Skocz do zawartości
ki3x3k

Zasilacze Fortron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje ( o ile to mozliwe) dobrej zasilki (do 200zł, o ile to mozliwe) pod konfiga :

P4 3.0@(mysle, ze 3,9 styknie)

Abit IC7-g

4x 256mb ramu(twinmos, kingmax)

GF 6800 GS tez po kreceniu, ale tu nie za wiele bo wiemy, ze one ledwo daja sie ruszyc

WD 160BG ATA.

Dodam tylko, ze moj fortron FSP 350-60 THA-P chyba zaczyna wymiekac, bo jak chodze na 3,8 to jednego dnia wszystko smiga pieknie innego dnia piszcza mu cewki i zaczyna wariowac, restartowac sie itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Fortrona FSP400-60PFN i mam pytanko, mógłby mi ktoś wskazać jeśli jest taka możliwość, gdzie reguluje się napięcia? Jak go kiedyś przeglądałem to o ile pamiętam ma potencjometry, ale nie wiem które od czego. Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie serie fortronów mają takie krótkie kable? Miałem styczność z fortronem gtf i dość długo kombinowałem przez krótki kabel 20pin :/

Potrzebuję zasilacz do drugiego kompa, ale tam jest dość duża obudowa i nie wiem czy mogę brać fortrona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ostatnio kupilem Zasiłke Amacrox Frei Erde 650W, ktory tez podobno jest robiony przez fortron'a i na 12V mam 12,77V. Z Tego cos sie orientowalem to norma ATX2.0 pozwala na 5% odchylki czyli na max 12,6. Czy te dodatkowe 0,17V moze byc grozne dla komputera? Czy postarac sie zwrocic zasilacz bądź wymienic na nowy? Pomimo tej jednej wady to zasilacz na prawdę spoko, pozostałe napiecia trzyma idealnie, ma bardzo ladny kolor, tylko kolor wiatraka troche zgiło-zielony :wink: . Wszystko wykonane bardzo starannie, no i calkiem cichy(jak na moje subiektywne odczucie). Pozdrawiam!

EDIT: Te napięcia to był skutek software'u!. Ten zasilacz trzyma napięcia bardzo dobrze i tym bardziej go polecam!

Edytowane przez Nostromo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupilem niedawno tego : http://www.allegro.pl/item123025600_profes...20_4_sata_.html

fortrona i jestem bardzo z niego zadowolony , jest cichy i stabilny , kupowalem go do configu z podpisu poniewaz ma on mocna linie 12V (tak przynajmniej slyszalem :D ) .

Tym razem potrzebuje zasilacz do domowego serwera o konfigu :

Asrock k7s8x

Athlon Xp 1700 +

256 mb ddr

geforce 2 MX

dysk 10 gb

dzwiek zintegrowany

Mam zamiar go kiedys robudowywac o dyski i mozliwe ze o scsi .

Jakiego fortrona polecacie mi do tego konfigu ? zalezy mi zeby cena nie przekroczyla 60 - 65 zl .

Pozdrawiam

Edytowane przez Imex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupilem niedawno tego : http://www.allegro.pl/item123025600_profes...20_4_sata_.html

fortrona i jestem bardzo z niego zadowolony , jest cichy i stabilny , kupowalem go do configu z podpisu poniewaz ma on mocna linie 12V (tak przynajmniej slyszalem :D ) .

Tym razem potrzebuje zasilacz do domowego serwera o konfigu :

Asrock k7s8x

Athlon Xp 1700 +

256 mb ddr

geforce 2 MX

dysk 10 gb

dzwiek zintegrowany

Mam zamiar go kiedys robudowywac o dyski i mozliwe ze o scsi .

Jakiego fortrona polecacie mi do tego konfigu ? zalezy mi zeby cena nie przekroczyla 60 - 65 zl .

Pozdrawiam

Może 350 W MDN, albo 400 W PFN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś czy model FSP350-60MDN ma wtyk SATA? Kupiłem go na aukcji, gość napisał, że zasilacz mu ciągnie dysk SATA, ale w specyfikacja nie było takiego wtyku ;/.

Czekam właśnie teraz na przesyłke.

http://allegro.pl/item122508822_rewelacja_..._gwarancji.html

Też myślałem na dad tym zasilaczem z tej aukcji i napisałem do gościa czy zasilacz posiada zasilanie dla dysków sata. Odpisał: "Niestety nie mają sata dopłata 5 zł", także chyba będziesz się musiał zaopatrzyć w przejściówki.

Ciekawe jest też to, że na tej aukcji miss_Ania sprzedaje ten sam model, ale już ze złączami sata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Egzeqiutor - dzieki wielkie za info.

Teraz sorry za mały OT, nie chce zakładać nowego topiku, bo nie ma sensu ;) Mam nadzieje, że panowie modzi się nie obrażą ;).

Jeżeli mam złączkę SATA męską z kabelkami wyjętą z innego zasilacza, to istnieje możliwość zastąpienia nią jednego molexa w Fortronie? Kabelki kolorystycznie pasują, więc chyba się powinno udać. Odetne molexa, połącze kabelki ze złączką sata, i obwiąże całość taśmą izolacyjną?

Uda się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem dzis MDN®. Na poczatek sprawdzialem czy chodzi pod jakims lekkim obciazeniem (stary hdd) odpalajac go kabelkami. Wstawilem fandera zamiast tego kulkowego yate loona, potem jeszcze pokombinowalem z pomalowaniem lakierem paru cewek, test czy dziala - i ok.

Podlaczylem pod mobo i reszte - brak boota, nie ma napiec 5Vi 12V. Po rozlaczeniu, i sprawdzaniu ponownie pod malym obciazeniem nie dziala. :?

Trzeba bedzie slac na "gware" (2tyg), kurde jednak pech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial, a ja bym tobie nie uznał "gwary", wina ewidentnie leży po twojej stronie ;)

co do twojego problemu KoNe0 to złącze sata ma aż pięć przewodów:

1. +12V - żółty

2. masa - czarny

3. +5V - czerwony

4. masa - czarny

5. +3.3V - pomarańczowy

a molex tylko 4:

1. +5V - czerwony

2. masa - czarny

3. masa - czarny

4. +12V - żółty

więc będziesz musiał pociągnąć 3.3V ze złącza 20+4 pin

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial, a ja bym tobie nie uznał "gwary", wina ewidentnie leży po twojej stronie ;)

Powiadasz? A niby co zle zrobilem? Nie robilem testu zasilacz bez obciazenia, odpalalem go podpinajac hddka + wnetylator. Po lekkim posmarowaniu w zasadzie jednej cewki zasilacz DZIAŁAŁ.

Przestal dzialac dopiero po podpieciu pod mobo. Wiec nie wiem gdzie jest moja wina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdzic czy dziala z mobo? :)

Juz i tak zrobilem duzo ze raczylem go w ogole odpalac przez podlaczaniem - moj config ciagnie malo watow, wiele osob ma ten model wlasnie z podobnym cfg , nie mialem takich przeslanek nawet.

A co do lakieru to nie jest on przyczyna awarii zasilacza, wiec nie wiem jaka tu wina. Gdybym kupil zasilacz za 500zl zerwal plomby gwarancyjne i serwis zaczalby dochodzic co tam jest - oczywiscie mialbym problemy z gwarancja. Jednak w przypadku setek porysowanych fortronow sprzedawanych za grosze (niby jako nowe, ale jak dokladnie przyjrzec sie wentylowi ktory wykrecalem to od spodu sa na nim slady kurzu dokladnie takie jakie powstaja w czasie pracy wentylatora, a wentyl wyglada na czyszczony...)

na ktorych nie ma zadnej plomby sprzedawcy nawet nie bawia sie w naprawianie, a odrazu wymieniaja bez dyskusji na inny model. Co wiecej wyglada na to ze maja pewien % takich przypadkow i wcale nie wygladaja na zaskoczonych ze cos nie dziala... :-|

A co do tej gwary jeszcze to zgodze sie ze uparty sprzedawca moglby jej nie uznac - ale nie wiem co to ma wspolnego z moja winą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogole to chciales kupic zasilke za 500zl a skonczyles na takiej za 50zl :)

no a mogles sprawdzic bo jak widzisz cale te twoje modowanie na nic :P

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi