Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

nie martw sie moje pamieci tez sa bardzo slabe - takie pdp mi sie trafily :lol:

powinny mykac bez problemu na 225-230 MHz przy dosc niskich timingach a tu klapa... max cos kolo 220 MHz ;/

u mnie nawet na 220Mhz nie idzie :P nie wiem czy wogole sie kreca, wydaje mi sie, ze nie

niby sa cl2.5 ale na cl2.0 nie ma mowy chodzic tylko na 2.5-3-3-6 wiec bardzo slabe, powinny przynajmniej 2.5-2-2-6 robic :sad:

przyczyna moze byc takze zasilka, choc raczej powinna wyrabiac - Fortron FSP350-60MDN

mozesz dac 9x274/9x275 z pamieciami na 133 co da Ci 2466 MHz, a pamieci beda na 176 MHz - do tego ustaw dosc niskie i agresywne timingi moze bedzie lepiej niz masz obecnie

hehe chyba jeszcze potestuje sobie, ale to juz chyba nie dzisiaj, bo mi sie zabardzo nie chce :P

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowalem dzisiaj jeszcze na HTT 300 i wkoncu poszlo, ale dopiero jak zmniejszylem dzielnik pamieci na 200 bo na 266 nie tyra :cry: a wiec pamieci sa do kitu, wyciagnalem 1 kosc i zmienialem pamiec w bankach, ale to nic nie pomoglo, timingi na najgorsze i nic, a na konfigu 300*9 (300*8 tez poszlo) co daje 2.70Ghz na CPU pamieci byly ustawione na FSB 300Mhz !! wydajnosc w everest byla bardzo slaba gorsza o wiele niz na ustawieniu 2.20Ghz, 400Mhz :P jedynie co cieszy to, ze proc sie ladnie kreci 2.70Ghz to juz dobry wynik, a pewnie poszlo by wiecej, ale juz nie probowalem, bo i tak na takim ustawieniu bym nie pracowal :)

chyba zostane narazie przy ustawieniu 2.20Ghz i 400Mhz, jak zdobede lepsze ramy to wtedy zacznie sie zabawa, poki co narazie nie mam kasy na nowe:(

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zainstalowałem najnowszą wersję Everest 3.01.652 i pojawiła się w czujniku nowa temperatura. Jest nią dioda procesora. Tak to wygląda :

Właściwości czujnika:

Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej ASRock 939Dual-SATA2

Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

Temperatury:

Płyta główna 40 °C (108 °F)

Procesor 43 °C (115 °F)

Dioda procesora 37 °C (104 °F)

WDC WD800BB-22JHA0 35 °C (95 °F)

Wentylatory:

Procesor 2250 RPM

Obudowa 2280 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.10 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 5.11 V

+12 V 12.16 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V

Zastanawia mnie dlaczego temperatura procesora a diody jest różna o 6 C ?

oraz która temperatura jest prawdziwą temperaturą procesora: "dioda procesora" czy "procesor" ?

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie na szybko...

Jest jakaś różnica w o/c między revision 1.04, a 1.05 ? Na korzyść/nie korzyść jednego z nich ? Bardzo by było fajnie jak by ktoś odpisał jeszcze dzisiaj...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lanc żadnej różnicy nie ma w OC jeśli chodzi o rewizję płyty.

Za różnicę w OC (tej płyty) odpowiadają tylko biosy (a jak wiadomo bios można sobie samemu wgrać).

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich.

W nocy z piątku na sobotkę, nastąpiła u mnie zmiana w konfiguracji kompa :)

Powiem tak, temu, kto projektował tą płytę, dałbym Nobla i kopa na rozpęd :D Tak usrać za przeproszeniem złącza, to naprawdę duży talent. Najbardziej mnie wpieniło gniazdko zasilania wentyla coolera (ale FanMate Zalmana jest to nie problem). Ale złącza IDE, to już porażka na całego jak ma się grafikę na AGP. Dobrze, że mój GF600 nie aż tak długi, bo by były niezłe jazdy, ale i tak musiałem obniżyć napedy w kieszeniach, bo tasiemki nie sięgały.

Następne to sloty PCI, po zainstalowaniu grafiki mogłem zapomnieć praktycznie o SB Audigy, w sumie jeden slot w miarę dostępny, ale dwa wyłączone z obiegu (Zalman na grafie). Poza tym by się tam gotowało.

Na wstępie zapodałem bios 2.20.

Potem instalacja i tu zonk. Z pewnych względów musiałem mieć dwa syse 98SE i XP'ka. Z 98'ką miałem jazdy ze sterami do grafy, ale w końcu się udało (jak ew. ktoś też by miał problemy, to należy uaktualnić stery we "właściwościach" sterownika, a nie przez instalator, po tym ładnie mi wykrył grafę i poooooooooooooszło).

Z XP nie było żadnych problemów, poszło jak po masełku.

Teraz pisząc ten post pracuję na 2.2 GHz przy nie zmienionym napięciu, włączony Q'n'Q (no to do obniżania taktowania w spoczynku).

Mam tylko prośbę związaną z pamięciami.

Czy ktoś posiadający słabsze pamiątki pomógłby mi (w sensie podpowiedzi) jak w biosie poustawiać timingi ?

Moje to Kingstony CL2.5 i CL3 (po jednej kości 512MB - na tych samych układach na PCB), pracują w dualu - może i dobrze ;)

I jeszcze jedno pytanie dotyczące biosu tego mobo.

Do czego służą i jak ustawić poniższe opcje:

1. CPU Configuration:

- Spread Spectrum - znam to określenie od dawna, a dalej nie wiem do czego to jest.

- Flexibility Option - ??

2. Chipset Configuration:

- HTTtoPCI Bridge Decode Scheme - jak ustawić ?

- Gated Clock Function - ?? o co lata ?

To tyle (chyba aż za dużo, ale może dobra duszyczka wspomoże ;)

!!!!!!!!!!!!!! Wazelina ON !!!!!!!!!!!!

Serdeczne podziękowania koledze Kencho-1 za szybką i fachową pomoc, dzięki takim ludziom, którzy pomogą i wytłumaczą krok po kroku nawet takiemu laikowi jak ja, nie patrząc, że "to już było" powoduje, że aż chce się zaglądać i pytać na takich forach. Tak, czy inaczej Wielgaśne Dzięki.

!!!!!!!!!!!!!! Wazelina OFF !!!!!!!!!!!!

pozdrawiam,

Fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie dotyczące biosu tego mobo.

Do czego służą i jak ustawić poniższe opcje:

1. CPU Configuration:

- Spread Spectrum - znam to określenie od dawna, a dalej nie wiem do czego to jest.

- Flexibility Option - ??

2. Chipset Configuration:

- HTTtoPCI Bridge Decode Scheme - jak ustawić ?

- Gated Clock Function - ?? o co lata ?

Spread Spectrum (tak dla zaspokojenia ciekawosci) http://www.benchmark.pl/artykuly/bios_guid...res_setup4.html. Jezeli krecisz to dajesz na Disabled.

Flexibility Option - dotyczy usatwien pamieci. Teoretycznie ma zapewnic stabilne dzialanie przy slabszych modulach, praktycznie robie wiecej zlego nic pomaga. Disabled

HTTtoPCI Bridge Decode Scheme, Gated Clock Function obie opcje zostaw na default.

Pzdr.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Osobny post.

Niestety nie jest tak różowo.

Mam duży problem z grafiką, wcześniej nie sprawdzałem jej na okoliczność gier i 3DMarków. Zainstalowałem 03 i 05 i 03 zachowuje się tragicznie. Testy 1 i 3 klatki, 2 i 4 płynnie co dziwne. W teście z trollami, panienka nie ma włosów (to zaobserwowałem), pewnie coś z PS.ami. Ogólny wynik to 7k.

3DMark 05 wogóle sie nie odpala, przy wyborze testów jest ok, ale jak ma zacząć wgrywać dane, obraz zaczyna migać, a potem już tylko ciemność, naciskając ESC wychodzi normalnie do opcji i można zamknąć program.

dxDiag spokojnie wykrywa DX'y, test ekranu przechodzi ok, nie zgłasza żadnych błędów, sam nie wiem o co biega.

Normalnie się podłamałem, było tak pięknie i okazuje się, że nie do końca.

Macie może jakieś pomysły co to może być ?

pozdrawiam,

Fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Osobny post.

Niestety nie jest tak różowo.

Mam duży problem z grafiką, wcześniej nie sprawdzałem jej na okoliczność gier i 3DMarków. Zainstalowałem 03 i 05 i 03 zachowuje się tragicznie. Testy 1 i 3 klatki, 2 i 4 płynnie co dziwne. W teście z trollami, panienka nie ma włosów (to zaobserwowałem), pewnie coś z PS.ami. Ogólny wynik to 7k.

3DMark 05 wogóle sie nie odpala, przy wyborze testów jest ok, ale jak ma zacząć wgrywać dane, obraz zaczyna migać, a potem już tylko ciemność, naciskając ESC wychodzi normalnie do opcji i można zamknąć program.

dxDiag spokojnie wykrywa DX'y, test ekranu przechodzi ok, nie zgłasza żadnych błędów, sam nie wiem o co biega.

Normalnie się podłamałem, było tak pięknie i okazuje się, że nie do końca.

Macie może jakieś pomysły co to może być ?

pozdrawiam,

Fiskomp

W biosie wlacz "AGP Deep p2p" na enabled, czy jak to sie tam nazywa. Wiem ze to rozwiazuje jakies problemy z kartami Nvidii.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka prostych pytan do Was :)

1.

czy czujnik, ktory jest na plycie odczytuje temp proca (jest zamontowany obok socketa) czy chipsetu etc ? i czy procesor ma swoj czujnik, kiedys stare AMD pod socket A mialy swoje czujniki w jadrze CPU i chcialem sie dowiedziec czy tu jest tak samo, czy proc ma swoj czujnik czy czujniki,

ktore sa na plycie odczytuja temp proca?

jeszcze ciekawi mnie co to jest aux? pokazuje mi ze mam 8c <lol>

w tym nowym everescie podaje temp z diody proca bodaj, a wiec chyba proc posiada czujnik, jesli to jest to, podaje odczyt z everesta ponizej:

Temperatury

Płyta główna 37 °C (99 °F)

Procesor 37 °C (99 °F)

Dioda procesora 40 °C (104 °F)

ale czy procek faktycznie ma 40c? dotykam radiator i jest chlodny, wydaje sie, ze ma okolo

35c lub te 37c co podaje w everescie "Procesor" w stosunku do "Diody procesora"

2.

czy warto wlaczyc technologie cool 'n quiet? duzo ona daje w schlodzeniu CPU? i czy nie ma z nia zadnych problemow np. jesli mam podkrecony CPU?

3.

zauwazylem tez, ze CPU bardzo szybko sie nagrzewa w biosie, momentalnie jest okolo 5c wiecej

niz w systemie i odwrotnie, jak wchodze do systemu z biosa to okolo 5c mniej, dziwne to jakies 42-44c przewaznie, u Was tak samo sie grzeje? a moze to BIOS cos zle pokazuje i zawyza

moje chlodznie to BOX narazie :P

4. Co oznaczaja te nazwy: Boot Failure Guard,Bank Interleaving, Burst Lenght, DRAM Idle Timer, Memory Hole, CPU-NB Link Width (ustawic mozna na 8 i 16 bitow) tak samo NB-SB Width

jak je ustawic i czy maja jakis znaczacy wplyw na wydajnosc?

z gory dzieki wszystkim za udzielenie przydatnych dla mnie informacji :)

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka prostych pytan do Was :)

1.

czy czujnik, ktory jest na plycie odczytuje temp proca (jest zamontowany obok socketa) czy chipsetu etc ? i czy procesor ma swoj czujnik, kiedys stare AMD pod socket A mialy swoje czujniki w jadrze CPU i chcialem sie dowiedziec czy tu jest tak samo, czy proc ma swoj czujnik czy czujniki,

ktore sa na plycie odczytuja temp proca?

jeszcze ciekawi mnie co to jest aux? pokazuje mi ze mam 8c <lol>

w tym nowym everescie podaje temp z diody proca bodaj, a wiec chyba proc posiada czujnik, jesli to jest to, podaje odczyt z everesta ponizej:

Temperatury

Płyta główna 37 °C (99 °F)

Procesor 37 °C (99 °F)

Dioda procesora 40 °C (104 °F)

ale czy procek faktycznie ma 40c? dotykam radiator i jest chlodny, wydaje sie, ze ma okolo

35c lub te 37c co podaje w everescie "Procesor" w stosunku do "Diody procesora"

2.

czy warto wlaczyc technologie cool 'n quiet? duzo ona daje w schlodzeniu CPU? i czy nie ma z nia zadnych problemow np. jesli mam podkrecony CPU?

3.

zauwazylem tez, ze CPU bardzo szybko sie nagrzewa w biosie, momentalnie jest okolo 5c wiecej

niz w systemie i odwrotnie, jak wchodze do systemu z biosa to okolo 5c mniej, dziwne to jakies 42-44c przewaznie, u Was tak samo sie grzeje? a moze to BIOS cos zle pokazuje i zawyza

moje chlodznie to BOX narazie :P

4. Co oznaczaja te nazwy: Boot Failure Guard,Bank Interleaving, Burst Lenght, DRAM Idle Timer, Memory Hole, CPU-NB Link Width (ustawic mozna na 8 i 16 bitow) tak samo NB-SB Width

jak je ustawic i czy maja jakis znaczacy wplyw na wydajnosc?

z gory dzieki wszystkim za udzielenie przydatnych dla mnie informacji :)

AD1> nie chcę wprowadzać w błąd , więc nie odpowiem na to pytanie ;)

AD2> jeżeli niemasz moda VID4 to warto ponieważ przy mniejszym użyciu procka bedzie on zimniejszy ,ponieważ zostanie lekko spowolniony .

AD3> Różnie to z tym bywa , u mnie raczej procek po załadowaniu windy ma te kilka stopni więcej niż w biosie , a po chwili tem. spada . Ja na moim zmodowanym fryzjerze i procku na 9x300/1,525V mam w Idle 38*C , a pod max obciążeniem 44-45*C .

AD4>

BFG> to opcja która jak jest włączona , automatycznie załaduje domyślne ustawienia biosu , jeżeli komp nie przejdzie POST przez pięć razy .

Bank Interleaving > Niepamiętam dokładnie regułki , ale lepiej włączyć jak się posiada pamięci dwustronne , to szybciej będą chodzić .

Burst Lenght> ??? (This BIOS feature allows you to control the length of a burst transaction.

When this feature is set to Disabled, a burst transaction can only comprise of up to four quadword (QW) reads or writes.

When this feature is set to Enabled, a burst transaction can only comprise of up to eight quadword (QW) reads or writes.

As the initial CAS latency is fixed for each burst transaction, a longer burst transaction will allow more data to be read or written for less delay than a shorter burst transaction. Therefore, a burst length of 8 will be faster than a burst length of 4. )

Dram Idle Timer > ??? Niepamiętam :( , cos z opóźnieniem , najlepiej działa na 256 lub 16 .

Memory Hole > dziura w pamięci zarezerwowana do obsługi AGP

CPU-NB / NB-SB link Width > szerokość szyny danych dla połączenia

ja mam ustawione:

Bank Interleaving > Enabled

Burst Lenght > 8

Dram Idle Timer > Enabled

Cpu-NB/NB-SB > 16bit

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie wlacz "AGP Deep p2p" na enabled, czy jak to sie tam nazywa. Wiem ze to rozwiazuje jakies problemy z kartami Nvidii.

ta opcja jest włączona.

A zainstalowałeś stery od AGP? Jak tam temperatury?

Tak zainstalowałem przed sterami nvidii tuz po postawieniu sysa, stery AGP ULI. Temperatury moim zdaniem w normie, proc IDLE-37*, pod obciążeniem 45-47(Prime95). Mostki gorace, ale nie parzą. Przewiew w budzie jest.

Co ciekawe PREY sie normalnie odpala i mozna grać, tylko na Markach się wywala, na innych jeszcze nie testowałem :(

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Kencho-1 za pomoc :)

mam jeszcze jeden problem :P nie wiem jak podlaczyc USB, zeby dzial na panelu przednim obudowy, mianowicie nie wiem, jak podlaczyc kabelki obudowy do plyty glownej, wczesniej mialem solteka i bylo w instrukcji wyjasnione kolorami, albo pisalo, ktory kabel do jakiego pina wsadzic :P niestety ta instrucka ASrocka jest bardzo uboga w porownaniu do innych znanych marek, ale mniejsza z tym, dobrze, ze plyta narazie sprawuje sie bardzo dobrze :0

Podaje kabelki w obudowie, ktore sluza do podlaczenia USB na plycie glownej

2x + = czerwony

2x - = czarny

2x Port + = zielony

2x Port - = bialy

i teraz co do czego podlaczyc :P ponizej zamieszczam rysunek do schematu, ktory jest w instrukcji plyty glownej, ale nie bardzo kapuje o co tam chodzi :P

post-2931-1154291729_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączasz identycznie jak w starej mobo bo każda mobo ma tak samo z dodatkowymi portami USB. Wiem co mówię bo przerobiłem już to X razy :D składając kompy.

Dlatego są uniwersalne sloty USB które możesz podłączać z tyłu i niektóre obudowy mają już gotowe kable USB że nie trzeba się grzebać z pojedynczymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączasz identycznie jak w starej mobo bo każda mobo ma tak samo z dodatkowymi portami USB. Wiem co mówię bo przerobiłem już to X razy :D składając kompy.

Dlatego są uniwersalne sloty USB które możesz podłączać z tyłu i niektóre obudowy mają już gotowe kable USB że nie trzeba się grzebać z pojedynczymi.

hehe tylko, ze zapomnialem jak bylo w starej plycie podlaczone, a nie sprawdze, bo jej juz nie posiadam :P

bylbym bardzo wdzieczny jakbys mogl mi podac, ktore kabelki po kolei od lewej do prawej strony mam podlaczyc, bo zapewne oznaczenia sa te same u Ciebie co i u mnie tj.

2x + = czerwony

2x - = czarny

2x Port + = zielony

2x Port - = bialy

Pozdro :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dokładniej :

Na tym schemacie u góry masz piny :

USB_PWR > P-6 > P+6 > GND > DUMMY

USB_PWR > P-7 > P+7 > GND

Kabelki masz:

+ = czerwony > USB_PWR

- = czarny > GND

Port + = zielony > P+

Port - = bialy > P-

Dummy > jest to tzw. "Pusty Pin" , aby można było zorientować się w rozkładzie pinów gniazda podłączeniowego .

ThRuSt + fiskomp > Dzięki za podziękowania i "wazelinkę" ;) Chętnie pomogę jak tylko mam czas .

Lubię babrać się w sprzęcie komputerowym i właśnie szukam pracy z tym związanej ( jak ktoś ma jakieś propozycje z Wro. to proszę pisać na PW ).

[OT]:

Jak ktoś chce obejrzeć jak wygląda mój sprzęcik i stare oraz nowe jego fotki to zapraszam na :

http://www.techpowerup.com/gallery/179

Niestety po poprzedniej aktualizacji fotek wcięło mi większość ocen ( a była juz średnia 6,8 z kilkoma jedynkami od niepoważnych zazdrośników ) , ale i tak wejść do tej galerii juz jest sporo . Na samym dole tej galeri ( w ostatnim poście , jest link do "rapidshare" na którym zamieściłem paczke ze wszystkimi fotkami które udało mi się odnaleźć na HDD ) .

[/OT]

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem cos z temperaturami, procek na 2.7GHz 1.52v i AC Freezer64pro nie daje rady... idle 40 stress dobija 54 wieczorem w nocy / co dopiero w dzien... probowalem zakladac pare razy, sprawdzalem temperatury i nic, z IHS jeszcze wyzsza byla o jakies 1-3* nie rozumiem troche tego :\ Przewiew w budzie jest bardzo dobry... nawet na stock sie grzeje w cholere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po przeinstalowaniu Win'a z innej instalki te same objawy. Opcje w biosie wg Waszych zaleceń ;(

Przy okazji, czy to mobo ma ustaienia co do bezpieczeństwa z temperaturami, chyba nie i to moim zdaniem porażka. Przydałaby się taka możliwość, żeby w razie awarii chłodzenia komp się sam wyłączał.

Jak myślicie cóż dalej począć z tą moją grafiką ?

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ja mam problem cos z temperaturami, procek na 2.7GHz 1.52v i AC Freezer64pro nie daje rady... idle 40 stress dobija 54 wieczorem w nocy / co dopiero w dzien... probowalem zakladac pare razy, sprawdzalem temperatury i nic, z IHS jeszcze wyzsza byla o jakies 1-3* nie rozumiem troche tego :\ Przewiew w budzie jest bardzo dobry... nawet na stock sie grzeje w cholere"

Ja ze swojej strony mogę ddać że ten czujnik jest do [gluteus maximus]. Na boxie temp 35-45 na chłodzeniu wodnym temp. 35-45 na częstotliwości 1000Mhz temp. 30 w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Od wczoraj mam mały problem. Mam urządzenie wielofunkcyjne Lexmark X6170 - wczoraj po włączeniu komputera i próbie zeskanowania dokumentu zauważyłem że mimo podłączenia system nie widzi drukarki (będę tak to określał). W menadżerze urządzeń pojawiła się nowa pozycja w USB - nieznane urządzenie. Po ponownym wepnieciu USB od drukarki ale do innego portu miałem już 2 nieznane urządzenia. Co się okazało - drukarka może pracować bez komputera i sprobowałem kopiować dokument - otrzymałem źle (delikatnie mówiąc) zeskanowany dokument. Wiem już także czym jest "nieznane urządzenie" w usb - 1. to drukarka ktora padła a 2. to uszkodzony (na szczęście 1) port usb - nawet po reinstalacji systemu system widzi "nieznane urządzenie". NIe wiem czy jest sens dawać to na gwarancji - czy nie lepszym pomysłem jest poczekanie aż gwarancja zacznie mi się kończyć? :D Póki co komputer działa (Lexmark już niespecjalnie), ale nie wiem czym mogło to być wogóle wywołane. Drukarka była podłączona bezpośrednio do gniazdka elekrtycznego a komp (w tym płyta z uszkodzonym usb) do listwy zabezpieczającej podłączonej do gniazdka. Czy to mogła być wina jakiegoś przepięcia? Ostatni była burza ale raczej bardzo słaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby zmienic HT trzeba ustawic obie opcje( CPU-NB i NB-SB) czy wystarczy tylko jedna(jaka)? pzdr

Edytowane przez bobster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bobster---> nalezy obie. Sa to ustawienia dla mostka polnocnego i poludniowego.

wielkie dzieki, no to zaczynam zabawe

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie dlaczego temperatura procesora a diody jest różna o 6 C ?

oraz która temperatura jest prawdziwą temperaturą procesora: "dioda procesora" czy "procesor" ?

Temperatura procesora jest opisana jako PROCESOR, a dioda to szlak jasny wie... Zauważ, że temperatura na diodzie dość szybko skacze - przynajmniej u mnie.

Przy teście stresu w owym Evereście temp. procesora wzrasta powoli (tak ma być), a temp. diody gwałtownie wskakuje do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luuuuuudzie, to sie w dyni nie mieści.

Wszystkiemu była winna jedna opcja w BIOS'ie - Memory Hole.

Nosz kuźwa, nawet by mi do głowy nie przyszło, była na AUTO, zapodałem Enable i jak ręką odjął. Znowu WAZELINA do Kencho-1. On o tym wspomniał, bo nigdzie idziej o tym nie ma .

Więc jak ktoś ma z tym problem wiadomo co włączać.

EOT

Dzięki za wszystkie porady i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie 2460mhz na 1,4V mam bios 1.60 ktory nie pozwala przekroczyc htt 274, sproboje go updateowac na 1.80, mam pytanko czy ktos mial problemy ze zmiana biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam gorace pytanie.

Stawaim system od nowa i mam proiblem z wykryciem karty graficznej. Zainstalowalem system , sterowniki do AGP pod windows 2000 i sterowniki do karty graficznej ( Radeon 9550 128/128) Omegi. Mam problem bo mi nie wykrywa karty grficznej. Macie jakies pomysly by temu zaradzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...