Skocz do zawartości
JORDAN22

"Kampania Wrześniowa", czyli egzaminy poprawkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Da radę i nie trzeba być dziobakiem.

Ściąganie to pójście na łatwiznę.

Ehh nie mas racji Crosis , albo nigdy nie studiowałeś albo ja nie wiem , w czerwcu miałem 3 egzaminy poniedziałek , środa , piątek.

Poniedziałek Rachunkowość zarządcza operacje + teoria 300 stron można powiedzieć na blache (nauczony)

Środa Badania operacyjne zadania (duuuuużżżżoooo aż 18 rozdziałów wzorów na 3 kartki A4 jak ktoś miał ten przedmiot to wie o co chodzi ) + teoria 100 stron nie na blaszke ale troche definicji

Piątek Analiza Ekonomiczna Zadania + Bilans na blaszke , rachunek zysków i strat na blaszke + różne inne definicje jakies 50 stron (nauczony)

W tygodniu poprzedzającym 5 kolokwiów + 2 projekty do obrony

Powiedz mi drogi kolego kiedy się tego nauczyć ?? Spoko zadania w miare rozumiałem więc trzeba było bagatela zrobić jakieś 15-20 zadań co zajmuje pare godzin , kiedy się nauczyć teorii ??

Niestety mamy tak chory system szkolnictwa , że po prostu nie sposób wszystkiego się nauczyć , czego można tego się uczę bo niektóre rzeczy się przydają , ale niektóre trzeba po prostu ściągnąć i mieć to z głowy.

A jesli mi powiesz , żeby się uczyć na 3 egzaminy naraz to już będe pewny , że nigdy nie studiowałeś.

Recepta na ściąganie według mnie mądrze rozłożony materiał + mądrze ułożona sesja + normalni profesorowie , a nie jakieś dziadki które nie potrafią nauczyć niczego a wymagją bóg wie czego i ulewają hurtowo kogo popadnie dla własnej satysfakcji.

No to jeszcze jutro ostatnie przymiarki i zaczynamy...

1. poniedziałek - równania różniczkowe (BOŻEEE ratuj...)

2. wtorek - fiza zadania (będzie dobrze...)

3. czwartek - fiza teoria (patrz pkt 1...)

1.Różniczki i całeczki jak dla mnie najlepszy dział matematyki o dziwo niemiałem z tym na studiach większych problemów , a ludzie się na tym sypali aż miło , całki chyba z 50 osób wyeliminowały odemnie z roq

2.No to współczuje , o ile matematyke czuje to Fizyka dla mnie to czarna magia na szczęście nie miałem tego przedmiotu

3.Ad 2

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sztandar...szkoda, ze tak późno to piszesz, może być mi wytłumaczył jak wyznaczać macierze e^tA, rezolwętę układu liniowego, albo czy układ jest stabilny, stabilny asymptotycznie czy też niestabilny, albo jak dobierać funkcje Lapunowa...

Nie wiem na jakim poziomie miałeś różniczki, ale moi znajomi z wydziału ETI na PG tez uważali, ze one sa fajne...tylko że oni mieli 6h zajęć w roku, a ja o 2 mniej...ale w tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę i nie trzeba być dziobakiem.

Ściąganie to pójście na łatwiznę.

1642451[/snapback]

no to prosze Cie bardzo... ucz sie na 2 egzaminy w jeden dzien, jeden to teoria (ksiazka 1110 stron w pdf) + notatki z wykladow (50 stron A4), a drugi egzam to Programowanie, na ktore idziesz ze swiadomoscia ze to ostatni termin a koles udupil wszystkich na poprzednim, jak nei zdasz to placisz za warunek i zdajesz w nastepnej sesji, albo idziesz do wojska... jesli teorie mozna sciagnac to chyba lepiej poswiecic wiecej czasu na programowanie i przynajmniej oblac ze swiadomoscia ze zrobiles wszystko co sie dalo

n/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to prosze Cie bardzo... ucz sie na 2 egzaminy w jeden dzien, jeden to teoria (ksiazka 1110 stron w pdf) + notatki z wykladow (50 stron A4), a drugi egzam to Programowanie, na ktore idziesz ze swiadomoscia ze to ostatni termin a koles udupil wszystkich na poprzednim, jak nei zdasz to placisz za warunek i zdajesz w nastepnej sesji, albo idziesz do wojska... jesli teorie mozna sciagnac to chyba lepiej poswiecic wiecej czasu na programowanie i przynajmniej oblac ze swiadomoscia ze zrobiles wszystko co sie dalo

n/c

1642545[/snapback]

Nie no da rade jak jesteś na kierunku turystyka na studiach zaocznych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System ksztalcenia w naszym kraju, i to nie wazne czy to jest podstawowka, gimnazjum, liceum, szkola wyzsza, czy co innego... Jest taka presja, kazdy nauczyciel mysli, ze istnieje tylko jego przedmiot... To system nie daje sie uczyc w normalnym trybie... Wywiera na nas taki nacisk tym zaciachanym materialem, ze nie da rady inaczej czegos zaliczyc, jak czasami po prostu zerznac i koniec kropka...! To nie nasza wina, tylko tych idiotow na wiejskiej i po krotce naszych 'kochanych' nauczycieli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh nie mas racji Crosis , albo nigdy nie studiowałeś albo ja nie wiem , w czerwcu miałem 3 egzaminy poniedziałek , środa , piątek.

1642482[/snapback]

Co do studiowania jesteś w błędzie. Egzaminy miałeś rozłożone beznadziejnie, to fakt.

Powiedz mi drogi kolego kiedy się tego nauczyć ?? Spoko zadania w miare rozumiałem więc trzeba było bagatela zrobić jakieś 15-20 zadań co zajmuje pare godzin , kiedy się nauczyć teorii ??

1642482[/snapback]

Uczyć się przez cały rok, na bieżąco, a nie w trzy dni przed egzaminem.

Teraz za moją wypowiedź będziecie na mnie gadać Bóg wie co. Ja wam mówię, że bez ściąg da radę studiować. Róbcie jak chcecie, dopóki nie jesteście na tym samym kierunku co ja, to mnie to mało obchodzi.

Najlepiej jest zwalić winę na system szkolnictwa, na złych profesorów i uznać ściąganie jako coś, bez czego nie da radę zaliczyć egzaminu.

Dla mnie EOT, bo dalsza dyskusja widzę nie ma sensu. Będziecie się upierać przy swoim, ja przy swoim i nikt nikogo nie przekona.

Jako że nie będę się już udzielał w tym temacie, to proszę wszystkich tu piszących o nie odnoszenie się do moich postów. Dziękuję za uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko napiszę, że Crosis ma rację i tyle. Studiuje się już dla siebie, nikt Wam nie każe, więc trzeba się uczyć cały rok...tylko nie zawsze się chce ;)

A fakt, że czasami ma się tak pięknie ułożone terminy...co zrobić, trzeba walczyć.

ps. sztandar, no i jak tam te różniczki, proste co nie? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko napiszę, że Crosis ma rację i tyle. Studiuje się już dla siebie, nikt Wam nie każe, więc trzeba się uczyć cały rok...tylko nie zawsze się chce icon_wink2.gif

No i dokłądnie o to chodzi , dlatego warto wybierać czego warto się nauczyć i co nam się przyda w przyszłej pracy , a co po prostu należy ściągnąć bo i tak do niczego nie będzie to potrzebne.

smieszą mnie troche opinie że np w USA się nie ściąga , a owszem nie ściąga się , ale jak oni piszą wszędobylskie testy 4 pytania 1 odpowiedź prawidłowa to wybaczcie bo większość tych testów można zdać przy minimalnej znajomości materiału , wiem bo mam kuzynke w Stanach i koleżanke która u nas w liceum ledwo przechodziła a po wyjeździe do Stanów miała tam stypendium :/ czyli jednak coś jest u nas nie tak.

A dam wam jeszcze przykład miałem przedmiot Zarządzanie normami jakości , profek sobie wymyślil , że mamy znać na pamięc 2 normy , czy to ma sens ?? przecież jeśli takowa norma będzie Ci potrzebna to po prostu ją weźmiesz i doczytasz to co Cię interesuje , powinni uczyć jak to znaleźć i gdzie szukać i co to jest , a nie takie bezsensowne rycie na blache.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh0 czasami naprawde ludziom odpierdziela na uczelniach...

u nas (eti sem2) mielismy niby fajnie ulozona sesje poprawkowa... okazalo sie nagle ze Pan doktor od anala (z beretem :P ) stwierdzil ze zrobi sobie poprawke dzien przez technika analogowa, niby moze ale zeby bylo smieznej zrobil ja na godz... 18. Poprawka bedzie trwala jakies 3 h wiec w domu bede po 22, a nastepnego dnia o 9 rano druty :/ tego po prostunie da sie zaliczyc :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłem na wakacjach to własnie taki patent obił mi się o uszy że będą uczyć gdzie szukać ale to przecież Polska :D a przy okazji prezydenta nam zmienią :] Już to widze kraj cwaniaków z Tuskiem na przedzie ;p Anyway wole szukać niż pamiętać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh0 czasami naprawde ludziom odpierdziela na uczelniach...

u nas (eti sem2) mielismy niby fajnie ulozona sesje poprawkowa... okazalo sie nagle ze Pan doktor od anala (z beretem icon_razz.gif ) stwierdzil ze zrobi sobie poprawke dzien przez technika analogowa, niby moze ale zeby bylo smieznej zrobil ja na godz... 18. Poprawka bedzie trwala jakies 3 h wiec w domu bede po 22, a nastepnego dnia o 9 rano druty :/ tego po prostunie da sie zaliczyc mur.gif

NA pierwszym roq miałem lepiej styczeń z -22 stopnie a egzamin 21:15 :/ skończył się o 23 ja miałem samochód więc looz , niektózy mieli gorzej bo nawet nie mieli czym do domu wrócić wiadomo jak MPK jeździ po 23 nie mówiąc już o wsiobusach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smieszą mnie troche opinie że np w USA się nie ściąga , a owszem nie ściąga się , ale jak oni piszą wszędobylskie testy 4 pytania 1 odpowiedź prawidłowa to wybaczcie bo większość tych testów można zdać przy minimalnej znajomości materiału , wiem bo mam kuzynke w Stanach i koleżanke która u nas w liceum ledwo przechodziła a po wyjeździe do Stanów miała tam stypendium :/ czyli jednak coś jest u nas nie tak.

