Skocz do zawartości
Darks

Pomysł

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi do głowy taki pomysł. Mianowicie można by było ułatwić prace adminów i moderatorów i wprowadzić taką opcje która pozwalałaby zamykanie tematów przez ich twórców.

Czyli np. gdy wszystko w topicu zostanie powiedziane albo zostanie naruszony regulamin przez jakiegoś usera to twórca tematu by mógł zamknąć temat.

Prosze o opinie co do mojego pomysłu. ( Prosze szczególnie ADMINÓW i MODERATORÓW forum)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany, user zamyka temat, a za chwile pojawia się identyczny temat, poniewaz u kogos innego podane tam rozwiązania nie pomogły, a temat był zamknięty i nie mozna nic dopisac....

Opcja "szukaj"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... nie wiem jak jest tutaj ze stoną techniczną.. (musiałby się tutaj Para wypowiedzieć)

A przechodząc do komentarza: Czy jest sens?

Moze pojawi sie uzytkownik z podobnym problemem co autor który zamknął - chciałby sie dopisac do tematu a nie moze - wiec musi załozyc nowy...

Podobnie jezeli chciałby ktos dodac swoj komentarz - a tu zamkniety temat bo autror uznał ze go zamknie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze pomysł żeby każdy był odpowiedzialny za swój topic. Ale moderacja by sie rozleniwiła ;]

1552721[/snapback]

To juz napewno nie...

Przykład:

Autor tematu: - AMD jest najlepsze!

Inny Uzytkownik: - Daj argumenty..

AT: - Po co? On jest najlepszy!

IU: - Daj argumenty albo daj sobie spokój

AT: - (Hmm.. usune jego posty i bede miał spokoj) <Tak też uczynił> AMD jest najlepszy!

Itp. itd, Tak mozna bez konca przykładów podawac.. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

I znów wracamy do dyskusji na temat utworzenia grupy "power user" vel "expert" ... bo to nieprawda że każdy użytkownik powinien mieć możliwość pełnej edycji swoich tematów, to nierealne.

Muszą być osoby odpowiedzialne za działy / tematy ... ale nie wszyscy, bo zrobi się jeszcze większy bajzel!

Ja widzę że moderatorzy usiłują dzielic robotę i robic porządek w jakichś "swoich" działkach ... nie wyda, nie przy tej ilości aktywnych użytkowników i moderatorów. Gdyby to było takie proste, to temat nie powracał by regularnie co kilka miesięcy :P

Kiedy to ja ostatnio trułem na ten temat? w maju? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów wracamy do dyskusji na temat utworzenia grupy "power user" vel "expert" ... bo to nieprawda że każdy użytkownik powinien mieć możliwość pełnej edycji swoich tematów, to nierealne.

Muszą być osoby odpowiedzialne za działy / tematy ... ale nie wszyscy, bo zrobi się jeszcze większy bajzel!

Ja widzę że moderatorzy usiłują dzielic robotę i robic porządek w jakichś "swoich" działkach ... nie wyda, nie przy tej ilości aktywnych użytkowników i moderatorów. Gdyby to było takie proste, to temat nie powracał by regularnie co kilka miesięcy :P

Kiedy to ja ostatnio trułem na ten temat? w maju? ...

1552788[/snapback]

Dlaczego sie powraca ? Bo temat jest nadal aktualny. Trzeba wprowadzać jakieś zmiany, ulepszać to forum, żeby to była jakaś normalna dyskusja. Gdyby myślano tak jak ty to pewnie jeszcze byśmy byli w epoce kamienia łupanego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Dlaczego sie powraca ? Bo temat jest nadal aktualny. Trzeba wprowadzać jakieś zmiany, ulepszać to forum, żeby to była jakaś normalna dyskusja. Gdyby myślano tak jak ty to pewnie jeszcze byśmy byli w epoce kamienia łupanego...

1552793[/snapback]

Umożliwienie pełnej edycji każdemu użytkownikowi to nie jest dobry pomysł. Większość "pytków" wpada tu tylko po to żeby zadać jedno pytanie ... i już ich nie ma :D jest sporo ludzi którzy "żyją" forum ... ale połowie z nich też nie dał bym pełnych uprawnień. I na koniec istnieje grupa (nieliczna, ale ważna) ludzi którzy znają jakąś tematyką i chcą / potrafią pisać na te tematy. Tym ostatnim można dać większe uprawnienia administracyjne (co jest wykonalne) i tym samym pozwolić im na kształtowanie treści forum. Teraz jasne?

Wbrew pozorom to co proponujesz nie zmniejszy bałaganu tylko może go zwiększyć (argumenty już podano).

PS. Z tymi kamieniami to ... pudło :D dopiero schodzę z drzewa :P

:zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Czyli np. gdy wszystko w topicu zostanie powiedziane albo zostanie naruszony regulamin przez jakiegoś usera to twórca tematu by mógł zamknąć temat.

1552658[/snapback]

Hmmm...

A podobnej możliwości nie daje zgłoszenie o złamaniu regulaminu lub prośba o zamknięcie tematu??

Zgadzam się z przedmówcą, to przyczyniłoby się raczej do chaosu, nie porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłaszając temat do zamknięcia i tak wczytujemy się w jego treść i sprawdzamy czemu ma iść do zamknięcia i podejmujemy decyzje czy zamykać czy nie.

Chłopaki napisali co może się stać jak wszyscy użytkownicy dostaną więcej uprawnień, baizel, chaos i utopia.

Dobra a może powiedz tak jakie uprawnienia twoim zdaniem powinien dostać użytkownik na forum, pomijając zamykanie tematów przez twórców i moderacja własnego tematu ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHó jest dobrze tak jak jest obecnie.

Jest "grupa trzymajaca wladze" i jakos sobie narazie radza.

Mi wszystko pasuje i nie widze potrzeby zadnych zmian na "lepsze"

Dojscie do wladzy tez mnie nie kreci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Co to? Tydzien dobrych pomyslow ?:)

Nie jest dobrze tak jak jest ?

Czy nowe znaczy lepsze ??

Przeciez to forum istnieje ladnych pare lat, nie wymysli sie nic nowego...

1558066[/snapback]

Gdyby myślano tak jak ty to pewnie jeszcze byśmy byli w epoce kamienia łupanego...

1552793[/snapback]

:P

:lol:

Zawsze można coś ulepszyć, to się nazywa ... postęp? czy jakoś tak ...

Przez te parę lat istnienia forum jednak się zmieniło (i nie chodzi tu o cyferki w licznikach ...). Regulamin, procenty ... czasem zmiany sa potrzebne. ALe nie "zmiany dla zmian", tylko przemyślane i wprowadzone konsekwetnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo, tez starczy w zupełności to co jest, po co komu więcej niż "edit" ;]

btw, tak mnie kiedyś naszło żeby jakoś okiełznać tematy które mają powyżej iluś tam no np 20 stron i doszedłem do wniosku, że gdyby każdy taki temat miał swojego "opiekuna" którym mógłby być jego twórca albo ktoś chętny to można by w jego pierwszym poście zrobić "spis treści" nt zadawanych pytań z linkami do nich i odpowiedziami zawartymi w tym topicu :)

można by wtedy uniknąć zbędnych powtórek materiału...

em aj rajt?

btw "lekcji"

jest tez lekcja nr 1 tutaj

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo śmieszne... ;)

A co do "opiekuna" - przeczesywanie 90 stron tematu, żeby tylko "wybrać" kilka sensownych postów jest strasznie czasochłonne, męczące i bezsensowne. Userzy i tak zakładają nowe tematy bo sie nikomu nie chce klikać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, pewnie ze bezsensowne... :|

juz jakiś czas całe forum jest bezsensowne, wszyscy idą dalej bo lepiej nie widzieć problemu niz probować go rozwiazać....

