Skocz do zawartości
nrl

Crysis - Zamykamy :]

Rekomendowane odpowiedzi

Mess, swietnie rozumiem o co chodz Powerslave :-) Tak sobie tylko zazartowalem, a on sie zaperzyl, ze az glowa w sciane ;-)

Crysis jest gra singlowa, no pewnie MP tez bedzie, ale stawiam diamenty p-ko orzechom, ze bedzie to tylko na przyczepke i wyjdzie taka sama kiszka jak w Far Cry. Wiec po co to powolywanie sie na MP jesli chodzi o plynnosc gry w singlu. Wg mnie jest zupelnie zuplenie nie na miejscu - chyba, ze chodzi nam o granie tylko w MP. A ktos tutaj kupi Crysisa do grania po tylko sieci...?

A jeszcze wracajac do CS, to daaawno nie gralem. Ale na source pogrywam sobie rekreacyjnie w dod (ostatnio coraz mnie - dzieci ;-) i nie wyobrazam sobie po prostu, zeby wykastrowac gre z detali zeby miec te 3 fps wiecej ;-) Wiecej powiem, mam cala mase custom skinow, soundow itp badziewia, zeby gra wygladala i dzwieczala ladniej niz to sobie w Valve wymyslili, co raczej odejmuje klatek niz ich dodaje. Wiem, ze to jest stanowisko niepopularne wsrod graczy online, ale coz, na starosc bardziej wole patrzec na to co ladne niz brzydkie ;-) Nawet kosztem tych paru headow mniej ;-)

Edytowane przez wkamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos mi sie wydaje ze Crysis bedzie ssało, zarówno pod wzgledem grywalnosci ( fabula,klimat,innowacyjnosc,pomysly) jak i samym engine Cry-E 2 ( wymagania z kosmosu w porównaniu do Unreal Engine 3 i Bioshock naprzyklad ). Moge dodac, ze im wiecej materialow w necie na temat tej gry sciagnalem ( filmy z gameplayu, screeny ) utwierdzam sie w przekonaniu ze to wszystko to tylko hype i marketing , rzemeslnicza robota , a nie prawdziwa gra ktora ma do zaoferowania jakas rozrywke . Wydac kilka tysiecy na kompa zeby pograc w Crysis = bezsensu ( jak lokata ).

Edytowane przez WeqWeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos mi sie wydaje ze Crysis bedzie ssało, zarówno pod wzgledem grywalnosci ( fabula,klimat,innowacyjnosc,pomysly) jak i samym engine Cry-E 2 ( wymagania z kosmosu w porównaniu do Unreal Engine 3 i Bioshock naprzyklad ). Moge dodac, ze im wiecej materialow w necie na temat tej gry sciagnalem ( filmy z gameplayu, screeny ) utwierdzam sie w przekonaniu ze to wszystko to tylko hype i marketing , rzemeslnicza robota , a nie prawdziwa gra ktora ma do zaoferowania jakas rozrywke . Wydac kilka tysiecy na kompa zeby pograc w Crysis = bezsensu ( jako lokata ).

a nie uwazasz ze takie gry jak farcry czy crysis napedzaja rynek?:D po to tworzy sie gry w ktore z max detalami plynnie pogra garstka osob zeby pozostali kupowali sprzet ktory te gry uciagnie, to wszystko sie zapetla, tworcy gier, producenci kart graf, a na koncu majkrosoft i od nowa :D kazdy chce trzepac kase wiec kazdy daje cos od siebie, odpowiednio crysis, gt88gtx, vista+dx10 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie uwazasz ze takie gry jak farcry czy crysis napedzaja rynek?:D po to tworzy sie gry w ktore z max detalami plynnie pogra garstka osob zeby pozostali kupowali sprzet ktory te gry uciagnie, to wszystko sie zapetla, tworcy gier, producenci kart graf, a na koncu majkrosoft i od nowa :D kazdy chce trzepac kase wiec kazdy daje cos od siebie, odpowiednio crysis, gt88gtx, vista+dx10 :)

ja chce pograc w gre a nie poogladac najnowsze efekty graficzne tylko ... rozumiem ze grafika w grze wspomaga budowanie klimatu, tak samo jak dobre zdjecia w dobrym filmie, ale Crysis nie napawa mnie optymizmem jesli chodzi o gameplay ....

kazdy chce brac kase za gre, sprzet zeby ta gre uruchomic - tylko pracujac codziennie po 8h dziennie i wydajac ciezko zarobione pieniadze ( wiem, na zachodzie wydawanie na sprzet i gry to wydatek jakby splunąć ) zeby pograc w mierne tytuly to poprostu zaczyna pograzac niepotrzebnie i tak pol-matwy rynek gier na PC ... a to cale sztuczne napedzanie wlasnie temu sprzyja ...

Edytowane przez WeqWeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie i pewnie dla wielu graczy 1280x1024 zalicza sie do wysokiej rozdzielczosci i uwazam, ze na takiej powinno sie robic testy. W koncu 3dmarki zawsze byly w domysle 1024x768, dopiero w 2006 cos sie ubzduralo tworcom, ze dali 1280x1024 w domysle, a to tylko dlatego, ze poza jednym testem (i bezsensownym cpu testom) - niczym sie on nie rozni od 2005 oprocz dodanych efektow SS i HDR. Zapewne nasteopne 3dmarki tez juz beda w domysle w 1280x1024, ale wyzszej rozdzialki raczej juz nie bedzie w 3dmarkach. W 2006 od poczatku istnienia mad onion takowa rozdzialka zaistaniala w defaulcie, wiec uwazam, ze testy gier powinny byc robione w 1280x1024

Ja się zgadzam i zarazem nie zgadzam ;). Obecnie pod strzechy wchodzą (weszły?) monitory LCD o przekątnych 19"+. Jak wiadomo obraz na LCD wygląda najlepiej w swojej natywnej rozdzielczości (np. 1280x1024 piksele). W niższej obraz już nie wygląda tak dobrze (chociaż IMO tragedii też nie ma, przynajmniej z nieco większej odległości). Skoro ludzie kupują takie monitory to mniemam że za jakiś czas standardem stanie się właśnie odpowiednio wyższa rozdziałka. Kto na takim monitorze grałby dzisiaj w 800x600? Niedługo więc karty graficznie powinny być tworzone tak aby tą nową "podstawową" rozdzielczość obsłużyć z palcem w nosie w każdej grze (wiecie, kiedyś minimum było 640x480 a z czasem to minimum wzrośnie właśnie do 1280x1024 i jego widescreen'owego odpowiednika). Wydaje mi się że można to też potwierdzić faktem wzrostu popularności telewizji HD gdzie typowa rozdzielczość to 1280x720 (są osoby które podłączają swojego PC do telewizora). Do czego zmierzam? Do tego że kiedyś high-endowe grafy były testowane max w 1280x1024, później już w 1600x1200 a teraz w dobie HD nawet w 1920x1080. Dlatego też obecnie testowanie gier w takich wydawałoby się kosmicznych rozdzielczościach wydaje mi się naturalnym posunięciem. Inna sprawa że nadal ludzie zadowalają się tymi "starymi" i niskimi rozdziałkami. Sam uważam ze 1280x1024 to już wystarczająca duża rozdzielczość a z zapodanym AA to już nie ma co narzekać ;). Tylko że gdy będę chciał mieć maksymalną jakość obrazu najpewniej kupiłbym jakiś kosmiczny monitor i super grafikę. Jak kto woli ;). Technologia się rozwija w zastraszającym tempie.

Co do Crysis'a. Jak wyjdzie demko (pewnie będzie "ważyć" coś koło 1.5 GB albo i więcej) to zrobię wyjątek i ściągnę (oj, będzie bolało na łączu 0.5 Mbit :? ), zobaczę co mój złom jeszcze potrafi i przy okazji podzielę się informacją czy kompy 3-4 letnie też mają czego szukać w tej grze :D. Pozdro.

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj jeszcze o tym, że nie każdy ma LCD.

Ja jestem na tyle przekonany co do wyższości CRT nad LCD, że nadal siedzę na poczciwym "trzydziestokilowcu" o przekątnej 17" i w rozdzielczości wyższej niż 1152x864 nie grywam ;).

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj jeszcze o tym, że nie każdy ma LCD.

Ja jestem na tyle przekonany co do wyższości CRT nad LCD, że nadal siedzę na poczciwym "trzydziestokilowcu" o przekątnej 17" i w rozdzielczości wyższej niż 1152x864 nie grywam ;).

Sam nie mam LCD (chociaż myślę o zakupie gdy jakaś kaska wpadnie). Też działam w 1152x864 na 17 cali CRT ale tylko "na pulpicie" bo w nowsze tytuły z wiadomych względów pograć tak nie zdołam ;). Mimo to wydaje mi się że LCD to przyszłość i większa wygoda ale póki co każdy ma wybór i kupi co zechce ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie mam LCD (chociaż myślę o zakupie gdy jakaś kaska wpadnie). Też działam w 1152x864 na 17 cali CRT ale tylko "na pulpicie" bo w nowsze tytuły z wiadomych względów pograć tak nie zdołam ;). Mimo to wydaje mi się że LCD to przyszłość i większa wygoda ale póki co każdy ma wybór i kupi co zechce ;).

Mam i LCD i CRT , LCD 19 CRT 17.Oba podłączone pod grafę. I jak pracuje w aplikacjach to LCD . ale do grania na dzień dzisiejszy tylko CRT gram w 1208x1024 z AA od4 do 16 w zależności od wymagań gierki.

niestety dzisiejsze LCD nie oddają jeszcze w pełni kolorów a gra zdecydowanie ładniej wygląda na CRT niz LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i LCD i CRT , LCD 19 CRT 17.Oba podłączone pod grafę. I jak pracuje w aplikacjach to LCD . ale do grania na dzień dzisiejszy tylko CRT gram w 1208x1024 z AA od4 do 16 w zależności od wymagań gierki.

niestety dzisiejsze LCD nie oddają jeszcze w pełni kolorów a gra zdecydowanie ładniej wygląda na CRT niz LCD.

A jakiego tego LCDika masz ? Jesli TN to nic dziwnego, ze kolory z kosmosu...

Co do Crysisa zastanawia mnie na czym do tej pory robiono filmy z gry skoro na SLI GTXie i QuadCore jest kolo 20 fpsow. Moze to cholerka "zasluga" Visty ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jakiś czas temu chwalili się, że w 1920x1280 (czy jakoś podobnie) pojedynczy 8800GTX miał uciągnąć Crysis'a przy około 20-25 FPS.

Widzę, że jednak są jeszcze inni gracze CRT-owcy :).

Edit: Na forum z linku powyżej znalazłem taką wypowiedź:

THIS IS A HALF OPTIMIZED VERSION.

there is also a memory leak.

so, in the retail, it should run 50% better.

Mam nadzieję... Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapominajcie, że wasze przecudne CRT cały czas się starzeją, a LCD cały czas idzie do przodu, nawet na dobrej TN potrafią wycisnąć niesamowite rzeczy na dzień dzisiejszy, widziałem ostatnio u kumpli typu "nigdy LCD" ich monitory CRT 19 i mi kopara opadła w negatywnym tego słowa znaczeniu, na jednym blur jak przy ostrej wadzie wzroku, a na drugim przebielony obraz

CRT odchodzą do lamusa, czy się to komuś podoba, czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly update :D

gra domyslnie odpala sie w dziwnym trybie, powalczylem i sa ustawienia low, medium i high i to widac :D high w koncu zbliza sie do tego co widzielismy na pierwszych filmikach i screenach. high 1280x1024 bez fsaa na 8800gtx to imho max grywalny ok 25-40fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapominajcie, że wasze przecudne CRT cały czas się starzeją, a LCD cały czas idzie do przodu, nawet na dobrej TN potrafią wycisnąć niesamowite rzeczy na dzień dzisiejszy, widziałem ostatnio u kumpli typu "nigdy LCD" ich monitory CRT 19 i mi kopara opadła w negatywnym tego słowa znaczeniu, na jednym blur jak przy ostrej wadzie wzroku, a na drugim przebielony obraz

CRT odchodzą do lamusa, czy się to komuś podoba, czy nie

No tak ten wspaniały kontrast LCD, ich wielka rozdzielczość i odświeżanie oraz czarna czerń :lol:

Saluco no to niech NV lepiej wyda highend w tym roku bo będzie cienko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly update :D

gra domyslnie odpala sie w dziwnym trybie, powalczylem i sa ustawienia low, medium i high i to widac :D high w koncu zbliza sie do tego co widzielismy na pierwszych filmikach i screenach. high 1280x1024 bez fsaa na 8800gtx to imho max grywalny ok 25-40fps.

no to pięknie, zapowiada się dobrze :)

Andżej - chyba nie ma sensu podejmować dyskusji jeżeli twoje wiadomości zatrzymały się na monitorach z kas marketowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to pięknie, zapowiada się dobrze :)

Andżej - chyba nie ma sensu podejmować dyskusji jeżeli twoje wiadomości zatrzymały się na monitorach z kas marketowych

Tak ja i konio pewnie oglądamy LCD tylko w marketach.

Saluco ale to z efektami DX9 rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koles odpalal bete MP High settings. (AA=None) na

8800GTS 640MB

FX-62

2GB RAM

wynik - Average FPS: 20-60

załamka ..

No wybacz, ale jezeli gra fakycznie na High ma te 20fps w najtrudniejszych momentach (tzn. najbardziej obciazajacych grafike) i to na grafice za 900zl, to chyba zle nie jest. Ustawienia low, mniejsza rozdzielczosc i jedziesz :) Z Far Cry bylo podobnie - dla przypomneinia polecam kilka pierwszych stron watku o tej grze, tak mniej wiecej od 6 strony do 15... Kilka lat pozniej i te same lamenty, tylko kilka generacji kart grafiki pozniej...

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale jakbym miał kupować grafe za 9 stów i grać na high 1280x1024 i miec scinki to ja ci dziekuje :lol: ja rozumiem miec taki framerate na 8600GT (tak jak np w bioshock'u), ale na karcie ktora jest prawie 2,5 raza drozsza? Dnooo!

Dzisiejsze gry komputerowe to kompletny brak optymalizacji (wina sterownikow i leniwych producentow gier....), jak tak dalej pojdzie to na swieta kupuje konsole w tej samej cenie co high-endowa grafa i mam spokój na 2-3 lata :rolleyes:

Naprawde znudziło m sie wymieniac grafe co 0,5 - 1 rok i ciagle widziec niski framerate, a na dodatek niewiele lepsza grafe...

Mam nadzieje ze demko wypadnie lepiej

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiązując do wymagań

przepakowany teksturami i dodatkami Oblivion Dołączona grafika

wyglada tak:

Dołączona grafika

a to nawet nie jest 1280x1024 nie mówiąc o AA i wyższych trybach .Nawet podkręcona 8800 Ultra 685/1150 nie ciągnie czegoś takiego .DX10 i nowe gry............ciemno to widzę <_<

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się że optymalizacja w dzisiejszych grach to jakieś nie porozumienie, ale taki Bioshock jest przykładem ,że można stworzyć dobry silnik na którym gry będą chodzić przyzwoicie. Z FarCry i Cry-engine też tak było. Dlatego zdziwiłbym mnie się jakby ta gra nie chodziła na czymś pokroju 8800GTS i C2D. Napisałbym, że w DX9 ,bo mam coraz mniej przekonania do DX10. Już nie długo demko i mam nadzieję że się nie zawiodę.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale taki Bioshock jest przykładem ,że można stworzyć dobry silnik na którym gry będą chodzić przyzwoicie.

no wlasnie to jest doskonaly przyklad ze mozna stworzyc porzadny kawalek kodu a nie tylko wykorzystac gotowe efekty graficzne i obiecywac przelom ( jak to robia ludzie z Crysis ). Nawet na moim biednym X1600 moge pograc w Bioshock na high detalach w 25 fps ( mi wystarcza tyle, to nie jest q3 czy inna dynamiczna strzelanina ).

Dlatego zdziwiłbym mnie się jakby ta gra nie chodziła na czymś pokroju 8800GTS i C2D. Napisałbym, że w DX9 ,bo mam coraz mniej przekonania do DX10. Już nie długo demko i mam nadzieję że się nie zawiodę.

nie zapominajmy ze do serii 8xxxx nvidii i ati 2xxx stery dopiero raczkuja i nie ma optymalizacji pod dx9 nie mowiac juz o dx10 ... a crysis obieceywali ze na GF6800 pojdzie :P chyba slideshow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się że optymalizacja w dzisiejszych grach to jakieś nie porozumienie, ale taki Bioshock jest przykładem ,że można stworzyć dobry silnik na którym gry będą chodzić przyzwoicie. Z FarCry i Cry-engine też tak było. Dlatego zdziwiłbym mnie się jakby ta gra nie chodziła na czymś pokroju 8800GTS i C2D. Napisałbym, że w DX9 ,bo mam coraz mniej przekonania do DX10. Już nie długo demko i mam nadzieję że się nie zawiodę.

Medal ma jeszcze lepsza optymalizacje od BS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke sie zasiedzialem ;) now wiec tak, rozgrywka to raj dla camperow ;) usadzi sie taki w krzakach, wlaczy jeszcze niewidzialnosc i campi ile wlezie :) czolgisci tez beda zadowoleni - dwoch z rakietnicami im nawet nie podskoczy, przynajjmniej 4-5 trzeba wladowac, aby dalo sie zauwazyc jakis efekt ;) nuki wymiataja :) doslownie. wymiataja wszystko, lacznie z wyspa - np. latajace glazy wielkosci samochodu :D sama rozgrywka imho bardzo przyjemna, grunt to opanowac punkty energetyczne/fabryki/laby, czyli praktycznie wszystko co sie da na mapie ;) w pelnej maja byc jeszcze pojazdy latajace, w becie sa jezdzidla i plywadla/poduszkowce. mapa w becie sumie nie jest jakas ogromna, ale bardzo zroznicowana, tak wiec kazdy znajdzie cos dla siebie. pisalem juz, ze kombinezon wymiata? chyba tak B-)

btw: zdaje sie, ze nastepne klucze maja juz byc dostepne dla wszystkich zarejstrowanych na FP, nie tylko dla subow, tak wiec Panie i Panowie powodzenia w zdobywaniu, bo cos pusto na serwach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, ze masz wypas sprzeta ale jak optymalizacja kodu gry ?

jak na wersje beta imho jest ok, i tak jak pisalem, w 1280x1024 bez fsaa, da sie pograc w high na 8800gtx.

mi tam nie przeszkadzal framerate w okolicy 20 fps w high 1920x1200 fsaa4x, mimo kulawo dzialajacego SLI - nie czuc tego niskiego framerate. ogolnie rozgrywa bardziej mi przypasila niz ET:QW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...