Skocz do zawartości
mkl

Polityka ;]

Rekomendowane odpowiedzi

jako ze sie interesuje ekonomią i swoje poglady uwazam za liberalne na pewno nie zaglosowalbym (wiadomo nie te latka jeszcze ;) ) na zadnych socjalistow czyt. PiS, LPR, Samoobrona, SLD. Czyli PO, UPR i PD. UPR jest bardzo ale to bardzo liberalne, PD troszke ma z socjalizmu ale bardziej im do liberałów niz do socjaldemokratów (panowie Belka i Hausner ktorzy sie znaja bardzo dobrze na ekonomii i z przekonania sa liberałami). Moj przepis na idealny program to niskie podatki, niskie wydatki z budzetu a jedyne "bezpłatne" powinno byc szkolnictwo i leczenie (w cudzyslowiu bo w pelni bezpłatne nie jest bo placimy skladki podatki itp) a tak wogole to mam to gdzies ze PO, PD to pozostalosci z AWS-UW ale jednak wierzę ze ich programy liberalne postawia polska gospodarke na nogi i ebdziemy sie rozwijac tak jak przystalo na panstwo o takim potencjale gospodarczym jak Polska. :) A co do poglądów to pelne odzielenie kosciolu od panstwa, usuniecie wszelkich przywilejów dla nich, datkow itp, prounijni za jak najgłębszym "scalaniem" i to by bylo na tyle :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu mam pytanie :>? A wiesz co Mikke chce zrobić pełnię liberalizmu ;]

Chce zrobić jak w Ameryce tylko jeden szkopuł Ploska nie ma możlwości aby tak zrobić. Bo co zrobisz z ludźmi którzy wpłacali przez 20 lat na emerytury :> (skoro tych pieniędzy nie ma :>?) i itd. Ameryka wybiła się na wojnach swojej ropie bogactwach naturalnych itd.... A Polska pod zaborami zawsze w D dostawała od "sąsiadów" za zachód i USA miały na w głębokim poważaniu. A co do pracy w Philips wielu ludzi z byłego Koszalińskiego z Bytomia poszło by do takiej pracy ( u mnie w okolicy ludzie zbierają kamienie z pola za 2 zł za 1g u Duńczyka (Polska ziemia w obcych rękach i mało tego Niemiec dał ją w dzierżawę Duńczykowi i obaj mają maskę kasy).

1609013[/snapback]

To trzeba kiedyś zrobić, bo zawsze będą ludzie na emeryturze i zawsze będzie z tym problem. Nie będę robił z sibie przygłupa jak co poniektórzy tutaj, obejrzeli kilka debat w tv i od razu są specami od ekonomii. Ja się na tym nie znam.

Tak samo jak zawsze kiedyś trzeba będzie sprywatyzować służbę zdrowia i co zrobisz z emerytami, którzy chorują dużo a ubezpieczenie będą musieli opłacić (z czego i jak duże składki)?

Korwin tylko i wyłącznie dla tego, że po prostu mu ufam - nie sprawdzi się to do widzenia, a u nas ten sam temat jest wałkowany od 16 lat, a patrząc na ludzi z byłego PZPR to nawet dłużej. Raz lewica, raz prawica, nie trzeba być jasnowidzem żeby stwierdzić że następne wybory wygra SLD (może pod innym sztandarem).

W stanach Bush chociażby przedłużył zwolnienie z vatu na handel przez internet na kolejne 5 lat (bodajże dwa lata temu) i dlatego się to rozwija - państwo nie przeszkadza obywatelom w życiu, tanie auta, energia, benzyna, telekomunikacja. A u nas tylko patrzą skąd jeszcze można wycisnąć trochę więcej, a to akcyza na auta, a to podatek w benzynie, 22% vat na internet (jak nam mówią "wyższa siła - przepisy unijne"), jakieś pomysły z winietami itp itd. I jeszcze wszystki rosnące długi zwala się na Gierka, tylko żadna 'polska' telewizja (np. Walter i jego tvn) nie wspomni o tym że za Gierka te długi były kilkakrotnie lub kilkunastokrotnie mniejsze niż są obecnie. A ile powstało wtedy, dróg, szkół, szpitali, zakładów pracy - tyle nie wybuduje już nikt.

---

Chyba chciałeś napisać 2zł za 1kg, bo jak za gram to ja wsiadam zaraz w brykę i idę zbierać (dosłownie) na E46 :wink:

Edytowane przez Paszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paszczu

niestety mylisz sie co do USa , stany maja obecnie wieksze problemy gosp niz to sie moze wydawac jest to spowodowane polityka busza

a zgadnij jkie 2 kraje maja najwiekszy pkb na swiecie ?

i tutaj Cie zadziwiwe najwyzszy pkb maja nie chiny ( sa na drugim miejscu maja gdzies ok 9,8 % < albo ok tego ) ale wlasnie bialorus ktora ma ok 11 podaje za raportem MFW

hihi wiesz co to oznacza ze nie gosp. liberalna tylko sterowana centralnie ...

niestety liberalizm probowano wprowadzic i co bylo tego skutkiem ?

poczytaj sobie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia - nie chce mi się dyskutować nad wyższością socjalizmu nad liberalizmem (co pewnie zaraz będziesz się starał udowodnić). Nie zdziwi mnie to co piszesz, to że staram się nie wymądrzać na temat o którym nie wiem za wiele nie oznacza że jestem ciemny w tym temacie.

Co z tego że w Chinach masz największe pkb, skoro panuje tam bieda aż piszczy, pracują za michę ryżu, szyją te ciuchy i składają elektronikę, na poziomie żyje 10% społeczeństwa w większych miastach, są murzynami we własnym kraju tak jak my z resztą.

Połowa przemysłu Białorusi to zbrojeniówka, więc nic dziwnego w tym że mają wysokie pkb.

Z mojej strony koniec OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu , nietsety mylisz sie nei mam zamieru rozmawiac na ww tyemat ;-)

napisalem tylko tyle

a co do chin masz bledne mniemanie , zobcz sobie na strukture partii

pisze tylko ze ludzie znowu jak za czasow "S" sa mamieni czy to podatkiem liniowym ( iluzorycznym obnizeniem podatkow ) czy tez tym ze np PO jest dobre a SLD nie , niestety PO to nic innego jak mumia wolnosci ( obecna PD ) i przypomnijcie sobie co zrobili z gosp.

SLD jest bardziej liberalna niz nie jedna partia ...

niestety w tym kraju nie zmieni sie nic

az do momentu gdy bedzie tak zle ze gorzej sie juz nie da wtedy poleje sie krew ( patrz Argentyna )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu piszecie, że Pan Kwaśniewski to żyd? On wcale nie jest żydem.

1608961[/snapback]

Bo kolega ma racje to jest Żyd , nie chce tutaj się kłucić ani dostac % i bany. Dam wam jako przykład ile już nakradł kwach a jego zamek to za co sobie wyremontował chyba nie za swoje pieniadze i wiele innych ile afer było związanych z jego imieniem, wszyscy w sejmie to są osły są wyjątki, gdzie Polske maja gdzieś :mur: . Ile ludzi głoduje ile nie ma pracy a oni kradną.

Ja zamierzam głosowąć na PIS inego kandydata nie widze Samoobrona Lepper udaje jak to on jest dobry a sam skurczybyk kradnie tylko tego nikt nie pokaże i ujawni drugi LPR Giertych nie na niego to ja nie moge patrzeć i wielu innych.

Modle się o to aby te wybory wreszcie cos zmieniły.

AMen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamilo23, weż już lepiej nic nie pisz, skoro dla Ciebie Kwaśniewski jest Żydem bo nakradł, to lepiej będzie jak już się nie będziesz odzywał w tym temacie bo nie masz najmniejszego pojęcia o czym piszesz. Znamy już Twoje preferencje wyborcze, dlatego byłbym wdzięczny za niezaśmiecanie tego wątku takim bełkotem.

----

Pietia - co ma struktura partii do poziomu życia w Chinach? Nie wiem skąd w Tobie takie uwielbienie dla socjalizmu, ja chciałbym tylko żeby nie było takiego złodziejstwa jak teraz, ale chcieć to sobie mogę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwasniewski nie jest Zydem, tylko zlodziejem i sprytnym idiota, ktory ma pare spraw na sumieniu! jestescie antysemitami czy co?

1609152[/snapback]

Słowa Zyd użyłem w przenośni ( zapomniałem edytowac) Kwach powinien byc postawiony przed TRybunał Sprawiedliwości :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1g - jedna godzina. Gierka :>? (tfu przecież to komuna ;) ). Tania enegria i benzyna i brak vat. Tania benzyna bo mają własną :>? bo zrobili wojne :>? Tania energia bo mają elektrownie na ropę i atomowe (że nie płacą podatków za ditlenek węgla :> nie ratyfikowali traktatu z kioto :>). Vat bo nie ma pieniędzy przykro mi to pisać. Zrozum jedną rzecz tych ludzi którzy naprawdę są chorzy (starsi i biedni kalecy) trzeba utrzymać, zabierzesz pieniądze i ilu mamy emerytów i rencistów ( 4,5 mln osób w KRUS ZUS ma 7,5 mln osób ciekawe :> nie ??). I co z nimi zrobisz ??:> Niech nawet 20 % to cwaniaki a reszta ??. Kasy w ZUS nie ma jest tylko na bierzące wydatki Niemcy mają na 2 tyg do przodu Francja na miesiąc.

Kamilo23

Przed trybunałem i co :>? nic to nie da ;]. Nawet jak go skrzą to i tak nie wiel mu to zrobi ;] Kwachu nakradł wszyscy kradną :D wszyscy to złodzieje ;] kwachu został prezydentem aby nakraść :D.

Ps Paszczu wiesz kto był chyba 2-3 miejscu największych dłużników ZUSU :> Mikke chyba miał 2,5 mln długu. Wiesz co zrobił poprosił aby mu umożyć dług ale fajnie ja mu pomogłem i Ty i Ty ;] wszyscy ;].

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu wiesz skad , bo widze jak jest teraz

Ale mowie nie chce tego sciagac na debate nt socjalizmu bo juz takowa byla i co ? i nic

A co ma struktura ? ehh nie chce mi sie szukac danych , sam sobie znajdz to zobaczysz jak jest naprawde

i nie pisz mi ze tam pracuja za 1 dolara bo tam za tego 1 dol mozna zyc

poprostu wielu ludzi myli place rzeczywista z placa ksiegowa

Dla mnie EOT bo poprostu nei mam nic wiecej do powiedzenia a wojny nie mam ochoty prowadzic

@kamilo23

Puknij sie w glowke , jezeli dla Ciebie synonim slowa zlodziej to zyd

zadam Ci pytanko ilu zydow znasz ?

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domik - A dzieje się tak bo ZUS kradnie, marnotrawi pieniądze - im więcej pośredników po drodze tym więcej pieniędzy się rozpływa w magiczny sposób, składki na ubezpieczenie zdrowotne ciągle idą do góry a szpitale ciągle mają mniej pieniędzy - jak to wytłumaczysz? Tak jak to że funkcjonują cąłkiem nieźle prywatne kliniki zdrowia, w których leczenie nie jest znowu tak horrendalnie drogie a radzą sobie całkiem nieźle i tam niczego nie brakuje.

Tak samo jak to, że mamy akcyzę na auta i paliwo, podatki drogowe, w benzynie a drogi coraz bardziej dziurawe? Jakoś prywatym spółkom udało się w bólach wybudować autostrady pod Poznaniem i kręcić na nich lody, ale oczywiście Państwo nie ma na nic pieniedzy, bo i skąd ma mieć jak wszystko po drodze jest rozdrapywane.

W tym kraju wszyscy żyją z przekrętów, choćby wspomniany przez Ciebie KRUS, do którego pewnie z połowa zapisanych osób powinna od razu wylecieć. Od lekarza po grabarza, wszyscy biorą, dają i są do tego przyzwyczajeni, nie załatwisz nic bez łapówy, przekrętu. Policjant bierze w łapę i okrada w ten sposób państwo, budowlaniec wynosi cegły z budowy - okrada swoją firmę, kanar W MPK też bierze w łapę i okrada MPK i kasę miasta. Przykłady można mnożyć, to dlaczego politycy mają myśleć inaczej? Nic tylko stąd spieprzać, co z resztą z przyjemnością uczynię tylko przygotuję sobie najpierw grunt.

Pietia - mi się też nie chce już dyskutować na ten temat, więc cieszę się że się zrozumieliśmy :)

Edytowane przez Paszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polityka sucks. Nie bawię się nie glosuję... chcę mieć krwii na dłoniach...

pomyslcie jak się czują wyborcy ktorzy glosowali na polityków popierających ludobójstwo w iraku... jak ci dzięki którym teraz w polsce umiera się na nieleczonego raka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu :> :D dobry jesteś właśnie dopadłem plik z ZUSU ;] i zaraz podam Ci ile kasy poszło na urzędasów 3 %!! z całego ZUSU no to dużo ;]. Drogi a wiesz gdzie idzie kasa na drogi :>?do KRUSU do ZUSU do NFZ. Tak no jasne prywatne kliniki są tanie ;] w USA też ;] znasz tą sprawę z kolesiem który miał gwóźdź w głowie :>? ubezpiecznie nie pokrywa kosztu operacji i :> 120 tyś dolców płać za co :>?. Autostrady :> dobre 50 km :>? i państwo dało im tani kredyt aby sami wybudowali. Nawet niemcy mają winiety (jak to boli nie:> mają i kacyzę ). Hymmmmmm

Ps Gaudo de Coli przykro mi ale jest jedno powiedzenie Wojna przedłużeniem POLITYKI. Nie głosując też źle robisz bo mógł byś zapobiec wojnie np?.

Ps2 Paszczu powiedz mi co sądzisz o odłużeniu Mikkego :>? niech pokieruje swoim gospodarstwem dobrze a potem niech kieruje życiem całego kraju :) nie jest to głupi człowiek napewno ma fajne pomysły. Tyle że jedno ale :) wymyślaszprawo podatkowe i no właśnie sztaby sztaby podkreślam prawników&ekonomistów pracują jak je obejść.

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzę o tym? Nic, bo pierwszy raz o tym słyszę.

Co do ubezpieczeń to chyba normalne - jak się ubezpieczysz to tak później masz. Na pewno masz lepiej niż w państwowej służbie zdrowia, gdzie masz fikcyjną wszechstronną opiekę medyczną a jak przychodzi co do czego to wiadomo... Idź sobie do dentysty albo kardiologa, raczej nie doczekasz się przyjęcia i leczenia bez łapówy.

Do czego dążę: taki system jaki jest się nie sprawdził i nie sprawdzi nigdy bo jesteśmy jako społeczeństwo zepsuci, zdemoralizowani, kradniemy, jesteśmy naiwni wybierając ciągle tych samych polityków i dlatego jest jak jest. Tu już się chyba nic nie sprawdzi.

Galago - oni nic nie czują, bo nie myślą o tym, po prostu naród jest tak ogłupiony i prosty że im wystarczy jak ktoś 'mądrze mówi', jest elokwetny, wygadany, stonowany, pokaże się parę razy w tv i już snodaże (swoją drogą pewnie też manipulowane) idą w górę. Ludzie, oni mają za sobą cały sztab fachowców uczących im jak mówić, gestykować, usmiechać się, mainipulować opiniami - nie wiecie tego jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu zrozum teraz nie ma kasy na leczenie biednych ludzi i fundusz radzi sobie jak radzi. Dwa mówisz że jest źle ale takiej ilości łużek na ilość osób nawet nie ma USA jaka jest w Polsce !. Czemu wielu ludzi tak opisujesz jako zepsute społeczeństwo ??:( Śp Kuroń np wiele innych osób nie kradnie pracują i są normalni.Paszczu sądzisz że USA długo wytrzyma ?? Zobacz na ich historie ciągle jakieś wojny. Jedna jest rada pracować. Co z tego że dużo pracujemy (jedni najdłużej w EU)co z tego jak to jest mało wydajna praca. Zapóźnieni jesteśmy. A co do image polityków popatrz na inne kraje nie tylko unas tak jest. Ubezpieczenie już widze jakie rzeczy będzie miał emeryt bezrobotny (ilu mamy bezrobotnych ? 3 mln + ich rodziny ?) ludzie przewlekle chorzy renciści mają opieke za 100 zł na miech skoro pobyt w szpitalu Polskim to koszt 30 zł za dzień, taki fundusz rzeczywiście zarobi na siebie (bo mamy bogatych emerytów).

A wracając do Mikkego piszę poważnie i pytam się co o tym sądzisz ?? (Mikke chciał być w pralamencie UE aby zmniejszyć zadłużenie które sięga kilku mln zł). Pozatym

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL, w Polsce mało wydajna praca. W której telewizji tak mówili?

Jedź sobie na zachód, zobacz jak tam pracują 'wydajnie'. W Anglii pracodawca dziwił się że pracę na którą kumpel miał zarezerowane 6 godzin zrobił w 3. Jak myślisz, dlaczego za granicą Polacy są cienionymi i chętnie zatrudnianymi pracownikami (oczywiście do najgorszych robót, na które jest mało chętnych)?

A dlaczego zepsute społeczeństwo? Słuchaj, udajesz? Tu chodzi o najdrobniejsze sprawy - sranie psami pod czyimś oknem (nigdy pod swoim), nagminne przekraczanie prędkości, burdy na stadionach, pijaństwo i złodziejstwo, cwaniactwo, chamstwo gdzie się nie obejrzysz, wyłudzanie zasiłków i zapomóg, wyłudzanie zwrotu podatku z papierowego umowy zlecenia, wlewanie opału do diesla, kupowanie kradzionych rzeczy (bo tańsze) - tu naprawdę mnożna wymieniać tak do wieczora, jest tyle zachowań które przyjęliśmy jako norma i nikogo to już nie razi. Jeżeli jedzie jeden z drugim autobusem bez biletu i złapie go kanar to nie pomysli że źle zrobił i mu się należało, tylko od razu 'kanar ch**". Już łapiesz?

Dobra, koniec tego OT, bo miało być o wyborach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nie rozumiesz. Wydajna praca to znaczy że mają lepsze maszyny. I tak Polak jadący na zachód ma wydajniejszą pracę dlatego nawet rolnictwo daje u nich większe plony bo mają lepsze maszyny i więcej nawozów. Widać nie rozumiesz tej koleracji teraz jest mało zawodów niezalerznych od maszyn. Co do złodziejstwa niech każdy siebie pilnuje taka prośba i wcale nie złośliwa. Masz racje dużo osób jeździ na gapę ale powiedz mi jedną rzecz dlaczego w takim razie przewozy w miastach nie upadają ? Czyli niech jeździ nawet 15% na gapę to potępiasz 85 % uczciwych? Na zachodzie też kradną to i w takiej samej skali, tyle że u nas jest to bardziej widoczne bo jesteśmy biednym krajem. Narazie dość uczciwych ludzi jest więcej niż złodzieji więc nie pisz społeczeństwo jako ogół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie najmadrzej z was wszystkich pisze Paszczu - podpisuje sie pod jego opiniami obiema rekami. A post o Polskim spoleczenstwie, to az sobie chyba na strone wstawie, jako najwierniejszy obraz narodu z mozliwych.

Niestety nie zaglosuje na Mikkego z jednego powodu (chociaz, bardzo bym chcial) - i tak nie ma szans, a nie moge ryzykowac dojscia do wladzy komucha albo przyglupa. Dlatego zaglosuje na Tuska (jak juz ktos powiedzial, z dwoch kaczorow wole Donalda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie tylko PO i PD są godne zaufania. Z tym, ze PD jest nową partia i ma jeszcze bardzo małe poparcie, wiec zostaje PO. Tusk na prezydenta:>

1609452[/snapback]

Że co :?: :blink: PD to nowa partia :?: :blink:

Wyprowadzę Cię z błędu. PD jest jedną z najstarszych partii ( w ostatnim piętnastoleciu).

ROAD (Ruch Obywatelski Akcja Demokratyczna)=>Unia Demokratyczna=>Unia Wolności=>Partia Demokratyczna-Demokraci.pl (dodatek po myślniku ze względu na fakt, że ktoś zarejestrował wcześniej partię o nazwie Partia Demokratyczna)

To jest ciągle ta sama partia.

To tyle w kwestii formalnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie tylko PO i PD są godne zaufania. Z tym, ze PD jest nową partia i ma jeszcze bardzo małe poparcie, wiec zostaje PO. Tusk na prezydenta:>

1609452[/snapback]

Co :mur: Po nawet to słowo nie mozę mi przejśc przez usta na nich to nie zagłosuje . A co do demokraci to chciałbyś głosowac na nich wiedząc że Frasyniuk to zwykły mechanik i kierowca samochodowy :blink: bo ja napewno nie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniales dodac ze po zgonie UW i AWS powstala partia PO

...

1609472[/snapback]

Nic nie zapomniałem. Zgon zaliczył AWS. Unia Wolności jako taka przetrwała. Jedynie część polityków przeszła z niej do nowo tworzonego ugrupowania o nazwie Platforma Obywatelska.

BTW, Panowie, biorąc się za politykę powinniście opierać się na faktach, a nie gdzieś zasłyszanych opiniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że co :?: :blink:  PD to nowa partia :?:  :blink:

Wyprowadzę Cię z błędu. PD jest jedną z najstarszych partii ( w ostatnim piętnastoleciu).

ROAD (Ruch Obywatelski Akcja Demokratyczna)=>Unia Demokratyczna=>Unia Wolności=>Partia Demokratyczna-Demokraci.pl (dodatek po myślniku ze względu na fakt, że ktoś zarejestrował wcześniej partię o nazwie Partia Demokratyczna)

To jest ciągle ta sama partia.

To tyle w kwestii formalnej.

No ale nazwa jest nowa :lol: . W zwiazku z tym niektorzy (np ja :lol: ) traktuja ją jako "swieża" partie:> Tak wiem, zamieszalem :lol:

@kamilo23

Nie chce mi sie z Toba dyskutowac na temat Frasyniuka. Nic mnie nie obchodzi, ze to "mechanik i kierowca samochodowy" - oglądałem wiele debat z jego udzialem i to mi wystarcza, aby uważać go za bardzo inteligentnego czlowieka. Chetnie widziałbym go na jakimś wysokim stołku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie z Toba dyskutowac na temat Frasyniuka. Nic mnie nie obchodzi, ze to "mechanik i kierowca samochodowy" - oglądałem wiele debat z jego udzialem i to mi wystarcza, aby uważać go za bardzo inteligentnego czlowieka. Chetnie widziałbym go na jakimś wysokim stołku.

1609505[/snapback]

Nie no ja myśle że ci ta polityka oczy mydli i nie potrafisz oszacowac fakty i mity

frasyniuk jest nikim i niczym. Wystarczyły mi jego beznadziejne i impertynenckie wypowiedzi.

Ja tylko głosuje na PiS bo Kaczorek przy Frasyniuku to jest gość a nie jakiś mechanik :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi