Skocz do zawartości
case

waga zasilacza a jego jakosc :)

Rekomendowane odpowiedzi

A jak kompa kupujecie lub monitor to tez im ciezszy tym lepszy??

hahaha :D

w sumie tak :lol:

wiesz ile waza obudowy modecom?

A jak ja kupowales to dlatego ze byla ciezka ,..... czy dlatego ze jest dobra???

I koniec tematu i odp***** sie odemnie ! :evil:

nie musisz sie powtarzac

btw to byl zart i nie musisz sie tak w<span style="color:red;">[ciach!]</span>.... denerwowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko bo niechce nowego tematu zaczynac doradzcie ktory lepszy huntkey 300 WATT czy deer 400 watt moze i lamerskie pytanie ale sa w podobnej cenie a roznia sie wattami no i maja podobne opinie-nie jest to tandeta chyba ze sie myle ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie smiej sie radomek bo to swieta racja.

Poczytaj co napisal elh i limerro bo to jest wlasnie to.

Zanim sie z czegos zaczniesz wysmiewac, pomysl , to naprawde nie boli i daje czesto zajebiste rezultaty :o

niektorzy audio - maniacy :) mowią że im cięzszy wzmachol tym leprzy, traktowałem to z przymrużeniem oka, a tu włanie dowiedziałem się konkretów, coś w tym napewno jest :)

hyhy no dokladnie ja mam wzmacniacz lampowy UNITRA wazy ok 5kg albo wiecej i jes de best!!!!

to niezle jak ktos tam mowil ze na 12V 25A - kurde musze poszukac cos takiego to wreszcie pelta podlacze :P

ale prawda jest taka ze dobre jest ciekie (bo od rosyjskich kowali nikt ci tego sprzetu nie rozwali :P )

PS. mam zasilke L&C 235W i dziala nawet dobrze - z tylu panelu ma nawet dodatkowy wylacznik :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko bo niechce nowego tematu zaczynac doradzcie ktory lepszy huntkey 300 WATT czy deer 400 watt moze i lamerskie pytanie ale sa w podobnej cenie a roznia sie wattami no i maja podobne opinie-nie jest to tandeta chyba ze sie myle ...

Wg. mnie DR-A400ATX. Jest to zasilacz klasy Hunta 350W. W Deer tylko +12V przysiada jak za dużo się go obciąży. Natomiast przy tym samym obciażeniu hunt 300W daje 4.3V zamiast 5V i w ogóle sprawia wrażenie, że już nie może.

P.S Klasę zasilacza na pierwszy rzut oka(przed podłączeniem) najłatwiej rozpoznać wcale nie po wielkości transformatora(bo z tym bywa naprawde róznie) ale po gabarytach tranzystorów mocy(ew. scalaka który pełni ich funkcję), oraz gabarytach mostka prostowniczego. Nie bez powodu w zasilaczach wysokiej klasy zamiast jednego elementu(mowa o mostku) stosuje się 4 gigantyczne osobne diody. Można wyjsć z założenia, że elementy w zasilaczu są do siebie dopasowane energetycznie. Więc jeżeli widzimy, że mostek i tranzystory są solidne ,to można zaryzykować stwierdzenie, że reszta też przystosowana jest do dużych pradów. Z tymi dwoma elktrolitami wygładzającymi napiecie(te podłączone równolegle do wyjścia mostka) jest podobnie im większe tym większy prąd może przez nie popłynać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie DR-A400ATX. Jest to zasilacz klasy Hunta 350W. W Deer tylko +12V przysiada jak za dużo się go obciąży. Natomiast przy tym samym obciażeniu hunt 300W daje 4.3V zamiast 5V i w ogóle sprawia wrażenie, że już nie może.

ja mielem jakiegos Deer'a 400W i powiem tylko tyle ze u mnie wypadl tylko ciutke (na feelu 3,15V na deer 3,21V, reszte napiec bez zmian) lepiej niz moj Feel 300W 8O wiec go szybko oddalem do sklepu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym robiłeś pomiary?

Może mi po prostu trafiają się dobe egzemplarze. Robiłem pomiary Metex-em 3 3/4 digits Multi display digital multimeter odczyt wynosił 3.29 przy obciazeniu 70W(dla napięcia 3.3V). To jest jakieś 21A na 24A podane w specyfikacji. Dodam, że Feel 300W przy takim prądzie dla 3.3V umiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym robiłeś pomiary?

Może mi po prostu trafiają się dobe egzemplarze. Robiłem pomiary Metex-em 3 3/4 digits Multi display digital multimeter odczyt wynosił 3.29 przy obciazeniu 70W(dla napięcia 3.3V). To jest jakieś 21A na 24A podane w specyfikacji. Dodam, że Feel 300W przy takim prądzie dla 3.3V umiera.

coz nie mam zadndego fachowego miernika a pomiary "robilem" w biosie i pcalert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam sobie... i mam pewne uwagi. 1)Tranzystory mocy po pierwotnej stronie przetwornicy sa z reguly niewielkie(TO220) i niekoniecznie wielkiej mocy(widywalem dobrej jakosci zasilacze na izolowanych tranzystorach o mocy 60W).Rozpraszana na nich moc jest niezbyt duza.Ciezko wiec na ich podstawie ocenic jakosc zasilacza.

2)Czytam o jakichs stabilizatorach i ich mocy,a przeciez tylko 5V St-by jest stabilizowane z osobna stabilizatorem(wyglada jak tranzystor w obudowie TO220).Reszta napiec stabilizowana jest przez zmiane wypelnienia impulsow sterujacych tranzystorami po stronie pierwotnej.

Mysle,ze niektorzy myla diody wysokopradowe po wtornej stronie ze stabilizatorami.Tutaj moja uwaga:wlasnie te diody czesto ulegaja usterkom w wyniku przegrzania.W dobrych zasilaczach stosowane sa diody w obudowach SOT93(wyglad duzego tranzystora mocy 125W).

3)Stosowanie wielkich kondensatorow elektrolitycznych po stronie pierwotnej nie ma sensu bez dodania indukcyjnosci.Chodzi o to by stworzyc filtr dolno przepustowy gdzie czestotliwosc obcinania dazyla do 0Hz(ideal filtru sieciowego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radomek jaki ty typ jestes. Powiedziales ze sie kupuje ze wzgledu na firme a nie na wage a skad wiesz ze firma jest dobra. Przypuszczam ze na ciebie działaja tylko reklamy leysów - ładnie wyglada i sie reklamuje w tv. Tutaj ludzie troszke mysla i np biora pod uwage wszystkie aspekty czy firma jest dobra firmy - takze wagę. Wiec zanim cos powiesz pomysl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zainteresowaniem czytam ten wątek bo właśnie mam problem.

Zapuściłem 3d Marka i mam zwisy juz w pierwszym teście przy rozdziałce 1024 32bitach .Jak zmniejszyłem do 800x600 16 to doszedłem do tej dziewczyny z ładnymi włosami i tam sie zawiesza.

Mam napięcia niższe od nominalnych i tu moje pytanie

O ile moze to napiecie sie różnić w spoczynku od nominalnego.

i czy te zwiechy to wina zasiłki czy karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie tak :lol:

wiesz ile waza obudowy modecom?

Ja mam dobre porownanie. Mialem bude NN z takowa zasilka. Pusty Enlight wazy prawie tyle co tamta stara z bebechami. To chyba o czyms swiadczy.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może coś na temat tego zasilacza ModeCom 350W PFC ATX ?? Nadaje się do procka Athlon 2100+ podkręconego na 2700+ ?????????

O to link:  http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=6162&sid=1

Ja juz zamowilem w piatek go wiec jak dostene to walne jakas recke .Wiem ze moj komp nie żre mega duzo pradu jak u nieORT: ORT: ORT: kturych na forum .Ale posteram sie go wykrecic na maxa walanc do niego kilka kart pci jeszcze mam twardego jednego ,no wiec powinno byc niezle obciazenie .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaheh... ostatnio kupiłem se chieftec'a 360w, a miałem 230w megabajta i jak wyciągnołem z kompa megabajta i później chyciłem za chieftec'a to łoł! ciężka bestyja Dołączona grafikahehehe... a chieftec łodlotowa zasilka trzyma napięcia spoko Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. mam zasilke L&C 235W i dziala nawet dobrze - z tylu panelu ma nawet dodatkowy wylacznik :P

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę ale te zasilacze miały wadę fabryczną i wiele z nich padało w użytkowaniu (nie od razu ale po pewnym czasie). Skutki niestety były opłakane (1 na cztery puszczał z dymem całego kompa!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...