos polecic dobre glosniki (stereo/5.1/whatever) w okolicach, powiedzmy, 300zl. Glownie do sluchania muzyki, ale nie wykluczam jakichs gier/filmow. Szczegolnie chodzi mi o odczucia przy sluchaniu muzyki z pogranicza rock/metal

Jesli jakis fan sluchal na roznych glosnikach, to bedzie wiedzial :)

z gory dziekuje za odzew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi