rokow Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 witam postanowiłem sie dzisiaj pochwalić (choć ogólne wyniki pewnie kiepskie bo fsb=275 procek *10 czyli 2750 płyta wiadomo) ale zobaczcie pamięci w everescie oczywiscie bez zadnych modów (bo nie umiem) chdza na 166 2,5 3 3 7 1T dz chłopaki bo to dzieki wam i mnie to wystarcza (przy fsb 320 miałem lekko niestabilnego windowsa) pozdrawiam i ciągle czytam ucząc sie od was odczyt.doc oczekiwanie.doc zapis.doc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Ja mam pytanie czy opłaca sie wymienic a64 2800 s754 + MSI K8N neo3 nf4-x4 na Semprona 3000 s939 i asrock dual sata2 ??? 1. Ile bym mógł dostac za mój stary sprzet?? 2. Czy w jakims sklepie sa dostepne Semprony w wersji BOX?? 3. Jakie jest maksymalne napiecie dla proca na tej płycie?? 4. Ilo fazowy układ zasilania posiada. 5. Czy dobrze współpracuje z pamieciami Twinmos standard cl2,5 ?? 6. Jakie serie tych sempronów najlepij sie kreca?? Oczywiscie chodzi mi o asrocka bez volt modów. Jak nasuna mi sie jeszcze jakies pytania to zapytam. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 (edytowane) Info dla tych co zainstalowali Winde x64. Jezeli macie tez karte geforce6xxx to jest maly problemw direct3d na sterach seri 80 czarny obraz w Diret3d. Rozwiazuje to zainstalowanie sterow 78.03. A driver AGP z paczki uli tarz da sie zainstalowac wystarzy go rozpakowac winrarem i w pliku insatll.ini zmienic w opcji Setup_x64AGP z N na Y i sie ladnie zainstaluje.. Moze ktos testowal inne stery do grafy Geforce pod AGP i dzialaly to to podzielcie sie jakie. Edytowane 1 Lutego 2006 przez ChrisG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 (edytowane) pusciłem sobie dzisiaj stress prime i chciałme zobaczyc ikle potrafi mój wiatrak. Odkreciłęm na opór (5500rpm) wyszedłem z pokoju (nie usiedziałbym w takim hałasie zbyt długo) i po godzinie wróciłem i temperaturki mam takie: Jak widac Zalman na NB robi swoje. Czyli jednak coolera nie zmieniam. Kupie sobie tylko jakies słuchawki fajne zeby nie słyszec wiatroka na max obrotach i bedzie git :) Edytowane 1 Lutego 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Macie jakieś linki do polskich testów tej mobo? :E Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demonstenes Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Witam ! Moj Semp obecnie chodzi na takich ustawieniach: Fsb-245; core:2205 Grafa 475;525 Pamieci 2,5-4-8-4 W testach temperaturki procka dochodza do 37 st max JEDNAK po 4 godzinach grania na odczytach zobaczylem 40 st!!!! Mobo w tym czasie mialo 32 st. To juz chyba nie jest do konca normalne ? Co z tym zrobic ? PZDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bublus Opublikowano 1 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2006 Witam ! Moj Semp obecnie chodzi na takich ustawieniach: Fsb-245; core:2205 Grafa 475;525 Pamieci 2,5-4-8-4 W testach temperaturki procka dochodza do 37 st max JEDNAK po 4 godzinach grania na odczytach zobaczylem 40 st!!!! Mobo w tym czasie mialo 32 st. To juz chyba nie jest do konca normalne ? Co z tym zrobic ? PZDR box chłodzenie czy jakies inne?? a tak pozatym to nic strasznego 40st ;P nie ma się czy przejmować :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Ja mam pytanie czy opłaca sie wymienic a64 2800 s754 + MSI K8N neo3 nf4-x4 na Semprona 3000 s939 i asrock dual sata2 ??? 1. Ile bym mógł dostac za mój stary sprzet?? 2. Czy w jakims sklepie sa dostepne Semprony w wersji BOX?? 3. Jakie jest maksymalne napiecie dla proca na tej płycie?? 4. Ilo fazowy układ zasilania posiada. 5. Czy dobrze współpracuje z pamieciami Twinmos standard cl2,5 ?? 6. Jakie serie tych sempronów najlepij sie kreca?? Oczywiscie chodzi mi o asrocka bez volt modów. Jak nasuna mi sie jeszcze jakies pytania to zapytam. pozdro 1> napewno będzie to szybsze 2> niewiem , ale na bitcomputer są tanie OEMy 3> bez moda 1,45V dla semprona i a64venice , dla innych to polecam FAQ na OCWORKBENCH 4> ??? 5> powinny działać bezproblemowo , ale może lepiej spraw sobie Hynixy na D43 lub Kingmaxy Hardcore na Hynixach D5 , dopłata niewielka , a kręcą się lepiej , bo z twinmosami to loteria w zależności od kostek 6> LOTERIA > w większości przypadków wszystkie się dobrze kręcą guziq> Pewnie masz jakiegoś TT ;) na moim poprzednim TT Volcano 12 Extreme Xaser Ed. też się tak kręcił jak mały odkurzacz i wytwarzał dzwięki o natężeniu ok 48db więc masakra , ale nieźle schładzał mojego podkręconego Mobila i do testów superpi też go odkręcałem na 5500obr . peterpz> poczytaj ten temat cały to dowiesz się więcej niż na jakimkolwiek teście . Demonstenes Specyfikacja techniczna podaje że dopiero przy 65*C się usmaży więc jak jest 40*C to spoko , aczkolwiek poprawiłbym trochę wentylację w budzie , bo u mnie po kilku godzinach grania mam 38*C a procka wykręconego wyżej i na wyższym napięciu . Swoją drogą jeszcze nie widziałem na moim procku 40*C , max jaki miał to 39*C ;) . O temperaturkę NB się martwić nie musisz . Jest bardzo w porządku . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 @torgue8 Sprawdz najpierw jak sie kręci to co masz. Przynajmniej będizesz wiedział na co go stać i przy ewentualnej sprzedaży cos tam zawsze więcej idzie wytargować. Ad.4 3 fazowe, teraz to jest wymóg AMD o ile się nie mylę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recall1982 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 A tak wogole to jakie sa graniczne temp. dla NB i SB na tym ASRock'u? Chodzi mi o takie przy ktorych sprzet moze sie juz uszkodzic. ;) Bo u mnie na NB jest zawsze wyzsza temp niz na CPU, w tej chwili CPU ma 29 a NB 30, odczyt z Everesta nie wiem na ile jest on prawidlowy. Z gory dzieki za odpowiedz. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 a jest tam temp z NB? nie ma przecież Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recall1982 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 A ta temp plyty glownej to nie jest brana z NB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) @Elgreen przeciz temperatura Motherboard jest temperatura NB. Ja jestem zadowolony ze swojej :) Edytowane 2 Lutego 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 @torgue8 Sprawdz najpierw jak sie kręci to co masz. Przynajmniej będizesz wiedział na co go stać i przy ewentualnej sprzedaży cos tam zawsze więcej idzie wytargować. Ad.4 3 fazowe, teraz to jest wymóg AMD o ile się nie mylę. to 3 fazowe zasilanie nie jest takie oczywiste :wink: Gigabicik czesto implementuje w swoich plytkach '2 fazy' a po asrocku czwgos lepszeho bym sie nie spodziewal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Trochę się już poinstalowałem i pokonfigurowałem i zacząłem podkręcać. Pierwsze obserwacje - niestety chyba jestem skazany na biosa ocwb4 lub 1.5/1.5adv, na starszych miewam bardzo dziwne wyniki w HDtach na SATA2 (wykres read ma kształt sinusoidy 20-80MB/s, na ocwb4 jest prawie idealny pod 80MB/s). Czy ktoś bawił się tymi biosami z ustawieniami HTT>400? Bo ja przy FSB>250 jeżeli ustawiam HTT większe niż 400 mam bsody, przy FSB=270 HTT=400/16bit (oba) jest na razie OK. Update: właśnie się wywaliło na 270*9, HTT400/16bit. Chyba zaraz zjadę z fsb, bo już nie wiem, czy mi się wywala sprzęt, czy XP64... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 ja ustawilem 200 w biosie i mam spokoj, czytalem ze wrost wydajnosi przy wyzszych dzielnikach HT nie przekracza 2% :D niebieski zalman na chlodzenie NB na naszej mobo to najlepsze rozwiazanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 niebieski zalman na chlodzenie NB na naszej mobo to najlepsze rozwiazanie? Chłodzenie mostków zostawiam na razie w spokoju, mam w planie (jak mi się zechce) wstawić do budy w poprzek wiatrak 120mm, który będzie chłodził jednocześnie spód i wierzch radka - przy okazji powinien nieźle dmuchać na mostki i mosfety. Póki co, przy dwóch wentylatorach 120mm na nawiewie i wyciągu i tak ani proc, ani mostki nie przekraczają 35*C ;] (no proc w stresie miewa 44) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) @Dijkstra czymu taka duza temp. w stresie na procu?? Ja mam 80mm na wlocie i 80 na wylocie + 120+80 w zasilaczu i mam nizsza na teoretycznie słabszym chłodzeniu. @macr0n jesli cenisz sobie cisze to lepszego nie znajdziesz (mozesz zainwestowac w pentagrama miedzianego ale płacic 40 zl za chłodzenie do płyty za 230 to przesada. Poza tym ULi sie mocno nie grzeje. Ja za swojego zalmana dałem 10 zł (nówka sztuka od kumpla, pudelko nie otwierane :) ) Edytowane 2 Lutego 2006 przez guziq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Trochę się już poinstalowałem i pokonfigurowałem i zacząłem podkręcać. Pierwsze obserwacje - niestety chyba jestem skazany na biosa ocwb4 lub 1.5/1.5adv, na starszych miewam bardzo dziwne wyniki w HDtach na SATA2 (wykres read ma kształt sinusoidy 20-80MB/s, na ocwb4 jest prawie idealny pod 80MB/s). Czy ktoś bawił się tymi biosami z ustawieniami HTT>400? Bo ja przy FSB>250 jeżeli ustawiam HTT większe niż 400 mam bsody, przy FSB=270 HTT=400/16bit (oba) jest na razie OK. Update: właśnie się wywaliło na 270*9, HTT400/16bit. Chyba zaraz zjadę z fsb, bo już nie wiem, czy mi się wywala sprzęt, czy XP64... Ja jade na biosie1.5 adv i HTT mam ustawione na 800/16bit a raszta 265x10.Postawil bym na windowsa ze i sie wywala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Gdzieś za tydzień lub dwa idę zamówić to mobo tylko jest problem bo sprzedawca mi dziś coś tam mówił że on nie wie czy ściągnie rev. E a tylko ta wersja obsługuje X2 :) więc macie jakiś pomysł jak można na pewnika kupić rev. E ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 HM, to nie wszystkie rev obsługują X2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 @guziq: kumpel nie ma wiecej tych zalmanow po takiej cenie? ;) poki co najtaniej widzialem tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84288761 widzieliscie moze lepsze oferty? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 HM, to nie wszystkie rev obsługują X2? No chyba tak wynika to z tego :blink: . A chce kupić X2 3800+. No i nie che mieć później jazdy że proc nie che ruszyć a nie będą chcieli mi wymienić na inną :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) macron jak u ciebie wyglada sprawa przylegania freezera do proca bez czapki @misiek175 nie ma innych revision X2 jak E4 i E6 takze niewiem o co chodzi temu sprzedawcy Edytowane 2 Lutego 2006 przez lucas234 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 @Dijkstra czymu taka duza temp. w stresie na procu?? Ja mam 80mm na wlocie i 80 na wylocie + 120+80 w zasilaczu i mam nizsza na teoretycznie słabszym chłodzeniu.Prawdę mówiąc, to taką temperaturę miałem tylko raz, jeszcze w starej budzie z kiepskim chłodzeniem i freezerem prawie owiniętym taśmami ATA i flopa. Teraz w nowej budzie przy wentylacji po 50min SP2004 CPU stress mam 38-39*C przy 270x9. Poza tym to standardowa pasta, która była na freezerze - nie miałem czym jej zmyć i ją zostawiłem ;] Nie śmiać się ;]]] Ja jade na biosie1.5 adv i HTT mam ustawione na 800/16bit a raszta 265x10.Postawil bym na windowsa ze i sie wywala.Powoli też tak obstawiam - w chwili obecnej testuje też przy wyłączonym C'nC, bo jest też szansa, że wywalał się przy przełączanu mnożnika i zmianie napięcia. Wiem, że przy OC powinno być wyłączone, niemniej jednak miałem nadzieje, że uda mi się z niego korzystać, bo 60-70% czasu proc chodzi właśnie na x5. Ale jeśli to to, jakoś to przeżyje. PS. Z tego wynika, że 400 jest najsensowniejsze, aczkolwiek nie są to wyniki z AsRocka ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 No chyba tak wynika to z tego :blink: . A chce kupić X2 3800+. No i nie che mieć później jazdy że proc nie che ruszyć a nie będą chcieli mi wymienić na inną :rolleyes: Tu nie chodzi o rewizję płyty głównej a procesora.... lol :) Popatrz dokładnie następnym razem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Tu nie chodzi o rewizję płyty głównej a procesora.... lol :) Popatrz dokładnie następnym razem :D Nie rozumiem jak nie pisze wyraźnie w rzędzie "rev" a jak popatrzysz przy procku to jest E. :lol2: chyb się nie mylę a jak się mylę to wytłumacz :unsure: :angry: <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 revizja wszystkich dostepnych asrockow to 1.04 cos ci sie pomerdalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Nie wszystkie biosy obsługują X2 3800+ ale nie wszystkie rev. wczytajcie się :) albo niech mi to ktoś łopatologicznie wyjaśni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 cos sie tak uczepil tych rewizji masz na stronie asrocka napisame jak byk ze wszystkie biosy obsluguja X2 3800+ w rev e4 lub e6 na stronie asrocka zostalo to uogolnione do rev E i to ty sie wczytaj bo bzdury piszesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...