A to moze jednak cos u nich jest nie tak? Co jak co, ale polscy fachowcy sa mile widziani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

n/c

1642545[/snapback]

gdzie studiujesz ?

ja powoli godze sie z tym ze wylatuje z polibudy slaskiej :/ Po prostu mam juz dosc :| Od paru dni mam dola jak cholera, wogole zyc sie nie chce :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie studiujesz ?

ja powoli godze sie z tym ze wylatuje z polibudy slaskiej :/ Po prostu mam juz dosc :| Od paru dni mam dola jak cholera, wogole zyc sie nie chce :/

1644295[/snapback]

K-ce na WSTI, prywatna uczelnia i wszystko ok, tylko 1 koles jest ****** :/ na UŚ podobno tez uczy i wszystkich uwala, z tego co wiem to nawet ini wykladowcy go nie lubia :D :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mje zdanie jet takie: wg. mnie nie da rady umieć wszystkiego na egzamy, potrzebne jest też zawsze szczęście, nawet jak jesteś niemalże pewny że dobrze napisałeś, zrobiłeś większość zadań, itp. to i tak nie możesz być pewny że ZDASZ ((fakt zależy to od wykładowcy i przedmiotu)) U nas z Mikroekonomii na 120 osób w zimowej sesji zdało za pierwszym podejściem 4 osoby, hehe a też byłem może nie na 100% pewny, że zdałem, ale wierzyłęm a tu Lipa..... Ale i tak jestem zadowolony za 2 podejście zdałem ...gdezie zdało tylko 40 osób....;> No ale dobra, w letniej, czli teraz miałem 8 egzamów nie licząć zaliczeń i pisanie projektu, najtrudniejsze to wg. mnie Ekonometria II, Makro...gdzie wtopiłem i Zarządzanie Strat...no ale dobra, nie będe przynudzał, ide cos obczaić bo pozniej nie ma szans żebym zasiadł i wział sie za czytanie ((uczenie)) --->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powtarzam rok Heheheee! Ale bedzie w przyszłym roku luzik, bo bede chodzic tylko na te zajecia których nie zaliczyłem, czyli w pierwszym semestrze bede "chodzic" tylko na jeden wykład, a wiecie jak to jest z chodzeniem na wykłady, bo wszystkie cwiczenia mam zaliczone :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co mnie zastanawia :) Skoro przy chodzeniu na studia i tego typu rzeczy jest bardzo ciężko cokolwiek zdać to jakim cudem ci frajerzy rządzący naszym karajem zdobyli robote ?? to jest nie do pomyślenia :) Jakby teraz każdy z nich miał zacząć się uczyć tego co powinien wiedzieć to by sie walnoł w łeb i pomyślał "Jezu ! jakie to trudne, trzeba pogadać z ludźmi z oświaty" :D Jestem pewien że przynajmniej 5 osób na tym forum ma więcej wiedzy i zdolności do wykonywania pracy polityka w prawidłowy sposób ( czyli nie brać kasy do kieszeni i sprawdzić które prawo źle funkcjonuje :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co mnie zastanawia icon_smile3.gif Skoro przy chodzeniu na studia i tego typu rzeczy jest bardzo ciężko cokolwiek zdać to jakim cudem ci frajerzy rządzący naszym karajem zdobyli robote ?? to jest nie do pomyślenia icon_smile3.gif Jakby teraz każdy z nich miał zacząć się uczyć tego co powinien wiedzieć to by sie walnoł w łeb i pomyślał "Jezu ! jakie to trudne, trzeba pogadać z ludźmi z oświaty" icon_biggrin3.gif Jestem pewien że przynajmniej 5 osób na tym forum ma więcej wiedzy i zdolności do wykonywania pracy polityka w prawidłowy sposób ( czyli nie brać kasy do kieszeni i sprawdzić które prawo źle funkcjonuje icon_smile3.gif )

Żeby sie babrać w polityce trzeba być albo złodziejem bez skrupułów albo kretynem i ignorantem którym można swobodnie sterować jak marionetką , gdyby na Wiejskiej zasiadali normalni wykształceni ludzie , to byśmy mieli teraz lepszą sytuację w kraju.

A co do kampanii wrześniowej Analiza Ekonomiczna zdana :) , Badania Operacyjne zdane :) , jeszcze w czwartek Rachunkowość Zarządcza :mur: i chyba wtopa będzie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi