Skocz do zawartości
aftershocK

Wc Małym Kosztem Dobrej Jakości (~200zł)

Rekomendowane odpowiedzi

(...) przeczytalem ten topic od poczatku sobie i dochopdze do wniosku, ze coraz gorzej z ludzmi. (...)

Popieram .... !!!

Powiedzcie mi jedno .... o czy mjest wogole ten temat? 5 stron a nic konkretnego tylko jeden wielki bajzel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w sumie zapłacić niewiele mniej niż za czyściutką firmówkę... może trochę w occie pogotować... szrotówki mają sens dopóki kosztują grosze i samemu się nimi zajmujesz... jak nie to firmówke....

no... na allegro to już ludzki pojecie przechodzi - jakiś baran chce 80zł

http://www.allegro.pl/item99155680_arrison...lodniczka_.html

współczuje temu kto kupi... 20zł więcej i mamy firmówkę...

To ja sie dolacze do tematu. Raz juz pytalem ale nie dostalem jasnej odpowiedzi. Chce kupic jakas nagrzewnice i co bedzie lepsze (pod wzgledem wydajnosci)

:arrow: Wyczyszczony kadet (od kogos z forum) + Fander 120

:arrow: Black Ice Pro + Fander 120

:arrow: Freezer 1x120 + Fander 120

kasy na 2x 120 miec nie bede :(

ale na to co wymienilem bede mial. Konfig taki jak w sygnaturce tylko procek nie krecony (przez mobo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie dolacze do tematu. Raz juz pytalem ale nie dostalem jasnej odpowiedzi. Chce kupic jakas nagrzewnice i co bedzie lepsze (pod wzgledem wydajnosci)

:arrow: Wyczyszczony kadet (od kogos z forum) + Fander 120

:arrow: Black Ice Pro + Fander 120

:arrow: Freezer 1x120 + Fander 120

kasy na 2x 120 miec nie bede :(

ale na to co wymienilem bede mial. Konfig taki jak w sygnaturce tylko procek nie krecony (przez mobo)

BIP i Freezer to to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@CrazyJohn możesz sie nie wypowiadać w tym temacie? pytał to odpowiedziałem a tobie nic do tego

Uspokoj sie dziecko... :mur:

Kadeta bym nie brał .... era nagrzewek samochodowych juz minęła.

A mi sie wydaje, ze to ma sens, zawsze czlowiek jest troche kasy do przodu, tak z 50zl okolo... Do tego skladajac swoje pierwsze WC duzo mozna sie nauczyc :)... Ale to tez nie to... po prostu wydaje mi sie, ze jak ktos nie ma kasy to komobinuje, a jak kombinuje to bierze kadeta... Lepiej zeby wzial dobra pompe, ktora bedzie uzywal potem, a gowniana nagrzewnice za grosze, ktora bedzie mogl wymienic niz odwrotnie... Ja np zainwestowalem w pompe grundfosa, ale weze kupilem za 2zl z OBI... tak samo mam kadeta... Weze jeszcze 1000x bede cial i ukladal, zanim to wloze do kompa, wiec sporo sie naucze na nich, kadet na razie mi wystarczy, a jak za jakis czas dozbieram to kupie cos na 2x120... Jak ktos nie ma kasy, to takie rozumowanie ma w miare sens :) Nie chcialbym "zepsuc" paru m weza firmowego, lepiej zebym bawil sie gownianym... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadeta bym nie brał .... era nagrzewek samochodowych juz minęła.

To oznacza, że KAŻDY powinien kupować (i kupuje) chłodnice za 150? Tylko dlaczego, skoro taki np. Fiacik (też go masz ;) ) jest wydajniejszy od BIP2 a kosztuje 20zł + 1 dzień roboty? Raczej powinieneś to ująć tak: ludzie wolą kupować gotowe rozwiązania niż zrobić coś samemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłeś - BIP 89zł kosztuje więc nie ma co dramatyzować

druga sprawa... nie wiadomo czy BIP jest gorszy od fiacika... a jeśli fiacik jest zasyfiony?? a napewno tak jest.... to nawet 2 fiaciki mogą być gorsze niż BIP....

druga sprawa... by zamontować nagrzewkę musisz się trochę namęczyć... sporo czasu nartacić... a co jeśli przez ten czas jesteś w stanie zarobić więcej kasy niż kosztowała nagrzewka?? to oznacza że świadomie rezygnujesz z komfortu, wygody oraz przedewszystkim funduszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy skladaniu 2 rewizji swojego WC doszedlem do wniosku, ze nie ma co oszczedzac i tak odpisowanego, wyczyszczonego kadeta zastapil BIP. byla mniejsza, latwiejsza do upchniecia w budzie, nie musialem sie pieprzyc pare godzin z czyszczeniem itp a roznica 1 czy 2 st jest nie warta tej calej zabawy. w obecnym WC tez bedzie firmowa chlodniczka => BIX.

kiedys samochodowki mialy sens, ale wtedy jak BIP kosztowal 200pln a nie jak teraz gdzie mozna go dorwac za 89pln. w tym czasie jaki musialbym poswiecic na uzdatnienie samochodowki do uzytku jestem w stanie zarobic na roznice w cenie i jeszcze na piwo zostanie.

ale co kto lubi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłeś - BIP 89zł kosztuje więc nie ma co dramatyzować

I starcza na 1 MAX 2 bloki :) nadal będąc kilkukrotnie droższą od szrotówki.

druga sprawa... nie wiadomo czy BIP jest gorszy od fiacika...

Mówiłem nie o BIP tylko o BIP2, który JEST gorszy od fiata (dawno temu były testy)

by zamontować nagrzewkę musisz się trochę namęczyć... sporo czasu nartacić... a co jeśli przez ten czas jesteś w stanie zarobić więcej kasy niż kosztowała nagrzewka?? to oznacza że świadomie rezygnujesz z komfortu, wygody oraz przedewszystkim funduszy...

Nie sądzę żeby ktokolwiek rezygnował z pracy z powodu WC, to twierdzenie było dość zabawne ;) Ja swoje WC składałem pracując zawodowo 12h dziennie i prawie wszystko mam homemade (robiłem rano/w weekendy).

ale co kto lubi ;)

I o to właśnie chodzi :) Jedni wolą pr0, inni ekono :) Edytowane przez Jackass_Ass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I starcza na 1 MAX 2 bloki :) nadal będąc kilkukrotnie droższą od szrotówki.

Mówiłem nie o BIP tylko o BIP2, który JEST gorszy od fiata (dawno temu były testy)

Nie sądzę żeby ktokolwiek rezygnował z pracy z powodu WC, to twierdzenie było dość zabawne ;) Ja swoje WC składałem pracując zawodowo 12h dziennie i prawie wszystko mam homemade (robiłem rano/w weekendy).

I o to właśnie chodzi :) Jedni wolą pr0, inni ekono :)

twoja wypowiedź jest tradycyjna - bierzesz pod uwagę przypadek gdy za 30zł kupuje3sz czyściutką nagrzewkę... co jest delikatnie mówiąc mało prawdopodobne...

to czy jest wydajniejszy od BIP ma stricto związek z czystością nagrzewki - więc również podajesz skrajny przykład....

ja też nie muszę rezygnować ze studiów - ale poprostu wolę się więcej pouczyć czy spotkać się z dziewczyną - znam inne znacznie milsze sposoby spedzania czasu niż babranie się z kompem...

reasumując - wszystko zależy od podejścia - nie mam ci za złe że masz takie a nie inne... tegoż samego oczekuje od ciebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, ja nikogo nie atakuję i to tylko moje zdanie. Co do wydajności to nie ma co gdybać, testy były zrobione jakiś czas temu i czysty fiat był wydajniejszy od BIP2 (nie ma sensu porównywaćdo BIP), jak kogoś to interesuje, niech poszuka w archiwum.

ja też nie muszę rezygnować ze studiów - ale poprostu wolę się więcej pouczyć

To ty w końcu studiujesz czy się uczysz? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fiat wydajniejszy od BIP2-a???

Sprzeczałbym się. Nie miałem fiata za to mam kadeta. I tak:

- nie był czysty i mimo wielu godzin pracy nie jest idealny jak wszystkie 20 letnie nagrzewki ze złomu. A zakamienienie i szczelność ma na pewno ogromne znaczenie na wydajność

- nie miał shrouda. Trzeba wydać ze 15 zika na plexe i klej i znowu sie namęczyć aby coś z tego było.

- na kadeta wchodzi jeden wentyl 120 - na BIPa2 2x120mm. Coś w tym jest ;>

- nie ma otworów montażowych. Przynajmniej mój nie miał.

Jackass_Ass: tak o kasie krzyczysz... to po cholere kupowałeś grundfosa ;-) Kożyści z posiadania pompki za kilkaset złotych w stosunku do wydajności prawie nie ma... trzeba se było kupić jakiegoś atmana skoro "50 dyszek" można zaoszczędzić... A zaoszczędzone pieniążki do sensownej chłodnicy dorzucić....

Po raz tysięczny proszę forumowiczów o szersze podejście do tematu niż na zasadzie czy mnie stać czy nie i czy to ma sens czy nie. Nudny jest już syndrom małego jasia. Rzygać mi się chcę czytając non stop to samo. Jedni robią WC dla ciszy, inni dla performance a inni dla wyglądu. A jeszcze inni dla własnego widzimisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za to mój super tani kadett staje sie coraz piekniejszy ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ja tam wole pomajstarkować i pogrzebać przy kadecie niż kupić pieknego BIPa za 90pln. potem moge sie komus pochwalic ze sam zrobilem a nie gotowce powciskałem [co innego pompka i bloq] i btw sie czegos nauczylem... no i finalnie bedzie taniocha a na pewno duzo wydajniejsza niż inne zaetawy w tej cenie

wiecej zabawy we wciskanie tego w obudowe itp ale jak ktos to lubi....

może Pimp My Kadett? :wink:

jeszcze bloczek Prisona V2 i gotowe

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fiat wydajniejszy od BIP2-a???

Sprzeczałbym się. Nie miałem fiata za to mam kadeta. I tak:

- nie był czysty i mimo wielu godzin pracy nie jest idealny jak wszystkie 20 letnie nagrzewki ze złomu. A zakamienienie i szczelność ma na pewno ogromne znaczenie na wydajność

- nie miał shrouda. Trzeba wydać ze 15 zika na plexe i klej i znowu sie namęczyć aby coś z tego było.

- na kadeta wchodzi jeden wentyl 120 - na BIPa2 2x120mm. Coś w tym jest ;>

- nie ma otworów montażowych. Przynajmniej mój nie miał.

Sprzeczałbys sie a nie miales fiata? ;]

Troche nielogiczne..

Poza tym - jezeli fiat > kadet, to jaki sens jest porównywac kadeta do BIP2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!k: Dlatego to wyraźnie zaznaczyłem. Moja wypowiedź była w szerszym rozumowaniu, i pies czy chodzi o kadeta, fiata czy łade. Wiadomo, że wszystkie są wydajne. I to bardzo. Ale wiadomo rónież że pochodzą z 20 letnich aut i są strasznie zasyfiałe w środku. Jeżeli się komuś chce to może poświęcić kilka godzin doprowadzając ją do dobrego stanu. Ale nie każdy ma tyle zapału co Ty. Ja wole ten czas poświęcić na pracę i w tym czasie zarobić na bip2a.

aftershocK: z zewnątrz ślicznie. Ciekawe co w środku ;> Szykuj shrouda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba odróżniać lenistwo od opłacalności ;) leniwi (oczywiście bez urazy :lol: ) uważają że sie nie opłaca a ci którzy nie mają co robiąc albo lubią i chcą mieć coś swojego robią sami według mnie trzeba odróżniać te dwa typy rozumowania i jeśli komuś sie chce lub ma na to czas to nie odbierajcie mu przyjemności ze zrobienia czegoś samemu to tak jak by dać ogłoszenie do gazety: najmę pracownika do składania puzzli ...... :wink:

i te firmówki też takie czyste nie są co pokazało zamówienie z Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że tak naprawde samochodówkie nie dają takiej funkcjonalności i łatwości w obsłudze jak firmowe chłodniczki.

Ale żeby dojsc do tego stwierdzenia to trzeba sie pomęczyć z nagrzewką ze szrota. Ja gdybym składał teraz nowy kibel, nie patrzyłbym nawet na samochodówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli się komuś chce to może poświęcić kilka godzin doprowadzając ją do dobrego stanu. Ale nie każdy ma tyle zapału co Ty. Ja wole ten czas poświęcić na pracę i w tym czasie zarobić na bip2a.

No to niezłą masz pracę, też taką bym chciał.

Po co się o to sprzeczać. Jak ktoś ma chłodniczkę lubi majsterkować to nierossądnym podejściem jest kupownie nowej, dość drogiej chłodnicy, z tym że nie wszyscy zarabiają własne pieniądze, i żyją jeszcze z kieszeni rodziców! Jak się ma swoją gotówkę to naprawdę ciężej się ją wydaje! Oczywiście są też tacy co nie znają umiaru.

A tu jeszcze jest temat o tanim wc, więc w ogóle nie powinna się pojawić wzmianka o sklepowych bip, bix itp.

Tylko że dla niektórych tani, to dla innych drogi. Chyba stąd wynikają te wszystkie dyskusje.

Tak więc panowie powstrzymywajcie się od takich dyskusji i nie porównujcie chłodnicy+pare godzin pracy Za 20 zł, do chłodnicy i zero pracy za 100zł! Jedni wybiorą pierwsze, inni drugie. A jednych i drugich nie da się pogodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.O.H.N. : jesli chodzi w tym temacie o kible ~200zł - tanie ... to bardzo prosze:

Blok: F2M (micro) 69 zł

Pompka: Atman (np. 305, 201 itp) max45zl

Chłodniczka: Black Ice Pro 89.00 zł

I zestawik jest za dokładnie 203 zł do tego jeszcze 3m węża za ok5zł - mamy fajny i estetyczny zestawik, z łatwą możliwością rozbudowy.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w środku;

jak mogłem - wyczyściłem cilit bang + mleszko CIF, mieszanie , trzęsienie, płukanie wężem przysznicówką i szlauchem. jednym słowem co mogłem - zrobiłem. na noc zaleje gorącym octem i zostawie do rana.

z zewnątrz;

babcia mi kupiła takie krążki do garów z jakimś proszkiem pieniącym w środku - czyści jak złoto! ;) luxus

a dokładniej mój bedzie kosztował 140 zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~200zł

Ja zrobiłem chłodzenie za 80 zł!

Brzydkie, ale ciche i wystarczyło do chłodzenia tego co miało chłodzić!

Tylko nie komentujcie!

Miazga ->> świetna propozycja! Tanie i wydajność na swoim poziomie.

Ale i tak należę do tych co lubią kombinować, i nie zmianisz moich poglądów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sobie pogadaliscie o nagrzewnicach :wink: a ja sie spytalem tylko ktora jest wydajniejsza :mur:

gdybym mial jak (i wiedzial jak) to bym kupil kadeta i rozlutowal, ale widze ze najlepszym wyjsciem bedzie BIP

Edytowane przez krolik1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę tego pokazywał! Napiszę:

chłodnica AL 10 zł (złom)

Blok, home made, koszt kawałka aluminiowego 4zł

pompka, ze sklepu 30 parę zł

Węże, kolanka, króćce....

Nawet nie wiem czy poniżej 80 pak się to nie zmieściło

I wszystko było aluminiowe! Ale chłodziło, i było ciche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi