_bartx Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Czy ktoś z Was moze mi coś powiedzieć o zasilaczu Fortron Blue Storm II 400W o oznaczeniu FSP400-60GLN? Widziałem go na allegro za 200 zł, za taką cenę to niezła propozycja, oploty na kablach, dużo wtyczek, w tym 2xPCI-E no i Fortron :D Opłaca się się go brać, czy moze lepiej wziąśc zwykłego FSP400-60HLN za 100zł? :D Wolałbym wziąśc FSP400-60HLN i pamięć RAM OCZ Platinum 800MHz CL 4-5-4-15 niż Blue Storm II i Special Ops 800MHz 5-5-5-15, chociaż w drugim wypadku musiałbym dopłacić 50 zł, ale nie wiem zbyt dużo o FSP400-HLN. Na pewno jest dobry zasilacz produkcji FSP i uważam, ze spełni swoje zadanie - tak to już jest, że kasy zwykle na zasilacz wiele nie zostaje, a chciałoby się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś fajnego :D Z kolei Blue Storm II to już zasilacz wysokiej klasy, sprzedany w wersji BOX, ma oploty na kable i dużo wtyczek. Który z nich byłby bardziej odpowiedni (wliczając w to wpsółczynnik cena/jakość) do konfiguracji A3600+ X2, DFi Infinity, 2GB RAM, 7900GS, 300GB, nagrywarka i jeszcze jakieś klamory + OC :D Wyczytałem na stronie producenta, że te Blue Stormy mają pasywne PFC, w sumie wolałbym aktywne, które jest np. w Huntkeyu HK-350AP. To, że nie będzie nowy jakoś mnie nie martwi, skoro jest sprawny to czemu nie, tym bardziej, że 100 zł to nie majątek, gwarancja jest, a w razie spalenia mam pewność (przynajmniej tak mi się wydaje), że reszta mojego kompa będzie bezpieczna? Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 no tu was trochę zaskoczę, bo nagrywarki nie wyjąłem z budy tylko zamiast taśmy ATA podłączyłem przejściówkę ATA-USB i podłączyłem ją do portu z boku budy. Nie było żadnego zewnętrznego zasilania, cały czas był wpięty molex od mojego fortrona.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Może to wina samej płyty głównej - w końcu nie od dziś wiadomo, że Asusy na KT400/600/880 to bardzo niedoporacowane płyty... Acha ainaruth - zmierz wahania napięć na 5V i 12V przy odpalonym 3DMarku 2005, oraz pod windows - bo coś niebardzo chce mi się wierzyć, że nie masz żadnych wahań napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) BArt_X trudna decyzja. Ja jestem jednak zdania, że lepiej zwiąść BlueStorm II i tańsze ramy. Od tych ramów wydajność całego systemu zmniejszy się dosłownie o kilka % a w grach to już nie zobaczysz różnicy. Ale wybierając BlueStorm II wybierasz jakość i niezawodność. Sam mam BlueStorm chociaż w wersji I. Jestem zadowolony na maxa wliczając to że 3 miechy temu dałem za niego 215zł. Napięcia trzyma jak skała nie ma praktycznie żadnych wachań! Owszem jak to się mówi "Fortronowska cisza" zasilcz troche słychać ale nie jest to dzwięk uciążliwy. Przy moim konfigu po wielogodzinnym graniu w m.in. STALKERA zasilcz jest LEDWO ciepły. Teraz sprawa pasywnego/aktywnego PFC. Po wykładzie Zenfist.pl na Targach Komputerowych we Wrocławiu z dnia 21-22 kwietnia dowiedziałem się że PFC tylko i wyłącznie odpowiada za to ile nasz zasilcz "ciągnie" watów z sieci. Ogólna wydajność wogóle się nie zmienia, nie wpływa to też na sprawność. Tylko tyle że aktywne jest nowsze to tyle. Przy codziennym użytkowaniu różnic nie zobaczysz. Z czystym sumieniem polecam BlueStorm II. Edytowane 10 Maja 2007 przez Razan_r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Przyszedł dziś do mnie Fortron HLN 350W od weronka_ok. I powiem wam tak: A64 Venice 3200+ @2,8GHz@1,375V + GeForce 6600GT i nawet windy nie załadował. Pomogło dopiero "zluzowanie" procka do 2,5GHz@1,3V. Plusem zasilki są małe wahania napięć (max. 0,07V na 12V) i cichuteńki wentylek. Raczej malo prawdopodobne ja mam praktycznie taki sam zestaw jak ty do tego nagrywarka, 2 wentyle 120mm + 80mm, plus tuner tv i zasilacz nawet nie wrzuca sie na wyzsze obroty tka jakby to na nim zadnego wrazenie nie robilo oczywiscie mowie o full oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 (edytowane) praktycznie żadnych wachań! nie wpływa to też na sprawność. Nie ma czegoś takiego [; Sprawność to jest o ile sie nie myle własnie stopień wykorzystania energii ciągniętej z sieci - im większa sprawność tym mniej energii trzeba pociągnąć z sieci żeby oddać tyle samo na kompa ? Czyli wynika z tego że sprawność nie jest to stosunek energii produkowanej do pobieranej. Chyba :DRaczej, że PFC nie wpływa na sprawność zasilacza. Nie róbmy już offtopa ok ? Edytowane 11 Maja 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Hehe pomyliłem się ma być wahań :D a co do tego co napisałem jest w 100% przekonany to tego. Oto cytat z artykułu którym posłużono się na wykładzie: ''Układ aktywnego PFC pozwala także na takie wydatkowanie mocą, że model kupiony z dużą rezerwą zużywa mniej mocy pozornej niż model bez układu PFC(pasywnym PFC) Zasilacze wyposażone w układ aktywnego PFC mogą kompensować przesunięcie fazowe dynamicznie przez co np. podczas startu komputera kiedy to pobór mocy jest największy, w tym krytycznym momencie napięcia podawane są bez ich spadków co zapewnia poprawny start. Zdarza się bowiem, że zbyt słaby zasilacz nie jest w stanie podać wystarczającej mocy startowej dla komputera, choć jest w stanie zasilić komputer w pracy ciągłej. Czy to znaczy, że zasilacz aktywnym PFC ma lepszą sprawność? Nie! Z technicznego punktu widzenia jest to kolejny obwód do zasilenia, dlatego zasilacze z układem PFC mogą być czasem mniej sprawne od ich braci pozbawionych PFC. Jednak wywołany tym spadek sprawności jest tak znikomy, że korzyści płynące z aktywnego PFC z łatwością przeważają szale nad jego minusami. Warto rozróżniać i rozumieć pojęcia "Współczynnik mocy" i "Sprawność", gdyż są to dwie różne rzeczy." Czyli wynika z tego że sprawność nie jest to stosunek energii produkowanej do pobieranej. Chyba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Czyli wynika z tego że sprawność nie jest to stosunek energii produkowanej do pobieranej. Chyba :DCytat wykładu bardzo dobry, ale zdanie podsumowania jest błędne. Spreawność to właśnie stosunek mocy oddawanej do pobieranej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pentliczek Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Jaki zasilacz do sprzętu z sygnaturki ? Myslałem nad: FORTRON FSP 350 - 60MDN Forton FSP 350-60HLN Oba tylko 1 miesiąc gwarancji i cena taka sama 49 zł + 11 zł wysyłka = 60 Cichy i dobry, raczej brak o/c Edytowane 23 Maja 2007 przez pentliczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Proc ciagnie z 12V wiec potrzebna mocna linia 12V. HLN ma 2 linie (15A i 10A wiec spokojnie starczy) +12V i tego polecam. Mam ten zasilak i tez sempa tyle ze 2600+. Elegancko trzyma napiecia przy wykreconym sempie na 2500mhz. Pozatym HLN jest nowszy technologicznie zdaje sie. Edytowane 23 Maja 2007 przez males66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) BTW jakie macie napięcie na +5W? Ja mam w Idle 5.18 :| a w stresie do 5.2-5.21 zasiłka to Modecom MC 350W. Zaczynam sie niepokoić. Edytowane 24 Maja 2007 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 napiecie mieści sie w normie atx i nie ma wielkich wahań więc niebezpieczeństwa nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 (edytowane) na 5V telerancja 5% jest czyli +- 0,25volta. Takze nie ma co panikowac :) Czy wymiana zefira w fortonie 350 HLN da cos by ciszej pracowal? A jak tak to jaki polecacie? Edytowane 26 Maja 2007 przez males66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 ... strach sie pytać ale zapytam....... a co mi tam.......... w winc............ pytanko............: Co dokładnie znaczną oznaczenia na zasiłkach: PFN, GLN itd Czy jest to jakiś standard czy każda firma sobie se pisze? Mam fortrona 400PFN i mimo opinii o słabej linii 5V na procka.... wszystko śmiga jak trzeba, podkręcone jak poniżej bez problemów... Jeszcze jedno pytanko.........:mój zasilacz kupiony oczywiście na allegro, jak go kupiłem to śmierdział po włączeniu na cały pokój tak jak płytę główną przyłożyć do nosa (czy innego rodzaju płytkę drukowaną...) .... jakby nowością ale nie swądem. Teraz już przestał ale jest dosyć ciepły, nie gorący.... Wg. was czas na wymianę czy sobie darować i jednak kupić tego litra WHISKY???????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 MDN, PFN, GTF, GTA - "mocna" linia 5V HLN, HLC, GLN, MDN-R - "mocna" linia 12V W twoim wypadku potrzebna jest mocna 12V - PFN prawdopodobnie pracuje teraz przy mocno obciążonej 12V. Na Whisky szkoda hajsu, lepiej naszą polska wódę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Na wode szkoda zdrowia. Lepiej Spirytus z sokiem grejfrutowym przemieszac zagotowac cukru z woda i wszytsko wymieszac. Gorzala jak sie patrzy a i kaca po niej niema. Zadna finlandia czy inne drogie wynalazki nie doruwnaja temu. Sory za offtop :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 (edytowane) DZIĘKI! To jednak kupie nową zasiłkę (hmmmmmmmmm ale jakĄ ?? ale nie pytam poszukam, poczytam!) i................... 0,7 wyborowej! ZDROWIE! mniam! :gitarzysta: :gitarzysta2: :banana: Edytowane 1 Czerwca 2007 przez lukebed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Mam krutkie pytanie , czy e6400@3600 1.37v 2x1gb ramu, 1x hdd 1x dvd oraz 800gts, czy ten sprzedt uciagnie fsp 500w blue storm II ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Blue storm II uciągnie spokojnie (w końcu to GLN). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 ehhhhh muszę zapytać bo nie wytrzymie! no i jak widać muszę kupić zasiłke... i czytam i czytam i wnioskuje i wnioskuje...uff :mur: Fortron FSP400-60HLN - 100zł +3.3V 0.5A 30.0A ±5% 50 mV P-P +5V 0.3A 30.0A ±5% 50 mV P-P +12V1 1.0A 14.0A ±5% 120 mV P-P +12V2 1.0A 15.0A ±5% 120 mV P-P -12V 0.0A 0.5A ±10% 120 mV P-P +5Vsb 0.0A 2.0A ±5% 50 mV P-P Chieftec GPS-400AA-101A - 160 zł natężenie przy napięciu +3.3V 28 A natężenie przy napięciu +5V 26 A natężenie przy napięciu +12V1 14 A natężenie przy napięciu +12V2 15 A natężenie przy napięciu -12V 0.5 A natężenie przy napięciu +5VSB 2 A Delta DPS-450PB-4 - 80zł 12V - 21A 5V - 33A 3,3V - 30A Amacrox WARRIOR AX400-PNF - 120zł +3.3V: 22A +5V: 21A +12V1: 18A +12V2: 16A -12V - 0.8A +5Vsb - 2.5A Po tym małym zestawieniu wynika że: - Delta mimo ceny ciniutko bo ma tylko jedną lina 12V, - Amacrox wygląda ciekawie 2 linie 12V o wysokim amperarzu, linie 3,3 i 5V dość słabe (ale chyba nie za słabe??) - Chieftec drogi , 2 linie 12 V ale słabsze od amacrox - reszta OK - król FORTRON wygląda najlepiej 2 linie OK jak chieftec, reszta OK, cena OK hmmmmmm........wybór pada na FORTRONA HLN ......... wg. WAS dobrze główkuje?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 No... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 a ta delta sam mam fortrona 350hln i jest on super ale kusi mnie ta delta bo jest wypasna chociaz do mojego konfiga to praktyczniekazdy by sie nadal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 ehhhhh muszę zapytać bo nie wytrzymie! no i jak widać muszę kupić zasiłke... i czytam i czytam i wnioskuje i wnioskuje...uff :mur: Po tym małym zestawieniu wynika że: - Delta mimo ceny ciniutko bo ma tylko jedną lina 12V, - Amacrox wygląda ciekawie 2 linie 12V o wysokim amperarzu, linie 3,3 i 5V dość słabe (ale chyba nie za słabe??) - Chieftec drogi , 2 linie 12 V ale słabsze od amacrox - reszta OK - król FORTRON wygląda najlepiej 2 linie OK jak chieftec, reszta OK, cena OK hmmmmmm........wybór pada na FORTRONA HLN ......... wg. WAS dobrze główkuje?? :unsure: delta to oczywiste nieporozumienie, bo ona jest na stare zestawy amacrox ma jedynie 25A na liniach 12V (sumaryczne ograniczenia) chieftec ma 29A na liniach 12V (sumarycznie, bo nie ma ograniczeń) fortron ma chyba 29A na 12V (nie znalazłem tabliczki wiec nie jestem pewny na 100% czy czasem nie ma ciut mniej), oczywistą wadą fortrona jest krótka jak mniemam z allegro wiec 3 miesieczna gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 fortron ma taką charakterystykę jak napisałem powyżej - sprawdziłem na stronie producenta. DZIĘKI za porady! mimo wszystko jednak zdecyduję się na fortrona HLN (na allegro niby są nowe, ale tylko 3 m-ce gwarancji ), chieftec też jest kuszący ale cena dużo wyższa a jeżeli bym miał już kupić za tą cenę to poszedł bym dalej - Huntkey, Topower... mam nadzieję ze na obecny config fortron HLN wystarczy... a na jesień pewnie znowu wymiana sprzętu i drapanie po głowie (i nie tylko) co kupić ... ehhh ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Bieraj tego fortona. Ja mam tez HLN tyle ze 350. Bardzo sobie go chwale. Napięcia trzyma elegancko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Powiem tylko jedno: mój HLN 350W właśnie wyciągnął kopyta po zaledwie miesiącu pracy :). Jakość adekwatna do ceny :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Coz ja moge powiedziec. Miales pecha widocznie <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 ja mam fortrona i go bardzo sobie chwale mamy ta sama plytke i podobne konfigi i moj fortronik nie wymieka nawet przy maks oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 ja dzisiaj katowałem BlueStorm 2 500W procem @ 3.8G i 2900XT @ 850/2100 i się nie poddał więc uważam że całkiem niezły zasilacz jak za tak małe pieniadze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolrain Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) Mam zamiar kupić Fortrona, ale nie wiem czy zdecydować się na FSP350-60THA-P, czy Fortron FSP400-60PFN? Mój sprzęt to: Celeron D 2,4 Prescott Asrock P4V88+ 2x512 Kingston Geforce 5500 FX :lol: Samsung 80GB Inwestować w linie 5V czy 12V? Edytowane 13 Czerwca 2007 przez rolrain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...