Skocz do zawartości
Adyan

Zasilacz Delta- Przez Was Zachwalany.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupilem nowy zasilacz Delta350w i siedzę teraz w[ciach!]ny na maxa :mur: !

Napiszę 3 powody dlaczego tak uważam:

1. Wiatrak wcale się nie kręci !

2. Napięcia za male !

3. Kable za krótkie i nie mogę dociągnąć kabla do karty graficznej !

Nie wiem, może trafil mi się uwalony model i mam takie pytanko do was:

Czy warto wymienić ten zasilacz (6 miesięcy gwar.) czy lepiej oddać go i kupić zasilacz bardziej konkretny ?

Ps. to w zasilaczu "COLORSIt 300w" mam o wiele lepsze napięcia. Dziwne, a jednak prawdziwe.

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupilem nowy zasilacz Delta350w i siedzę teraz w[ciach!]ny na maxa  :mur: !

Napiszę 3 powody dlaczego tak uważam:

1. Wiatrak wcale się nie kręci !

2. Napięcia za male !

3. Kable za krótkie i nie mogę dociągnąć kabla do karty graficznej !

Nie wiem, może trafil mi się uwalony model i mam takie pytanko do was:

Czy warto wymienić ten zasilacz (6 miesięcy gwar.) czy lepiej oddać go i kupić zasilacz bardziej konkretny ?

Ps. to w zasilaczu "COLORSIt 300w" mam o wiele lepsze napięcia. Dziwne, a jednak prawdziwe.

1723029[/snapback]

Pewnie kupowałeś od firmy MIX-RTV a tam zdażają się przypadki, żę wysyłają używane zasilacze ale o robią to żadko. Zareklamuj to przyślą Ci inny egzemokarz i powiineś być zdowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam tą Deltę juz kilka miesięcy, ale nie z tego "sklepu" :P Kable są rzeczywiście krótkie ale mi się jakoś udało podpiąć.. Co do wentyla to sprawdzałeś czy się kręci czy wnioskujesz po tym że jest totalnie bezgłośny i go wogóle nie słychać? A co do napięć to mistrzu nie mierz programami bo to ma mało wspólnego z rzeczywistymi napięciami. W programach mi też pokazuje dużo za małe napięcia.. proponuje najpierw uzyć miernika a nie robić z siebie pośmiewisko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny najmądrzejszy....pfff

spójrz na siga

i kto tu jest najmadrzejszy...

porownalem pomiary z miernika i z programu, podawane napiecie jest takie samo co do ich dokladnosci, programem wynosi 0,5% a multimetrem 0,084%, czyli przykladowo:

programem skok wynosi 0,06V dla linii 12V a dla multimetru 0,01V

pomiar programem jest w miare zadowalajacy, co maja zrobic osoby ktore nie maja multimetru? powazniejsze skoki napiec czy zbyt niskie/wysokie wartosci mozna spokojnie zaobserwowac programem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podczas chodzenia po necie 11,6-11,8V wg mobo

wkładam miernik i idealnie 12,02V zapuszczam prime95 i napięcie nadal 12,02 no czasami przeskoczy na chwilę na 12,03V, a programy co? 11,9V itp. więc LOL

a miernik powinien każdy mieć w domu... zawsze się przyda nie tylko do kompa ;)

to tylko 10-20zł

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] pomiar programem jest w miare zadowalajacy, co maja zrobic osoby ktore nie maja multimetru? powazniejsze skoki napiec czy zbyt niskie/wysokie wartosci mozna spokojnie zaobserwowac programem

1725463[/snapback]

Nie generalizuj, dokładność pomiaru programem zależy od wykonania płyty i może się poważnie różnić nawet w różnych wersjach tego samego modelu. Producenci montują w układzie pomiarowym rezystory o dokładności 5% i 10%, a błędy pomiaru są uśredniane i przeliczane przez BIOS. Wynik czasem bardziej zależy od siły wiatru na Hawajach niż rzeczywistych napięć ;)

Nawet jeśli sprzęt (układ pomiarowy) stosuje bardzo zaawansowane metody korekcji / kompensacji błędu wnoszonego przez rozrzut parametrów rezystorów mostka, to i tak przecyzja pomiaru nie będzie lepsza niż 5% ... a odchylenia napięć dopuszczane przez normę ATX też są 5%. Nie za bardzo to działa, ale liczą się głównie koszta i dobre samopoczucie użytkownika. Wiele płyt przelicza pomiary napięć i temperatur tak żeby +/- odpowiadały normie (widziałem tego typu numer na Asusach i MSI), a programy monitorujące dołączone do mobo to już potrafią cuda robić ;)

Owszem - można obserwować odczyty programowe jeśli się wie jaki jest błąd pomiaru i płyta (bios) udostępnia pomiar bez przeliczenia (zapisany w odpowiednim rejestrze układu Multi I/O). I to wszystko, w przypadku problemów z komputerem jedynym wiarygodnym pomiarem jest ten który wykonujemy przy użyciu miernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kilku moich poprzednich plytach odczyty z biosu mialem wiarygodne, dokladnosc byla rzedu 0,5% ale wskazywalo z dokladnoscia tak samo jak na multimetrze, wszystkie te plyty byly produkcji msi

to i tak przecyzja pomiaru nie będzie lepsza niż 5%

skad ty wytrzasnales te wartosc? wszystko zalezy od rozdzielczosci przetwornia A/C

Producenci montują w układzie pomiarowym rezystory o dokładności 5% i 10%

drabinka rezystorowa jako przetwornik? dla mnie to bedzie scalak z przetwornikiem typu flash Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kilku moich poprzednich plytach odczyty z biosu mialem wiarygodne, dokladnosc byla rzedu 0,5% ale wskazywalo z dokladnoscia tak samo jak na multimetrze, wszystkie te plyty byly produkcji msi

skad ty wytrzasnales te wartosc? wszystko zalezy od rozdzielczosci przetwornia A/C

drabinka rezystorowa jako przetwornik? dla mnie to bedzie scalak z przetwornikiem typu flash

1726073[/snapback]

Co starasz się udowodnić? Było pełno przypadków kiedy ktoś pisał tu temat że mu napięcia wariują a jak zmierzył miernikiem to watpliwości gasły. Może i ty masz fuksa, ale nie znaczy że u innych jest tak samo, więc nie dawaj początkującym fałszywych rad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

staram sie udowodnic to ze pomiar napiecia w biosie dziala... az takiego szczescia nie mam by na kilku plytach mi dzialalo a innym nie

poza tym fajnie dajcie komus kto sie nie zna multimetr to sobie ladnie go sfajczy, wszak trza go jeszcze dobrze podlaczyc a znaczki A, V, ohm to dla wiekszosci czarna magia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i padła decyzja, kupuje tą DELTE. Zdecydowałem się na nią po tym jak przegrałem wczoraj aukcje HuntKey'a BS3000 o 5gr!! :blink: :blink: :angry:

osobiście nie jestem jakoś bardzo pozytywnie nastawiony do tej zasiłki, niby to chef 350 ale cos mi brakuje <_< . Gwara tylko 6 miesięcy, 4 x MOLEX.

Chyba nie ma jakiś innych fajnych zasiłek w cenie tak do ok 60zł?? Muszę coś na szybko kupić. Fortrony juz się skończyły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie wiem. mam te delte, ciągnie t-breda 2000+@2,1ghz i daje rade. komp chodzi z 12h/24, zasilacz od 3 miesiecy w nim siedzi.

w idle napięcia są ok, w stresie troche gorzej, ale moze to byc wina mojego miernika, poza tym nie jest to topower :D tylko zasilka za 45zl

fortrona nie mialem, wiec sie nie bede wypowiadal - a delta w porównaniu z codegenem, który wcześniej smigal w tym kompie (zmienilem ze wzg. bezpieczenstwa ;)) wypada bosko!

napięcia moge zmierzyc jutro, bo sista poszla juz spac i nie bede jej budzil biedaczki bo sie ksztalci na panią doktor i musi sie wyspac. wystarczy ze wytrzymuje notoryczne przeciągi z mojego pokoju jak temperatura powietrza spada ponzej 0'C :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie wiem. mam te delte, ciągnie t-breda 2000+@2,1ghz i daje rade. komp chodzi z 12h/24, zasilacz od 3 miesiecy w nim siedzi.

w idle napięcia są ok, w stresie troche gorzej, ale moze to byc wina mojego miernika, poza tym nie jest to topower :D tylko zasilka za 45zl

fortrona nie mialem, wiec sie nie bede wypowiadal - a delta w porównaniu z codegenem, który wcześniej smigal w tym kompie (zmienilem ze wzg. bezpieczenstwa ;)) wypada bosko!

napięcia moge zmierzyc jutro, bo sista poszla juz spac i nie bede jej budzil biedaczki bo sie ksztalci na panią doktor i musi sie wyspac. wystarczy ze wytrzymuje notoryczne przeciągi z mojego pokoju jak temperatura powietrza spada ponzej 0'C :lol:

1732148[/snapback]

Jeśli możesz to napisz jakie masz napięcia w stresie na DELCIE, proszę :D :) :lol: ;)

Edytowane przez SABUR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi