Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma sterowniki do IDE??

1651059[/snapback]

Nie znalazłęm nigdzie by był dostępny sterownik pod IDE. Płyta korzysta z Windowsowego, choć osobiście to on nie jest najlepszy ze wzgledu na obciązenie CPU (mierzone HDTachem).

srekal34

Mógłbyś napisać jak Ci sie wysypuje? Ustawienia RAMu i reszty?

Kilka wieści z wczoraj, z nudów zapuściłem SP2004 na test blend, wysypka po 3h, zapuściłem jeszcze raz wysypka po 7min. Dziś dałem test RAM bo to chyb jego wina. Narazie leci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh takie dobre recki a tu jednak ta plyta jest felerna?? :(

Obserowalem ten watek i M1695 jako alternatywe dla NF3ultra...(nosze sie z zakupem mobo+venice3k, plyta z agp+pcie bardzo by mi pasowala) mam nadzieje ze Wasze AsRock'i939-Dual Sata2 dojdą do ładu i składu i bedziecie je mogli z czystym sumieniem polecic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano niestety ale ASRock nie udostępnia.

Mógłbyś podać jakie masz ustawienia w Biosie, może coś sie gryzie?

Jak montowałem tego kompa też nie chciał zbootować, okazało sie że zgiąłem nóżke od CPU:P Na szczęścia dała sie wyprostować bez konsekwencji.

Odnośnie BIOS, wkrótce ma wyjść ten osławiony BIOS beta.

http://www.ocworkbench.com/ocwb/ultimatebb...ic/30/4950.html

Wprawdzie w nazwie topicu nic nie piszą że to do tej mobo, ale to jest najbardziej oczekiwany Bios, wiec raczej tak.

Wieści z pola bitwa, test SP2004 test RAM śmiga narazie 2h i wsio OK.

Te wczorajsze zwiechy SP2k4 są narazie dla mnie zagadką.

Aha. Temperatury na BOX wahają sie o mnie od 32C idle do 52C stress.

Temperatury mierzone przy pomocy Winbond Hardware Doctor ver2.70 który mam jeszcze od starego Abita KR7a (nie do wiary że to działa, widać ten sam chip obsługuje, albo ta sama seria chipów, tempy w innych programach identyczne wiec jest OK).

Do lukecz

ULI1695 to jest raczej odpowiednik NF4, on ma natywną obsługę PCIE (ULI1689 miało AGP). AGP na ASRocku jest też natywnie ale obsługiwane przez SB 1567 (o ile dobrze pamiętam). ULI wypuściło już nowy SB 1575 ale już bez AGP, za to posiada kontroler 4xSATA2. Może wreszcie któryś z dużych producentów by się zainteresował tymi chipsetem?

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupa, zwiecha :( Ustawienia w biosie deafult, i nic :( ja już nie wiem. Może płyta gryzie się z radkiem na pcie? W jakich dimmach macie ramy włożone?

Zaczynam podejrzewac karte lan... bo jak korzystam z neta w duzym stopniu to wtedy zwiechy sa najczesciej... uzywa jej ktoś - tej zintegrowanej na płycie??

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to by mogło jeszce być, może spróbuj CLEAR CMOS z wyłączonym zasilaniem i po kolei poustawiaj w Biosie wszystki opcje.

Winda zdążyłą cos zapisać w Event Viewer czy od razu freez/restart?

EDIT:

Możesz też spróbować któryś z tych BIOSów http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/bios/betabios.htm

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pokazuje event viever:

17 września 2005 BROWSER Usługa przeglądarki zbyt wiele razy nie zdołała pobrać listy kopii zapasowych w transporcie \Device\NetBT_Tcpip_{8750447C- 1667-4FDD-A41B-FBECABD720C6}. Przeglądarka zapasowa jest zatrzymywana.

17 września 2005 irevents Usługa transferu plików przez podczerwień napotkała błąd podczas sprawdzania zmian konfiguracji. Zmiany dokonane w aplecie Łącze bezprzewodowe w Panelu sterowania nie zostaną wprowadzone przed następną sesją logowania. Raportowany błąd: 6.

17 września 2005 BROWSER Usługa przeglądarki zbyt wiele razy nie zdołała pobrać listy kopii zapasowych w transporcie \Device\NetBT_Tcpip_{8750447C- 1667-4FDD-A41B-FBECABD720C6}. Przeglądarka zapasowa jest zatrzymywana.

17 września 2005 DCOM Serwer {520CCA63-51A5-11D3-9144-00104 BA11C5E} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.

17 września 2005 LsaSrv Pakiet zabezpieczeń Negotiate wygenerował wyjątek. Pakiet został wyłączony. Informacje o wyjątku znajdują się w danych.

17 września 2005 irevents Usługa transferu plików przez podczerwień napotkała błąd podczas sprawdzania zmian konfiguracji. Zmiany dokonane w aplecie Łącze bezprzewodowe w Panelu sterowania nie zostaną wprowadzone przed następną sesją logowania. Raportowany błąd: 6.

Dziwnie często powtarza się ten błąd z browserem. co to jest?

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś ten błąd z TCPIP browser, u mnie to wywalało jak na kompie kolegi firewall był źle skonfigurowany i mnie blokował przy próbie wejścia.

Co do błędów obsługi IR to nie mam pojęcia.

EDIT: OCW BETA BIOS dostępny publicznie. Niech zaczną sie igrzyska:D

http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/bios/betabios.htm

EDIT: Nowy bios w testach i HTT330 screen stable jest do wykonania (mnożnik x8, pamięci 133). Po resecie niestety komp się nie podniósł na tych ustawieniach. Ale widać że płyta ma potencjał:) Dalsza relacja za kilka minut po CLEAR CMOS:)

EDIT2: Zszedłęm z HTT na 320MHz i z mnożnikiem na 8. Pi 4M stabilne, 32M właśnie się liczy. Reszta ustawień:

RAM 2,3,3,10 1T divider133 co daje ok 213MHz, napięcie na high

Vcore 1,45V

HTT CPU-NB 600

HTT NB-SB 600

PI32 stabilne:) czas 30min55s:)

Na HTT 340 miałem resety w pętli.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh no i moje amrzenia się zburzyły :( wyłączyłem kontroler stata i sata 2 na płycie i przez 3h był spokój z freezami. No i kurde kupa :( podczas grania w fable się wysypał :( Wcześniej też grałem w fable i w demo feara i się nie zawiesił :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna informacja o tym Biosie, nie działa mnożnik proca 6 i 7. Wyedytuje jak coś z tym zdziałam. Prawdopodobnie dlatego się sypal na HTT340.

EDIT: Mnożniki 6 i 7 działają z pod windy przy przełączeniu CrystalCPUID. Niestety nie am programu który pozwolił by regulować HTT spod windowsa. Jak ktoś ma cos co działa na tym ULI to niech da znać. Pokombinuje jeszcze z CnQ moze Clockgen sie odblokuje (narazie działa tylko zmiana mnożnika).

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bobson

Ustawiam Tak (jakbym cos pominąl to pytaj)

Overcloking na Async

HTT na 320

Boot guarg Disabled

QnC Disabled

Ta trzecia opcja też wyłączona

VCORE 1,45

Mnożnik x8

Pamięci 133

Flexibility disabled

Timingi 2,3,10,3

Command Rate 1T

Ta ostatnia opcja pamięci na Disabled

Ustawienia Chipsetu

LAN ENabled

Audio Enabled

CPU - NB na 600

NB - SB na 600

Memory Voltage na High

Reszta na Auto

EDIT:

NB jest wyraznie ciepły przy ustawieniu z podpisu ale mogę spokojnie trzymać na nim palec.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B) srekal34 - pełna stabilność

No to zaczynamy jazde :D

9x300 odpaliło :D

Za chwile wyedytuje post i opisze ile wyciagne wiecej.

EDIT włączyłem 320x9 windows zabootował, jednak po chwili reset, przypuszczam, że już za małe napięcie dla procka. To samo z 315x9, obecnie testuje 310x9. Zapowiada się świetnie. :) :-P :D :lol:

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...