przecie ja nie mówie że nagle już trzeba zreformować kazdy topic który wazy wiecej niż te 20stron, ale w miare powstawania gorącego tematu fe o jakiejś mobo czy cepie na bierzaco ktoś robiłby updejt pierwszego.... w miare upływu czasu przybywa pytań i odpowiedzi... i wsio ktoś linkuje i wali do pierwzego posta :|

i teraz jakaś połowa noobów - ciekawych danej sprawy moze wykaze chceć poszukania sobie czegoś w tym zakichanym spisie... znajdzie to super, nie to bedzie pytać,... pewnie ze drugie 50% to oleje i dalej bedzie walić kolejny durny topic/post ale przynajmniej mielibyśmy jakieś podstawy zeby to "temperowć"... nawet dla ludzi siedzących od poczatu/długo w topach mających 90 czy 200 str było by łatwiej zatłuc nooba linkiem z odpowiedzią do jego pytania tepego pytania które już było...

i uniknelibyśmy mam nadzieje przynajmniej 25% objetości kazdego topa którą zajmuje:

-kłutnia o to jacy to wszyscy są be i fe bo ktoś o coś pyta, jest nowy a wszyscy kazą mu szukać

-powtarzania najprostrzych, podstawowych pytań

-mnorzenia się noobów

faq do kazdego topa nie daje czesto takiego poweru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ogólnie, jesetm za tym pomysłem - ale to naprawdę sporo roboty - szczególnie, jeśli zaczyna się indeksować topic, który ma 90 stron. Wiesz ile tego jest ?

NOWE topici - można "kontrolować" - ale ze starymi naprawdę jest ogromny problem. Ale robimy co możemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, są napaleńcy którzy czytali juz nie raz topic o NF7 w amd, chłodzeniu freonem w extremalnym, da sie zrobić, ja nie mówie ze trzeba, mozna poprostu zacząć od teraz produkować takie wynalazki, stare nie chodliwe lub gasnące topic zostawić w spokoju ;)

edit:

no i oczywiście mówiąc opiekun nie mam na myśli moderacji, bo i po co... róbcie se swoje ;) ktos wolny [user] zawsze sie znajdzie ....mam nadzieje

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam własne zdanie na temat starych i gasnących topiców. Pogadamy z moderami - może jakieś zmiany wejdą w życie. Jak tak - to forum zostanie troszke odchudzone ;]

Ale pożyjemy - zobaczymy.

BTW - wam też nie działaja powiadomienia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś jak FAQ/poradnik w pierwszym poście w temacie istnieje od jakiegoś czasu. Są userzy, którzy poświęcają swój czas, żeby napisać takowy poradnik.

Kilka linków:

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=33457

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=114726

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=104130

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=80692

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=83976

http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=138462 ;)

Niedużo tego jest, ale coś jest :)

Ogółem pomysł z poradnikiem na pierwszej stronie jest znakomity. Problem tylko w tym, że niewiele jest osób, które poświeciłyby czas na takie zajęcie.

Tym, którzy napisali jakieś FAQ serdeczne dzięki. Ci, którzy chcieliby coś takiego napisać, bo mają wiedzę w danym zagadnieniu, chęci i czas mogą zgłaszać się do moderatorów, na przykład do mnie.

Ja ze swojej strony mogę napisać, że każda własna inicjatywa, która przyczyniłaby się do ulepszenia forum - przez rozmaite FAQi, poradniki - jest mile widziana i wysoko oceniana przez administrację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:> jak xan zjechał mi konto to mi sie odechciało dbać o pkt :[

no dobra, napisze, dostane pozytyw, i co z tego... na "+" moge wyjechać? po co... przecie to nie zmieni ani mojego stosunku do innch i wzajemnie, warn widzicie tylko wy i admini...

nie zebym sie kierowal droga "coś za coś" albo zaraz szukał nagrody za darowizne... ale poprostu ciekawi mnie ta "wysoka ocena"

że co to niby wniesie dla dobra reszty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi