Radek Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) 9x323 1.48v (1.525v BIOS) Pewnie da się wykrzesać więcej. Ale dopiero w poniedz będę miał Pro chłodzenie. ;) @Cavarr Poleci na 3GHz, ale chwilowo. Tzn. dopóki Mardokowi nie skończy się lód. Hehe. Mój procek potrafi policzyć te 1 minutę w SP2004, ale później Blue Screen bo temp. > 55st. Edytowane 6 Sierpnia 2005 przez Radek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 3GHz jako ustawienie „na co dzień” będzie raczej ciężkie do wykonania na WC w końcu to Venice 3000+ a nie jakiś „wypasiony” FX ;) Poza tym jak już Radek wspomniał temp będą raczej „zabójcze” ale są duże szanse że da się jeszcze wykrzesać kilka MHz do codziennego użytku ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 A ja mam takie małe pytanko. Bo juz wiem że Venice E3 czyli ten starszy nieobsługuje 4x512MB 1T. A czy w przypadku tegoż E3 2x1GB 1T jest obsługiwane?? :? Dzieki za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) A ja mam takie małe pytanko. Bo juz wiem że Venice E3 czyli ten starszy nieobsługuje 4x512MB 1T. A czy w przypadku tegoż E3 2x1GB 1T jest obsługiwane?? :? Dzieki za odpowiedz.Jak rozumiem, zależy Ci na 2GB RAMu? Bierz pod uwagę, że kostki 1 GB naprawdę słabo się podkręcają: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=147060 I może wyjść na to, że mimo wszystko (nie jest to łatwe, właśnie próbuję :? ) do wyższego poziomu podkręcisz 4x512MB niż 2x1GB Zależy Ci też na 1t Zrobiłem testy przepustowości: 2x512 i 4x512 na 1t i 2t przy htt 200 i 250 (chcę porównać różne kombinacje ustawień by pokazać czego można spodziewać się po 4x512 i co się traci względem 2x512). Wyniki wkrótce wrzucę tutaj: 4x512 Geil Ultrax (tccd)@venice-test, Timingi, benchmarki http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=147020 (jak tylko net w domu ruszy na tyle, że będę mógł wrzucić screeny na fileshack, stronki się otwierają ale upload właściwie nie istnieje :mur: ) Oto co m.in. otrzymałem: :blink: 4x512 2-2-2-5 1T @ 200MHz Int - 2985 MB/s Float - 2985 MB/s 4x512 2-2-2-5 2T @ 200MHz Int - 4654 MB/s Float - 4652 MB/s Albo coś pokręciłem albo kontroler pamięci, przynajmniej w moim Venice, jest jakiś "nie teges" :? :blink: Jak tylko wrzucę screeny do tamtego tematu, zapraszam do dyskusji Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez AndyN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Ok dzieki za sprostowanie sprawy. To teraz wiem że w moim przypadku trzeba celować w e6 pod warunkiem że będzie się dobrze kręcił. Chyba że nie to pozostaje dobrze @ się E3 i 2x512MB BH-5 1a4t :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) Odnosnie pracy E3 na 4x 512 na 1T to widać,że to "czyta" tylko przepustowość dwa razy mniejsza od 2T; z tego co pamietam na razie jedynego (tutaj) E6 ma Siuwar: @Siuwar :) Czy próbowałeś zapuszczać swojego E6 z mem 4x512 1T? czy rzeczywiście kontroler w tym steppingu został poprawiony i radzi sobie z tym ustawieniem RAM? @Mardok,Radek :) Gratuluje nowych nabytków,widać b. mocne sztuki,po dotarciu pewnie pójdą b.wysoko :D ,jaki to tydzień prod ? Edit 21:08 @ Mardok Czyli wśród 21 trafiają sie perełki;to samo napięcie i dwa "kroki" wyżej wygrzewasz go powoli i bardzo dobrze :D Edit 21:20 @AndyN Sry masz racje bliżej 1,5 jak 2 spojrzałem szybko i źle oceniłem relację miedzy wiadomymi liczbami Edytowane 6 Sierpnia 2005 przez Ricci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) Zrobiłem testy przepustowości: 2x512 i 4x512 na 1t i 2t przy htt 200 i 250 (chcę porównać różne kombinacje ustawień 1582554[/snapback] Andy Co ty na to aby połączyć w Twoim zestawieniu stabilnych zegarów proca również test przepustowości pamięci? Jakim programem testujesz pamięci? Ostatnio Tweak zmienił adres. Czy mógłbyś zapodać gdzie jest aktualne zestawienie stabilnych proców. Najlepiej zaktualizuj adres linka w Twojej stopce. Edytowane 6 Sierpnia 2005 przez atomel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) @Ricci: Dokładnie to będzie tak: 0521DPMW Kolejne wyniki coraz bardziej zaczyna mi się podobać ten CPU ;] SP2004 4h4min15sec 9x325 @ 1.472v *Nie zezwalam na publikacje gdziekolwiek moich screenów bez mojej zgody! Edytowane 6 Sierpnia 2005 przez Mardok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) Odnosnie pracy E3 na 4x 512 na 1T to widać,że to "czyta" tylko przepustowość dwa razy mniejsza od 2T; z tego co pamietam na razie jedynego (tutaj) E6 ma Siuwar:2 razy mniejsza? Komentujesz moje wyniki? 2x? No nie, 1,5x mniej. Jeszcze się temu przyjrzę dokładniej ustawiając wszystkie porametry, także alfy, w obu kombinacjach (1t/2t) tak samo a tylko zmnieniajac 2t na 1t. Bo były ustawione na auto i inaczej się ustawiły dla 1t a inaczej dla 2t -> tylko czy to qw ogóle ruszy :? @Siuwar :) Czy próbowałeś zapuszczać swojego E6 z mem 4x512 1T? czy rzeczywiście kontroler w tym steppingu został poprawiony i radzi sobie z tym ustawieniem RAM? (...) Mowa o sytuacji gdy kręcisz pamięci oczywiście. Na default, jak pokazał mój przykład, 1t formalnie działa. Na pewno u mnie 1t nie działa przy 250 (nie poznałem jeszcze granicy, od której 1t przestaje działać - nie testowałem pomiędzy 200 i 250) Tak naprawdę jeśli Siuwar będzie miał możliwość i chęć testowania kombinacji 4x512 ma do sprawdzenia dwie rzeczy. Czy działa i do jakiego poziomu 1t, i do ilu w ogóle (nawet na 2t) daje się 4x512 podkręcić. Wtedy zobaczymy, co zostało poprawione w E6 jeśli chodzi o 4 sloty pamięci. O ile Siuwar w ogóle ma E6 - zacznijmy od upewnienia się co do podstawowej w tym temacie sprawy ;) :D SIUWAR jeśli naprawdę masz E6 i chcesz w imię dobra wspólnego na nim potestować 4x512 a nie masz tylu kostek ->PW mnie Cos się wykombinuje. O ile jesteś z W-wy oczywiście ;) Pocztą nie wysyłam :lol: Andy Co ty na to aby połączyć w Twoim zestawieniu stabilnych zegarów proca również test przepustowości pamięci? Jakim programem testujesz pamięci? Ostatnio Tweak zmienił adres. Czy mógłbyś zapodać gdzie jest aktualne zestawienie stabilnych proców. Najlepiej zaktualizuj adres linka w Twojej stopce. Zapraszam do dyskusji do tamtego wątku na temat Twojej propozycji. Widzę pewne problemy z nim związane -> ale to tam przedstawię gdy Ty oficjalnie o to zapytasz ;) Zaraz zaktualizuję swojego siga o poprawny adres tego tematu. Dla przypomnienia: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=143350 Edytowane 6 Sierpnia 2005 przez AndyN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 @Mardok Mój też jest DPMW tyle ze 0517 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 @Mardok Mój też jest DPMW tyle ze 0517 :) 1582911[/snapback] Mój poprzedni procesor był z 0517 ale EPAW, i nie był zły choć nie kręcił się tak jak obecny ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Moje to > DPAW 0517... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Mój poprzedni procesor był z 0517 ale EPAW, i nie był zły choć nie kręcił się tak jak obecny ;) 1583043[/snapback] i ja mam taki:) czekam na mobo i grafike, mysle ze od przyszlego weekendu dolacze do testowania mozliowsci sprzetu :) teraz tylko czekac na przesylke z gdanska :) pozdrawiam YacentY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 @Mardok Patrząc na sig wydaje mi sie ze 3GHz na codzień jest jednak chyba realne :) używałeś jakichś dodatków do wody ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 @Hipo co masz na mysli mowiac "dodatki do wody". jesli myslisz, ze cos co jeszcze bardziej schlodzi tego Venice'a przy uzyciu wody, to chyba tylko pelt. No ale nie bedziemy sie tu rozwodzic nt wc ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 (edytowane) dodatek do wody-pewnie chodzilo o lod , a procek niczego sobie -chyba najlepszy z venice na forum Piter to pewnie procek od ciebie , a mowiles ze nie chcialy ci procki z 21 tyg powyzej 2.9ghz chodzic Edytowane 7 Sierpnia 2005 przez robot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 gdzie mozna znalezc cos na temat zdejmowania czapek? czy to bezpieczne? rozumiem ze z gwarancja mozna sie pozegnac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 dodatek do wody-pewnie chodzilo o lod , a procek niczego sobie -chyba najlepszy z venice na forum Piter to pewnie procek od ciebie , a mowiles ze nie chcialy ci procki z 21 tyg powyzej 2.9ghz chodzic 1583754[/snapback] tak ode mnie, bo na AC cieko jest uzyskac 2.9Ghz bez sciagania czapki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Pewnie ze proc od PITera co zresztą już 2x pisałem, co do „dodatków” to tak 3061MHz było z lodem nie wiem czy był niezbędny po prostu dałem z przyzwyczajenia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Ściągnij mu czapkę. Z pewnościa ci za to odpłaci "dobrym słowem" ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Z czapką mi się nie spieszy ;) Zwłaszcza że nie mam za bardzo na co narzekać : SP2004 5h32min12sec 9x327 @ 1.472v ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 procek rewelacja , ciekawe jak na AC by chodzil - tak mniej wiecej jakie moga byc roznice pomiedzy dobrym AC (freezer 64) a dobrym WC ? ile mhz wiecej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Na AC robił 2,8GHz na 1,4v i na WC tak samo sprawa zaczyna się „komplikować” od 2,8Ghz w górę bo temp zaczyna rosnąc a WC jest po porostu w stanie odebrać więcej W ciepła i to wszystko. A więc do 2,8GHz nie ma większych różnić między WC a AC, no przynajmniej w przypadku tego proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 no wlasnie chodzi mi o takie roznice powyzej 2.9ghz , a dokladnie roznice max oc tego samego procka na AC a WC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 @Mardok Wlasnie lece sobie 320x9@1.504 Temp mam 44*C a pokoju nie mam zimno... Ty masz nizsze napiecie, ale wyzsze taktowanie, co napewno daje wiecej ciepla... Ja tylko sie zastanawiam...od czego mi sie procek sypie przy wysokich taktowaniach, skoro temp mam 45*C i okolice... Podejzewam, ze Mardok na moich ustawieniach mialby 35*..Zreszta, Mardok, moglbys sprawdzic te moje ustawienia, jesli chodzi o temp ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) @Zulusman: Zaraz sprawdzę i w tym poście podam Ci wynik, u mnie zazwyczaj po 10min SP2k4 temp się stabilizuje i jej ewentualne skoki w górę czy w dół są już związane ze skokami temp na dworze. Edit: 9x320 @ 1.504v (CPU-Z) po 30min SP2k4 ~ 37stC Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez Mardok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 9x320 @ 1.504v (CPU-Z) po 30min SP2k4 ~ 37stC 1584478[/snapback] No ladnie ladnie. Ja to jednak mam pecha :/ Venic trafl mi sie calkiem ladny 9x300x1,45V full stable ale chyba neo wysiada bo cos mam problemy zbootowac kompa nawet na 6x300 :/ Zawsze pod gorke :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZy Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Z czapką mi się nie spieszy ;) Zwłaszcza że nie mam za bardzo na co narzekać : 1583882[/snapback] Hehe widzę znów zaczynasz stopniować napięcie (na forum) dodając po parę MHz na posta :) Czy te wyniki to z lodem już? (czy to tylko powyżej 3GHz dajesz) Jak rozumiem przy takiej temperaturze i napieciu to w zasadzie może byc urawienie "na co dzień" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 2970 9x330 1.55v - Start Właśnie wystartowałem. Mam 2x lepsze chłodzenie obecnie. Ale i tak już złapał chorą temperaturę, aczkolwiek jest stable w chwili gdy piszę te słowa. :) PS. Spadam po Muvo TX 512MB SE. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Przypominam, że na nowe wpisy czeka zestawienie A64-SP2004/prime-Full Stable: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=143350 Podajcie swoje wpisy. Zobaczmy co potrafią nowe serie/kolejne selekcje A64. Im więcej wpisów tym lepsze porównanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...