Skocz do zawartości
partyboy666

GeForce 6800 GS

Rekomendowane odpowiedzi

chemiczny_ali napisał(a):

Tryb "Low power 3D" jest włączony gdy uruchamiasz jakąś starą gre lub oglądasz film. Karta wtenczas nie jest obciążona w 100% i można sobie ustawić minimalne obroty :) Tryb "Performance 3D" jak sama nazwa wskazuje załącza się jak odpalasz nową gre i karta musi się spocić :D U siebie jak miałem stock'owe chłodzenie to w tym trybie miałem obroty na min. :wink: pozdro

Chyba nie jest do konca tak... zauważyłem, że jak włączam jakiś film, czy to w divxie, czy też w wmv itp. karta włącza się w tryb performance 3D, a przez to wentylator hałasuje... naprawdę to przeszkadza przy oglądaniu... :? Nie wiem kompletnie co z tym zrobić, jak zmniejsze obroty w tym trybie to się przy jakiejś gierce ugotuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska, mam krótkie pytanie: jaki jest sens pakowania 200 zł w dodatkowe 128 MB na karcie (128MB vs. 256MB), przy graniu do rozdzielczości 1280x1024 włącznie (zakładając, że uda się coś puścić na max przy tej rozdzielczości) ?

Jest to praktycznie ostatnia moja wątpliwość przy wymianie karty graficznej na 6800GS, a kogo się spytam do daje wymijającą odpowiedź.

Dzięki z góry za odpowiedź.

Edytowane przez Duo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duo napisał(a):

Ludziska, mam krótkie pytanie: jaki jest sens pakowania 200 zł w dodatkowe 128 MB na karcie (128MB vs. 256MB), przy graniu do rozdzielczości 1280x1024 włącznie (zakładając, że uda się coś puścić na max przy tej rozdzielczości) ?

DEVILEK napisał(a):

Nie

:D W odpowiedzi Devilk'a brakuje ma :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suchyjastrzab napisał(a):

Może wytłumaczysz jaka jest różnica między "nie" i "nie ma"?

A umiesz czytać po polsku :)

Pytanie:

Jaki jest sens...?

Odpowiedź:

Nie.

Widzisz coś ciekawego, bo odpowiedź jest conajmniej kontrowersyjna :D

Na pytanie:

Jaki jest sens...? Powinna paść odpowiedz: Nie ma sensu lub Nie ma :D

Koniec zajęć dzwonek.wav :mrgreen: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam takie pytanie.. co lepiej kupic- tego palita 6800gs 128mb/128bit czy moze 6800 128mb/256bit LE @ 16/5 ? palit ma wyzsze taktowania pamieci i procka ale LE nadrabia szyna 256-bitowa i 16 potokami... :P kosztuja prawie tyle samo ;]... mozecie cos poradzic ? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość JestemNoobem

A ja mam taki problem jak daje na AGP aperture size 256MB to mam mniej punktów w marku ( o ok 500 ) niż na 128MB.

Karta Palit 6800Gs 128MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DEVILEK napisał(a):

Nie

Czy napewno nie ma? Ja akurat kasy nie miałem więcej, ale tak sobie dywaguje...

Grając w Obliviona zmuszony jestem ustawić textury na medium, bo na high tnie się strasznie przy obracaniu widoku. Czy 256MB pamięci na karcie nie pomogło by w tym wypadku? Czy też może tnie bo 1GB ramu to jeszcze za mało do tej gry?

Z innych gier to np. Quake4 i Doom3 przy włączaniu detali na Ultra High wyświetlają ostrzeżenie, że ileś tam pamięci na karcie jest zalecane... (nie pamiętam ile).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość JestemNoobem
  Dziobak napisał(a):

Czy napewno nie ma? Ja akurat kasy nie miałem więcej, ale tak sobie dywaguje...

Grając w Obliviona zmuszony jestem ustawić textury na medium, bo na high tnie się strasznie przy obracaniu widoku. Czy 256MB pamięci na karcie nie pomogło by w tym wypadku? Czy też może tnie bo 1GB ramu to jeszcze za mało do tej gry?

Z innych gier to np. Quake4 i Doom3 przy włączaniu detali na Ultra High wyświetlają ostrzeżenie, że ileś tam pamięci na karcie jest zalecane... (nie pamiętam ile).

samo 256MB chyba by dużo nie dało obawiam się, że tu by dało się zauważyć znaczną różnice dopiero na kartach z 256MB i 256BIT. Chociaż ponoć ta gra chodzi super na 7600GT który ma 128 Bit :wink: ( no ale na 7600GT na AGP to sobie poczekamy ;] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość JestemNoobem
  Duo napisał(a):

Ok, dzięki za odpowiedź, chcociaż sam w pierwszej chwili nie wiedziałem dokładnie mam ją rozumieć, ale teraz jest w 100% jasna :)

To może ja coś jeszcze powiem nie każdy 128MB i 256MB jest sobie równe bo 256MB przy słabej wydajności i tak ci dużo nie pomoże :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sideband napisał(a):

sli , konfiga od tv itd znacznie mniej zajmują , dodane z miejsca coolbits

whql - oznacza to , że ster został przetestowany w microsofcie

Wyniki na modowanych sterach jakos do mnie nie przemawiaja za bardzo bo dzieki takim sterom zawsze pare punktow wskakuje gratis ;)

Od dluzszego juz czasu wyniki robie tylko na sterach z certyfikatem, a tym bardziej jesli wyniki dodaje na orba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego uważam, że powinni na ORB-ie wprowadzić przymus jeśli chcesz umieścić wynik tylko na sterach WHQL przynajmniej jakieś porównania można robić, a nie jak kiedyś z ATI co mipmapy gorszej jakości wrzucał ster i sporo tych punkcików na plus było.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezsens, przecież smark służyć może tylko i wyłącznie do wstępnego porównania wydajności sterowników.

Każdy powinien używać sterowników które mu najbardziej pasują.

Znam ludzi którzy chwalą się testami na sterownikach WHQL, ale nie wspominają że test był robiony np. przy LOD +15.

BTW testy WHQL to dodatkowe koszta i nigdy nie będzie tak że wszystkie wersje sterowników będą certyfikowane.

Przecież te testy i tak nie są pełne - nie ma możliwości sprawdzenia sterowników na każdej możliwej konfiguracji sprzętowej.

Poza tym co za problem porównać na własnym sprzęcie wydajność sterowników xx.xx WHQL z tymi samymi sterami w wersjach modowanych. Zapewniam wszystkich, że nie zawsze wydajność modowanych jest większa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modowalne są minimalnie szybsze , ale za to mają lepszą jakość obrazu oraz posiadają dobrą wydajność w wielu tytułach , na oficjalnych sterach zazwyczaj jest tak - jedna gra dostaje kopa a druga wyrażnie zwalnia (w modowanych tego nie ma)

a odnośnie orba , na orbie jest dużo fajków(zazwyczaj te nadzwyczaj wysokimi wynikami) , np gt1 , gt2 wyniki w normie a gt3 - wynik z kosmosu(extremalnie wysoki)

orb niestety nie jest czyszczony z takich wyników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość JestemNoobem

Wgrałem dziś 91.28 i

w marku 03 ponad 100 punktów mniej i widać, że FPSy lecą niżej ( chwilami nawet drastycznie ) i są mniej stabilne niż na 84.21

Wgrałem też i 84.56 ruskich twikerów i w marku ok. 100 punktów mniej ale np Hitman BM lepiej chodzi.

Edytowane przez JestemNoobem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi