Skocz do zawartości
fenir

Tanie Panoramy 20"

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie to kto produkuje matrycę do panoramicznego NEC 20" IPS xxxGX2 ?

Moze ta fabryka NEC'a co sie nazywa "kopia" ? :D

A tak na powaznie to co zacytowalem w poprzednim poscie nie odnosi sie do wiekszosci monitorow NEC'a niezaleznie od zastosowanego rodzaju matrycy? Tzn do monitorow z niskiej i sredniej polki cenowej do ktorych trzeba zaliczyc 20WGX2.

Czy moze wszystkie monitory NEC'a wlaczajac produkty high end sa objete gwarancja II klasy objeta norma ISO 13406-2?

Z tekstu wynika, ze ta gwara obejmuje wszystkie produkty NEC'a, ale czy tak jest tego nie jestem pewien. Jak ktos ma szersze info na ten temat to niech sie wypowie ;).

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam sie do kupna tego NECa, ale zastanwiam sie jak ja bede gral np w 1680x1050 w Obliviona? <_< Przeicez na moim konfigu to bedzie masakra :lol: Jak wiec wygladaja gry w nie-natywnej rozdzielczosci, i czy jest taka w ogole w grach do ustawienia (czy 1680x1050 only)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam sie do kupna tego NECa, ale zastanwiam sie jak ja bede gral np w 1680x1050 w Obliviona? <_< Przeicez na moim konfigu to bedzie masakra :lol: Jak wiec wygladaja gry w nie-natywnej rozdzielczosci, i czy jest taka w ogole w grach do ustawienia (czy 1680x1050 only)?

można np 1280x1024 (z czarnymi pasami po bokach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie o to pytalem, ale nikt nie odpowiedzial :D. Przejrzyj ten temat i zobacz kto ma tego NEC'a (pare osob go posiada). Napisz do nich na priva i sie zapytaj ;). A rozdzielczosci to sobie mozesz rozne ustawiac tylko, ze natywna jest zalecana. Aha ja gralem u kumpla na 19" w 1024x768 na Collinie i pykalo sie git ;). Mial za slaba karte by ustawic 1280x1024, ale to szczegol ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko zastanawia mnie czy sa rozdzialki do wybrania w grze jak ty podales - utrzymujace proporcje 16:10 czy tez tylko natywna.

No na spokojnie w nowych grach sa. A jak nie ma (dotyczy starych gier) to wystarczy zamieszac w konfigu i samemu sobie ustawic ;).

Edit

Dopuszczalne rozdzielczosci przez 20WGX2 ze strony mastiff.pl

640 x 480 @60 Hz

800 x 600 @56-60 Hz

1024 x 768 @60 Hz

1280 x 768 @60 Hz

1280 x 1024 @60 Hz

1440 x 1050 @60 Hz

1680 x 1050 @60 Hz

a tutaj z innych stron:

640x480 @60-75 Hz

720x400 @70Hz

800x600 @56-75 Hz

832x624 @75 Hz

1024x768 @60-85 Hz

1152x864 @75

1152x870 @75

1280x960 @60 Hz do 75 Hz

1280x1024 @60 Hz do 75 Hz

1440x900 @60 Hz

1680 x 1050 @60 Hz

Ktore sa prawdziwe?

Btw jestem ciemny w tym temacie :).

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gites :razz: , moglby ktos sie jeszcze z posiadaczy wypowiedziec jak to wyglada w praktyce granie w nizszych rozdzialkach ;]

edit:

Zadalem srekalowi ponizsze pytanie:

A jak gra sie w rozdzielczosciach nizszych niz natywna (ale utrzymujacych jej proporcje)?

nienajgorzej, ale wiadomo zę to już nie to samo;)

Edytowane przez Tha.Doggfather

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

w takim razie to wysokosc jest mniejsza niz w 19' monitorku :)

jeszcze chcialem zapytac gdybym puscil normalnego filma divix (w sredniej jakosci) to czy plamki na ekranie w ciemnych scenach filmu beda wieksze i bardziej wyrazne niz na 17' CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze chcialem zapytac gdybym puscil normalnego filma divix (w sredniej jakosci) to czy plamki na ekranie w ciemnych scenach filmu beda wieksze i bardziej wyrazne niz na 17' CRT

Plamki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej utrzymywać monitor w czystości, wtedy nie będzie plamek w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na każdym LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

nie, zlezcie mnie zrozumieli chodzilo mi o takie plamy na filmach divix i nie chodzi tu o plamy na ekranie tylko plamy wynikajace z jakosci filmu otoz na DVD masz obraz czysciutki bez zadnych szumow plamek sniegu nie wiem jak to nazwac a na divix widac te szumy plamki i teraz chcialem zapytac czy na tym NeCu bedzie je widac bardziej niz na monitorze CRT, bo np na telewizorze mniej widac ta wlasnie slaba jakosc divixa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, zlezcie mnie zrozumieli chodzilo mi o takie plamy na filmach divix i nie chodzi tu o plamy na ekranie tylko plamy wynikajace z jakosci filmu otoz na DVD masz obraz czysciutki bez zadnych szumow plamek sniegu nie wiem jak to nazwac a na divix widac te szumy plamki i teraz chcialem zapytac czy na tym NeCu bedzie je widac bardziej niz na monitorze CRT, bo np na telewizorze mniej widac ta wlasnie slaba jakosc divixa

oczywiscie ze będzie znacznie bardziej widać kluchy kompresji divx na kazdym LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

to kiszka <_<

znaczy ze divixow to pewnie nie bedzie sensu ogldac bo beda same kluchy , czy tak?? czy tylko te gorsze divxy a na dvdripach 700megowych nie bedzie razilo to tak bardzo w oczy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opierając się ponownie na opini Srekala dobrze wyglądają dvdripy, hdtv-ripy i dvd oczywiscie, ja osobiscie uwazam ze dobre dvd-screenery rowniez beda w porzadku wygladac. Dla mnie zadna strata bo i tak nie ogladam TC itp bo imo to strata czasu w takiej jakosci ogladac. Jak bede mial juz NECa to sciagne Prison Breaka w pelnym HD, to musi fajnie wygladac biorac pod uwage ze HD half-size jest juz lepszy od dvdripa :razz:

Edytowane przez Tha.Doggfather

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to kiszka <_<

znaczy ze divixow to pewnie nie bedzie sensu ogldac bo beda same kluchy , czy tak??

nieeee ja napisałem tylko ze jest gorzej na LCD niz na CRT ale nie tragicznie :) zadałes pytanie tak jakbys się spodziewał conajmniej rownej jakosci filmow divx na LCD jak na CRT a do tego jeszcze sporo brakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

no dobrze my tu tak gadu gadu o divixach ale czy one beda mialy obraz panoramiczny jak sie zapusci Vplayera z jakims filmikiem divix??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze my tu tak gadu gadu o divixach ale czy one beda mialy obraz panoramiczny jak sie zapusci Vplayera z jakims filmikiem divix??

No, a jaki maja miec?;) Bede mniejsze paski lub w ogole ich nie bedzie w porownaniu z monitorami 4:3, 5:4 :). Na panoramie duzo lepiej sie filmy oglada bo ekran jest o kilka centymetrow szerszy od swojego odpowiednilka nie panoramicznego. Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to kto produkuje matrycę do panoramicznego NEC 20" IPS xxxGX2 ?

Co do neca 20wgx2 i identyfikacji matrycy to przypomniałem sobie o najnowszym katalogu LG.Philips w ktorym to opisane są matryce Enchanced SIPS=ES-IPS, mają one te parametry co NEC 20WGX2 czyli 1600:1 kontrast dynamiczny, 12ms czas reakcji (z dopalaczem nawet do 5ms) kąty 178/178:

http://www.cleverdis.com/pdf_files/spr_lpl_05.pdf

Znalazłem ciekawe fotograficzne porownanie 20" panoram na MVA i TN, przeniosłem fotki na swoją stronę www:

http://www.friend.za.pl/MVAvTN/index.htm

zdjęcia pochodzą z koreanskiego serwisu pcpop, winiosek jest taki: albo promują samsunga albo ten viewsonik na MVA jest kiepski

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RzeźniQ_dNb

co do belinea to ladnie mnie zaskoczyla obnizka ceny i to wysoko

wracajac jeszcze do NECa to czy ktos wie ile cm ma wysokosc obrazu bez ramek?? bo na stronie NECa pisze ale nie wiem czy to z obramka czy bez....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac jeszcze do NECa to czy ktos wie ile cm ma wysokosc obrazu bez ramek?? bo na stronie NECa pisze ale nie wiem czy to z obramka czy bez....

patrzysz na parametry byle matrycy 20" panoramicznej i masz dokładne wymiary:

http://www.lgphilips-lcd.com/homeContain/j.../prd200_j_e.jsp

np 20.1" 16:10

433.4 x 270.9

albo 19" 5:4

376.3 x 301.1

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz sobie powiedziałem, że jak kiedyś będę "bogaty" (no moze nie znowu aż tam bogaty, no ale jak bedę miał kaske), to sobie kupie właśnie drugi monitorek :P panoramke 20" lub więcej..tego Fujitsu-Siemensa co mam do gierek, windowsa, a panorame do filmów

bo sama panorama 20" to imho złe rozwiązanie..może nie złe ale uciążliwe :? po pierwsze rozdzielczosc rzędu 1600x1200 (no koło tego - nie pamiętam dokładnie)..to by trzeba chyba już SLI mieć..a po drugie gry 4:3 (i filmy) z pasami z boku :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi