Skocz do zawartości
marcos

Z Jakiego Antywirusa Korzystasz?

570 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z Jakiego Antywirusa Korzystasz?

• Norton Antivirus
      71
    • Kaspersky Antivisus
      113
    • AntiVirienKit
      5
    • Mks_Vir
      8
    • Panda Antivitrus
      13
    • McAfee Antivirus
      4
    • BitDefender
      7
    • AVG Profesional
      8
    • NOD32
      120
    • PC-Cillin
      6
    • Norman Virus Control
      0
    • Dr. Web
      1
    • Avast! Home edition
      118
    • AntiVir Personal
      26
    • inny (darmowy) (jaki?)
      15
    • inny (platny) (jaki?)
      14
    • nie uzywam antywirusa
      41

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie do wszystkich tych którzy napisali, że radzą sobie bez programu Anty: w jaki sposób sprawdzacie pocztę? Rozumiem, że firewall, AdAware i inne chronią przed zagrożeniami z www, a poczta?

Od trzech lat używam jedengo programu Anty - PCCilin2002 - i od trzech lat nie widziałem wirusa na swoim kompie. Jestem pewien na 100%, że żadnego nie mam/nie miałem ponieważ czasem zabieram twardy dysk do kolegów i u nich skanuje innymi programami Anty (również tak zachwalanym NOD'em).

Przez te trzy lata tylko dwa razy zdradziłem ten program. Za pierwszym razem zainstalowałem sobie Kasperka i wszystko ładnie działało przez okres 31 dni (trial). Ponieważ nie chciało mi się, co miesiąc instalowac od nowa Kaspra to przerzuciłem sie na Pande 2005. Dwa tygodnie z Pandą, bo tyle wytrzymałem, to był horror.

Mój przepis na szczęście to: PCCilin2002, Kerio firewall, Firefox, Ad-Aware, SpyBot S&D + czasami Microsoft AntiSpyware.

Chociaz czasmi kusi mnie żeby spróbować NOD32 ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten muli, tamten muli ...

Ciekaw jestem ile % ludzi piszącaych tu, naprawde korzystała z któregoś programu, czy tylko pisze bo ktoś inny napisał. Zainstalowałem 3 antyviry: Avast, ArcaVir i AVG. Zuzycie ramu ok 400mb z czego Firefox ~ 100mb [ troche zakładek otwartych ] I nie odczułem, żadnego mulenia, komp chodził cały dzień. Nie wiem jakim cudem na waszch kompach ktore są kilka razy mocniejsze od mojego, jakis antyvir wam muli.

Celeron D330 2.66GHz i 2x512 DDR Ram Geil CL 2.5 > AMD 3000+ i 1GB DDR RAM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie do wszystkich tych którzy napisali, że radzą sobie bez programu Anty: w jaki sposób sprawdzacie pocztę? Rozumiem, że firewall, AdAware i inne chronią przed zagrożeniami z www, a poczta?

Normalnie. Nie otwieram podejrzanych zalacznikow, kasuje poczte ktora wydaje mi sie podejrzana, poza tym mam bardzo malo spamu na skrzynach, i nigdy nie mialem vira w poczcie.

Zainstalowałem niedawno nowego Kaspersky'ego, fajne zmiany wprowadzili, podoba mi sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Zainstalowałem 3 antyviry: Avast, ArcaVir i AVG. Zuzycie ramu ok 400mb z czego Firefox ~ 100mb [ troche zakładek otwartych ] I nie odczułem, żadnego mulenia, komp chodził cały dzień.

Zainstaluj Pandę albo NIS to pogadamy n/t "mulenia ;)

Z tych trzech tylko ArcaVir (dawniej MKS) mocno obciąża system przy niektórych operacjach, reszta to (pod tym względem!) cienkie bolki :P

Nie wiem jakim cudem na waszch kompach ktore są kilka razy mocniejsze od mojego, jakis antyvir wam muli.

Ja w tej chwili pracuję na P III 500 / 256MB / Avast! / Kerio i ... jest OK (~240MB zajęte przy uruchomionych 2 przeglądarkach - Opera i FF, każda z kilkoma otwartymi stronami). Ale po zainstalowaniu Panda samo owieranie FF trwało ~3 minut, a potem było równie śmiesznie :lol2:

Nie wiem jak nowy AVG, stary był średnio wymagający jeśli chodzi o zasoby komutera.

A że niektórym "muli" dowolny antywirus na kompie typu P4 3,6GHz i 2GB pamięci? no cóż ... to ich problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawniej MKS, bo MKS cały czas istnieje.

Masz rację, nie sprawdzałem jak to z nimi jest ;)

"Według umów z Arcabit - MKS zobowiązał się m.in. do nie rozwijania programu mks_vir ponad wersję 2005, ponoszenia wygórowanych kosztów obsługi bieżącej programu (kilkaset tysięcy złotych miesięcznie), zaprzestania działalności produkcyjnej i aktualizacyjnej nad programem."

Czyli MKS będzie istniał, ale do czasu rozstrzygnięcia sprawy ma drobne problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten muli, tamten muli ...

Ciekaw jestem ile % ludzi piszącaych tu, naprawde korzystała z któregoś programu, czy tylko pisze bo ktoś inny napisał. Zainstalowałem 3 antyviry: Avast, ArcaVir i AVG. Zuzycie ramu ok 400mb z czego Firefox ~ 100mb [ troche zakładek otwartych ] I nie odczułem, żadnego mulenia, komp chodził cały dzień. Nie wiem jakim cudem na waszch kompach ktore są kilka razy mocniejsze od mojego, jakis antyvir wam muli.

Nie no sorry koles ale ty to sie mozesz wypowiadac, rzeczywiscie w tej kwesti. Ja wiem ze chocby procek byl 40 ghz i mial 200 GB ramu to da sie go zamulic, ale mimo wszystko twoj sprzecik a moj to znaczna roznica. Ja mam durona 1200 i 512 ramu(cl3) wprawdzie. i wprawdzie mi nie mulil specjalnie norton ale juz ludziom co maja 256 mogl. Wiec wielka prosba do ludzi o 'lepszych' maszynach, niech nie komentuja tego, skoro nie moga tego obiektywnie ocenic. To tak jakbysmy prowadzili dyskusje o grach gosciu na pentium 300 i 64 ramu i 8 mb karcie graficznej odpala ledwo q3 a gosc z prockiem 64bitowym dwujadrowym 3400 z 2 gb ram i karta grafiki 256bity 256mbramu mowi ze ta gra mu w ogole nie muli ze ma 250 klatek na sekunde kiedy ten ze slabszym prockiem ledwo wydusza 25. No dajcie spokoj z takimi komentarzami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grrr... A ja mam jakis problem z pakietem Avast + Keiro Firewall ( nie żebym twierdził ze to jakis pakiet, poprostu nie wiem co zamula... ). Jak sciągam pliki to ze standardowego transferu 18kb/s robi mi się jakieś 9. Wyłącze firewall to samo, wyłacze avasta to samo. Dopiero jak wyłącze oba programy to idzie jakby szybciej... Czy są tam jakies opcje dzielenia/ograniczania przepustowości ? Jak możecie to skierujcie mnie do odpowiedniego działu, bo sobie coś nei moge poradzić...

Ogólnie Keiro i Avast mi się bardzo podobają. Nie siedzą mi za bardzo na procu czy pamięci. Fajne jest tez to skanowanie sytemu podczas działania wygaszacza, przynajmniej komp ma co robic jak mnie nie ma :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam arcavir. Wczesniej na moim dysku goscila panda i chwalilem ja sobie gdyz u mnie w przeciwienistwie co do niektorych osob chodzila sprawnie szybko i lekko (mowa o Panada Platinum Internet Security a nie Panda antyvirus). Nie lubie avast-a poniewaz gdy wyrzucam avast-a a w jego miejsce instaluje Arcavir to ten ostatni wykrywa mi rozne cholerstwa, ktorym avast pozwalal spokojnie kwitnac na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja jestem jednym z tych co to nie uzywaja antywirusa wcale - firewalla na systemie tez nie uzywam zadnego [co prawda ruter cos tam ma;] ]

powood - uzycie ramu ;]

wiem dokladnie jakie procesy oznaczaja normalna prace systemu i wiem ile mniej wiecej kazdy pozera ramu - dodatkowo jakie uslugi podpiete sa pod dany proces - to wystarcza do pelnej kontroli

system maxymalnie odchoodzony - po starcie uzywa 88Mb [mogloby byc mniej ale uzywam kompozycji + tapeta KLIK!]

przegladara - opera - bo zre najmniej ;]

komunikator miranda - zminimalizowany 500Kb zuzycia ramu - maymalizacja + okno rozmowy 2Mb max

generalnie zboczony jestem chyba...;]

PS: poza tym format robie mniej wiecej raz na 2tyg. ;] hyhy

Edytowane przez ChomiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja jestem jednym z tych co to nie uzywaja antywirusa wcale - firewalla na systemie tez nie uzywam zadnego [co prawda ruter cos tam ma;] ]

powood - uzycie ramu ;]

wiem dokladnie jakie procesy oznaczaja normalna prace systemu i wiem ile mniej wiecej kazdy pozera ramu - dodatkowo jakie uslugi podpiete sa pod dany proces - to wystarcza do pelnej kontroli

system maxymalnie odchoodzony - po starcie uzywa 88Mb [mogloby byc mniej ale uzywam kompozycji + tapeta KLIK!]

przegladara - opera - bo zre najmniej ;]

komunikator miranda - zminimalizowany 500Kb zuzycia ramu - maymalizacja + okno rozmowy 2Mb max

generalnie zboczony jestem chyba...;]

PS: poza tym format robie mniej wiecej raz na 2tyg. ;] hyhy

tez tak przez dluzszy okres czasu mialem ;) format co 2 tyg znudzil mi sie bo nie chce mi sie pozniej od poczatku win2003 konfigurowac do pracy w domu ;)

teraz uzywam nod32, opery, firewall windowsowski, konnekta... wszystko co malo zasobow wymaga :) (do mirandy cos sie przekonac nie moglem, pewnie przyzwyczajenie do konnekta ;) )

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja uzywam: opera 8.5 + NIS 2002 + Spy Sweeper (rzadko, bez monitorowania) + kaspersky av (wg PC World Komutera - najlepszy na rynku)

Wszystko smiga, zero problemow. Jesli chodzi o firewall'a to podobno najlepszy Outpost Firewall Pro 3.0

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc z mojego doswiadczenia chcialbym powiedziec, ze uzywalem juz NIS w wersjach 2002 2003 2004 20005, ale procz ladnego wygladu i porecznosci nie jest to zbyt udany antyvir, szczegolnie gdy "cos" przedostaje sie na dysk i skutecznie blokuje jego uruchomienie, ochona zostaje wylaczona a antywirus przestaje spelnaic swoja podstawowa funkcje. To tyle n/t skutecznosci, jezeli chodzi o dzialanie, to potworny zamulacz, z czasem zaczyna zajmowac coraz wiecej pamieci, az rozwiazaniem pozostaje format. Od dluzszego czasu jestem uzytkownikiem Kaspersky'ego, wczesniej w wersji 5.xx obecnie podziwiam skutecznosc wersji 6.0, uwazam, ze test, do ktorego link umieszczony zostal na pierwszej czy drugiej stronie tego tematu wygladalby o wiele inaczej gdyby byl przeprowadzony na najnowszej wersji kaspera. Co do Eset NOD32 naprawde musze przyznac, ze jest zadziwiajaco skuteczny, co wiecej nie pozera zasobow systemowych i jest bardzo szybki, moze niedlugo zdecyduje sie na przesiadke.

Tak na koniec, chcialbym prosic o wyslanie mi na mail lub podanie w teamcie/na PW linku do jakiejs ladnej paczki wiruskow, chcialbym sprawdzic jak poradzi sobie z nia moj antyvir.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja teraz mam tak:

Nod32, Ad aware, Spybot, Kerio Personal Firewall 4.2.2 i oczywiście Mozilla Firefox. Zestawik taki działa świetnie. Wcześniej korzystałem z Avasta, chciałem spróbować, tego zachwalanego w niebogłosy Noda i spodobał mi się. Avast też jest w dechę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaz czasmi kusi mnie żeby spróbować NOD32 ;].

Nie uzywam zadnych programow antywirusowych, zadnych ad-aware i innego syfu. Wirusa zalapalem wiele lat temu - wincih czy jak to sie nazywalo. Uwazam ze nie ma mozliwosci zalapania obecnie wirusa jesli sie uzywa firefoxa i nie biega bo jakis stronach dziwnych (xxx, cracki itp).

Poczte sciagam Outlookiem (potrzebuje syncho z pocketPC) i nie wiem jak ktos moze byc na tyle glupi zeby odpalac zalaczniki jakies podejrzane. Chcesz zobaczyc naga britney spears i klikasz na exe ?;)

Nie potrafie zrozumiec ludzi wydajacyh pieniadze na antywirusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uzywam zadnych programow antywirusowych, zadnych ad-aware i innego syfu. Wirusa zalapalem wiele lat temu - wincih czy jak to sie nazywalo. Uwazam ze nie ma mozliwosci zalapania obecnie wirusa jesli sie uzywa firefoxa i nie biega bo jakis stronach dziwnych (xxx, cracki itp).

Poczte sciagam Outlookiem (potrzebuje syncho z pocketPC) i nie wiem jak ktos moze byc na tyle glupi zeby odpalac zalaczniki jakies podejrzane. Chcesz zobaczyc naga britney spears i klikasz na exe ?;)

Nie potrafie zrozumiec ludzi wydajacyh pieniadze na antywirusy.

Ja tez, dlatego uzywam darmowych. ;]

Wiesz antyvir sie przydaje, czesto biore od kogos pendrive'a z danymi i nie chcialbym zlapac od kogos syfa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi