Adyan Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 (edytowane) Witam. Kupilem nowy zasilacz Delta350w i siedzę teraz w[ciach!]ny na maxa :mur: ! Napiszę 3 powody dlaczego tak uważam: 1. Wiatrak wcale się nie kręci ! 2. Napięcia za male ! 3. Kable za krótkie i nie mogę dociągnąć kabla do karty graficznej ! Nie wiem, może trafil mi się uwalony model i mam takie pytanko do was: Czy warto wymienić ten zasilacz (6 miesięcy gwar.) czy lepiej oddać go i kupić zasilacz bardziej konkretny ? Ps. to w zasilaczu "COLORSIt 300w" mam o wiele lepsze napięcia. Dziwne, a jednak prawdziwe. Edytowane 27 Października 2005 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 jesli za niskie wentyl sie nie kreci to pewnie cos masz uwalone oddaj na gware cos takiego raczej nie powinno miec miejsca ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Witam. Kupilem nowy zasilacz Delta350w i siedzę teraz w[ciach!]ny na maxa :mur: ! Napiszę 3 powody dlaczego tak uważam: 1. Wiatrak wcale się nie kręci ! 2. Napięcia za male ! 3. Kable za krótkie i nie mogę dociągnąć kabla do karty graficznej ! Nie wiem, może trafil mi się uwalony model i mam takie pytanko do was: Czy warto wymienić ten zasilacz (6 miesięcy gwar.) czy lepiej oddać go i kupić zasilacz bardziej konkretny ? Ps. to w zasilaczu "COLORSIt 300w" mam o wiele lepsze napięcia. Dziwne, a jednak prawdziwe. 1723029[/snapback] Pewnie kupowałeś od firmy MIX-RTV a tam zdażają się przypadki, żę wysyłają używane zasilacze ale o robią to żadko. Zareklamuj to przyślą Ci inny egzemokarz i powiineś być zdowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Ktoś pisał podobnie o Fortronach. Poprostu trafiłeś na trafny egzemplarz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Ale rozumiemy, że napięcia mierzyłeś miernikiem, a nie programami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 @zavader napięcia mierzyłem programami, bo miernika nie mam. Na moim obecnym zasilaczu 300w w programach napięcia są prawie, że idealne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Kolejny najmądrzejszy....pfff spójrz na siga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Nie mówcie tak jak zamierzam kupić taki zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Ale macie problemy, w każdym sprzęcie trafi się jakiś zchrzaniony egzemplarz... Równie dobrze możesz sobie kupić Tagana i ci pójdzie z dymem... Jak pech to pech... Ja się na tą Delte jednak chyba zdecyduję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 A gdzie kupujesz z allegro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek0206 Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Pewnie z tego całego Mix RTV... jest link w temacie o Fortronie... ale jeszcze się zastanawiam... chociaż czy mam coś do stracenia (Codegen na pokładzie ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 No chyba nic ;] ja już kupiłem http://allegro.pl/show_item.php?item=68354976 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Ja uzywam tą Deltę juz kilka miesięcy, ale nie z tego "sklepu" :P Kable są rzeczywiście krótkie ale mi się jakoś udało podpiąć.. Co do wentyla to sprawdzałeś czy się kręci czy wnioskujesz po tym że jest totalnie bezgłośny i go wogóle nie słychać? A co do napięć to mistrzu nie mierz programami bo to ma mało wspólnego z rzeczywistymi napięciami. W programach mi też pokazuje dużo za małe napięcia.. proponuje najpierw uzyć miernika a nie robić z siebie pośmiewisko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Pośmiewisko to z siebie robisz zadając takie pytania jak to "Co do wentyla to sprawdzałeś czy się kręci czy wnioskujesz po tym że jest totalnie bezgłośny i go wogóle nie słychać? " Więc mistrzu odpuść sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweldrake Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 buahahaha Fortron RLZ Delta SUX buahahah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 buahahaha Fortron RLZ Delta SUX buahahah 1725050[/snapback] Daruj sobie takie posty miszczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Kolejny najmądrzejszy....pfff spójrz na siga i kto tu jest najmadrzejszy... porownalem pomiary z miernika i z programu, podawane napiecie jest takie samo co do ich dokladnosci, programem wynosi 0,5% a multimetrem 0,084%, czyli przykladowo: programem skok wynosi 0,06V dla linii 12V a dla multimetru 0,01V pomiar programem jest w miare zadowalajacy, co maja zrobic osoby ktore nie maja multimetru? powazniejsze skoki napiec czy zbyt niskie/wysokie wartosci mozna spokojnie zaobserwowac programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 ja mam podczas chodzenia po necie 11,6-11,8V wg mobo wkładam miernik i idealnie 12,02V zapuszczam prime95 i napięcie nadal 12,02 no czasami przeskoczy na chwilę na 12,03V, a programy co? 11,9V itp. więc LOL a miernik powinien każdy mieć w domu... zawsze się przyda nie tylko do kompa ;) to tylko 10-20zł POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Właśnie. ja na przykłąd mam w programie na linii +12V - 11,32, i się nie przejmuję - bo na pewno program kłamie. Miernika nie mam i nie mierzę - ale programowi nie ufam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 [...] pomiar programem jest w miare zadowalajacy, co maja zrobic osoby ktore nie maja multimetru? powazniejsze skoki napiec czy zbyt niskie/wysokie wartosci mozna spokojnie zaobserwowac programem 1725463[/snapback] Nie generalizuj, dokładność pomiaru programem zależy od wykonania płyty i może się poważnie różnić nawet w różnych wersjach tego samego modelu. Producenci montują w układzie pomiarowym rezystory o dokładności 5% i 10%, a błędy pomiaru są uśredniane i przeliczane przez BIOS. Wynik czasem bardziej zależy od siły wiatru na Hawajach niż rzeczywistych napięć ;) Nawet jeśli sprzęt (układ pomiarowy) stosuje bardzo zaawansowane metody korekcji / kompensacji błędu wnoszonego przez rozrzut parametrów rezystorów mostka, to i tak przecyzja pomiaru nie będzie lepsza niż 5% ... a odchylenia napięć dopuszczane przez normę ATX też są 5%. Nie za bardzo to działa, ale liczą się głównie koszta i dobre samopoczucie użytkownika. Wiele płyt przelicza pomiary napięć i temperatur tak żeby +/- odpowiadały normie (widziałem tego typu numer na Asusach i MSI), a programy monitorujące dołączone do mobo to już potrafią cuda robić ;) Owszem - można obserwować odczyty programowe jeśli się wie jaki jest błąd pomiaru i płyta (bios) udostępnia pomiar bez przeliczenia (zapisany w odpowiednim rejestrze układu Multi I/O). I to wszystko, w przypadku problemów z komputerem jedynym wiarygodnym pomiarem jest ten który wykonujemy przy użyciu miernika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) na kilku moich poprzednich plytach odczyty z biosu mialem wiarygodne, dokladnosc byla rzedu 0,5% ale wskazywalo z dokladnoscia tak samo jak na multimetrze, wszystkie te plyty byly produkcji msi to i tak przecyzja pomiaru nie będzie lepsza niż 5%skad ty wytrzasnales te wartosc? wszystko zalezy od rozdzielczosci przetwornia A/C Producenci montują w układzie pomiarowym rezystory o dokładności 5% i 10%drabinka rezystorowa jako przetwornik? dla mnie to bedzie scalak z przetwornikiem typu flash Edytowane 29 Października 2005 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 na kilku moich poprzednich plytach odczyty z biosu mialem wiarygodne, dokladnosc byla rzedu 0,5% ale wskazywalo z dokladnoscia tak samo jak na multimetrze, wszystkie te plyty byly produkcji msi skad ty wytrzasnales te wartosc? wszystko zalezy od rozdzielczosci przetwornia A/C drabinka rezystorowa jako przetwornik? dla mnie to bedzie scalak z przetwornikiem typu flash 1726073[/snapback] Co starasz się udowodnić? Było pełno przypadków kiedy ktoś pisał tu temat że mu napięcia wariują a jak zmierzył miernikiem to watpliwości gasły. Może i ty masz fuksa, ale nie znaczy że u innych jest tak samo, więc nie dawaj początkującym fałszywych rad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 Dokładnie. Nic nie zastąpi poczciwego woltomierza. A taki mierniczek nawet za 14 zł po wykalibrowaniu jest nawet dość dokładny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 staram sie udowodnic to ze pomiar napiecia w biosie dziala... az takiego szczescia nie mam by na kilku plytach mi dzialalo a innym nie poza tym fajnie dajcie komus kto sie nie zna multimetr to sobie ladnie go sfajczy, wszak trza go jeszcze dobrze podlaczyc a znaczki A, V, ohm to dla wiekszosci czarna magia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 No i padła decyzja, kupuje tą DELTE. Zdecydowałem się na nią po tym jak przegrałem wczoraj aukcje HuntKey'a BS3000 o 5gr!! :blink: :blink: :angry: osobiście nie jestem jakoś bardzo pozytywnie nastawiony do tej zasiłki, niby to chef 350 ale cos mi brakuje <_< . Gwara tylko 6 miesięcy, 4 x MOLEX. Chyba nie ma jakiś innych fajnych zasiłek w cenie tak do ok 60zł?? Muszę coś na szybko kupić. Fortrony juz się skończyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 ja tam nie wiem. mam te delte, ciągnie t-breda 2000+@2,1ghz i daje rade. komp chodzi z 12h/24, zasilacz od 3 miesiecy w nim siedzi. w idle napięcia są ok, w stresie troche gorzej, ale moze to byc wina mojego miernika, poza tym nie jest to topower :D tylko zasilka za 45zl fortrona nie mialem, wiec sie nie bede wypowiadal - a delta w porównaniu z codegenem, który wcześniej smigal w tym kompie (zmienilem ze wzg. bezpieczenstwa ;)) wypada bosko! napięcia moge zmierzyc jutro, bo sista poszla juz spac i nie bede jej budzil biedaczki bo sie ksztalci na panią doktor i musi sie wyspac. wystarczy ze wytrzymuje notoryczne przeciągi z mojego pokoju jak temperatura powietrza spada ponzej 0'C :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) ja tam nie wiem. mam te delte, ciągnie t-breda 2000+@2,1ghz i daje rade. komp chodzi z 12h/24, zasilacz od 3 miesiecy w nim siedzi. w idle napięcia są ok, w stresie troche gorzej, ale moze to byc wina mojego miernika, poza tym nie jest to topower :D tylko zasilka za 45zl fortrona nie mialem, wiec sie nie bede wypowiadal - a delta w porównaniu z codegenem, który wcześniej smigal w tym kompie (zmienilem ze wzg. bezpieczenstwa ;)) wypada bosko! napięcia moge zmierzyc jutro, bo sista poszla juz spac i nie bede jej budzil biedaczki bo sie ksztalci na panią doktor i musi sie wyspac. wystarczy ze wytrzymuje notoryczne przeciągi z mojego pokoju jak temperatura powietrza spada ponzej 0'C :lol: 1732148[/snapback] Jeśli możesz to napisz jakie masz napięcia w stresie na DELCIE, proszę :D :) :lol: ;) Edytowane 2 Listopada 2005 przez SABUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Dołączam się do kolegi wyżej podaj napięcia w stresie. Również zamówiłem Delte u tego kolesia co Ty i dostałem maila że zamówienie jest juz realizowane czyli czekam miejmy nadzieję że do piątku będzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Właśnie. ja na przykłąd mam w programie na linii +12V - 11,32, i się nie przejmuję 1725851[/snapback] To co ja mam zrobić jak mi w programie pokazuje ze na -12V mam -7,04V :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Użyć miernika ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...