PolandMET Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Polska łata dla X2 KB896256 a co ta lata naprawia ? Bo jak zobaczylem komunikat "Zrob kopie bezpieczenstwa "czegos tam to sobie dalem spokoj z takimi "poprawkami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 A przeczytałeś wogóle pierwszy post tego tematu??? Jest tam link który odsyła do tego topiku... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2308935 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 ... cosik słabawe wyniki macie w spi 1m jak na procki x2 kręcone na 2900mhz , mi został taki luźny screen jeszcze jak miałem A64 3000 puszczonego na 2600Mhz Wydaje mi się, że SuperPI nie korzysta z dwóch rdzeni. Poprzednio na Venice 2.4GHz dla próbki 1MB czas obliczeń to 34s, teraz na niepodkręconym Toledo 2.2GHz wynik to 39s :) więc bardzo słaby, nawet jak na sam zegar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Witajcie mam problem poniewaz nie wykrywa mi drugiego jajka nie wiem o co chodzi zadne sztuczki opisane na forum nie pomagaja ma ktos jakis jeszcze pomysł ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Jaki konfig, sys itp. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Wydaje mi się, że SuperPI nie korzysta z dwóch rdzenichyba masz rację , no ale różnica i tak spora 2600 a 2900, hmm co do samej łaty to zainstalowałem tą z rapidshare i w spi zyskałem jakieś 3s więc było warto Edytowane 11 Października 2007 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Sytem mam xpka procek x2 4200+ toledo chieftec 420 ddr 566 adata porobilem jeszcze szybki test stabilnosci 32mb i szybki test max oc chociaz mysle ze jeszcze cos da rade :) seria procka to 0723 VPMW Edytowane 11 Października 2007 przez kubasiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Sprawdź czy tylko CPU-Z pokazuje Ci 1 rdzeń, czy w systemie jest to samo. W menedżerze zadań wybierz jakiś proces i wybierz "Ustaw Koligację .." Jeśli jest tylko 1 procek do "wyboru" to albo jest coś namieszane w rejestrze, albo system nie obsługuje multi CPU. Nie wiem, czy czasami XP Home nie widzi tylko jednego procka, ponieważ u siebie mam Proffesionala. EDIT: No i właściwie Home także nie powinien mieć problemów z prockami dwu-, czy czterordzeniowymi. Licencja jest na liczbę fizyczną procesorów. Tak więc upewnij się, że masz zainstalowany SP2, sterowniki do procesora 1.3.2.0, oraz wybrany jest odpowiedni "profil" Komputera w menedżerze urządzeń - "Wieloprocesorowy Komputer PC z interfejsem ACPI". Edytowane 11 Października 2007 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Jaką masz płytę główną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinhall Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Hej,przyjaciele mam do was pytanie,gdzie można odszukać objaśnienie poszczególnych funkcji jakie oferuje RMclock a może istnieje jakieś spolszczenie?jak macie ,dajcie proszę jakiś namiarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Hej,przyjaciele mam do was pytanie,gdzie można odszukać objaśnienie poszczególnych funkcji jakie oferuje RMclock a może istnieje jakieś spolszczenie?jak macie ,dajcie proszę jakiś namiarekjesteś taki głupi czy tylko udajesz? czego tam nie wiesz? :-| klyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Witam, Interesuje mnie kupno Toledo X2 4200+ od użytkownika marek_voodoo. Z tego co się dowiedziałem 2.7 GHz jest prawie pewne. Widzę jednak, że większość robi 2.9-3.0 GHz co mnie niezmiernie cieszy. Mam jednak pewne pytanie odnośnie ilości energii pobieranej przez ten procesor. Wiem, że będzie to taki jak mają szczepoxx i rally, którzy także kupowali od marka_voodoo. Teraz mam Venice 3000+ 2.7GHz @ 1.5 V i zasilacz daje rade, ale nie wiem czy jak włożę X2 to podoła. Moja pełna konfiguracja w podpisie. Pozdrawiam, hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Zasilacz podoła z nawiązką. Gdyby jednak zaczęły piszczeć Ci cewki, wtedy możesz się rozglądać za czymś mocniejszym. Jednak moim zdaniem nie powinno być problemów. Ja procesor kupiłem w ciemno, bez żadnego "selektowania" i bez problemu pracuje na 2,75GHz z nominalnym napięciem 1.35V. Więc i więcej "zrobi", ale mnie w zupełności wystarcza, więc nawet nie sprawdzam, bo po co? Toledo to fajny procek, tylko gdyby się trochę mniej grzał (zresztą i tak jest zimniejszy niż podkręcony Venice, który latem resetował mi kompa dość często). Ogólnie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) Teraz mam Venice 3000+ 2.7GHz @ 1.5 V i zasilacz daje rade, ale nie wiem czy jak włożę X2 to podoła. Moja pełna konfiguracja w podpisie....Mam Modekoma MC 350W i nie narzekam, ale jak porównam wydajność linii +5V do teoretycznego pobóru prądu CPU, to za chiny mi się rachunki nie zgadzają :) ale wszystko się buja. Edytowane 12 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 To dobrze:). Ale nie wiem czy zauważyliście ze mam 4 kości ramu i 2 karty rozszerzeń, ale jeśli tak piszecie to wierze. O ile więcej może pobierać od mojego w watach (mniej więcej). Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć. @ rally Jaki masz sprzęt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monolith Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 po co wam lata PL? czy winda jej nie sciaga razem z aktualizacjami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 po co wam lata PL? czy winda jej nie sciaga razem z aktualizacjami?Nie, nie ściąga. MS nie rozprowadza tej łatki, gdyż nie jest ona zalecana dla posiadaczy innego sprzętu, lub też z innych niewiadomych względów (np. nieprzetestowana do końca wersja beta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) To dobrze:). Ale nie wiem czy zauważyliście ze mam 4 kości ramu i 2 karty rozszerzeń, ale jeśli tak piszecie to wierze. O ile więcej może pobierać od mojego w watach (mniej więcej). Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć. @ rally Jaki masz sprzęt ? Sam procesor bierze tylko o 20W więcej, więc zasilacz nie powienien tego zbytnio odczuć. Dla ułatwienia dodam, że 20W mocy na linii +5V to jest około 4A prądu. Znając pobór mocy karty graficznej, dysków, pamięci i procesora możesz obliczyć watrość prądu potrzebnego do zasilania tych urządzeń, a otrzymane wyniki porównać z danymi na tabliczce znamionowej zasilacza. Kalkulator podaje pobór mocy dla całego komputera i można mu wierzyć. Mój cały komp pod Windą w stresie bierze 170W, a przy uruchomionum akceleratorze 3D ta wartość wzrasta do 200W. Jeżeli chodzi o łatę od M$ (KB896256), bo ktoś o to pytał, to można ją znaleźć w najnowszym AutoPatcherze. Edytowane 12 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 T... Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć....Nie wiem skąd Ci przyszło do głowy katować procek przy takiej częstotliwości napięciem 1.5V :wink:, na 2.7Ghz wystarcza spokojnie 1.3-1.35V, a jak naprawdę chcesz żeby był porządnie "wysmażony" to możesz mu zapodać 1.4V. Powyżej dopiero (np. 3GHz) 1.5 - 1.55V może okazać się przydatne, aby zachować stabilność na Toledo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 no nie wiem, ja mam 300x9 na 1.42 + 104% co daje jakies 1.45V, mniej bym sie mu bal dac :) Ale na 310MHz nawet na 1.48V to juz ma zwisy, nie wiem jak mialby isc na 3GHz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) To dobrze:). Ale nie wiem czy zauważyliście ze mam 4 kości ramu i 2 karty rozszerzeń, ale jeśli tak piszecie to wierze. O ile więcej może pobierać od mojego w watach (mniej więcej). Bo kalkulator na http://www.extreme.outervision.com/index.jsp wyliczył że Venice 2.7 GHz @ 1.5 V pobiera 115 W, a Toledo 2.7 GHz @ 1.5 V aż 167 W, to ponad 50 W więcej. Nie wiem czy w to wierzyć.Te kalkulatory to można wsadzić w cztery litery , extremalnie zawyżają pobór mocy. Z tego co zauważyłem X2 2850mhz(1.35v) pobiera mniej prądu jak A64 2800+ 754 @ 2400mhz , poza tym proc ciągnie z linii 12v , praktycznie 3/4 obciążenia zasilacza przypada na linie 12v. Starsze kompy katowały linie 5v i 3.3v. Musze przyznać , że trafiłem na dobrą sztuke robi 3ghz przy 1.41v. Edytowane 12 Października 2007 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Może to nie wina niewydolności proca, tylko chipsetu? 300-310MHz na northbridgu to już jednak sporo. Ja uzyskuje te 2,75Ghz przy FSB 250MHz. Chociaż, jeżeli podniesienie napięcia dla procka rozwiązuje sprawę to może faktycznie mają one /mur/ na 2.8-2.9GHz przy rozsądnym zasilaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Może to nie wina niewydolności proca, tylko chipsetu? 300-310MHz na northbridgu to już jednak sporo. Ja uzyskuje te 2,75Ghz przy FSB 250MHz. Chociaż, jeżeli podniesienie napięcia dla procka rozwiązuje sprawę to może faktycznie mają one /mur/ na 2.8-2.9GHz przy rozsądnym zasilaniu. Spokojnie wiecej mozna zrobic, chlodzenie na NB nie jest az tak teagiczne jakby sie wydawalo. Moj proc chodzi okolo roku na 280 non stop z temami nie przekraczacymi 50 stopni w stresie w upal. Problemy moga byc 2: -za wysoka temperatura -za niskie napiecie na cpu mozna sporo wiecej dac, Rozwiazania: -wieksze Vcore na cpu -wieksze napiecie na NB i HTT Tak wogole to troszke zle rozumiecie pojecie stabilnosci. Stabilny komp to taki ktory nie zaleznie od obciazenia (idle stress sie nie wiesza). A to moze zapeniwc pakiet orthos (2-6h minimum), do tego marki, super pi i normalne uzytkowanie kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) Ja to sprawdzam stabilność w grach , 1-2h grania . W sp2004 też sprawdzałem , ale tylko 30min , wątpie żeby się wysypał bo temp po 5min jest stała i nie rośnie. Bardzo dobrze też obciaża 7zip , przy pakowaniu obciaża dwa jaja praktycznie non stop 100%. Edytowane 12 Października 2007 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) ja swojemu x2 3800 zapodałem 1,275v z biosu i ustawiłem 10x260=>2600MHz i po około 50min zalicza zwiecha, nigdy tak nie miałem zawsze orthos się wykrzaczał ze za mało V ale tak nie, od czego to moze być ? w trakcie testu normalnie siedze na necie mam uruchomiony anty wir i cpuz zawsze było oki. EDIT: 14:02 dałem mu z biosu 1,3v i wsio ok , widać mój proc ma spore chęci na papu Edytowane 13 Października 2007 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) :-| Nie mam już sił do tego proca... Przeglądam dziennik zdarzeń i takich komunikatów mam dużo... Z tego wynika, że You masz problem z systemem i ze sterownikami, a może i z jaimś oprogramowaniem. Odinstaluj i wyczyść rejestr z wszelkich polepszaczy, a później to już tylko sterownik i optimizer od AMD, RMClock i naprzód. Edytowane 14 Października 2007 przez rally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Polecam reinstalke windy bez optimizera. U mnie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwo Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Niewiem czy to normalne że temp. na 1 z rdzeni jest o ok. 10-12 stopni wyższa. Mam athlona 64 x2 3800+ na nim dobry miedziany radiator zalmana, pasta termo. dodana do radiatora. Obudowa ma trzy, dobrze rozmieszczone wiatraczki. Program everest ultimate edition 2007 i coretemp podaje mi nst. odczyt. Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 35 °C (95 °F) Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 46 °C (115 °F) Procesor 32 °C (90 °F). Inne temp. w granicach 35-40. Chciałbym się dowiedzieć czy przy odczycie sugerować się temp. procesora czy rdzeni, np. przy o/c. Niewiem także czy są prawidłowe dla mojego kompa (nic nie podkręcałem). Wszystkie odczyty bez stresu. Wiatraczki pracuję na max obrotach. Proszę o odpowiedzi. Niewiem czy było coś takiego w tym temacie ale nie mam tyle czasu aby cały przeczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Pomeczylem dzis swojego procka i z 9x300 zrobilem 10x290 przy 1.425V ale czasem mam jakies dziwne zwisu albo outlock mi sie wykrzaczy :) Pamiec tez podkrecilem i obnizylem napiecie do 2.5V Co radzicie jeszcz zrobic ? Dac mu ze 1.475V czy raczej odkrecic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...