drake87 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Gdzieś, jakiś czas temu czytałem że maks częstotliwość jednego rdzenia procesora to 6ghz dlatego wchodzą procesory dwurdzeniowe. Spowodowane jest to tym [ten maks 6ghz], że przyciąganie ziemskie nie pozwoli na szybsze poruszanie się impulsom bezproblemowo. Czy ktoś wie coś na ten temat? I czy jest to prawda? acha.. i nie pytajcie gdzie to czytałem..bo kurde bez kitu nie pamietam.. może na discovery to leciało.. :) :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a co ma przyciaganie ziemskie do impulsow? imo jedynym ograniczeniem jest predkosc swiatla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Bardziej bym sie zastanawiam nad dlugoscia fali EM naszej malej planetki niz sila grawitacyjna :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) A ja sobie pamiętam że Intel deklarował, że w 2007 albo 2008 (dokładnie nie pamiętam) jego procesory przekroczą taktowanie 10GHz!!! :lol: :lol: :lol: Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez mrjeremiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Żeby czasem nie 15Ghz :lol: Też cos mi się obiło o uszy z ta prędkością światła tylko nie pamiętam za bardzo... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luisam Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Oni, pewnie nie wiele wiecej wiedzą od nas w tej sprawie. Jakoś przepowiednie rzadko się sprawdzają nawet te w sferze technicznej. Narazie to nauka bardziej wszystkich zaskakuje niż daję się przewidzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 A ja sobie pamiętam że Intel deklarował, że w 2007 albo 2008 (dokładnie nie pamiętam) jego procesory przekroczą taktowanie 10GHz!!! :lol: :lol: :lol: Bill Gates mówił że 640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć, a w 95 wydali Win95 co ptrzebował minimalnie 8mb :) O kodzie Windows 98 mówiono - Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało. Może i Intel wyda w 2007 4jajowy 10GHz z 10MB cache ale prawdopodobnie te same słowa padna ponownie "Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało." :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) A ja sobie pamiętam że Intel deklarował, że w 2007 albo 2008 (dokładnie nie pamiętam) jego procesory przekroczą taktowanie 10GHz!!! :lol: :lol: :lol: A ja że Gates powiedział kiedyś tam że komputery domowe nigdy nie będą potrzebowały wiecej niz 640 kb ramu (chyba że cos pokręciłem :P) To sa tylko spekulacje - dowiemy sie czy to możliwe jak zrobią takiego procka... Smol__ar mnie ubiegł :D Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez slasher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) też pamiętam te 10GHz LOL, którym Intel się chwali wprowadzając P4 wraz z technologią netburs, a co mamy teraz, grzałki, które nie mogą osiągnąć częstotliwości 3”A”-4”I”GHz(produkcyjnej) i dlatego jak trafnie napisał drake87 Intel i Amd pchają się w procesory wielordzeniowe, a co do max 6GHz to jest to ściema, gdyż chłopaki z xs osiągnęli już 7.2GHz i przyciąganie ziemskie jakoś nie protestowało ;) Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Intel nie zrobi procka 10GHz bo wkońcu skumał że bardziej liczy się wydajność niż ilość MHz, o czym AMD wiedzialo już dawno temu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Przyciąganie ziemskie nie ma tutaj nic do rzeczy :lol: "Jedyne" co nas ogranicza to materiały i temperatura [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 7,6ghz osiagnieto jakby kto pytal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 "Jedyne" co nas ogranicza to materiały i temperaturaa także procesy technologiczne (jak narazie :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 A ja sobie pamiętam że Intel deklarował, że w 2007 albo 2008 (dokładnie nie pamiętam) jego procesory przekroczą taktowanie 10GHz!!! :lol: :lol: :lol: Mi się wydaje, że to miałbo być w 2005 :D albo to było tak, że 5GHz miało być w 2005 - już nie pamiętam... A prędkości ciągną za sobą temperaturę - coraz ciężej to chłodzić, istnieje potrzeba coraz większej miniaturyzacji - i wtedy właśnie zaczynają bruździć procesy molekularne (hyh jak to się nazywa - chodzi o przyciąganie atomowe itp.) - bo sama technologia pozwala zejść niżej. No i tak jak zostało powiedziane - wydajność to nie tylko megaherce i nie tędy droga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Varrol mechanika kwantowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Varrol mechanika kwantowa MEchanika kwantowa - wlasnie, kazdy z pierwiastków inaczej sie zachowuje, a oblicznia kwantowe dla prostego wodoru to kosmos, inne to juz calkiem inna bajka i jak to widzialem to nic z tego nie rozumialem, a zeby to zesoba zgrac to trzeba by 100 einstain'ów, jeszcze jakies widmo dochodzi, wiec miniaturyzacja powoli sie konczy Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly83 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Raczej powodem dla ktorego nie opcaca sie pakowac wiecej w GHz ... tylko w 2 rdzenie jest pobor mocy "W rzeczy samej, w 2005 roku Intel postanowił zrezygnować z planowanego 4.0 GHz procesora "Tejas", gdy okazało się, że układ roztrwaniał więcej niż 100 watów. Wraz ze wzrostem wydajności, super szybkie jednordzeniowe procesory stały się drogie w chłodzeniu, wymagają większych radiatorów i potężniejszych wiatraczków, które są w stanie utrzymać eksploatacyjną temperaturę. Pierwsze procesory dual-core otworzyły drogę ku poprawie wydajności i równocześnie odsunęły na jakiś czas konieczność uporania się z nadmiernym poborem energii i ilości wydzielanego ciepła. "Stało się tak dlatego, że jako producent procesorów, tylko w ten sposób byliśmy w stanie zapewnić wydajność przy odpowiednim zużyciu energii" powiedziała w wywiadzie dla TechWeb Margaret Lewis, szef rozwiązań komercyjnych w AMD." jest to fragment tlumaczenia pewnego artykulu zamieszczonego na TechWeb (http://www.techweb.com/), natomiast tumaczenie mozna znalesc na stronie benchmarka nosi ono tytul "Pięć rzeczy, których nie wiedzieliście o Dual-Core" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Jeszcze rok temu może bym uwierzył że intel wypuści w 2007r proc 10GHz bo rok temu intel próbował bić kolejne granice GHz. Po wypuszczeniu Conroe przez intela jest oczywiste że intel nie zrobi w najbliższym czasie proca 10GHz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 (edytowane) MEchanika kwantowa - wlasnie, kazdy z pierwiastków inaczej sie zachowuje, a oblicznia kwantowe dla prostego wodoru to kosmos, inne to juz calkiem inna bajka i jak to widzialem to nic z tego nie rozumialem, a zeby to zesoba zgrac to trzeba by 100 einstain'ów, jeszcze jakies widmo dochodzi, wiec miniaturyzacja powoli sie konczynie wspominajac o tym, ze chwilowo granica jest bramka zbudowana z pojedynczych atomow i nikt jak narazie mniejszej nie zbudowal ;) Edytowane 8 Kwietnia 2006 przez tukamon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 nie wspominajac o tym, ze chwilowo granica jest bramka zbudowana z pojedynczych atomow i nikt jak narazie mniejszej nie zbudowal ;)To już proców i kart graficznych w wymiarze technologicznym poniżej 0,065 mikrona nie będzie??? :-( A tak wogóle to dopiero przed chwilą wyczytałem o takim procesie produkcyjnych - coś nie na bierząco z wiadomościami jestem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastapl Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 To już proców i kart graficznych w wymiarze technologicznym poniżej 0,065 mikrona nie będzie??? :-( A tak wogóle to dopiero przed chwilą wyczytałem o takim procesie produkcyjnych - coś nie na bierząco z wiadomościami jestem :lol: 0,065 mikrona to sa zdaje sie dlugosc sciezek (droga jaka ma pokonac impuls miedzy kolejnymi bramkami) a nie wielkosc elementow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Bez problemu mogliby robić proce ( Intel ) po 6GHz, ale : proc musiałby mieć fabryczne FSB hmmm powiedzmy 400MHz przy mnożniku x15 no i do kompletu w boxie musieliby dawać promke/vapo. Kolejną przeszkodą są mobo bo nie każda potrafi działać bez modów z takimi wartościami szyny FSB. Lepiej niech robią coś w stylu Conroe, bo dobrze im to wychodzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 To już proców i kart graficznych w wymiarze technologicznym poniżej 0,065 mikrona nie będzie??? :-( A tak wogóle to dopiero przed chwilą wyczytałem o takim procesie produkcyjnych - coś nie na bierząco z wiadomościami jestem :lol: No jesteś trochę w tyle: http://www.pcworld.pl/news/88077/100.html http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=180115 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 (edytowane) gdyby intel robilc procki 6ghz to napewno zaprojektowal by tez odpowidni chipset do tego i referencyjne mobo ktore by dzialalo bez modow. sie jeszcze glupio spytam :D Dlaczego wafle sa okragle?:> Edytowane 8 Kwietnia 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie da sie zrobic prockow szybszych niz ok. 3,5GHz - wiaze sie to, nie z elektronami, atomami czy przyciaganiem ziemskim (kto to wymyslil ? ;]) tylko z dlugoscia fali. Jak ktos nie spal, na fizyce, to wie, ze \lambda = c / f. c ~ 3*10^8 m/s, f ~ 3,5 * 10^9 Hz => \lambda ~ 8cm. Rdzen procka, nie moze byc mniejszy od dlugosci fali, co oznacza, ze gorny (czy jak kto woli - dolny) pulap zostal osiagniety. Prawda, jest taka, ze wiele wiecej z krzemu wycisnac sie nie da. Po prostu, trzeba czekac na nowe technologie (nie wiem, ponoc sa juz zaawansowane prace, nad tzw. procesorami organicznymi - takze, niedlugo trzeba bedzie swoje kompy dokarmiac ;]). edit: Wlasnie doczytalem watek - ogolnie, jest tak jak varrol pisze - niby sie da, ale nie do konca :) Edytowane 8 Kwietnia 2006 przez ajgon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Nie da sie zrobic prockow szybszych niz ok. 3,5GHz - wiaze sie to, nie z elektronami, atomami czy przyciaganiem ziemskim (kto to wymyslil ? ;]) tylko z dlugoscia fali. Jak ktos nie spal, na fizyce, to wie, ze \lambda = c / f. c ~ 3*10^8 m/s, f ~ 3,5 * 10^9 Hz => \lambda ~ 8cm. Rdzen procka, nie moze byc mniejszy od dlugosci fali, co oznacza, ze gorny (czy jak kto woli - dolny) pulap zostal osiagniety. Prawda, jest taka, ze wiele wiecej z krzemu wycisnac sie nie da. Po prostu, trzeba czekac na nowe technologie (nie wiem, ponoc sa juz zaawansowane prace, nad tzw. procesorami organicznymi - takze, niedlugo trzeba bedzie swoje kompy dokarmiac ;]). edit: Wlasnie doczytalem watek - ogolnie, jest tak jak varrol pisze - niby sie da, ale nie do konca :) ...i trzymać w doniczce :lol: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ta... a jak bedziesz chcial go posmarowac pasta, to Ci reke odgryzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Tak , a podkręcać sterydami :) Skoro firma intel planowała ten procek 10 ghz już w 2007-08 roku to widocznie mieli już upatrzone jak to zrobią. Wątpię , żeby w takiej firmie wszyscy spali na fizyce , i nikt nie wiedział , że to niemożliwe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Mysle, ze przerosly ich koszty, albo te 10GHz bylo juz planowane z mysla o nowej technologii... zreszta, pozyjemy - zobaczymy :) Ja przesiadlem sie, ze 100MHz, na 1,3GHz, wiec nastepna przesiadke planuje, przy kolejnym rzedzie wielkosci - takze jak najbardziej im kibicuje, zeby sie udalo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ta... a jak bedziesz chcial go posmarowac pasta, to Ci reke odgryzie :D rotfl :D Intel Biology - Rosiczka Edition :P Rosiczka inside :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...