P1T3RR0 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Mam jedno pytanie, mianowicie, wiem, że dyski 5400 2'5" są dużo cichsze od 7200 3,5". A jak wypadają 7200 2,5" do 7200 3,5"? Bo chcę kupić jakiegoś malucha i priorytetem jest cisza, ale nie mogłem przejść obojętnie przed wynikami Samsungów i Momentusów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedziel Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Mam jedno pytanie, mianowicie, wiem, że dyski 5400 2'5" są dużo cichsze od 7200 3,5". A jak wypadają 7200 2,5" do 7200 3,5"? Bo chcę kupić jakiegoś malucha i priorytetem jest cisza, ale nie mogłem przejść obojętnie przed wynikami Samsungów i Momentusów... mam momentusa 200GB 7200 2,5" i powiem ze wogle go nie slysze (laptop ogolnie jest nie slyszalny, "bezszelestny" ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michi23 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Ze specjalną dedykacją dla Kolegi, który twierdzi, że Samsung wymięka :wink: RAID0 = 2x250GB (Samsung HM251JJ, 7200rpm, SATA II, cache 16MB, NCQ, zapis prostopadły/pionowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 (edytowane) Ze specjalną dedykacją dla Kolegi, który twierdzi, że Samsung wymięka :wink: RAID0 = 2x250GB (Samsung HM251JJ, 7200rpm, SATA II, cache 16MB, NCQ, zapis prostopadły/pionowy) No i czego dowodzi Twoj test :P ? Zapodales test w RAID0 wiec jak chcesz cos udowodnic to pusc test jednego dysku, nadal uwazam ze Samsung wymieka :) Edytowane 12 Października 2008 przez krawetko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 nie wiem po czym tak sądzisz. napisałem żebyś zrobił inny test, nie doczekałem się. różnica w hdtach jest ~3mb (granica błędu, inny komp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Grandmaster pisze to z przymruzeniem oka, wiadomo ze roznice sa marginalne ;) Nie OT'ujmy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 Laptop z sygnaturki dysk WDC WD1600BEVS-60RST0 (149 GB, IDE), quick test: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) WD3000BLFS :wink: pzdr EDIT Niestety nie w lapie :wink: Komp jak w sigu. A jak z głośnością? Można powiedzieć, że jestem trochę zawiedziony, tzn. spodziewałem się, że będzie ciszej :sad: Dźwięk jaki wydaję z siebie w idle to taki metaliczny świst oczywiście z racji tego, że dysk jest mały ginie przy reszcie. Co do natężenia to ten dźwięk jest bardziej słyszalny od posiadanego szajsunga (w szajsungu z kolei dźwięk jest niższy czyli bardziej basowy). Ogólnie dysk w idle jest minimalnie głośniejszy od szajsunga, ale przykładowo do barki dziesiątki jest mu bardzo daleko :) Tak wygląda sprawa w idle, w seek'u ogólnie jest katastrofa :D Dysk jak mieli jest mniej więcej tak głośny jak stary wd800jb (nie bardzo pamiętam jak głośno było :D ) czyli bardzo piłuje talerze, w porównaniu do szajsunga (którego dźwięk jest bardzo niski, różnica w wysokości jest jeszcze większa niż w idle) jest SŁYSZALNIE głośniej :) Oba dyski są odizolowane od obudowy :) Jedyne czym dysk się broni to wydajność, która i tak imo jest niezbyt wysoka jeśli wziąć pod uwagę ilość dB :-| Dysk ratuję nieco AAM gdzie w trybie cichym jest ciszej od szajsunga zarówno w idle jak i w seek, a czas dostępu wzrasta do zaledwie 8,3ms :) Edytowane 14 Października 2008 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 WD3000BLFS pzdr10k w lapie hmmm. fajnie. jak jest z głośnością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 ...Ogólnie dysk w idle jest minimalnie głośniejszy od szajsunga... ...Dysk ratuję nieco AAM gdzie w trybie cichym jest ciszej od szajsunga zarówno w idle jak i w seek, a czas dostępu wzrasta do zaledwie 8,3ms :) LOL. A od kiedy to AAM zmniejsza głośność dysku w IDLE??? Co, zmniejsza obroty talerzy? To dopiero nowina. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Faktycznie my bad :wink: Testy robione na świeżo i na "pierwszy rzut ucha", testy z mikrofonem wyjaśniają sytuację :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Przeszło mi ostatnio przez rączki parę laptopów więc podaję wyniki: Western Digital WD2500BEVS-75UST (Dell Inspiron 1420) Samsung HM160HI (Dell Inspiron 1720) 2xToshiba 160GB RAID0 (zapomniałem spisać symbol) (Sony VAIO VGN-770) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@kal Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) WD Scorpio Black 7200rpm 16mb cache, fajna zabawka polecam. Laptop Benq P52 Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Sz@kal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Wymieniłem WD2500BEVS (2 talerzowiec 250GB 5400RPM) na ST9250410ASG (1 talerzowiec 250GB 7200RPM). Spostrzeżenia: prawie 2x tyle w średnim odczycie, mniejsza temperatura - mniejsze zużycie papu. Głowice słyszalne, jak się ucho do obudowy laptopa przystawi (WD dziwnie syczał jak coś ostro pracował - takie szzyy-szzyy - podobne do samego dźwięku kręcących się talerzy) Wibracje: Seagate'a prawie nie można wyczuć, że pracuje. WD było czuć bardzo wyraźnie (oczywiście, jak dotykałem gdy leżały, jak na zdjęciu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Poprzednia wesja barki czyli 7200.3 250GB Widać poprawe w odczycie i pogorszenie czasu dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Seagate Momentus 7200.3 320GB ST9320421ASG to wrzuce jeszcze testy Hitachi 120GB 7200rpm HTS722012K9A Edytowane 6 Czerwca 2009 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Poprzednia wesja barki czyli 7200.3 250GB Widać poprawe w odczycie i pogorszenie czasu dostępu. Największa poprawa jest w zużyciu energii ;). W szybkości jest troszkę lepiej, bo przybyło ok 40GB na każdą stronę talerza. Wyszukiwanie stara wersja ma lepsze, ale miałem styczność z 7200.3 320GB i głowice z tego co pamiętam było delikatnie słychać :). Co jak co, obie wersje to bardzo dobre dyski jako zamienniki do tych standardowo wrzucanych do lapków. Chciałem już kupić tę 320GB, ale w końcu pojawił się model 250GB z nowej serii w Polsce ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 O wlasnie. To mam do Ciebie pytanie odnosnie kultury pracy obu momentusuow? Ktory jest cichszy? :) Bo sie zastanawialem nad wymiana na tego 250gb 7200.4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Ciekawe dlaczego rośnie czas dostępu, teoretycznie przy wiekszym upakowaniu powinien maleć a w praktyce rośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Ciekawe dlaczego rośnie czas dostępu, teoretycznie przy wiekszym upakowaniu powinien maleć a w praktyce rośnie.Możliwe, że producent tak ustawił szybkość głowicy - dysk miał być po prostu cichy. Możliwe też, że przy takim upakowaniu precyzyjne pozycjonowanie zabiera więcej czasu. Nowe dyski 3,5"z talerzami 500GB powinny mieć większy transfer, a nie mają, raptem kilka MB więcej w średnim odczycie niż poprzednie generacje. Z czegośte problemy muszą wynikać. Zastosowaliby w końcu MEMS'y i nie byłoby problemów :P czolo7 Jak pisałem, w tej nowej 250GB, żeby w dzień usłyszeć jak głowice szmerają muszę przystawić ucho do miejsca w którym jest zamontowany twardziel. Wiem, co mówię bo w lapku modyfikowałem chodzenie główne i mam z boku wyłącznik, więc w momencie nasłuchiwania chodzi tylko dysk twardy. 7200.3 kupił mój kumpel i w nim głowice było sychać wyraźniej - logiczne, gdyż ma lepszy czas wyszukiwania i zamiast 2 głowic jak w 250GB posiada 3. W nocy przy całkowitej ciszy słychać głowice. Zauważyłem też, że obudowa lapka ma inny wpływ na WD i na Seagate'a. WD podczas wyszukiwania dziwnie szumiał, ale szum ten zniknął gdy jest zamontowany w kieszonce (oczywiście Wellanda :P) Seagate nie ma żadnych dodatkowych szumów tylko delikatne "prrrry prrr". Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ja od siebie dodaje wykresy z mojego laptopa Dell Studio 1537, dysk twardy to Hitachi HTS543225L9A300 ATA Device (250 GB, 5400 RPM, SATA-II) trochę dziwnie moim zdaniem wygląda wykres z HDTune 8MB 32MB HDTune Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ma te wcięcia, bo OS odwoływał się do dysku podczas testu. A więc jest to wina systemu a nie dysku ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Jak pisałem, w tej nowej 250GB, żeby w dzień usłyszeć jak głowice szmerają muszę przystawić ucho do miejsca w którym jest zamontowany twardziel. Wiem, Też tak miałem jak był nowy, z tym że teraz wydaje mi sie że chodzi głośniej. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ma te wcięcia, bo OS odwoływał się do dysku podczas testu. A więc jest to wina systemu a nie dysku ;p ok dzięki ;-) zapomniałem dodać że dysk jest bardzo cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) test 32MB Pole Wartość Właściwości urządzenia ATA ID modelu WDC WD3200BEVT-22ZCT0 Numer seryjny WD-WXH409723375 Numer wydania 11.01A11 World Wide Name 5-0014EE-2AD689057 Typ urządzenia SATA-II Parametry 620181 cylindry/ów, 16 głowic(e), 63 sektory/ów na ścieżkę, 512 bajty/ów w sektorze Liczba sektorów LBA 625142448 Bufor 8 MB Zwielokrotnienie sektorów 16 Liczba bajtów korekcji ECC 50 Edytowane 10 Września 2009 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 (edytowane) Czy Seagate Momentus 7200.4 jest znacząco lepszy niż 7200.3? Roznica w cnie 30zl przy 320GB wielkosci. Niby nie wiele, ale za te kase mialbym obudowe do starego dysku, jako przenoska bedzie robic. To jak moze byc 7200,3 czy lepiej jednak brac 4? Dodam, ze 3 ma funkcje G-Force. Edytowane 21 Września 2009 przez Ocean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibeer Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) WD Blue 5200rpm WD Black 7200rm Testy wykonane na czystych hdd bez założonych jakich kol wiek partycji. WD Blue nabyty wraz z Dell-em Edytowane 7 Listopada 2009 przez yogibeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Hitachi 250GB 5400rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Wkoncu chyba znalalzem dysk idealny, a przynajmniej dla mnie, czyli cichy i szybki :) WD Scorpio Black 320GB WD3200BEKT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ericssonkrk Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Lapek: Compal JFT00 Proc C2D T5450 2x1,66Ghz RAM DDR 2 2Ghz @667Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...