Skocz do zawartości
Interloper

Wc By Interloper

Rekomendowane odpowiedzi

niekoniecznie dalekie od ideału ,zawsze można się postarac zrobić więcej,lepiej poprawiać całe życie :P

a Miazga i tak nie wierzy w moje temp na Cpu :)

masz zwalony czujnik.... albo źle skalibrowany - to prawie to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a Miazga i tak nie wierzy w moje temp na Cpu :)

Czasy kiedy wierzyłem w bajki dawno minęły. A jeżeli chcesz sie sam oszukiwać to Ci w tym nei przeszkadzam ... a tak naprawde to co temperatura na twoim jajku ma wspólnego z tym tematem? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem już wszystko w całość odrazu po pierwszym uruchomieniu mogę powiedzieć że temperatury są niższe: (Oraz że jeden z dysków pożyje jeszcze góra tydzień...)

CPU: 21C (Nie pytajcie jak to możliwe)

NB: 26C

GPU: 30C

(Idle) Dalsze testy przeprowadzę gdy pojawię się w domu czyli około 19.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem już wszystko w całość odrazu po pierwszym uruchomieniu mogę powiedzieć że temperatury są niższe: (Oraz że jeden z dysków pożyje jeszcze góra tydzień...)

CPU: 21C (Nie pytajcie jak to możliwe)

NB: 26C

GPU: 30C

(Idle) Dalsze testy przeprowadzę gdy pojawię się w domu czyli około 19.

No wlasnie. Jak to mozliwe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warunki: Zamknięta obudowa, Wentylatory na 5v, a w pokoju pozamykane wszystkie okna. CPU @2700Mhz 1.4V

Temperatury:(30 minut Prime)

CPU: 32C

NB: 28C - 29C

GPU: 32C

Po 1h 20min temperatury powoli podniosły się o 1C. Generalnie jestem zadowolony widoczna jest ogromna poprawa w stosunku do mojego ostatniego WC. Dla niedowiarków wrzucę zaraz screeny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do Interlopera: sam mam 7900GT i póki co abadona. Ostatnio kupiłem nowe cudo z X-em od Mate'a i cały czas zasanawiam sie czy dobrze zrobiłem. Patrzę tak na te Twoje wycinanki i myślę, czy nie lepiej byłoby zamontować bloczek przekrecony o 90 stopni - złączkami w kierunku DVI. Biorąc pod uwagę elastyczność węży powinno się udać. Mój blok posiada jeszcze złączki obrotowe, co dodatkowo ułatwia sprawę. Nie montowałem jednak tego bloku, więc nie wiem czy ie ma jakichś innych przeciwwskazań - np. jakichś wystajacych elementów na PCB karty. Te pamięci pod złączkami nie są chyba za dobrze chłodzone. Ja planowałem dodatkowo założyć na pamięci radiator z 6800 (z heatpipem). Problemem jest trochę inne rozmieszczenie pamięci. Radiatory te są specjalnie podfrezowane i nie bardzo pasują. Można to oczywiście łatwo rozwiązać szlifując równo cały radiator. Nie nadaje się do tego jedynie firmowy z kart MSI - jest zbyt cieńki, za to z Asusa idealny. Jednak w przypadku tego bloku pod złączki nie zmieści się nawet sam heatpipe :(. Gdyby dalo sie go założyć jak sugerowałem, to 99% problemów mamy z głowy. Zastanawiałem się ponadto nad blokiem na chipset. Czy ktoś może zrobił porównanie między XC1 a cubem od Misiu15go? Chodzi oczywiście o przepływ.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ciągłym poszukiwaniu używanych bloków w atrakcyjnej cenie ukończyłem mój kolejny układ. Nie zdążyłem nawet wrzucić finalnych zdjęć poprzedniego układu jednak nadeszło Core 2 Duo i zabawa zaczęła się od nowa...

Składniki:

1. CPU -> Cube 2 Ultra od Misia 15Go (Nowy)

2. NB -> Abadon Lite 3 I875 (Używany)

3. SB -> XC1 (Z poprzedniego układu)

4. GPU -> Innovatek Cool-Matic X1800 (Używany)

5. Chłodnica -> Coolterk Maxistream Triple (Z poprzedniego układu)

6. Węże -> Innovatek 8/10

7. Pompa -> Hydor L30

8. Płyn -> Petrygo + Destyl.

9. Rezik -> Realitynet

Obieg: Chłodnica -> CPU -> NB -> GPU -> SB -> Rez -> Pompa -> Chłodnica...

Do tego:

1. 4x Akasa Amber 80mm

2. 3x Fander 120mm

3. 2 Katody UV do podświetlenia Reza

4. Maty Be-Quiet

Niestety wyszło jak wyszło czyli pomieszanie z poplątaniem ;) spowodowane montażem przeróżnego rodzaju bloków jednak na chwilę obecną nie ma za bardzo w czym wybierać a nie stać mnie na wywalanie 300zł na jeden blok. Dodam jeszcze że jestem zwolennikiem niklowanych / Anodowanych bloków. Więc jest to swego rodzaju etap przejściowy do czasu gdy uda mi się skompletować porządny zestaw.

Czas na Fotki:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

I wiem:

-> Kable walają się po obudowie ale jestem już tak zmęczony że nie chce mi się z tym teraz bawić

-> Góra budy jest obklejona taśmą izolacyjną (Nie mam pojęcia skąd w Krakowie wytrzasnąć porządną uszczelkę.

Ponadto na karcie siedziało Accelero X2 założone przez poprzedniego właściciela w sumie zdziwiłem się gdy proponując cenę nie chciałem go a mimo wszystko dostałem go za darmo. Przekonałem się o tym gdy przyszło mi go zdejmować... Fakt sam dałbym 40zł by tego nie robić horror.

Co do bloku na NB spisuje się świetnie. Trzyma się bardzo dobrze nawet pomimo faktu że musiałem użyć 2 zapinek nie 4. Brakuje jeszcze radiatorów na mosfety które przyjdą za parę godzin.

Temperatury podam za jakiś czas jednak odrazu mogę powiedzieć że NB naprawdę odczuł sporą ulgę.

Edytowane przez Interloper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Moja obudowa stoi we wnęce są niezbędne do wtłaczania powietrza do obudowy poza tym chłodzą pompkę która grzeje się dość mocno

2. Hydor jest w porządku poza faktem że wytwarza dużo ciepła i jest dość duży w przyszłości zamierzam go zmienić na Lainga gdy będą dostępne nowsze wersje bez przykrych niespodzianek

3. 3 są chwilowo jeden z nich na codzień siedzi w zewnętrznej kieszeni. Myślę że 35C to nie tragedia :P

4. Na zdjęciach nie ma jeszcze radiatorków na mosfetach same w sobie nie grzeją się aż tak bardzo więc powinny wystarczyć.

Edytowane przez Interloper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

No Wc super bardzo mi sie podoba a jeszcze bardziej mi sie podoba twoje "miejsce pracy " .

Bardzo bym prosil gdybys mogl powiedziec gdzie zamawiales biurko ile dales i jesli bylo robione na wymiar to jakis plan biurka bo poprostu super !

I jeszcze jedna rzecz. Jakie masz glosniki ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a jeszcze bardziej mi sie podoba twoje "miejsce pracy " .

Owszem ... ta fotka syci.

http://img109.imageshack.us/my.php?image=16vz1.jpg

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interloper

mam małe ;-) pytanko

chodzi o blok Misia 15Go na CPU ,jak a jest różnica idle/load (obciążony Orthos-em SmalFFTs - pomiar CORE TEMP.).W swoim układzie mam spory wzrost temp. na X2P rev02 i wynosi on ok. 16C-18C i to trochę martwi. Po przesiadce z Opka gdzie wahania pod obciążeniem wynosiły ok.10C-12C idle/load obwiniam X2P ale nie jestem w 100% przekonany

smarowidło to---> CLP

p.s.

C2D 6400 @ 3600MHz Vcore 1,44Vcore real

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swoim układzie mam spory wzrost temp. na X2P rev02 i wynosi on ok. 16C-18C i to trochę martwi. Po przesiadce z Opka gdzie wahania pod obciążeniem wynosiły ok.10C-12C idle/load obwiniam X2P ale nie jestem w 100% przekonany

smarowidło to---> CLP

No to rzeczywiście duzo, 10-16C to brzydko wygląda. U mnie na X3N'ie i CLP róznica stress/idle nie przekracza 5ciu stopni. Oczywiście proc procowi nie równy ale 16C to stanowszo za duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi