Skocz do zawartości
Nikos_Wariat

Wysoka Temperatura W Moim Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie uderza natomiast co innego- prawie kazdy pisze o problemach z x3m... Sam mam w krotkim czasie zamiar kupic ten blok w wersji pod s939 ale teraz sam juz nie wiem. Moze jest tak jak pisal CHECK- IT, ze blok ma jakies wady fabryczne.

Co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mnie to zastanawia ... Czy ktos w ogole ma "dobre" temperatury na x3m ???

Ostatnio przegladalem pare forum na roznych portalach i praktycznie na kazdym jest po pare tematow z wysokimi temperaturami na x3m ... czyzby wydajnosc tego bloczku byla przereklamowana ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mierze temp Abitem.... ;]

Na starym Abicie miałem 246x11 @ 1.95V 33C idle 37C stress

Węże 16/19, hydor L30, nagrzewnica autosan a na niej shroud 2x delta 120x120 @ 7V...

Teraz na innym Abicie na 220x11 @ 1.7V 32C idle 35C stress... reszta ta sama... a wyżej V nie moge sprawdzić bo Abit uszkodzony...

Dodam, że mam inline i tylko jeden blok... Ceramique.. a właściwie jego resztki na procu ;)

Bardzo dużo zależy od nagrzewnicy...

Miałem wcześniej Uriela... jak pamiętam.. ok 2-3 C gorzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LK- nie tyle przereklamowana (bo w wielu przypadkach x3m sprawdza sie i to swietnie- vide konfig Swider'a) co raczej pewna seria tych bloczkow mogla byc wadliwa (skaza miedzi, nie mam pojecia co jeszcze...) i stad tak wysokie temperatury.

Dla mnie nie jest rozwiazaniem by dawac na nagrzewnice z lady 4x80mm fany@12V bo wiem ze nagrzewnica z chevetty z pojedyncza 120mm @5V jest w stanie odebrac wystarczajaco duzo ciepla z ukladu chlodzacego TYLKO cpu (tak jest u mnie na 2gim kompie z AXP1700@2,3GHz@1.85V).

Moze zrzedze, ale dalej cos mi nie pasuje z tym x3m. Stad pytanie; CZY ZNACIE ALTERNATYWE SPOSROD BLOKOW, KTORE PASOWAC BEDA POD S939?

Proline teoretycznie sprzedaje wyroby Danger Dena w Polsce ale kontakt z ta firma jest skandaliczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak: przy dzisiejszej cenie dolara ściągnij sobie coś bezpośrednio ze stanów. Daj znać jakbyś coś montował.. chętnych na forum bedzie od groma.. a jak w paczce bedzie kilka dupereli to nikt cła nie nałoży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jeżeli puszczenie wentyla bezpośrednio na płytę powoduje znaczny spadek temperatury procesora to musi to bc przeklamanie w pomiarze przez czujnik. Przy chlodzeniu wodą akurat najmniejszy wplyw powinno miec czy na blok dmucha powietrze czy nie. Nawet jezeli nastąpiłyby jakies zmiany temp. to byłyby minimalne. Blok po prostu ma za mała powierzchnie oddawania ciepla do otoczenia (powietrza). Jezeli to nie wadliwy blok to chyba bedziesz musial nauczyć sie z tym zyć.

Myślę, że trochę światła na sprawę rzuciłoby podłączenie na próbę innego bloku. A może wina leży po stronie zakamienionej i/lub niedrożnej nagrzewnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZY ZNACIE ALTERNATYWE SPOSROD BLOKOW, KTORE PASOWAC BEDA POD S939?

1213490[/snapback]

Czy mi się wydaje czu Uriel Multitop by pasował ? Pisze że do A64 pasuje, pytanie tylko czy ma znaczenie, czy to s754, czy s939 .... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misyo- juz jakis czas temu (12-14 m-cy temu) zamawialismy razem z kolega Witchhunterem stuff od Danger Den'a. Z jakosci i wydajnosci tych komponentow jestem maksymalnie zadowolony, jednak niestety Maze 3 nie pasuje pod a64.

To co, w moich oczach, dyskwalifikuje zamawianie z USA to czas i ilosc formalnosci, ktore musza byc dokonane przed kupnem. Fizycznie nie mam na to czasu. Studiuje i pracuje.

Dlatego po powrocie z Austrii (w ktorej notabene o dobre komponenty WC trudniej niz u nas ;]) chce cos kupic w polskiej sieci.

Kidzi- U Mate'a wiecej blokow PASUJE pod s939/754 ale NIE MA ZAPINEK... a Mate nie spieszy sie z ich produkcja, heh :/

Proline jako dystrybutor DD powinien sprowadzic bloki z USA ale... ta firma nie odpowiada na maile, dodzwonic sie do nich nie da- slowem, sprawiaja wrazenie niepowaznych.

PS. Do modow- wiem, ze robimy tu off topic, ale nie chce na razie zakladac nowego tematu. Jesli zainteresowanie user'ow blokami dla a64 bedzie duze, to obiecuje zalozyc odpowiedni temat ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dużo zależy od nagrzewnicy...

:D

Może jakiś syf w środku... albo zator... albo co innego... spróbuj jej elektrolize walnąć ;)

Ciesze się, że już problem rozwiązany... ;]

I już nikt nie będzie na X3m zwalał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok X3M Wersja AMD Z pomniejszonym topem 12/12/12

Pompka Atman 305

Rezewruar 5 Litrow

Chlodnica Lada

Shord Z Wentylem 120mm na shourdzie 24 decybele - 1500obrotow

Weze EHEIM 12/16 i na powroce 9/12

Ciecz Chlodzoca : Woda Destylowana + Antyglon

moj bardziew to :

Asus A7N8X-Deluxe

Amd Barton (not mobile) 2500+@2500mzh 1,85V Full Stable

Pasta Przewodzaca Cieplo Artic Silver 5

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

temp IDLE 47 stopnie Stres 50 UWAGA TEMP SA PODAWANE Z DIODY NIE Z SOCETU

Pomiar MBM5

Akutalnie Powrot idzie do 2 Rurami Spowortem a nie na jak na fotach zweza sie do 1

Kombinowalem z pasta mniej wiecej itp. shourd z plexy itp. mnieszy wiekszy docisk , plyn chlodniczy texaco .

i o co tu chodzi ??? caly czas to samo

Pozdrawiam

Zalamany od Miesiaca

Nikos Wariat

Edytowane przez Nikos_Wariat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda - Mate'owi już się oberwało za sprężynki ale dopiero po recenzji zmienił typ sprężynek.... najlepiej wywal sprężyny i zastąp je podkładkami sprężynującymi - tak jak zwykła podkładka tylko że przecięta w jednym miejscu i wygięta wykonana ze stali sprężynowej... lecz uważaj by nie za mocno przykręcić i nie zmiażdżyć jądra....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z podkalkami sprezynujacymi paten juz probowalem , z sprezynami scisnietymi na maxa tez , bez sprezynek tez , nawet bylem w firmie aran co robi sprezyny w warszawie zrobili mi wg wlasnego uznania dalej to samo........... moze jest ktos w wawie ktory by chcial zajrzec i pomoc z moim wc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z podkalkami sprezynujacymi paten juz probowalem , z sprezynami scisnietymi na maxa tez , bez sprezynek tez , nawet bylem w firmie aran co robi sprezyny w warszawie zrobili mi wg wlasnego uznania dalej to samo........... moze jest ktos w wawie ktory by chcial zajrzec i pomoc z moim wc ?

1263460[/snapback]

Gdzie konkretnie mieszkasz? Bywając na uczelni mógłbym się kopnąć - tzn umówić w jako tako znanym miejscu (kiepawo znam wa-wę :P wiem jakim autobusem/tramwajem gdzie dojechać a ulic kompletnie nie jarzę :P

weź pod uwagę to że płyta może płekłamywać - np. jak w budzie jest dość ciepło to czujniczek będzie ci zawyżał temp. spróbuj otworzyć budę (niektórzy dawali wiatraczek dmuchający na blok :P i o dziwo pomagało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze ja sie "podlacze"

bloczek: Spider Extreme

weze: eheimy i cristale

pompka: AquaEl 650l/h

chlodnica: Kadett - wyczyszczony i lsniacy + 4 wentyle na 5v

i teraz: Athlonik 2500+ Barton niekrecony 50-51C w idle... w load okolo 58-60C

pasta Arctic Silver 5 - super plasko "nalozona"

i.. w czym tkwi blad? blok dokrecony na MAKSA, az sie sprezyny powyginaly, woda ZIMNA, weze TEZ.. mobo MSI K7N2 Delta-l - czyzby zly pomiar temp.? bo.. na volcano tez zawsze mi powyzej 55C w idle pokazywala...

pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temp powietrza miedzy 20~22 stopnie temp wody cieplej trudno powiedziec napewno zimniejsza niz palec -> nie mam czym zmierzyc , chlodnica zimna .

Pozdrawiam

Nikos Wariat

1263509[/snapback]

W jakiej ty dzielnicy mieszkasz.? Moze bede w stanie pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba mamy rozwiazanie probelmu ?? temp otoczenia to az 25 stopni !! tak tak bo komp jest blisko grzejnika i wszystko ......... temp wody cieplej w rezerwuarze 29 stopni w idle po 4 godzinach katurgi prime 95 29,5 stopnia . temp wody zimnej po nagrzewnicy 28,5 stopnia w idle do 29.0 stopni w po 4 godzinach katurgi prime 95.....

no to co zrobic by lepiej schlodzic wode ????

Pozdrawiam

Dalej Zalamany Nikos Wariat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ameryki nie odkryles , tylu na ladzie juz mam 1x120mm i 2x80mm wszystkie puszczone na 12v oczywiscie z shourdem.....

a teraz na mojej alternatywie Black Ice Extreme 3 ile zejde na 3 wentyla 120mm 1stopien mniej ?

pozdrawiam Nikos Wariat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mnie to zastanawia ... Czy ktos w ogole ma "dobre" temperatury na x3m ???

1212064[/snapback]

- abadon NB   -

/                        \

pompka hydorka l20-x3m-                            - chłodnica coolteck dual=>

\                        /

- abadon GPU -

Idle    - 31*C/32*C

Stress - 37*C (aktualnie, 2h prime)

Temp pokojowa - od 21*C do 24*C

Wentyle wszystkie na low.

Sprzęt :

+DFI Lan Party

+Mobile 2500+@2250MHz (9x250, 1,7V)

+Gainward Fx 5200(niekręcony bo mi się nie chce ;p)

Edytowane przez Nexer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi