Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, mam taką ciekawostkę. Chodzi o Ortho'sa. Wczoraj zarzuciłem go na nocke Stress CPU&Ram, i rano ku mojemu zdziwieniu bład generalny programu (z windowsa) ale orthos caly czas działał na jednym jajku. Czy to moze byc błąd poprostu windy czy moze zbyt pociasniłem timingi. Bląd wyrzycił po 5 h Orthosa. Dziwi mnie tylko to, że orthos nie głosił legendarnego STOPPED!! ?

Tez tak miałem i to nie raz ... co ciekawe wczesniej nie mialem z nim problemow. Cóz .... pogłoski o tym że Orthos lubi się wyje*** nie sa wcale przesadzone ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doczekalismy sie Brisbane w sklepach. sprawdzilem parametry i nie ma mowy o pomylce.

http://proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+4000+AM2+B

Lepiej poczekać na zwykłe Athlony 65nm. Są juz w spisie modeli AMD, TDP = 45W, zapowiada się fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4000+ juz dobrze ponad 2 tygodnie jest dostepny ale 3600+ nadal nie ma <_<

Chcialem kupywac na dniach wlasnie 3600+ ale widze ze teraz lepiej poczekac. Ciekawe tylko jak dlugo... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy procesory AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX i AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX oprócz ilości cache czymś się jeszcze różnią. Jeśli nie to czy mi, człowiekowi który używa kompa do przeglądania internetu, grania, oglądania filmów, opłaca się dołożyć 65 zł zęby kopic 3800? Co daje większa ilość tego cache, w jakich aplikacjach się to przydaje? Czy ten Athlon będzie dozo wolniejszy od C2d 4300, bez podkręcania, bo się na tym nie znam. I ostatnie czy procki z dopiskiem 65W są lepszy czy gorszy od tych bez.

Edytowane przez bonus2o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem 3600+, mogłem dopłacić, bo miałem z czego, ale różnica jest za mała, jedynie przy kompresji się to przyda, ale ja się tym nie zajmuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2D wszystkie są lepsze, wydajniejsze, droższe. Jeśli masz pieniądze to C2D. Ale przy przeglądarce internetowae nie poczujesz absolutnej różnicy. C2D będzie szybszy we wszystkim, ale przeglądarka myślę, że się i równie szybko na X2 uruchomi :D

Jeśli chcesz X2 to bierz najtańszego, koniecznie EE ( 65W ) które się po prostu mniej grzeją od tych "nie-65W", czyli w Twoim wypadku brałbym 3600+ EE 65W. Jeśli grasz, konwertujesz, zamujesz się obrubką 3D, rar, itp to C2d bierz o ile Ciebibe stać. Jak się tym nie zajmujesz, to X2 i tak jest bardzo wydajnym sprzętem i spokojnie sobie z tym wszystkim radzi, choć gorzej niż C2D, ale i tak zaznaczam poraz drugi że X2 to bardzo dobre i wydajne CPU. ( dużo ludzi po zoabczeniu C2d uważa bardzo niesprawiedliwie, że x2 jest do d... ale jest to złe określenie. ) Po prostu X2 jest dobry a C2D jest lepszy i koniec.

Ja osobiście wolę więcej ramu i najtańsze X2, jednak dużo ludzi będzie wolało C2D i mniej ramu. Kwestia podejścia do sprawy, potrzeb.

Jeśli chodzi o połaczeniu sprzętu, to uważam, że super CPU i mało ramu i słaba grafa to IMO pomyłka! Trzeba mieć pieniądze i kupować dobre CPU, odpowiednią ilość ramu i dobrą grafikę to ma sens. Ale nadal wszystko jest kwestią indywidualną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto dodać, że X2 3600+ świetnie się kręci i można spokojnie uzyskać minimum 2,5 GHz - wszystko zależy od mobo.

Do gier idealnie się nadaje i do wszystkiego, według mnie C2D to już totalny hardcore dla osób, które chcą mieć po 300 fpsów :)

Jeśli cena byłaby nieco niższa C2D to jego bym kupił, jednak Intel lekko przesadza, nie dość, że dość średnie płyty to koszt minimum 400 zł to jeszcze procesory są bardzo drogie. Cenę samego procka i płyty złożyłbyś zestaw na AM2.

Wracając do pytań bonusa@

Bierz 3600+ EE (65W), pracuje na niższym napięciu niż wersja non-EE.

X2 będzie gorszy bez podkręcania od C2D, po podkręceniu w niektórych testach może się zrównać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2D wszystkie są lepsze, wydajniejsze, droższe. Jeśli masz pieniądze to C2D. Ale przy przeglądarce internetowae nie poczujesz absolutnej różnicy. C2D będzie szybszy we wszystkim, ale przeglądarka myślę, że się i równie szybko na X2 uruchomi :D

...

To nie jest tak że każde E4300 jest we wszystkim szybsze od X2 3600+ (jeśli zawsze szybsze to o ile procent minimum).

Nawet zwykłe XP 3200+ jest szybsze od E4300 w niektórych zastosowaniach.

Nie jest też prawdą że każdy C2D podkręca się lepiej od każdego X2.

Trochę niepokojące jest że X2 3600+ 65 nm sprzedawane jest od stycznia (http://www.newegg.com 95$ OEM 102$ BOX)

a u nas jest tylko X2 4000+ 65 nm o około 40% droższy od X2 3600+ 65 nm.

Wygląda na to że trzeba liczyć tylko na prywatny import z USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item9977060_athlon_x2_...nowe_tychy.html

mój login na allegro: marek_voodoo

zobaczcie moje posty z tego forum.

proponuje zawsze kupowac wersje niepudełkowe :

po pierwsze lepiej kupic osobno wentlator - wyjdzie to i tak taniej

a po drugie te oryginalne wentylatory sa poporstu żałosne

jedne co sie zyskuje to 3 letnia gwarancje - choć na rzeczy niemechaniczne nie wiem czy jest taka konieczna

Wyjdzie moze taniej,ale niewiele.Wlasnie skladam kompa i kupilem na wgk nowke boxa x2 3800+EE za 390zl.Wiec za 3lata gwary wole doplacic te 20zl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item99707060_athlon_x2_...nowe_tychy.html

mój login na allegro: marek_voodoo

zobaczcie moje posty z tego forum.

proponuje zawsze kupowac wersje niepudełkowe :

po pierwsze lepiej kupic osobno wentlator - wyjdzie to i tak taniej

a po drugie te oryginalne wentylatory sa poporstu żałosne

jedne co sie zyskuje to 3 letnia gwarancje - choć na rzeczy niemechaniczne nie wiem czy jest taka konieczna

Nie przeszkadza mi Twoja "działalność", ale po pierwsze nic nie wnosisz do tematu, tylko co kilka stron się reklamujesz a to jest zabronione w regulaminie, poza tym jakby odpisujesz na mój post a nic nie piszesz do niego, to po co go cytujesz... :mur: Osobiście nic nie sprzedaję, ale często się ludzi zwykłych ostrzega przed reklamowaniem a Ty to nagminnie robisz.

Poza tym osobiście całe reklamowanie mam głęboko, ale Ty nie reklamujesz, Ty narzucasz. Wystarczy, że pokażesz, że masz... Ktoś sam sobie zweryfikuje, czy mu się opłaca, czy nie.

Osobiście mam i uważam, że BOX jest rewelacyjny, lekki szlif i na A64 3200@2700 1,54V miałem w stresie 42*C co jest rewelacyjnym wynikiem, w dodatku przy zachowaniu względnej ciszy ( jestem pedantem ), także piszesz głupoty mówiąc, że BOX'y są słabe. Fakt, że X2 to nie A64, ale przesadzasz. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Osobiście także wolę kupić w sklepie Box'a i mieć więcej gwary, na co ludzie patrzą przy kupowaniu używki, poza tym box na początek jest ok.

Ale to jest moje zdanie i nie narzucam jego nikomu, tak samo jak inni.

Ale ogólnie to pomyliłeś dział, tylko że bardoz dobrze o tym wiesz i robisz to specjalnie. :angry:

Aha, no i wydajnośc 3600 vs 3800 ( oba X2 ) jest tak znikoma, że mało sensu jest dopłacać do wyższego modelu, a i za tańsze pieniądze w sklepie mamy Box'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne, że jeden rdzeń ma 34C podczas, gdy drugi 27C?

Chłodzę procka Freezerem 64 Pro i pastą Arctic Ceramique.

Procek ma włączone CnQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim wypadku nie pakowałbym się w X2, bo ceny są tak astronomiczne, że można by złożyć zestaw na AM2 (procek, płyta, RAM).

Jak już chcesz coś to kup San Diego 4000+ i kręć na 3 GHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, kręcą się tak samo jak te na AM2, poza tym jaki sens pakować tyle kasy w S939, skoro to nie przyszłościowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest dobry sprzet na 939 (memki, mobo) to IMO bez sensu jest wymieniac cala platforme na AM2. Kupic lepszego procka SanDiego albo X2 (szukaj na rdzeniu Toledo).

Dozbierac kase sprzedac graty i kupic c2d. Sam na razie siedze na 939 wydajnosc mam wystarczajaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi