majkeljot Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Widzę, że co niektórzy biorą MAXTORY ala seagate. Czy może ktoś napisać jak to jest z tymi odpowiednikami, bo większość parametrów w kilku modelach jest zgodna ale nie jesli chodzi np o STM3250310AS. Ten jest wyraźnie 2 talerzowy (większa grubość). Jak to więc z nimi jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Nie wiem, gdzie wyczytałeś, że wersja MAXTOR jest 2xtalerz. NIE SUGERUJ się info w sklepach, bo często mają [ciach!]ły wypisane. Tutaj masz transfery obu dysków: http://www.pconline.com.cn/diy/cpu/reviews.../1080334_7.html Prawie identyczne, więc Maxtor musi być 1-talerzowy. 10zł tańszy. Nic, tylko wciągać LOL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkeljot Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Faktycznie wg tego testu wyniki są niemal identyczne ale ... No cóż we wszystkich sklepach które sprzedają te maxtory ich grubość podawana jest ok 26mm a seagate mają 19mm a to wskazywałoby, że mają dwa talerze. Może to i błąd ale dlaczego u wszystkich? I jeszce jedno pytanko bo o tej super gęstości na stronie seagate tylko piszą tylko w odniesieniu do tych 250-tek. Czy są też większe (np STM3500630AS czy ST3500630AS) o tej technologii ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Mój dzisiejszy zakup B-) : MaXtor (Seagate) DiamondMax 21 500 GB, SATA II, STM3500630AS, 7200.10, 16 MB cache, NCQ, Firmware: 3.AAE Made in China.Wypełnienie silikonem koloru fioletowego. Jeśli ktoś by chciał jakieś dodatkowe testy lub wrażenia to pisać. Jak wypada w porównaniu z Seagate 7200.10 jeśli chodzi o hałas, wibracje i temperaturę? Jest dużo tańszy od konkurencji, o tu. Trochę dziwne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Faktycznie wg tego testu wyniki są niemal identyczne ale ... No cóż we wszystkich sklepach które sprzedają te maxtory ich grubość podawana jest ok 26mm a seagate mają 19mm a to wskazywałoby, że mają dwa talerze. Może to i błąd ale dlaczego u wszystkich? I jeszce jedno pytanko bo o tej super gęstości na stronie seagate tylko piszą tylko w odniesieniu do tych 250-tek. Czy są też większe (np STM3500630AS czy ST3500630AS) o tej technologii ? Co do rozmiaru, to nie mam pojęcia dlaczego różnie piszą. Ja raczej sugerowałbym się testami. Większy rozmiar akurat by mi nie przeszkadzał. Większe dyski z 250GB talerzami są wymienione na tej stronie: http://www.seagate.com/www/en-us/products/...racuda_7200.11/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 @borsuczy_król - mogę porównać ten mój nowy dyskacz z pozostałym z avataru czyli Seagate Barracuda SATA II ST3250620AS, 7200.10, 250 GB, 16MB cache, NCQ aktualna temp na dyskach w tej chwili: Seagate 250 - 36 st maXtor 500 - 43 st Wszystkie dyski leżą luzem na biurku podpięte na pająka. Jeśli chodzi o hałas: Gdy coś sciągam z neta na Maxtora to słychać lekkie chrobotanie co parę sekund, na Seagacie przy podobnej operacji trzeba się wsłuchać aby to wychwycić ale też to jest.Dyski znajdują się 0.5 m odemnie. Jak je wsadze do obudowy razem z resztą części to raczej będą niesłyszalne mam nadzieje. A co do wibracji - na moją ręke to Maxtor mniej drga niż Seagate. To tak pokrótce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 A u mnie zaś odwrotnie, to Maxtor produkuje większe wibracje. Ma więcej do kręcenie i to by się zgadzało z logiką. Ale może po prostu trafiłem model, który bardziej wibruje. Na mój słuch ma także delikatnie głośniejsze głowice niż 320GB Seagate :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Dzięki, widzę że trochę się grzeje. Ale nic, złożyłem sobie dzisiaj zamówienie na niego bo cena bardzo kusząca. Będę już miał prawie 1TB pamięci dyskowej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Zakupilem wczorja 250GB 1 talerzyk. Zrobilem dzisiaj testy i cos mnie "zaniepokoilo". Kto mi wytlumaczy cos takiego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 w hd tach masz wypas wyniki:D tez bym takie chciał:P a co do HD tune to nie mam pojęcia co jest nie tak... ale i tak nie jest źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 (edytowane) Zakupilem wczorja 250GB 1 talerzyk. Zrobilem dzisiaj testy i cos mnie "zaniepokoilo". Kto mi wytlumaczy cos takiego: widac ze cos nie tak jest z systemem - nie mozesz miec tak duzych trasferow na tym dysku - to nie mozliwe , poatrz w innych postach jak inni mieli. Nie mozesz miec burstu powyzej 300MB/s gdyz kontroler ma jest tlko 300MB/s. Widac ze moze jakis sterownik kontrolera nawal lub cos innego - napewno wyniki sa zaklamane Edytowane 6 Października 2007 przez Mr.Martin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Tak jak myslalem ze cos nie tak z kontrolerem. Poza tym wykres jest dosc mocno poszatkowany, powinien byc bardziej liniowy. Dalem to bardziej jako ciekawostke niz jako hmm pochwalenie sie wynikami :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 (edytowane) Ktory dysk ( 250/320gb ) jest lepszy Seagate czy WesternDigital http://proline.pl/shop.php?g=Dyski+twarde+i+akcesoria chodzi mi o to zeby nie miał później bad sectorów, był cichy i miał duża żywotność:) Edytowane 6 Października 2007 przez sesq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Mysle ze Seagate jestem bardzo pozytywnie zaskoczony praca. Jest bardzo cichy i wydajny. Cichszy niz 160Gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Witam potrzebuje bardzo szybko i 100% odpowiedz czy model seagate st3250410 as ma jeden talerz czy sa tez z 2ma czy 3ma ?? Pytam gdyz na allegro spotkalem aukcje tegoz dysku gdzie w opisie bylo ze ma jeden talerz, w innej aukcji ze ma 3 i nie wiem juz co o tym myslec. Musialbym wiedziec do jutro bo chcemy ze znajomym zakupic takowe dyski. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Witam potrzebuje bardzo szybko i 100% odpowiedz czy model seagate st3250410 as ma jeden talerz czy sa tez z 2ma czy 3ma ?? Pytam gdyz na allegro spotkalem aukcje tegoz dysku gdzie w opisie bylo ze ma jeden talerz, w innej aukcji ze ma 3 i nie wiem juz co o tym myslec. Musialbym wiedziec do jutro bo chcemy ze znajomym zakupic takowe dyski. Pozdrawiam Tak ma 1 talerz. Jest to wersja cienka (~20mm grubosci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 To w takim razie dlaczego w opisach niektorych aukcji jest napisane ze sa 3 talerze ? Blad w opisie ? Czy dzieki temu ze dysk ten ma odczyt okolo 90 mb/s czuc ta wydajnosc w systemie ? Tzn czy jest to wyraznie odczuwalne na plus w stosunku do innych dyskow (odczyt okolo 60mb) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Jest odczuwalne. Dysk jest najwolniejszym elementem komputera więc każdy wzrost jego prędkości przyspiesza operacje. Edytowane 19 Października 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 @Kinslayer - jeżeli chodzi o 250 seagate to jest tak: ...620AS i ...820AS - dwutalerzowe z trzema głowicami (16MB i 8MB), natomiast ...410AS i 310AS - jednotalerzowe z dwiema głowicami (16MB i 8MB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Czy miał okazję ktoś porównać Samsung Spin Point S250 HD250HJ, 250GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 8MB cache (o ile ma 1 talerz, nie bardzo mogę to potwierdzić) z Seagate Barracuda 7200.10; 250GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 16MB [410AS] Zastanawiam się nad drugim dyskiem, który zastąpi Hitachiego 80GB. Większa pojemność nie jest mi potrzebna -> chcę dysk z 1 talerzem, możliwie najcichszy. W grę może jeszcze wchodzić Hitachi Deskstar 7K160, 160GB, Ultra ATA 133, 7200 RPM, 8MB. Ale chyba będzie odstawał wydajnościowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonybandit Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Swiezy nabytek ze stajnie Seagata i wykresiki :D Dodam tylko ze moj drugi dysk wysluzony juz WD 800jb ktory niegdys byl demonem predkosci ma Avg read na poziomie 52 MB/s P.S test robiony normalnie na ide, bez ahci, ncq itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 I random access na poziomie 15ms :huh: Wolne żarty, ale ten dysk na pewno nie nadaję się na system :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 13-14ms to standard, za wyjątkiem raptorów. Jeśli ten dysk nie nadaje się na systemowy, to co zostaje z 1-talerzowców ?? Hitachi, Samsung a może WD 160GB ?? Tylko który będzie najcichszy i przy tym szybki ?? Hitachi 7k160 to już stara konstrukcja. Samsung to loteria -> raz cichy raz głośny, WD -> jedyna polecana 160-tka jaką znalazłem to WD1600AAJS ale też nie ma o niej za dużo, a WD nigdy nie słyną z ciszy ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Sorki, że dopiero teraz piszę, zamuliłem :wink: Z własnego doświadczenia wiem, że czasy 14ms i 16ms dzieli przepaść jeśli chodzi o dysk systemowy :-| Jeśli ten dysk ma te 15ms to jest na granicy rozpaczy :wink: Jaki dysk wybrać? Dobre pytanie, u siebie w trybie fast mam 13,8ms i jest w miarę, chociaż nie jestem w pełni zadowolony i następnym krokiem będzie raptor :) Jeżeli raptor nie pasuje, to bierz dysk z minimalnym czasem dostępu, transfer jest na drugim miejscu :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mawin Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Prosze was o pomoc , mam taki dziwny problem , podlaczam dysk i normalnie widzi go w biosie prawidłowo , ale nie widzi go w windowsie xp :( , co sie dzieje , juz sam nei wiem co mam zrobic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Sorki, że dopiero teraz piszę, zamuliłem :wink: Z własnego doświadczenia wiem, że czasy 14ms i 16ms dzieli przepaść jeśli chodzi o dysk systemowy :-| Jeśli ten dysk ma te 15ms to jest na granicy rozpaczy :wink: Jaki dysk wybrać? Dobre pytanie, u siebie w trybie fast mam 13,8ms i jest w miarę, chociaż nie jestem w pełni zadowolony i następnym krokiem będzie raptor :) Jeżeli raptor nie pasuje, to bierz dysk z minimalnym czasem dostępu, transfer jest na drugim miejscu :wink: pzdr Chemiczny, weź już przestań wydziwiać z tym czasem dostępu. Złudne nadzieje wiążesz z tymi Raptorami, chłopie. Nie wiem, co aktualnie masz na stanie (jakiegoś samsunga widzę w opisie), ale daję sobie głowę urwać, że Raptor da ci zauważalnego kopa (w niektórych sytuacjach, o których zaraz) jeśli kupisz dwa i puścisz je w RAIDA. Ale za jaką cenę? Niemiłosiernie wysoką!!! Czy naprawdę się to opłaca... szczerze wątpię. Próbowałeś kiedyś 2 zwykłe dyski w Raidzie? Osobiście odczuwam przy takim konfigu bardzo dużą różnicę. Czas dostępu w Raidzie jest nawet gorszy, więc skąd taka wielka różnica. Sam możesz sobie odpowiedzieć... ale ci pomogę... całość tego dodatkowego komfortu jest spowodowana tylko i wyłącznie większym transferem. Kupno starych rupci (Raptorów z zeszłej dekady) jest bezsensowne. Wolałbym za tą kasę kupić, nawet dołożyć do 4x250GB i dać je w RAID. Każda operacja kopiowania trwałaby w takim wypadku ok 2x krócej niż na 2 Raptorach w Raidzie, więc zniwelowałoby to nawet kilkukrotnie ich super niski czas dostępu. Ale dodatkowo zamiast marnych 150GB miałbym 1TB. Fakt, Raptory są niepokonane i przeznaczone dla totalnych maniaków, którzy kopiują 10 rzeczy na raz i dodatkowo włączają grę, w międzyczasie skanują system, oglądają film, ściągają na 10mbit łączu, przeglądają strony i konwertują film. Chociaż nie wiem jaki sprzęt temu podoła :D. Wtedy czas wyszukiwania dałby jakąś tam poprawę, bo wiadomo że zwykłe dyski się szybko zamulają jak się zleci kilka zadań kopiuj/wytnij/wklej. (Muszę nadmienić, że Vista inaczej zajmuje się tymi procesami, nie próbuje w tym samym momencie czytać danych na MAXa ze wszystkich miejsc, jak to jest w zasyfiałym XP, więc problem od razu znika, można zlecić 5 procesów kopiowania, a system się nie zamula) W innym wypadku czyli z rozsądnym zlecaniem zadań dyskowi, Raptory to zbędny i za drogi interes. Przyznaj, po jakiego grzyba ci szybki dostęp do danych? Defragmentacji przez 3 lata nie robiłeś, czy korzystasz z dysków tak jak opisałem? Podczas wczytywania np gry Raptor nie zrobi ci tego szybciej tylko dzięki czasowi wyszukiwania. Opanuj się, apeluję do twojego rozsądku. :) Transfer to główny atut. Popatrz sobie na testy operacji Odczyt/kopiowanie/zapis na różnych stronkach. RAPTORY były w tyle w tych operacjach już w porównaniu ze starymi dyskami, a co dopiero nowymi, gdzie nawet transfer MAX jest już wyższy w zwykłych dyskach. U mnie podczas wczytywania gry na Raidzie dioda od użycia dysku czasami się zapala, a gry nie widać. Komp musi to w końcu obrobić. Raptory to zaleta tylko jeśli dysk musi wykonywać masę operacji I/O. Czyli głównie zadania serwerowe. Masa zapytań do dysku. W domowym komputerze nie ma takiego czegoś, więc jeszcze raz napiszę. RAID to wystarczające rozwiązanie. W sumie przed chwilą znalazłem fajne testy http://www.nvision.pl/_plugins/content/con...?content.151.37 Raptorki coś tam pokazują 1vs1. Mimo to w ogólnej klasyfikacji 1-talerzowy 250GB Seagate deklasuje konkurencje. Gdyby złączyć takie 2 w RAID (2 dyski to 2/3 ceny 1 Raptora X 150GB lub 2 dyski w cenie 1 Raptora 74GB. Mowa o nówkach ze sklepu) to Raptorek 150GB wąchałby tylko smrody, a co dopiero wersji 74GB ŁAŁ, To byłaby masakra w biały dzień :D Pozdrawiam. P.S. Mam nadzieje, że wyczerpałem w końcu ten temat wymarłych dinozaurów. Edytowane 3 Listopada 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Elektronek i Chemiczny Problem w tym, że obaj macie rację :-) . I bynajmniej, wcale nie ironizuje. Proste przykłady: TDU wymaga szybkiego dostępu do plików, Wiedźmin maksymalnie szybkiego transferu. Więc obie rzeczy są istotne :-) . Jest jeszcze 1 rzecz która w wielu testach mnie zawsze dziwiła. Mianowicie to, że dany dysk mógł być najszybszy w dostępie i mieć najlepsze transfery w odczycie / zapisie -> to wszystko w testach syntetycznych. Natomiast w typowych zastosowaniach codziennych był na szarym końcu. Parę lat temu tak było z Samsungami i Hitachim. Samsung najszybszy w syntetycznych, Hitachi przeciętny. W testach tzw. użytkowych Samsung był na szarym końcu a Hitachi wygrywał. Skąd to się bierze ?? Lepsze zarządzanie dyskiem -> lepsze optymalizacje w firmware ?? Nie wiem. Ale do testów syntetycznych dysków podchodzę z równym zaufaniem co do 3DMarków ... P.S. Proste kopiowanie plików z partycji na partycję to też poniekąd syntetyk. Szczególnie, jeśli pliki nie są rozrzucone i pofragmentowane. Poza tym, ktokolwiek używał totalcommandera to wie, jak bardzo liczy się buforowanie kopiowania. Źle ustawione buforowanie zwolni każdy dysk. A po przejściu paru dysków wiem, że nie ma optymalnego ustawienia jednakowego dla wszystkich dysków. Np. Hitachi wymaga dla najszybszego kopiowania troszkę mniejszego bufora niż Seagate (ten z tematu, więc nie do końca OT :-) ). Ciekawe czy to uwzględniają w testach -> szczerze wątpię. Zarówno wingroza jak też programy lub gry potrzebują odczytać / zmodyfikować / zapisać pliki które są rozrzucone po powierzchni dysku w różnych miejscach, często we fragmentach. To jest codzienna praca dysku systemowego -> losowy dostęp, odczyt, zapis. Czasami bywają fajne testy np. kompresja rarem / zipem losowo wybranych plików o różnej wielkości (spośród znacznej ilości różnych plików) -> to jest namiastka odzwierciedlenia codzienności. Edytowane 3 Listopada 2007 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Dokładnie powinno się testowac pakowanie i rozpakowanie plików. Uruchamianie gier i programów też. @Elektronek - czas dostępu w macierzy nie zawsze jest gorszy - czasem jest taki sam a bywa jeszcze szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 @Conti. Zgadzam się w 100% :) @rafa Wiem, że nie zawsze jest gorszy, ale po prostu mówiłem o moim RAIDZie. 2-3 dziesiętne mam gorzej niż na pojedynczym dyskaczu. Ale co do komfortu pracy w zupełności mi to wystarczy. Przy Raidzie ciężko zauważyć różnicę o której pisał chemiczny, że 13,8ms OK, a 15ms to żółwik. Ciężko mi się z tym zgodzić, gdyż nowe 250GB 1 talerzowe Seagate'a wymiatają mimo że mają czas dostępu na poziomie 15ms :P Cóż, apetyt rośnie. Może za jakiś czas przerzucę się ze 160 na 250GB :D. 40MB/s więcej w raidzie jak nie patrzył :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 A co do Raid 0 to sam jestem gorącym jego zwolennikiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...