Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

"Microsoft oświadcza, że gry działające na systemie Vista będą działały od 10 do 15 procent wolniej niż na Windows XP. Wszystko z powodu nowego pulpitu 3D, który będzie cały czas pracował w tle, a tym samym zajmował czas procesora i dużo miejsca w pamięci RAM. Trochę w tym ironii, gdyż ten sam interfejs będzie mógł pracować w niektórych przypadkach nawet do czterech razy szybciej. " :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzisz w daną usługe i zakładke zależności(po angielsku nie wiem jak to brzmi)

wszedlem , ostatnia zkladka , byly tam trzy zaleznosci ( jedna z nich byla wwylaczona wiec ja wlaczylem ) zresetowalem i te trzy zaleznosci sa uruchomione

Zas gdy chce uruchomic Windows Audio wyskakuje znowu blad ale tym razem inny :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno niemam ag bo wiem jak wyglada.bo poprzednio jak posatwilem viste 5728 bylo w wyborze oprocz tych wszytskich classic i basi tez areo glas.i jak zaloczylem moglem wybrac kolor i transparency.nieiwem czym jest to spowodowane.nawet uzywalem plik z 1 strony ten zeby sie zaloczylo i nic.wymiekam.

Juz nawet mnie mysl o popsutej grafie naszly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potwierdzeia jak u mnie wyglada sprawa z areo teraz zaloczam screeny.system dopiero co postawiony.na sterach od nvidii jest tak samo jak na tych z visty

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Aha mam jeszce pytanie czy to moze byc wina plytki instalacyjnej??obraz mam ze stronki microsoftu sciagniety download managerem z akamai.w czasie sciagania rebootna mi sie komp.ale normalnie moglem dalej wznowic sciaganie i plyka normalnie sie wypalila.i w czasie instalacji zadne bledy niewyskakuja.

A na wersji 5728 dziala mi areo.ja juz nieiwem moze zrobie upgrade z wersji 5728 rc1 do wersji 5744 rc2.moze cos pomoze

Edytowane przez Lutasiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrobić tak:

1. Sprawdź poprawność kluczy: HKCU\Software\Microsoft\Windows\DWM\Composition (wartość 1) oraz HKCU\Software\Microsoft\Windows\DWM\CompositionPolicy (wartość 2).

Start -> Run -> Regedit, a następnie znajdź te 2 klucze i sprawdź czy je masz i ewentualnie mają takie wartości jak powyżej.

2. Uruchom CMD z prawami administratora i wpisujesz: "net stop uxsms", a następnie "net start uxsms".

Start -> All programs -> Accessories -> Command Prompt. Uruchamiasz klikając PPM na tym i dajesz Run as administrator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za glupie pytanie, ale po czym poznac czy dziala areo glass ?? Jakie to WIDOCZNE daje efekty ??

Naciśnij sobie windows+tab, jak widzisz zwykle przelaczanie miedzy oknami tak jak w xp to znaczy ze go nie masz, pozatym przezroczystosc gornego paska okien, tj rozmawuje jak nad cos przesuniesz itp... Edytowane przez Stnkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ogolnie, to jak wam sie podoba Vista, moim zdaniem to super system, szkoda tylko ze to Flip 3d ma tak mało funkcji ;/ Właściwie to takie troche inne alt+tab, myślałem że będzie więcej możliwości, chyba że do wersji finalnej się coś jeszcze zmieni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista 5744 po zainstalowaniu wyglda mi jak win 98 wszystko niby jest ok karta oceniona na 5,6 ogolna ocena 4,2 nie moge nawet wlaczyc ustawien ekranu kolorow itp klikam na ikonke tej funkcji i nic sie nie dzieje prubowalem tez tak jak jest opisane wyzej ale w rejestrze nie mam nwet tych kluczy a gdy odpalam te konsole to nie moge zmienic na prawa admisnistrotora :/ robilem juz format i to samo co mam robic ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam problemik, otoz mam mala siec domwoa (3komputer) podpiety pod router sprzetowy. Na windowsie XP normlnie moglem wchodzic w otoczenie sieciowe i sciagac udostepnine zasony. Zas teraz w Viscie nie mam nic w otoczeniu , zadnych udostepnionych zasobow z innych komputerow.

Co zrobic aby bylo widoczne otoczenie tak jak w XP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany w tej wersji sa niewidoczne chyba niebardzoo poprawili bledy a powstal nowy z wlczeniem areo glass.

A tak wogole to poprawnie na tej wersji chodzi emulator cd/dvd DEAMON 4.06He ze stronki producenta pobralem i ladnie smiga :D

Wreszcie niema problemow z ac97

Ale jest problem z nero.zarowno w wersji 6.13 jak i nero 7.w nero 7 jakos sie uruchomil ale np nero wxpress w obydwu wersjach wywala,nawet po pociagnieciu tego systemem compbilty..pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest problem z nero.zarowno w wersji 6.13 jak i nero 7.w nero 7 jakos sie uruchomil ale np nero wxpress w obydwu wersjach wywala,nawet po pociagnieciu tego systemem compbilty..pozdr

u mnie najnowzsze Nero nawet nie chce sie zainstalowac - wyskakuje komunikat ze niekompatybilne itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firewall Kerio działa pod Vistą? Jeśli nie to jaki działa?

to ja tez przylacze sie do pytania - jaki zestaw (antyvirus + firewall) dzialaja dobrze pod Vista ? ( nistety Kaspersky 6.0 bedzie dopiero za jakis miesiac dzialal - tak mi odpisal Kaspersky Polska)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uruchomil ktos 5.1 na rc2

zainstalowalem sterowniki realteka pod viste i niby da sie uruchomic

przechodzi testy ladnie kazdy glosnik gra ale gdy np wlacze wmp czy winampa to graja tylko przednie glosniki:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak wiadomo windows xp sp2 ma wprowadzona ograniczona ilosc polaczen (tcpip.sys). A jak to jest w przypadku Visty ? czy tez jest ograniczenie , jezeli tak to do jakiej liczby polaczen ? (moze znacie jakis program ktory usuwa te ograniczenia tak jak w XP)

Jak u Was dzialaja programy typu p2p (torent , emule) pod Vista ? czy uzywajac programow p2p nie zanika wam internet (bardzo wolne otwieranie sie stron www) ?

Edytowane przez Mr.Matrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos problem typu po obudzeniu z trybu sleep dzwiek nie dziala i restart albo reinstalacja sterownikow? Jak usunac takie sterowniki bez reinstalacji systemu, tj niechcacy zaczalem sobie instalowac z windowsa xp, podczas gdy wszystko mi dzialalo ok, nie wiem dlaczego to zrobilem grrr ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak wiadomo windows xp sp2 ma wprowadzona ograniczona ilosc polaczen (tcpip.sys). A jak to jest w przypadku Visty ? czy tez jest ograniczenie , jezeli tak to do jakiej liczby polaczen ? (moze znacie jakis program ktory usuwa te ograniczenia tak jak w XP)

Jak u Was dzialaja programy typu p2p (torent , emule) pod Vista ? czy uzywajac programow p2p nie zanika wam internet (bardzo wolne otwieranie sie stron www) ?

u mnie torrent śmiga, że aż miło, nie zauważyłem żadnych problemów

Ma ktos problem typu po obudzeniu z trybu sleep dzwiek nie dziala i restart albo reinstalacja sterownikow?

ja mam ten sam problem, nie znalazłem rozwiązania (nie szukałem :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi