Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość christie_

kurier ma byc lada chwila, ale z biura wracam o 18, kolo 22 wiec powiem co i jak z moim :)

masakry sie nie spodziewam jednak bo moja plyta to overclockerska padaczka ale zobaczymy.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie średnie odczucia, procesor jest „lepszy” do mojego poprzedniego Winiego ale „killer” w dziedzinie O/C toto też nie jest, mianowicie 1,488v Real VCore dla 2700MHz testowane 1h w Prime95. Wiec źle nie jest, ale mogło być lepiej…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie średnie odczucia, procesor jest „lepszy” do mojego poprzedniego Winiego ale „killer” w dziedzinie O/C toto też nie jest, mianowicie 1,488v Real VCore dla 2700MHz testowane 1h w Prime95. Wiec źle nie jest, ale mogło być lepiej…

1440903[/snapback]

A powiedz jakie masz chlodzenie? Czy to na AC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie odczucia…

1. Grzeje się mniej od Winiego

2. Nie wywala błędów tylko się wiesza

3. Nie jest źle choć liczyłem na więcej

4. W końcu to proc na „chybił trafił”

A teraz jakieś konkrety…

1. WC z sygnaturki

2. Po 1h Prime95 max temp 37stC

3. Idle 22stC

Co ciekawe jak procesor ma za mało V wywala mi „Blue Screen” niby nic w tym nadzwyczajnego ale jako powód podaje sterownik od mojego Radka.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pewnej firmie..... - weź no nie czaruj tu tylko dawaj adres. Co boisz się , ze wykupią czy co?

1440776[/snapback]

NIe bede podawal bo jak pisalem nie wierze w ta cene, jak jutro dostane procka do wtedy powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1440903[/snapback]

Dla mnie to juz jest super, bo marzyłem o 2.6 zawsze. Teraz poczekamy na selekcje i wio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wszyscy przeoczyli mojego posta o tym ze Venice 3200+ juz jest w hurtowni i bedzie dostepny w sklepach , lub juz jest na terenie Wrocławia w normalnej cenie, czyli takiej jak Winnie 3200+ ( 785 zl BOX ) . Pytałem tez mojego handlowca o Venice 3000+ mają być bardzo niedlugo, myslę że w przyszlym tygodniu. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok: 2700 Mhz - w podpisie masz 2800 z groszami na Wincz.

Pytanie do wszystkich: czy warto zamieniac Winczestera 3200+ (2400 Mhz tyle mi idzie ) na Venice ( 3200+/2700 Mhz) - doplata mnie wyniesie ok 350 zl po sprzedazy mojego ( mysle ze ok 550 zl wezme na reke za swojego 3200+ BOX )

Prosze o opinie.

PS. Z wysylka wyniesie mnie ok 890 zl

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok, wygląda ta Twoja nowa zabawka na bardzo obiecującą- 2.7G na śmiesznie niskim v-core i 16M bez zająknięcia?

Zazdroszczę Ci!

Bardzo :P ;)

PS. Czekam na resztę Towarzystwa z venice- zapowiada się ciekawy wieczór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebralem osobiscie procka u Ibizza (pozdrówka :) ). Mogłem nawet wybrac spośród 4 sztuk ;) Wziąłem z najnizszym batchem. Dopiero wrocilem z Poznania, wiec teraz zaczynam testy. Wieczorem dam znac co i jak. Ktos tam pytal o temperatury. Liczy teraz SPI i mam 31 stopni na Freezerze 64.

Narka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że lecę z div180 musze dobierać V dla ramu wiec trwa to tyle ile trwa, póki co mogę napisać trochę a nie pokazać bo screeny mam na kompie z Venice a pisze z P3. Pierwsze co rzuca się w oczy to znaczny spadek wydajności ramu w testach typu Sandra/Everest mimo tych samych MHz/tymingów co na Winim, ale co ciekaw odnoszę wrażenie (nie miałem jeszcze kiedy tego dokładnie porównać) że za to czasy w PI są lepsze. Dalej, procek posiada zaznany już mi z Winiego syndrom „2,7GHz” czyli trzeba windować potem napięcie i to znacznie. Tak jak już wspomniałem wcześniej Venice grzeje się mniej i to znacznie mniej.

9x300 1,488v

9x305 1,520v

9x307 1,552v

Tyle na razie sprawdziłem… Teraz coś o mobo co ciekawe jak ustawie HTT x3 to mam zwisy ale jak dam AUTO które i tak równa się 3x to wszystko biega, dodam że na Winim nie było „czegoś takiego”.

EDIT:

Właśnie zrobiłem 11:59 w SuperPI 16MB ;]

CPU: 2781MHz @ 1,584v

RAM : 278MHz 2-2-2-5 1T @ 3,6v

9x309 div180

Dla porównania dwa wyniki na Winim:

9x312 PI 12:05 2808MHz / 280MHz 2-2-2-5 1T

9x312 PI 12:00 2826MHz / 282MHz 2-2-2-5 1T

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj dzielnie biega na 303x9 - 2727@1,55V, pi sie ladnie liczy, prime tez ale to chyba jego max.. 1MHz wyzej i zero, sys wisi, zwiechy...troche dziwne...na asusie jest to tez max Vcore, tak wiec wyzej 1,55V bez vmoda nie wyskocze, ale czy warto...temp. max 46st - xp-120 1500rpm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj dzielnie biega na 303x9 - 2727@1,55V, pi sie ladnie liczy, prime tez ale to chyba jego max..  1MHz wyzej i zero, sys wisi, zwiechy...troche dziwne...na asusie jest to tez max Vcore, tak wiec wyzej 1,55V bez vmoda nie wyskocze, ale czy warto...temp. max 46st - xp-120 1500rpm...

1441314[/snapback]

Heh czyli lipne te Venice heh mojemu wini wystarczalo 1.5v real aby pracowal na 2727Mhz. i mial przy tym 42 stopnie w stresie na Freezerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem z marszu 9x300 | HT x3 | 1,5v (bios) - 1,456v (real) | Temperatura podczas SPI 16 max 34 stopnie.

Screen:

(wynik byle jaki, gdyz pamieci sa ustawione na dzielniku 1:2 (na razie )

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie 1,7V 2700 mhz i prime sie wywala :/ a chłodzenie to ten lipny coolerek co dostałem z venice BOX.

tak beznadziejnie wyszliwowanego spodu jeszcze niewidziałem :/

a obroty były chyba 900rpm podczas testu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...