Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm tak sobie czytam ten topic od jakiegoś czasu ;] I się utwierdziłem w tym, że kupię tą płytkę ;] Teraz na szybko 2 pytanka :)

1. vcore vid4 mod działa na biosach od 1.80 w górę, czy niżej też ?

2. No i jak z tym HTT ? W FAQ pisze, że w biosach 1.20/OCWB2 i wyżej max HTT to 274, a gdzieś tu na forum czytałem, że od 1.8 w górę HTT znowu można dać wyżej... Jak to z tym jest dokładnie ? :> Pewnie dużo razu było już to poruszane, ale jakoś nie znalazłem (używałem szukajki wewnętrznej w topicu i patrzałem parenaście stron do tyłu...)

BTW przydała by się jakaś aktualizacja FAQ... Poprawienie linków i dopisanie paru rzeczy (np co daje określony bios itd)

Pozdro

To jest mniej więcej tak: biosy do 1,70 dawały możliwość maks HTT do 274, biosy od 1,70 (włącznie) dają możliwość wyższego HTT, u mnie 315 nie stanowi problemu, więcej nie sprawdzałem. Mam 1, 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziekowania za konsultacje dla Kencho-1

Niema za co . Chętnie pomogę jak ktoś ma problemy . Po co robic ten temat jeszcze bardziej obszernym . Mam tą płytę juz od tzw. "gwiazdki" zeszłego roku i płyta ta jest gruntownie zmodyfikowana ( chłodzenie NB, SB i mosfetów > Mod VCORE Vid4 , Mod Vdimm 3,3V ) :) Dodatkowo sprawdzałem na niej większość biosów na dwóch prockach więc wiem co mojemu egzemplarzowi może ewentualnie nie pasować w ustawieniach .

Teraz mój komp działa 24/7 i niema na nim żadnej zawieszki lub innych problemów , pomimo starej windy .

Hmm tak sobie czytam ten topic od jakiegoś czasu ;] I się utwierdziłem w tym, że kupię tą płytkę ;] Teraz na szybko 2 pytanka :)

1. vcore vid4 mod działa na biosach od 1.80 w górę, czy niżej też ?

2. No i jak z tym HTT ? W FAQ pisze, że w biosach 1.20/OCWB2 i wyżej max HTT to 274, a gdzieś tu na forum czytałem, że od 1.8 w górę HTT znowu można dać wyżej... Jak to z tym jest dokładnie ? :> Pewnie dużo razu było już to poruszane, ale jakoś nie znalazłem (używałem szukajki wewnętrznej w topicu i patrzałem parenaście stron do tyłu...)

BTW przydała by się jakaś aktualizacja FAQ... Poprawienie linków i dopisanie paru rzeczy (np co daje określony bios itd)

Pozdro

Ja działam aktualnie na biosie 1.80 i on niema blokady HTT a osiągi kompa są jak dla mnie bardzo zadowalające ( proc na 9x300 i pamięć na 540Mhz > to wystarczy :) )

Jeżeli chodzi o biosy bez blokady HTT to polecam OCWB1 , na którym pracowałem przez większość czasu .

Co daje określony bios mozna by wyczytac z tego tematu , ale ze względu na jego sporą objętość jest to dużo pracy .

W skrócie z mojego doświadczenia wynika że nowsze biosy są bezproblemowe i pozwalają na odrobinę wydajniejszą pracę ( Od 1.80 w zwyż ) , a ze starych biosów to OCWB1 był jak dla mnie rewelacyjny .

Należy też wziąć pod uwagę procesory , które moga różnie reagować na agresywniejsze potraktowanie w biosie . Wiem to z własnego doświadczenia , bo mój wcześniejszy procesor słabiej działał na 1.80 od tego którego mam obecnie , natomiast ten słabiej działa na OCWB1 . Zależy to głównie od serii i czasu produkcji procka . Stare DH-E3 chodziły na tej płycie nawet na 9x300 przy 1,4V , a nowe DH-E6 bardzo różnie ( 1CPU 0539 9x286 przy 1,55V , 2CPU 0613 9x312 1,55V ).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za odpowiedzi :] No to teraz czekać tylko, aż sie ktoś zgłosi do sprzedaży mobacza :) Aaaaa jeszcze jedno pytanko do vid4 moda :)

Jeśli ustawie np 1.125v w biosie to procek będzie miał ~1.525v, ale jeśli ustawie 1.4v to będzie miał 1.4v, tak ?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh widziałem ten obrazek tylko jakoś go rozczytać nie umiałem :mur: Dobra to już wszystko jasne ;] Teraz tylko kupić mobo w ciekawej cenie :) Może ktoś sprzedaje ? (patrzeć na link w sigu ;] )

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh widziałem ten obrazek tylko jakoś go rozczytać nie umiałem :mur: Dobra to już wszystko jasne ;] Teraz tylko kupić mobo w ciekawej cenie :) Może ktoś sprzedaje ? (patrzeć na link w sigu ;] )

Pozdro

Ja nosze się z zamiarem przesiąść na 939SLI32-SATA2 więć mogę pomyśleć o sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje ci sie wstrzymac troche az okaze sie dokladnie co to jest ta wersja 939-VSTA

Chwyt marketingowy, ktory ma sie zapewne "lepiej" wspolpracowac z Windows Vista. Ma pare bajerkow pozmienianych: z tego co ktos tu mowil zmienili kodek audio z realtek na c-media. W sumie nie jetem przekonany, ze ten drugi jest specjalnie lepszy od realteka, choc kto wie - a noz bedzie to cos pokroju sound storm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwyt marketingowy, ktory ma sie zapewne "lepiej" wspolpracowac z Windows Vista. Ma pare bajerkow pozmienianych: z tego co ktos tu mowil zmienili kodek audio z realtek na c-media. W sumie nie jetem przekonany, ze ten drugi jest specjalnie lepszy od realteka, choc kto wie - a noz bedzie to cos pokroju sound storm ;)

A skad wiesz ze w biosie niema wiekszej ilosci opcji odnosnie oc ?

Np wieksze vcore czy vmem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad wiesz ze w biosie niema wiekszej ilosci opcji odnosnie oc ?

Np wieksze vcore czy vmem ?

Cudow nie ma :D , ale obym sie mylil. Masz racje, jak beda jakies konkretne opinie uzytkownikow to dopiero bedzie mogli cos o tym rozporawiac. Na razie pisalem o tym o czym wiem - czyli o zmianach w ukladzie dzwiekowym. Tutaj sa tylko informacje, ktore wiemy ze strony producenta. Zreszata i tamtejsi uzytkownicy sa sceptyczni co do tych przelomowych zmian w OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już pisałem wcześniej :

Płytka VSTA to dokładnie taki "chwyt marketingowy" , ponieważ różni się tylko ICS'em i Dźwiękówką na płycie , reszta jest zapewne identyczna , chociaż niewiadomo czy czasami nie zrobili jakiegoś psikusa odnośnie VCore i VDimm moda .

Jeżeli chodzi o bios to ja raczej nie liczę na jakieś cudowne ulepszenie biosu ( co najwyżej pogorszenie OC w stylu blokada 274 ).

Co do płytki 939Sli32 to z tego co słyszałem i czytałem to kręci się na niej max do 245 więc lipa ( chyba że jest jakiś nowy bios w którym coś poprawili ).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

z tego co ktos tu mowil zmienili kodek audio z realtek na c-media. W sumie nie jetem przekonany, ze ten drugi jest specjalnie lepszy od realteka, choc kto wie - a noz bedzie to cos pokroju sound storm ;)

Na pewno nie. Miałem kiedyś ECS-a pod socket A i miał C-Media 9739A, kodek porównywany do ALC650. Po przesiadce na Epoxa 8RDA3I (z ALC650) różnica była kolosalna - zero szumów dźwięk czyściutki. Potem miałem jeszcze Epoxa 8RDA+ Pro z nieoficjalnym SoundStormem - dźwięk takiej jakości jak na ALC650 tylko że miał np. sprzętowy EAX. Nie wierzę że C-Media zrobi kodek lepszy od Realteka :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Dzisiaj stałem sie posiadaczem w/w płyty i proca, który ostatnio jest tani jak barszczyk.

Zobaczymy co ona pokaże, a narazie czeka mnie reinstall wszystkiego.

Jedno co mogę juz powiedzieć, że to co jest pod radiatorami na NB i SB, to po prostu kpina i pierwsze co trzeba zrobić, to porządnie posmarować dobra pastą, bądź od razu zmienić radiatorki.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o bios to ja raczej nie liczę na jakieś cudowne ulepszenie biosu ( co najwyżej pogorszenie OC w stylu blokada 274 ).

hmm jak to jest z ta blokada? na wszystkich oficjalnych biosach nie da sie wyzej podkrecic tylko HTT 274 max ?

yhmy ja mam bios P2.10 i wlasnie udalo mi sie przekroczyc ta magiczna bariere, mianowice odpalilem na HTT 280, potem 290 i o dziwo poszlo! windows sie zaladowal, sprawdzilem test w everescie i zapodalem 1MB Super PI, uruchomilem takze HTT 294 tez niby poszlo, ale na 295 bios sie wysypywal, no i na 300 wogole nic nie widzialem :P szkoda bo myslalem ze pojdzie na 300 skoro na 294 poszlo ( ale nie wiem czy stabilne, uruchomilem tylko na chwile :P byla to czestotliwosc 2.65Ghz ,v1.450)

mam kijowe ramy 2*512mb kingston na jakichs szajsowatych pamieciach Promos!! wogole sie nie kreca, jeden wielki shit, moze to przez nie cos sie rypie na HTT 300, ale watpie bo przeciez teraz dzialam na HTT 245 co daje 2.20Ghz i FSB RAM = 400Mhz i nic narazie sie nie krzaczy, a na HTT 300 chcialem takze miec FSB RAM = 400Mhz, bo przy czestotliwosci np 2.40Ghz (267*9) i FSB pamieci tylko 356Mhz i wychodza gorsze wyniki niz na 2.20Ghz FSB RAM= 400Mhz !!

testowalem w Everest 2006 :P

a moze proc (seria E6) nie wytrzymuje na HTT 300, moze za male napiecie? w vmode nie chce mi sie bawic, zreszta nie zalezy mi az tak na tym zeby szlo na HTT 300 :P

i takie pytanko o HT (HyperTransport) w teh chwili mam czestotliwość taktowania 733 MHz im wiecej

tym lepiej? polepszy sie wydajnosc etc czy to nie ma zadnej roznicy czy bedzie 600, 800 czy 1000 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ThRuSt: Też mogę dać max htt 294, przy 295 są już zwiechy. A różnica między ht 500 a ht 1000 jest znikoma, ułamki procenta :D

hehe ciekawe od czego to moze byc? widze ze masz bios 2.20 moze w tych nowszych biosach jest blokada od 294 :D a z tym HT to jak nie ma wielkiej roznicy to lepiej zeby tyralo jak najmniej, bo po co ma mi sie SB i NB przegrzewac :P jak dotknelem palcem tego SB to jak zelazko chyba z 50 - 60c ma, a ten NB troche chlodniejszy, ale i tak goracy :angry: z tego co czytalem to inni tez sie skarzyli na wydzielanie ciepla, mam nadzieje, ze to sie nie skonczy tragicznie dla plyty :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ciekawe od czego to moze byc? widze ze masz bios 2.20 moze w tych nowszych biosach jest blokada od 294 :D a z tym HT to jak nie ma wielkiej roznicy to lepiej zeby tyralo jak najmniej, bo po co ma mi sie SB i NB przegrzewac :P jak dotknelem palcem tego SB to jak zelazko chyba z 50 - 60c ma, a ten NB troche chlodniejszy, ale i tak goracy :angry: z tego co czytalem to inni tez sie skarzyli na wydzielanie ciepla, mam nadzieje, ze to sie nie skonczy tragicznie dla plyty :P

SB ci się grzeje bo masz grafę na AGP. Najlepiej zmień radiatorki na zalmany. Np. jak tu http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2220826 :) Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB ci się grzeje bo masz grafę na AGP. Najlepiej zmień radiatorki na zalmany. Np. jak tu http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2220826 :)

no fajnie to wyglada, ale po takim modzie to trace gware, a jak cos sie schrzani to wtedy bym musial zmienic radki, ale to moze byc juz widocznie, ze bylo cos kombinowane :P

jaka masz tempe na mostkach, da rade sprawdzic jakims programem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jak to jest z ta blokada? na wszystkich oficjalnych biosach nie da sie wyzej podkrecic tylko HTT 274 max ?

yhmy ja mam bios P2.10 i wlasnie udalo mi sie przekroczyc ta magiczna bariere, mianowice odpalilem na HTT 280, potem 290 i o dziwo poszlo! windows sie zaladowal, sprawdzilem test w everescie i zapodalem 1MB Super PI, uruchomilem takze HTT 294 tez niby poszlo, ale na 295 bios sie wysypywal, no i na 300 wogole nic nie widzialem :P szkoda bo myslalem ze pojdzie na 300 skoro na 294 poszlo ( ale nie wiem czy stabilne, uruchomilem tylko na chwile :P byla to czestotliwosc 2.65Ghz ,v1.450)

mam kijowe ramy 2*512mb kingston na jakichs szajsowatych pamieciach Promos!! wogole sie nie kreca, jeden wielki shit, moze to przez nie cos sie rypie na HTT 300, ale watpie bo przeciez teraz dzialam na HTT 245 co daje 2.20Ghz i FSB RAM = 400Mhz i nic narazie sie nie krzaczy, a na HTT 300 chcialem takze miec FSB RAM = 400Mhz, bo przy czestotliwosci np 2.40Ghz (267*9) i FSB pamieci tylko 356Mhz i wychodza gorsze wyniki niz na 2.20Ghz FSB RAM= 400Mhz !!

testowalem w Everest 2006 :P

a moze proc (seria E6) nie wytrzymuje na HTT 300, moze za male napiecie? w vmode nie chce mi sie bawic, zreszta nie zalezy mi az tak na tym zeby szlo na HTT 300 :P

i takie pytanko o HT (HyperTransport) w teh chwili mam czestotliwość taktowania 733 MHz im wiecej

tym lepiej? polepszy sie wydajnosc etc czy to nie ma zadnej roznicy czy bedzie 600, 800 czy 1000 ?

właśnie o tym pisałem kilka/kilkanaście postów wcześniej ustaw mnożnik na 5 i odpal powyżej 300 i bedzie działać natomiast 30x nie działa wyższych mnożnikach (6 i 7 wogóle nie działają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie to wyglada, ale po takim modzie to trace gware, a jak cos sie schrzani to wtedy bym musial zmienic radki, ale to moze byc juz widocznie, ze bylo cos kombinowane :P

jaka masz tempe na mostkach, da rade sprawdzic jakims programem ?

Gwarancji nie tracisz. A w speedfanie i systool pokazuje 29*C.

Jak dam mnożnik 5x i htt >300 to i tak mi nic nie daje, bo bym potrzebował htt 520 by wyciągnąć na procu 2.6 ghz :(

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od biosu 1.70 (wlacznie) nie ma blokady htt na 274 i zadnej innej...

mi udalo sie stabilnie uciagnac htt 380

no to ladnie poszlo :D a co do biosu to w takim razie nie ma sensu zmieniac na nieoficjalne z ocworkbench? chyba ze sa jakies ciekawe opcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dzien dzisiejszy sie nie oplaca... no chyba, ze chcesz jak najwiecej wydusic MHz to mozna na ocwb 1/2 - maja poluzowane timingi (alphy)

jednak ta zamiana bedzie Cie kosztowala coldbootami, nie stabilnoscia przy MA 1T i slabsza wydajnoscia pamieci

@KiMR

to sie sprawdza dla zasady :P ile plytka moze wydusic max :) - byly przypadki osiagniecia na tym ASRocku htt 400 (co jest juz nie lada wyczynem nawet dla dfi)

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie o tym pisałem kilka/kilkanaście postów wcześniej ustaw mnożnik na 5 i odpal powyżej 300 i bedzie działać natomiast 30x nie działa wyższych mnożnikach (6 i 7 wogóle nie działają)

ale to nic nie da, bo ja chcialem miec 2.40Ghz, czyli bym musial zapodac 5*480 :lol2:

a na mnoznik 8x mi dzialal, ale na nizszym HT, 300*8 nie szlo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez moda vcore na maxa moge dac 8x320 i wszystko jako tako dziala... lecz aby dac wiecej bym musial zrobic vcore moda - lecz nie chce mi sie

gdy zmenilem grafe (z fx'a 5900xt na 7600gs'a) max jaki osiagam to 8x315 - jest to juz wina zasilacza, bo przed zmiana grafy moglem 8x320

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dzien dzisiejszy sie nie oplaca... no chyba, ze chcesz jak najwiecej wydusic MHz to mozna na ocwb 1/2 - maja poluzowane timingi (alphy)

jednak ta zamiana bedzie Cie kosztowala coldbootami, nie stabilnoscia przy MA 1T i slabsza wydajnoscia pamieci

@KiMR

to sie sprawdza dla zasady :P ile plytka moze wydusic max :) - byly przypadki osiagniecia na tym ASRocku htt 400 (co jest juz nie lada wyczynem nawet dla dfi)

hehe w takim razie nie zmieniam, bo nie ma sensu i tak nie potrzbuje, az takiej mocy procesora, jedynie chcialem, zeby na 2.40Ghz chodzilo przy pamiatkach na szynie 400Mhz, no ale coz 200Mhz mniej tez nie jest zle :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie martw sie moje pamieci tez sa bardzo slabe - takie pdp mi sie trafily :lol:

powinny mykac bez problemu na 225-230 MHz przy dosc niskich timingach a tu klapa... max cos kolo 220 MHz ;/

P.S

mozesz dac 9x274/9x275 z pamieciami na 133 co da Ci 2466 MHz, a pamieci beda na 176 MHz - do tego ustaw dosc niskie i agresywne timingi moze bedzie lepiej niz masz obecnie

jesli bedzie lepiej i stabilnie... to mozesz jeszcze troche podnosic htt procka

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...